Rawia Bishara's beautiful cookery book Olives, Lemons and Za'atar is inspired by a childhood spent in Nazareth and the hills of Galilee, an adult life spent in multi-cultural New York and family summer holidays in the Mediterranean. The result is a sensational cross-cultural mix of recipes, full of bold strong flavours making this book perfect for anyone looking to create unusual and delicious Middle Eastern dishes.
Olives, Lemons and Za'atar includes everything you need to indulge in a Mediterranean feast from pickles and yogurt to bread and mezze to salads and stews. Enjoy dishes like Za'atar bread,Hummus and Okra Stew with Lamb and Pomegranate Molasses and with whole chapters devoted to delicious Mezze dishes, main courses, sides and desserts you will be able to recreate the opulent tastes of the Middle East in your own home.
Rawia's personal narrative of childhood memories and authentic food makes Olives, Lemons and Za'atar a wonderful journey through both the cuisine and culture of the Middle East. A place where her commitment to ingredients, respect for her heritage and a passion for cooking come together to create her version of colourful, stunning Middle Eastern food.
W twardej oprawie ze złotym zdobieniem.Kartki w kropki z kolorowymi registrami do kreatywnego notowania przepisów.Kieszonka na luźne przepisy.Miniporadnik na luźne przepisy.Zamykany na gumkę, na spirali.Format: A5.Ilość stron: 240.Oprawa: twarda.
Książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny. Fantastyczne dania w wersji łatwej dla młodszych i nieco trudniejsze dla dorosłych.Co zrobić gdy twoje dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Możesz zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić dobrze, ale gotuj sobie sam. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje zestaw przepisów dla rodziny. Gotujemy razem, ale osobno. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy a mama bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni bezcenny! Do tego urozmaicona kuchnia codzienna przypadnie do gustu wszystkim domownikom.W książce znajdziecie ponad 130 przepisów na dania wege. Każda z potraw przygotowana jest w wersji prostej i rozbudowanej. W ten sposób zobaczysz jak łatwo zmieniać domowe potrawy, jak dostosować dania do własnych upodobań kulinarnych oraz jak z prostych przepisów dodając kilka składników wyczarować coś nowego! Z rozmów mamy i córki dowiesz się jakie zamienniki można stosować przy niektórych produktach i na co zwrócić uwagę, żeby dania wege były smaczne i pełnowartościowe.Olga SmileMama, blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Zaraża radością gotowania i tworzenia lepszego, smaczniejszego życia! Prowadzi popularnego bloga kulinarnego.Weronika SmileCórka, nastolatka uzdolniona plastycznie i kulinarnie. Uwielbia zwierzęta, długie spacery z psami oraz świnki morskie. Od urodzenia jest na diecie wegańskiej i bezglutenowej! Serdeczna koleżanka i prawdziwa przyjaciółka. Prowadzi bloga kulinarnego na którym opisuje proste przepisy dla początkujących wegetarian i wegan. Eksperymentuje z gotowaniem i pisze o tym, jak z prostych składników dostępnych w sklepach przygotować pyszne pasty na kanapki, ciepłe śniadania, obiad z kilku składników, a nawet słodkie desery!
Poradnik dla kobiet, pragnących zadbać o swoje zdrowie i ciało w oparciu o niskowęglowodanową, wysokotłuszczową dietę ektogeniczną. Chciałabyś żyć pełnią życia? Pragniesz polepszyć swoje zdrowie i samopoczucie? Chcesz mieć wpływ na swój organizm? Dążysz do osiągnięcia najlepszej dla siebie wagi? Leanne Vogel proponuje trzystopniowy plan poprawy twojego zdrowia: najpierw poznaj, czym jest zdrowe i wartościowe jedzenie i jak je przygotować; następnie zmniejsz liczbę węglowodanów i zwiększ zdrowe tłuszcze w codziennych posiłkach; na koniec zaplanuj dietę, która poprawi twoje samopoczucie. Ponadto autorka wyjaśnia m.in.: – jak działa kobiecy metabolizm, – jak dieta ketogeniczna wpływa na organizm kobiety, – jak dostosować dietę ketogeniczną do swoich potrzeb, – jaka jest rola postu okresowego w zdrowym odżywianiu, – jak uwolnić się od obsesji liczenia kalorii, – jak dieta ketogeniczna może wspomagać leczenie stanów zapalnych. Leanne Vogel rzuca nowe światło na rolę odżywiania w wielu schorzeniach m. in. : w zaburzeniach równowagi tarczycy, w menopauzie, PCOS, czy w stanach zapalnych. Autorka pokazuje kobietom jak poprzez zmianę nawyków żywieniowych można poprawić zdrowie i polepszyć samopoczucie. Leanne Vogel Autorka książek o diecie ketogenicznej (Dieta ketogeniczna dla kobiet, Przepisy z diety ketogenicznej, The keto diet), założycielka strony Healthful Pursuit, gdzie promuje zdrowe odżywianie zgodne z dietą ketogeniczną. Leanne udostępnia na swoim blogu: healthfulpursuit.com darmowe filmy wideo, podcasty oraz przepisy kulinarne.
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera - flexitarianizm to dla ciebie idealne rozwiązanie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie.
Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne "Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny" stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina - siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne - jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożerca da się przekonać do zajadania zieleniny.
Znajdziesz tu przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub krócej!
"Rodzina Pollan ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawia je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`".
/YOTAM OTTOLENGHI/
Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał najlepiej, jak to tylko możliwe, waga utrzymywała się na odpowiednim poziomie, a rozwój intelektualny przebiegał harmonijnie.
Miłość. Kłamstwa. Morderstwo. Wiele może się wydarzyć... PRZED ZMIERZCHEM. Bodine Longbow jest szefową ośrodka wypoczynkowego na ranczu w Montanie. Choć jest bardzo mocno skupiona na pracy, to najważniejsza jest dla niej rodzina i ludzie, którzy ją otaczają, wśród których dorastała. Dlatego gdy jedna z jej pracownic zostaje znaleziona martwa, Bodine bardzo to przeżywa i chce pomóc w wyjaśnieniu jej śmierci. Ale sprawy przybierają coraz gorszy obrót – w pobliżu ośrodka ktoś napada i zabija kolejną młodą kobietę, a miejscowy szeryf nie jest w stanie wytropić zabójcy. Czy te sprawy łączą się z historią Alice, ciotki Bodine, która zaginęła 25 lat wcześniej? W tym samym czasie w życie Bodine ponownie wkracza Callen Skinner, przyjaciel z dzieciństwa, a zarazem jej pierwsze dziewczęce zauroczenie. Mężczyzna wraca w rodzinne strony po długoletnim pobycie w Kalifornii. Przywozi ze sobą konia o imieniu Zmierzch, który słynie z wyjątkowych umiejętności. Jak Bodine upora się z romantycznymi wspomnieniami z dawnych lat? Czy znów spojrzy na Callena przychylnym okiem i pozwoli mu się do siebie zbliżyć? Czy pomoże im w tym Zmierzch?
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?