KATEGORIE [rozwiń]

Thomas M. Campbell II

Okładka książki Nowoczesne zasady odżywiania

59,90 zł 44,02 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ? autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ? jak dowodzi ? będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. Autorzy zgłębiają związek między odżywianiem i chorobami, a wnioski, do których dochodzą, są wstrząsające. Tę książkę trzeba przeczytać. dr Robert C. Richardson, laureat Nagrody Nobla, profesor fizyki i prorektor ds. badań naukowych, Uniwersytet Cornella Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości? Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej) To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały ? przeczytanie jej może uratować ci życie. Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej Obecnie AICR propaguje dietę głównie roślinną w celu obniżenia ryzyka raka, do czego przyczyniła się wspaniała praca, którą dr Campbell i garstka innych wizjonerów rozpoczęli dwadzieścia pięć lat temu. Marilyn Gentry, przewodnicząca AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem) Nowoczesne zasady odżywiania to dobrze udokumentowana analiza błędów współczesnego odżywiania, stylu życia i współczesnej medycyny oraz doraźnych rozwiązań, które tak często przynoszą porażkę. dr Sushma Palmer, były dyrektor wykonawczy Rady ds. Żywności i Żywienia w amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk Doktor Campbell jest Einsteinem żywienia. Jeff Nelson, przewodniczący VegSource.com (najczęściej odwiedzana na świecie strona www o żywieniu)Nowoczesne zasady odżywiania Spis Treści   Podziękowania Przedmowa Słowo wstępne Wstęp CZĘŚĆ I. BADANIE CHIŃSKIE 1. Stajemy przed problemem, potrzebujemy rozwiązania 2. Królestwo białka 3. Wyłączyć nowotwór 4. Lekcja z Chin CZĘŚĆ II. CHOROBY CYWILIZACYJNE 5. Złamane serca ó. Otyłość 7. Cukrzyca 8. Powszechne rodzaje raka: rak piersi, prostaty i jelita grubego 9. Choroby autoimmunologiczne 10. Destrukcja o szerokim zasięgu: choroby kości, nerek, oczu i mózgu CZĘŚĆ III. PRZEWODNIK PO WŁAŚCIWYM ODŻYWIANIU 11. Dobrze jeść: osiem zasad odżywiania i zdrowia 12. Jak się odżywiać CZĘŚĆ IV. CZEMU NIE SŁYSZAŁEŚ O TYM WCZEŚNIEJ? 13. Ciemna strona nauki 14. Naukowy redukcjonizm 15. „Nauka" przemysłu 16. Czy rząd jest dla ludzi? 17. Czyje zdrowie chroni wielka medycyna? 18. Historia się powtarza Dodatek A. Pytania i odpowiedzi: Wpływ białka w badaniach doświadczalnych na szczurach Dodatek B. Metodologia badania chińskiego Dodatek C. Związki „witaminy" D Przypisy Indeks  
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka