W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Healthy never looked so beautiful.
A simple, beautiful cookbook to help you eat a rainbow of fruit and veg.
Rebel Recipes' Niki Webster, shares 40 quick, easy and colourful one-bowl vegan meals including the delicious Lazy Weekend Brunch Bowl, Sweet Potato Harissa Soup, restorative Miso Noodle Broth and Spiced Blood Orange Posset, for perfectly balanced, nutritious breakfasts, lunches, dinners and desserts.
It's easy to enjoy tasty, vibrant fresh vegetables all year round and every day.
Our choices can help alleviate the most pressing issues we face today: the climate crisis, infectious and chronic diseases, human exploitation and, of course, non-human exploitation. Undeniably, these issues can be uncomfortable to learn about but the benefits of doing so cannot be overstated. It is quite literally a matter of life and death.
Through exploring the major ways that our current system of animal farming affects the world around us, as well as the cultural and psychological factors that drive our behaviours, This Is Vegan Propaganda answers the pressing question, is there a better way?
Whether you are a vegan already or curious to learn more, this book will show you the other side of the story that has been hidden for far too long. Based on years of research and conversations with slaughterhouse workers and farmers, to animal rights philosophers, environmentalists and everyday consumers, vegan educator and public speaker Ed Winters will give you the knowledge to understand the true scale and enormity of the issues at stake.
This Is Vegan Propaganda is the empowering and groundbreaking book on veganism that everyone, vegan and sceptic alike, needs to read.
ODKRYJ MOC DZIKICH ZIÓŁ I NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI ZWYKŁYCH ROŚLINNic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni!Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się:jak poszukiwać dzikich ziół;z których chwastów można przygotować sezonowy napar;które rośliny dostępne są przez cały rok;czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania;które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok.W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin.Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarza! Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać? Dzikie zioła sezonowo to kompletny poradnik dla osób zainteresowanych czerpaniem z natury bez względu na porę roku.Piotr Ciemny twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie Chwasty od Kuchni, regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alchemist. Sprawia, że hasło znane rośliny w nieznanej odsłonie nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
Kociołkowanie? A cóż to takiego?Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.Ewa Hangel autorka książek kulinarnych (Kociołkowanie po polsku, Vege kociołkowanie). W gotowaniu szuka nie elegancji i wyrafinowania, ale łatwości wykonania oraz wspaniałych, intensywnych smaków. Wielbicielka gotowania w jednym garnku.
70 zdrowych nawyków. Dobra dieta, świetne samopoczucie i niespożyta energia
Rządzą nami nawyki! Ten mechanizm został wypracowany przez tysiąclecia ewolucji i nikomu nie uda się całkowicie ich wyeliminować. Problem się zaczyna, gdy nawykowo rujnujemy sobie zdrowie: objadamy się, rezygnujemy z ćwiczeń czy badań profilaktycznych, zaniedbujemy się i każdy dzień kończymy drinkiem. Co gorsza, to wszystko „dzieje się samo”, właściwie poza naszą kontrolą. Oczywiście, możemy postanowić poprawę i coś zmienić. Ale jeśli zaczniemy bez odpowiedniego przygotowania, ryzyko porażki jest ogromne. Tylko czy można złe nawyki zastąpić dobrymi?
Jak poradzić sobie z takim wyzwaniem, podpowie Ci ten poradnik. Przekonasz się dzięki niemu, że jeśli się metodycznie przygotujesz, zaplanujesz i zaczniesz wyrabiać najważniejsze dla siebie nawyki, zmiany nie będą wymagały dużego wysiłku. Spośród kilkudziesięciu propozycji możesz wybrać te, dzięki którym schudniesz, będziesz się lepiej odżywiać i czuć codziennie więcej energii — to zależy wyłącznie od Twoich priorytetów. W tej niewielkiej książce dokładnie przedstawiono korzyści, jakie przynosi każdy opisany nawyk. Znalazły się tu również wskazówki, jak stopniowo wykorzeniać niezdrowe nawyki — właśnie dzięki zastępowaniu ich lepszymi. A najważniejsze jest to, że przy opisie każdego nawyku znalazł się plan działania, który sprawi, że wprowadzanie zmian będzie łatwiejsze!
Dzięki tej książce dowiesz się, jak:
- świadomie przygotować się do zmiany
- stosować skuteczne strategie wdrażania nawyków
- sukcesywnie poprawiać jakość diety
- nawykowo unikać niezdrowego jedzenia
- więcej się ruszać, pilnować swojego zdrowia i zadbać o psychikę
S.J. Scott jest wziętym psychologiem i autorem bestsellerowych poradników. Zajmuje się tymi istotnymi obszarami życia, które każdy może udoskonalić. W swoich książkach nie opisuje wydumanych strategii, tylko przystępnie przekazuje wiedzę, którą można natychmiast wprowadzić w życie. W wolnych chwilach czyta, gimnastykuje się i zwiedza najdalsze zakątki świata.
Zdrowie: najcenniejsze, co posiadasz!
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo zwieńczać codzienne posiłki niebanalnym deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Kilkadziesiąt prostych, świetnych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek na urodziny, Dzień Matki, wesele, Boże Narodzenie lub na co dzień.
Co zawiera książka:
Porady, jak planować gotowanie, aby nie marnować jedzenia.
Wskazówki, czym kierować się podczas zakupów, aby były oszczędne.
Podpowiedzi, jak sprytnie gotować, czyli o kuchennych patentach dla oszczędnych.
