W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu – kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów. Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
Co zawiera książka:
Porady, jak planować gotowanie, aby nie marnować jedzenia.
Wskazówki, czym kierować się podczas zakupów, aby były oszczędne.
Podpowiedzi, jak sprytnie gotować, czyli o kuchennych patentach dla oszczędnych.
58 przepisów na tanie zupy odchudzające (w tym część wegetariańska) oraz 7 dodatków typu: przeciery, zakwasy, mieszanki przypraw.
Podpowiedzi, jak przedłużyć trwałość jedzenia.
Dodatkowo książka zawiera:
Krótki opis historii autorki oraz przedstawienie Programu Przemian i jego założeń.
Dekolag Zupomaniaka, czyli najważniejsze wskazówki na start.
O ekologii i ekonomii w Twojej kuchni.
Podpowiedzi tańszych zamienników drogich produktów.
Ta książka, to zupełnie nowe spojrzenie na zarządzenie spożywczym budżetem. To kompleksowy poradnik, dzięki któremu zrobisz ekonomiczne zakupy, nauczysz się prawidłowo prowadzić logistykę kuchni, a przy tym ugotujesz wiele zup odchudzających za „grosik”.
Nie warto dłużej czekać. Nie szukaj wymówek "zacznę od jutra, od poniedziałku, po wakacjach". Zadbaj o siebie już dziś.
Dla kogo jest ta książka:
Dla tych, którzy szukają skutecznej metody odchudzania;
Dla osób, które zwątpiły, że jeszcze jakiś sposób na redukcję wagi może przynieść upragnione rezultaty;
Dla tych, którzy szukają przepisów na tanie zupy odchudzające;
Dla osób, które nie lubią liczyć kalorii, ani ważyć swoich dań, a mimo to chcą schudnąć.
Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić na zakupach i na gotowaniu, a jednocześnie osiągnąć upragnione rezultaty.
Dzięki tej książce:
Dowiesz się, co to jest Program Przemian, zwany dietą zupową.
Zaoszczędzisz pieniądze, unikając pułapek podczas zakupów, a także błędów przy gotowaniu.
Nabierzesz przekonania, że niezależnie od wieku, zawsze można rozpocząć pracę nad zmniejszeniem masy ciała.
Zaoszczędzisz czas na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Jak zaoszczędzić”. Zaczniesz oszczędzać tu i teraz.
Dzięki zastosowaniu porad z tej książki jest duża szansa, że poczujesz się lepiej i będziesz w pełni sił a także poprawisz kondycję swojego budżetu.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo! Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy. Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok! O autorce: Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Nowe wydanie bestsellera! Zioła mają moc! Zamiast stosowania sztucznych suplementów diety, pełnych chemii kosmetyków i przetworzonej żywności lepiej czerpać energię z natury. Małgorzata Kaczmarczyk prezentuje potencjał z przydomowych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ziół. W książce znajduje się mnóstwo sprawdzonych sposobów m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Dzięki prostym recepturom można samodzielnie przygotować krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon – bez chemicznych dodatków. Książka inspiruje również do kulinarnych eksperymentów. Zawiera niebanalne przepisy na ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonują, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji. Poradnik: - przedstawia zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół - prezentuje receptury na naturalne lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy - uczy, jak robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki - zawiera przepisy na ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy - zachęca, by zadbać o dobre samopoczucie i wygląd bez dużych nakładów finansowych O autorce: Małgorzata Kaczmarczyk – pasjonatka ziół, naturalnego lecznictwa i kosmetyki. Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie uprawy i przetwarzania ziół oraz roślin alternatywnych. Autorka bloga Ziolowawyspa.pl, prowadzi warsztaty zielarskie i mydlarskie w Beskidzie Wyspowym oraz w Krakowie. Marzy, by ludzie powrócili do naturalnego sposobu dbania o zdrowie, samopoczucie i wygląd.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczneKiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.Nietolerancje pokarmowe nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców z przewagą warzyw?Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych?Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Ekologia zaczyna się w twojej głowie i na twoim talerzu Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? Chcesz właściwie przechowywać żywność? W twojej szafce zalega stara kasza, a marchewka próbuje sama wyjść z lodówki? Nie wiesz, jak planować swoje zakupy, by w pełni wykorzystać wszystkie składniki, które lądują w twoim koszyku? Chciałbyś wydawać mniej pieniędzy na jedzenie? Jagna Niedzielska, znana kucharka, edukatorka i doradczyni kulinarna, w ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Zainteresowanie i liczba pytań, które zadawali ich uczestnicy, przerosły jej najśmielsze oczekiwania. W odpowiedzi na te potrzeby autorka napisała niniejszą książkę - pełną praktycznych porad, kuchennych tricków i ciekawostek. Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej to przede wszystkim przepisy na proste, wyjątkowo smaczne wegańskie i wegetariańskie potrawy, dzięki którym nie będziesz marnował jedzenia. W Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności rocznie. Z książki dowiesz się, jak łatwo zmienić nawyki, by marnować mniej jedzenia i pieniędzy. Przekonasz się też, że ekologia jest ekonomiczna.
