Żywienie osób w wieku starszym
Porady lekarzy i dietetyków
-
Autor: Mirosław Jarosz
- ISBN: 9788320035186
- EAN: 9788320035186
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 14.0x20.0cm
- Język: polski
- Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
- Liczba stron: 162
- Rok wydania: 2008
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
32,74złCena detaliczna: 39,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,79 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Wstęp
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Piśmiennictwo