58 przepisów na tanie zupy odchudzające (w tym część wegetariańska) oraz 7 dodatków typu: przeciery, zakwasy, mieszanki przypraw.
Podpowiedzi, jak przedłużyć trwałość jedzenia.
Dodatkowo książka zawiera:
Krótki opis historii autorki oraz przedstawienie Programu Przemian i jego założeń.
Dekolag Zupomaniaka, czyli najważniejsze wskazówki na start.
O ekologii i ekonomii w Twojej kuchni.
Podpowiedzi tańszych zamienników drogich produktów.
Ta książka, to zupełnie nowe spojrzenie na zarządzenie spożywczym budżetem. To kompleksowy poradnik, dzięki któremu zrobisz ekonomiczne zakupy, nauczysz się prawidłowo prowadzić logistykę kuchni, a przy tym ugotujesz wiele zup odchudzających za „grosik”.
Nie warto dłużej czekać. Nie szukaj wymówek "zacznę od jutra, od poniedziałku, po wakacjach". Zadbaj o siebie już dziś.
Dla kogo jest ta książka:
Dla tych, którzy szukają skutecznej metody odchudzania;
Dla osób, które zwątpiły, że jeszcze jakiś sposób na redukcję wagi może przynieść upragnione rezultaty;
Dla tych, którzy szukają przepisów na tanie zupy odchudzające;
Dla osób, które nie lubią liczyć kalorii, ani ważyć swoich dań, a mimo to chcą schudnąć.
Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić na zakupach i na gotowaniu, a jednocześnie osiągnąć upragnione rezultaty.
Dzięki tej książce:
Dowiesz się, co to jest Program Przemian, zwany dietą zupową.
Zaoszczędzisz pieniądze, unikając pułapek podczas zakupów, a także błędów przy gotowaniu.
Nabierzesz przekonania, że niezależnie od wieku, zawsze można rozpocząć pracę nad zmniejszeniem masy ciała.
Zaoszczędzisz czas na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Jak zaoszczędzić”. Zaczniesz oszczędzać tu i teraz.
Dzięki zastosowaniu porad z tej książki jest duża szansa, że poczujesz się lepiej i będziesz w pełni sił a także poprawisz kondycję swojego budżetu.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo! Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy. Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok! O autorce: Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Nowe wydanie bestsellera! Zioła mają moc! Zamiast stosowania sztucznych suplementów diety, pełnych chemii kosmetyków i przetworzonej żywności lepiej czerpać energię z natury. Małgorzata Kaczmarczyk prezentuje potencjał z przydomowych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ziół. W książce znajduje się mnóstwo sprawdzonych sposobów m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Dzięki prostym recepturom można samodzielnie przygotować krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon – bez chemicznych dodatków. Książka inspiruje również do kulinarnych eksperymentów. Zawiera niebanalne przepisy na ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonują, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji. Poradnik: - przedstawia zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół - prezentuje receptury na naturalne lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy - uczy, jak robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki - zawiera przepisy na ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy - zachęca, by zadbać o dobre samopoczucie i wygląd bez dużych nakładów finansowych O autorce: Małgorzata Kaczmarczyk – pasjonatka ziół, naturalnego lecznictwa i kosmetyki. Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie uprawy i przetwarzania ziół oraz roślin alternatywnych. Autorka bloga Ziolowawyspa.pl, prowadzi warsztaty zielarskie i mydlarskie w Beskidzie Wyspowym oraz w Krakowie. Marzy, by ludzie powrócili do naturalnego sposobu dbania o zdrowie, samopoczucie i wygląd.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczneKiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.Nietolerancje pokarmowe nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców z przewagą warzyw?Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych?Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Pełen inspiracji, a przy tym praktyczny zbiór ponad 120 łatwych, lecz zachwycających przepisów opowiada o dodawaniu otuchy, świętowaniu, tworzeniu nowych wspomnień i przede wszystkim o dzieleniu się pysznymi potrawami przy jednym stole. Spotkania z bliskimi nigdy nie wydawały się tak ważne jak dzisiaj.Impreza taco, wyżerka na luzie, a może rodzinny piknik lub kolacja we dwoje? W każdym rozdziale Razem znajdziecie specjalnie przygotowany zestaw niesamowitych potraw, które w dużej mierze można przygotować wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Jamie Oliver postawił sobie za cel, byście nie tkwili samotnie w kuchni, lecz cieszyli się jedzeniem wraz ze swoimi gośćmi.
W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
W tej książce znajdziemy wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Ta książka to pomysł na prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!
Desery i dania na słodko Siostry Marii"" to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnego obiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Dania z patelni"" to unikatowa książka z najlepszymi przepisami na potrawy do przygotowania w jednym, niezwykle popularnym naczyniu kuchennym. Autorka poświęciła patelni, będącej wyposażeniem nawet najskromniejszej kuchni osobną książkę zbierając najróżniejsze przepisy. Większość proponowanych dań może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Znajdziemy w niej przepisy na dania warzywne, mięsne, ryżowe, makaronowe, a także na placki i omlety.
Domowe wyrob""y to wyjątkowa książka z najlepszymi przepisami na zdrowe i pozbawione chemii mięsa i wędliny, które z odrobiną cierpliwości i zaangażowania każdy może samodzielnie przygotować we własnym domu. W poradniku zamieszczone są przepisy na domowej produkcji szynki, kiełbasy, kaszanki i wędzone ryby. Sporo miejsca poświęcono też pasztetom, smarowidłom oraz nadziewanym, panierowanym i grillowanym mięsom. Nie zabrakło w niej również porad jak przygotować zalewy i marynaty do mięs.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?