Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów
-
Autor: Carolina Pietyra Kamil Wernicki
- ISBN: 978-83-240-8347-3
- EAN: 9788324083473
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Znak
- Format: 169x232
- Język: polski
- Liczba stron: 320
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
43,99złCena detaliczna: 79,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,99 zł
Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można łączyć słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować?
Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak łączyć ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara - zaczynając od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów.
Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony ciekawymi anegdotami, a także wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Znajdziesz w nim wiedzę praktyczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów oraz 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z różnych zakątków świata.
Ten dojrzewający przewodnik będzie świetnym kompanem podczas wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów, a także doskonałym kompendium przydatnym miłośnikom podróży smakowych.
Rozsmakuj się w serach!