Z natury rzeczy nikt nie lubi być kierowany lub popychany jakimiś ciągłymi uwagami np; jedz tylko to, a tego nie jedz itd.! Każdy musi sam z własnej woli podjąć decyzję w oparciu o to, co wie na dany temat oraz w oparciu o to, ile z tego trafiło do jego przekonania.
Oczywiście, że jakość zdrowia w dużej mierze zależy od rodzaju spożytego pokarmu, to jednak samo zdrowie nie zaczyna się w układzie pokarmowym, ale przede wszystkim w Twoim umyśle, czyli w Twojej świadomości.
To też każda podjęta decyzja w tym aspekcie, powinna być kierowana i kontrolowana przez Twój intelekt, a nie przez jakąś chwilową konieczność zapotrzebowania emocjonalnego, jakim jest zazwyczaj Twój apetyt lub smak.
Zapraszam Cię tym razem na wycieczkę wewnętrzną, aby się bliżej przyjrzeć co niektórym organom wewnętrznym i ich wzajemnym połączeniom oraz ich współpracy, zarówno z punktu widzenia pokarmu żywego jak i martwego.
Postaramy się to czynić w takim wymiarze, na jaki pozwolą nam nasze laickie możliwości i kompetencje, żeby chociaż w małym zakresie wniknąć w ten bardzo ciekawy i ciągle dalej tajemniczy świat własnej egzystencji.
Jeżeli tych parę uwag nie wywołało u Ciebie uczucia, że ktoś Cię do czegoś popycha lub proponuje zbyt wiele naraz, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko ponownie życzyć Ci przyjemnej i zdrowej lektury, drugiej części tego zagadnienia!
Autor - Adam Kulpaczyński
Niewiele osób może dzisiaj o sobie powiedzieć, że cieszą się dobrym zdrowiem. Do zdrowia trzeba najpierw dojść, a później go utrzymać bez żadnych efektów jo-jo, aby w końcu móc wziąć chociaż część problemów zdrowotnych w swoje ręce. Książkę adresuję do wszystkich, którzy szukają właśnie tej alternatywnej możliwości powrotu do zdrowia. Droga w tym kierunku prowadzi wyłącznie poprzez naturalny i żywy pokarm wraz z pewną sztuką jego spożywania. Wszystkie argumenty przedstawione w tym temacie mają swoje udokumentowane i źródłowe uzasadnienie, tzn.: wyjaśniam, dlaczego powinno być właśnie tak, a nie w sposób tradycyjny, jak jesteśmy przyzwyczajeni od dzieciństwa. Celem tego wypracowania jest zwrócenie uwagi na wszystko, co czyste, naturalne i niezdegenerowane, co poniekąd już od dawna powinno być znane. W tej książce został pokazany cały profil zdrowego odżywiania się, ale zupełnie z innego punktu widzenia. Jej kontrowersyjna i radykalna treść zmusza do przemyślenia wszystkiego, co dotychczas na ten temat było wiadome. Życzę więc przyjemnej i zdrowej lektury.
Niewiele osób może dzisiaj o sobie powiedzieć, że cieszą się dobrym zdrowiem. Do zdrowia trzeba najpierw dojść, a później go utrzymać bez żadnych efektów jo-jo, aby w końcu móc wziąć chociaż część problemów zdrowotnych w swoje ręce. Książkę adresuję do wszystkich, którzy szukają właśnie tej alternatywnej możliwości powrotu do zdrowia. Droga w tym kierunku prowadzi wyłącznie poprzez naturalny i żywy pokarm wraz z pewną sztuką jego spożywania. Wszystkie argumenty przedstawione w tym temacie mają swoje udokumentowane i źródłowe uzasadnienie, tzn.: wyjaśniam, dlaczego powinno być właśnie tak, a nie w sposób tradycyjny, jak jesteśmy przyzwyczajeni od dzieciństwa. Celem tego wypracowania jest zwrócenie uwagi na wszystko, co czyste, naturalne i niezdegenerowane, co poniekąd już od dawna powinno być znane. W tej książce został pokazany cały profil zdrowego odżywiania się, ale zupełnie z innego punktu widzenia. Jej kontrowersyjna i radykalna treść zmusza do przemyślenia wszystkiego, co dotychczas na ten temat było wiadome. Życzę więc przyjemnej i zdrowej lektury.
Zapomnij o kuchni i gotowaniu, czyli tajemnica pokarmu i sztuka jedzenia
Celem tego wypracowania jest zwrócenie uwagi na wszystko, co czyste, naturalne i niezdegenerowane, co poniekąd już od dawna powinno być znane. W tej książce został pokazany cały profil zdrowego odżywiania się, ale zupełnie z innego punktu widzenia.
Żywy pokarm Twoim kluczem do zdrowia
Spis treści:
Przedmowa
Wstęp
1. Naturalna higiena
2. Pokarm organiczny i enzymy
3. Naturalne cykle organizmu
4. Energia witalna
5. Właściwy sposób spożywania owoców
5.1. Soki z owoców i warzyw
5.2. Równowaga kwasowo-zasadowa
5.3. Zawartość naturalnej wody w pożywieniu
6. Właściwa kombinacja pokarmów
6.1. Schemat kombinacji żywności dla lepszego trawienia.
6.2. Zła kombinacja białko - skrobia
6.3. Kombinacja białkowa
6.4. Tłuszcze
6.5. Jak często i ile jeść?
6.6. Kilka wskazówek wg H. i M. Diamond
6.7. Podsumowanie
7. Twoje serce, Twoja krew, Twoje zdrowie
7.1. Naczynia włosowate
7.2. Źródło chorób
7.3. Kamienie Twoich potknięć
8. Dyscyplina wewnętrzna
9. Pokarm gotowany
9.1. Leukocytoza trawienna
9.2. Raw Eating Hovannessiana /cytaty wg H.W. (2)1
9.3. Podsumowanie
9.4. Sól kuchenna
10. Chleb i produkty zbożowe.
10.1. Chleb Esseński
11. Mleko i przetwory mleczne
12. Mięso i inne białka zwierzęce
12.1. Bank aminokwasów
12.2. Mięso wieprzowe
12.3. Ryby, jaja i inne białka
12.4. Adrenalina w mięsie
12.5. Witamina B12
12.6. Podsumowanie
13. Woda i inne napoje
13.1. Kawa, kakao, herbata i inne
13.2. Woda z sokiem cytrynowym
13.3. Napoje alkoholowe?
13.4. Mózg, który powoli zamienia się w kamień
14. Cukier i miód
15. Ruch, trening, gimnastyka
15.1. Jak długo trenować?
15.2. Kiedy ćwiczyć?
15.3. Jak trenować?
16. Słońce i świeże powietrze
17. Powstrzymywanie się od posiłków
17.1. Ile dni z rzędu można pościć?
18. Gruczoł krokowy - prostata
19. Recepty?
Myśli końcowe
Literatura źródłowa i uzupełniająca
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?