Życie kocha jeść
-
Autor: Robert Sowa
- ISBN: 978-83-63014-11-7
- EAN: 9788363014117
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Zwierciadło
- Format: 21.5x26.1
- Język: polski
- Liczba stron: 220
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 2,00 (2)
-
26,24złCena detaliczna: 44,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,24 zł
Kolejna książka uznanego mistrza – Roberta Sowy. Tym razem Robert Sowa skupi się na regionalnych przysmakach i na nich oprze swoje autorskie dania.
Robet Sowa - mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. W latach 1994-2010 szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Wiceprezes zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych, m.in. Konkurs Bocuse d'Or w Lyonie (1995 r.). Laureat wielu nagród m.in. „Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka oraz Złotego Medalu Polskiego Klubu Biznesu. Autor książek kulinarnych Esencja smaku oraz W poszukiwaniu smaku doskonałego.
Fragment Książki „Życie Kocha Jeść”
Od autora
Ja kocham życie, a życie kocha jeść! Oddaję w Państwa ręce moje najnowsze kulinarne dzieło pełne niespodzianek kuchni polskiej, zaskakujących fuzji smaków, zgodnych z moim ulubionym trendem cross cookingu. Uwielbiam gotować i mam nadzieje, że Państwo też polubią.
Książka ta zawiera przepisy na potrawy od lat, a nawet od wieków królujące na polskich stołach, ale w innej wersji. Kuchnia polska -jak większość kuchni narodowych - stale ulegała przeobrażeniom, jednak w ostatnich latach stały się one szczególnie widoczne. Jest to spowodowane między innymi olbrzymimi zmianami zasad żywienia, otwarciem Polski na świat i zainteresowaniem kuchniami innych narodów. Jedzenie odgrywa w naszym życiu coraz większą rolę. Celebrowanie przygotowywania potraw i wspólnego spożywania posiłków stało się modą, rozrywką, sposobem spędzania wolnego czasu. Programy kulinarne, książki kucharskie, sławni restauratorzy, medialni kucharze to hity naszej rzeczywistości, a wspólne gotowanie jest trendy.
My, Polacy, możemy zachwycać świat dziczyzną, do której doskonale pasują wszelkie tradycyjne przetwory z zebranych w lesie darów natury - grzyby marynowane, jagody, konfitury z borówek, a także powidła z jeżyn.
Aby się przekonać, jaka jest polska kuchnia, trzeba się zastanowić, czym ona pachnie, sięgnąć po dawne przepisy. Przygotowując dania, należy starać się gotować tak, aby były one możliwie jak najmniej tłuste, a przede wszystkim zgodne z naszymi upodobaniami. Dla mnie nasza kuchnia pachnie miodem, kiszonkami, chlebem na zakwasie. Zachęcam do sięgania po olej lniany, rzepakowy albo niedoceniany i trochę zapomniany olej rydzowy (przysmak Wielkopolski).
Żubrówka, miody pitne, które świetnie komponują się z naszą kuchnią, nalewki - nie tylko klasyczne ze śliwek i wiśni, ale też np. z orzechów czy z dodatkiem przypraw korzennych - to nasze fantastyczne rodzime smaki.
Polską kuchnią można się świetnie bawić - wykorzystujmy w przepisach bryndzę, podhalański oscypek, ser Bursztyn, miody: gryczany, spadziowy, lipowy, wrzosowy czy akacjowy, piwa miodowe, a także szeroką gamę miodów pitnych.
W książce tej proponuję przepisy na nieco zapomniane przysmaki, jak np. nerki cielęce w jarzębinie, gołąbki z kaszą gryczaną albo potrawy niezwykle smaczne i wykwintne, jak zając w śmietanie, jajecznica z kurkami i szyjkami rakowymi czy potrawka z perliczki ze smardzami.
Jeśli lubią Państwo jeść, trochę gotować czy tylko „pomagać" w kucharzeniu i chcieliby Państwo sami poeksperymentować w kuchni, ta książka jest na pewno dla Was.
Mam nadzieję, że zachęci ona Państwa do rozsmakowania się w wyśmienitych polskich potrawach.