Pełen inspiracji, a przy tym praktyczny zbiór ponad 120 łatwych, lecz zachwycających przepisów opowiada o dodawaniu otuchy, świętowaniu, tworzeniu nowych wspomnień i przede wszystkim o dzieleniu się pysznymi potrawami przy jednym stole. Spotkania z bliskimi nigdy nie wydawały się tak ważne jak dzisiaj.Impreza taco, wyżerka na luzie, a może rodzinny piknik lub kolacja we dwoje? W każdym rozdziale Razem znajdziecie specjalnie przygotowany zestaw niesamowitych potraw, które w dużej mierze można przygotować wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Jamie Oliver postawił sobie za cel, byście nie tkwili samotnie w kuchni, lecz cieszyli się jedzeniem wraz ze swoimi gośćmi.
W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
W tej książce znajdziemy wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Ta książka to pomysł na prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!
Desery i dania na słodko Siostry Marii"" to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnego obiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Dania z patelni"" to unikatowa książka z najlepszymi przepisami na potrawy do przygotowania w jednym, niezwykle popularnym naczyniu kuchennym. Autorka poświęciła patelni, będącej wyposażeniem nawet najskromniejszej kuchni osobną książkę zbierając najróżniejsze przepisy. Większość proponowanych dań może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Znajdziemy w niej przepisy na dania warzywne, mięsne, ryżowe, makaronowe, a także na placki i omlety.
Domowe wyrob""y to wyjątkowa książka z najlepszymi przepisami na zdrowe i pozbawione chemii mięsa i wędliny, które z odrobiną cierpliwości i zaangażowania każdy może samodzielnie przygotować we własnym domu. W poradniku zamieszczone są przepisy na domowej produkcji szynki, kiełbasy, kaszanki i wędzone ryby. Sporo miejsca poświęcono też pasztetom, smarowidłom oraz nadziewanym, panierowanym i grillowanym mięsom. Nie zabrakło w niej również porad jak przygotować zalewy i marynaty do mięs.
Rodzinne obiady"" to kolejna z serii książka zawierająca sprawdzone i łatwe do przygotowania przepisy. Blisko 50 propozycji ułożono w osiem gotowych zestawów, dzięki czemu łatwiej można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc, a każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz ciepłego lub zimnego napoju.Wśród różnorodnych propozycji są potrawy z mięsem oraz wegetariańskie, jest duży wybór dań z warzyw i owoców, są kluski, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji znajdą przepisy na staropolski bigos, flaki czy pieczoną gęś, a poszukujący nowinek - na czipsy z batatów czy bruschettę. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania w kilka minut, a czerpiący przyjemność z gotowania - takie, na których przygotowanie potrzeba więcej czasu.Wspólne celebrowanie posiłków jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Smaczne i pięknie podane dania podkreślają uroczysty charakter spotkań.
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Potrawy z drobiu Siostry Marii"" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania potrawy z kurczaka, indyka, kaczki i gęsi. Od zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju sałatki, rolady, pasztety, na drobiu duszonym, pieczonym i smażonym kończąc.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Zielone koktajle Siostry Marii"" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania koktajle, smoothies, soki ze smacznych i zdrowych owoców i warzyw.
Przepisy Siostry Marii"" to znakomite pomysły na typowo świąteczne dania i wypieki, tradycyjne potrawy na przyjęcia w rodzinnym gronie, czas Adwentu, Wielkiego Postu oraz karnawału.Ta książka jest skarbnicą wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Potrawy z ziemniaków Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z ziemniaków, od opiekanych kartofelków zaczynając, poprzez uwielbiane przez dzieci frytki, kopytka, różnego rodzaju kluseczki, placki ziemniaczane, na zapiekankach i sałatkach kończąc.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?