Robert Sowa
Życie Kocha jeść
Spis Treści:
- Rozdział I Na dzień dobry
- Wegetariańska pikantna pasta z cieciorki z orzechami włoskimi, świeżo siekaną
- kolendra i grilłowanym pieczywem
- Tosty z pastą serowo-ziołową, jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzoną sielawą z Augustowa
- Opiekane kajzerki z wędzonym łosisiem norweskim, podkarpackim kozim serem i czerwonym kawiorem
- Mus z wędzonego pstrąga tęczowego i wątróbek z dorsza bałtyckiego podany na chrupiącej bagietce
- Ulubiona grzanka Roberta z grahamki z granulowanym wiejskim serem, podsuszaną polską wędliną i jajkiem na miękko
- SOUS VIDE
- Grillowany wiejski chleb z kremowym białym serem ze szczypiorkiem, jajkami wiejskimi w koszulce i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- Czosnkowe tosty z pieczywa wieloziarnistego z półgęskiem i smażonymi pomidorami podane z musem z szarej renety i chrzanu
- Twaróg z wiejskiego sera z rzodkiewkami i ziołami
- Zapiekany szpinak z jajkami przepiórczymi i plastrami wędzonego półgęska
- Alfabet regionalny Roberta Sowy
- Bryndza Podhalańska
- Chleb
- Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi
- Omlet z wiejskich jaj z pomidorami truskawkowymi, cebulą, twarożkiem i świeżo siekaną natką pietruszki
- Zapiekany chleb wiejski z oscypkiem podhalańskim, podany z konfiturą poziomkową z kwiatami jaśminu
- Ulubiony chleb Roberta z mąką orkiszową i czarnuszką
- Domowy chleb razowy na zakwasie
- Polskie masło ziołowe
- Rozdział II Miłego, zdrowego i sytego dnia
- Zielona sałatka
- Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami
- przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico
- Sałatka z bobu
- Alfabet regionalny Roberta Sowy
- Gęsina
- Kaszuby
- Orzeźwiająca sałatka z ogórka, kalarepy i kiełków fasoli
- Jesienna sałatka ze smażoną dynią w soku pomarańczowym
- Sałatka z wędzonego węgorza mazurskiego i mniszka z estragonowym sosem vinaigrette
- Sałatka z pomidorów malinowych, arbuza i owczego sera bundz z sosem miodowo-miętowym i prażonymi pestkami dyni
- Filety z matiasa bałtyckiego z suszonymi borowikami i miodem spadziowym
- Mój ulubiony przysmak z kuchni żydowskiej
- Tatar z troci jeziorowej z polską wódką, marynowanymi nowosądeckimi rydzami i kaparami
- Aksamitny pasztet z wątróbek drobiowych z grzankami ze słodkiej chałki i sosem porzeczkowo-gruszkowym
- Łosoś norweski marynowany w dzięgielówce i musztardzie miodowej z pomidorami malinowymi
- Pasztet wiejski z orzechami i migdałami podany z piklami i marynowanymi rydzami
- Śledzie w kolorowym pieprzu z marynowanymi rydzami
- Konfiturowane mięso z kaczki podane z aromatycznymi morelami w imbirze, na grzankach z pieczywa wieloziarnistego
- Pasta z owczej bryndzy z anchois i świeżo wędzonymi szprotkami
- Pasta ze świeżo wędzonej makreli
- Krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn
- Alfabet regionalny Roberta Sowy
- Małopolskie smaki
- Marynaty
- Miody
- Nalewki
- Aromatyczny krem z soczewicy i marchewki z marynowanymi szyjkami rakowymi
- Zapiekana zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami i serem bursztyn
- Zupa krem z zielonych szparagów i groszku
- Zupa z ryb słodkowodnych z młodą marchewką, cebulą i szafranem
- Zupa na wędzonych żeberkach z ciecierzycą, ziarnami jęczmienia i pszenicy
- Krem ze świeżych pomidorów z serem pleśniowym
- Suflet z mąką orkiszową, prawdziwkami i polskimi serami
- Alfabet regionalny Roberta Sowy
- Olej lniany
- Olej rydzowy
- Olej rzepakowy
- Oscypek podhalański
- Podhale
- Podlasie
- Pieczona wątróbka z polskich gęsi w cieście filo, podana z karmelizowanymi gruszkami klapsami z miodem pitnym
- Nerki cielęce flambirowane jarzębiakiem, pudrem z borowików i świeżo siekaną natką lpietruszki
- Racuszki z ziemniaków i mąki gryczanej, podane z plastrami kresowej marynowanej słoniny i jajkami przepiórczymi
- Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami i wędzonym serem redykołka
- Wątróbka jagnięca z orzechami włoskimi i ziołami, podana na grzankach z pieczywa orkiszowego
- Wędzony gorącym dymem łosoś norweski ze smażoną cykorią i cydrem
- Kaszanka wiejska podana ze smażoną szarą renetą, słodką cebulą i cynamonem
- Kasza gryczana z wątróbką z indyka podana z grzybami leśnymi w śmietanie i domowym serem smażonym z kminkiem
- Wątróbka cielęca z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym, podana na pierniku korzennym
- Policzki cielęce z figami podane na aksamitnym puree z topinamburu
- Rozdział III Konkret po południu
- Pieczony halibut z kaszą mazurską i cytrynowymi warzywami sezonowymi
- Dorsz w maślanym confit, podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową
- Pieczone pstrągi z rozmarynem, czosnkiem i olejem lnianym
- Polski okoń w kruszonce z chleba orkiszowego i suszonych grzybów, podany z sałatką z mniszka lekarskiego i buraków
- Pieczony łosoś norweski podany na puree z kalafiora i koziego sera z emulsją pietruszkową z anchois i orzechami włoskimi
- Pieczony halibut z rozmarynem, podany na sosie ogórkowym ze szczypiorkiem
- Smażona na maśle ziołowym flądra z połowów w Dźwirzynie, podana z kremowym musem z bobu i oleju rydzowego
- Pieczony sandacz mazurski z konfiturą z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią
- Smażona grasica cielęca z szalotką, winem z owoców róży, miodem mniszkowym i świeżym tymiankiem
- Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
- Alfabet regionalny Roberta Sowy
- Ser Bursztyn
- Smalec gęsi
- Szynka dylewska dojrzewająca
- Duszona pręga wołowa z ziołami, kurkami i piwem
- Marynowana polędwica ze strusia z sosem piwno-miodowym i puree ziemniaczanym z borowikami i olejem lnianym
- Sezonowana polędwica wołowa w plastrach wędzonego boczku w ziołach ze smażonymi grzybami i dzięgielówką
- Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym, warzywami i ziołami
- Pieczony kotlet wieprzowy w marynacie musztardowo-ziołowej, z konfiturą z czerwonej cebuli i nalewką z aronii
- Łopatka wieprzowa faszerowana suszonymi owocami podana z puree z grochu
- Duszone podudzia z kury zielononóżki z wędzoną ogonówką i młodą marchewką, glazurowaną w miodzie lipowym i orzechach włoskich
- Pieczona giez cielęca z czosnkiem i słodkim zielonym groszkiem
- Steki z jelenia marynowane w czerwonym winie, z sosem jarzębinowym i zapiekanymi szparagami, w plastrach wędzonego półgęska
- Pieczone podhalańskie combry jagnięce, podane na owocach aronii z koprem włoskim i sałatką z ogórka
- Boczek wieprzowy pieczony w przyprawach z wódką kminkówką, podany z glazurowanymi śliwkami węgierkami
- Potrawka z duszonej perliczki ze smardzami, czarnymi pieczarkami i wódką pieprzówką
- Duszony zając w sosie śmietanowym z ziołami i orzechówką
- Pieczony udziec z sarny z jałowcówką, kluskami ziemniaczanymi i konfiturą jeżynową z wanilią
- Alfabet regionalny Roberta Sowy Warmia i Mazury
- Ziemniaki
- Pieczeń z wołowiny krzyżowej z wędzoną czerwoną papryką i puree z fasoli i lubczyku
- Fricasse z daniela z krupnikiem korzennym, grzybami leśnymi i suszoną żurawiną
- Polska biała kiełbasa z miodem i piwem
- Bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami
- Rozdział IV Słodkie dopełnienie
- Mus jabłkowy z lawendą i czereśniami
- Biszkopt makowy przekładany konfiturą z dzikiej róży z polewą czekoladowo-gruszkową
- Truskawki z polewą czekoladową aromatyzowaną tonką
- Deser ze świeżego serka wiejskiego z kawą zbożową, czerwonym pieprzem i krupnikiem
- Jabłecznik razowy z kawą zbożową i miodem lipowym
- Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami
- Tort czekoladowy z nalewką z dzikich wiśni i musem czekoladowym aromatyzowanym herbatą Earl Grey
- Ciasto z konfiturą z czarnego bzu i śliwek łąckich
- Puszysty sernik z miodówką i wanilią