WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO.
„Ottolenghi PROSTO” to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora.
Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem:
– przyrządzisz je ekspresowo
– zawierają maksymalnie 10 składników
– można je przygotować wcześniej
– bazują na tym, co masz w spiżarni
– nie wymagają dużo pracy (dla leniwych)
– są łatwiejsze, niż się wydaje
YOTAM OTTOLENGHI jest autorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI i ROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: „Ottolenghi. The Cookbook”, „Obfitość”, „Jerozolima”, „Cała obfitość”, „NOPI”, „Słodko” i „Ottolengji PROSTO”.
Haft botaniczny. Nowoczesny podręcznik to niezwykle estetyczna i praktyczna książka bestsellerowej autorki Arounny Khounnoraj (@bookhou).Odkryj sztukę haftu botanicznego i celebruj tradycyjne rzemiosło. Książka zawiera dwadzieścia propozycji starannie rozrysowanych i pięknie sfotografowanych projektów artystycznych i użytkowych, zainspirowanych niezwykłym światem roślin.Autorka nie tylko przedstawia rozmaite ściegi zarówno te podstawowe, jak i te bardziej zaawansowane ale także daje wsparcie na każdym etapie realizacji twoich twórczych planów. Nabyte umiejętności możesz od razu wykorzystać, wyszywając torby i kardigany lub tworząc haftowane obrazy.Zainspiruj się współczesnymi metodami rękodzielniczymi. Twórz wyjątkowe dzieła sztuki, które zachwycą nie tylko ciebie, ale i wszystkich wokół, a przy okazji odkryj w sobie pasję i kreatywność.Arounna czerpie natchnienie ze świata roślin. Zachęca do odkrywania mnogości jego faktur i kolorów. Korzystaj ze współczesnych metod rękodzielniczych, by własnoręcznie wprowadzić naturalne piękno do swoich wnętrz.
Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się… Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania – na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów – to po prostu niekończące się święto urodzaju.
Yotam Ottolenghi to najbardziej twórczy i praktyczny kucharz nowej ery kulinarnej – Escoffier XXI wieku. Gdyby istniała skala czterogwiazdkowa, za tę książkę dostałby ode mnie pięć gwiazdek.
„Wall Street Journal”
W książce Cała obfitość Yotam Ottolenghi dodaje jeszcze więcej aromatycznych odcieni do wegetariańskiej palety smaków.
„Vogue”
Opanuj tradycyjną magię hoodoo/rootworku! Wszyscy jesteśmy istotami duchowymi, które mogą korzystać z wiedzy i opieki przodków. Mała księga rootworku nauczy cię, jak wyzwolić swoją wewnętrzną siłę i pobudzić umysł, ciało i duszę. Nie tylko zgłębisz tu tajniki afroamerykańskiej magii ludowej, ale także poznasz łatwe i przyjemne rytuały i zaklęcia do stosowania w codziennym życiu. Autorka, Paris Ajana, potomkini afroamerykańskich i filipińskich wyznawców rootworku, będzie twoją przewodniczką w duchowej podróży, służąc ci radą i wskazówkami w następujących obszarach: - ołtarzyki i święte miejsca - kryształy i kamienie - zioła i korzenie - świece - woreczki mojo - magiczne laleczki - miodowe słoiki i wiele innych! Nieważne, czy masz już doświadczenie z magią rootworku, czy jesteś na początku drogi i pragniesz miłości, sukcesu, wsparcia itd. Ten przystępny poradnik pomoże ci urzeczywistnić to, o czym marzysz!
MEZCLA: po hiszpańsku mieszanina, połączenie, fuzja. Ixta Belfrage, autorka kulinarnych bestsellerów, dzieli się z nami ulubionymi przepisami i zdradza niezawodne sposoby oraz pełne inwencji połączenia składników. Tak powstaje mezcla jej ulubionych smaków.Czerpiąc natchnienie z całego świata, a w szczególności z Włoch, Meksyku i Brazylii, MEZCLA zaspokoi każdy apetyt i każdą potrzebę. To pełne smaku, nieskomplikowane potrawy na co dzień oraz pracochłonne dania od święta, a także rozdział pełen apetycznych deserów. Jedzenie, któremu trudno się oprzeć i do którego chętnie się wraca. Ixta jest niebywale twórcza, a jej kuchnia po prostu wyjątkowa!Yotam OttolenghiJaka piękna, radosna książkaNigella Lawson
Najlepsze pomysły są w twojej spiżarni! Yotam i jego superekipa nauczą cię, jak wykorzystać zwykłe, proste składniki, które masz pod ręką. Pokażą, jak jedne produkty zastępować innymi i pomysłowo spożytkować zawartość własnej spiżarni.
Postaw na warzywa! Po ""Obfitości"" i ""Całej obfitości"" przyszła pora na ""Smak"" i odkrycie trzech kluczowych czynników (proces, połączenie, produkt), które sprawiają, że dania z warzyw są tak niesamowicie pyszne. Autorzy - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - nie tylko podpowiadają, co gotować, ale też wyjaśniają, jak wykorzystać potencjał tkwiący w zwykłych warzywach, by stworzyć z nich niezwykłe posiłki i pogłębić ich smak. ""Smak"" to nowatorskie podejście do przyrządzania warzyw, na które czekali fani Ottolenghiego i miłośnicy wegetariańskiej kuchni na całym świecie.
Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków. Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones zużywa minimum składników i naczyń. Podpowiada, jak małymi krokami zmienić nasze nawyki i wykorzystać to, co zbyt często trafia do kosza. Anna uważa, że warzywa powinny zajmować naczelne miejsce na każdy stole. Wierzy, że jedzenie potrafi budzić radość i zmieniać codzienne życie. Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, kieszeni i Ziemi.
Nigel to cholerny geniusz! - Jamie Oliver Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. Zielona uczta: jesień, zima to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania. Roślinna kontynuacja bestsellerowego Jedz, kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato to propozycja dla każdego, kto poszukuje natchnienia do przyrządzenia szybkiego warzywnego obiadu lub kolacji z sezonowych składników.
Coś wspaniałego! – Nigella Lawson
"Zielona uczta: wiosna, lato" to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu bestsellerowej książki "Jedz. Mała księga szybkich dań" Nigela Slatera.
Ponad 110 pomysłów na wiosenne i letnie warzywne dania we wszelkich odmianach. Prawie każde przygotujesz w 30 minut.
Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni wam, że od tego, co jemy, zależy nasza kondycja, a więc też i ochota, lub jej brak, na łóżkowe igraszki.
Duńczycy od lat są najszczęśliwszym narodem na świecie. W inspirującej książce autorka przedstawia przysmaki duńskiej kuchni i pokazuje, jak sama żyje i jak gotuje. Czerpiąc z przepisów używanych w rodzinie od pokoleń, Caroline prezentuje ponad sto pysznych, prostych dań, które każdego podniosą na duchu, dodadzą sił i podpowiedzą, jak ugotować sobie szczęście według duńskiego modelu życia. Idea hygge, domowego ciepła, wypełnia także klimatyczne fotografie, na których możemy podziwiać piękną rodzinną posiadłość Caroline i jej ulubione potrawy. Masz chęć na zdrowy lekki posiłek? Zjedz łososia wędzonego na ciepło z marynowanym ogórkiem. Możesz także przygotować sycący stegt flask (smażony boczek), a na deser podać pieczone jabłka z marcepanem. Książka, którą trzymasz w dłoniach, zawiera tradycyjne duńskie przepisy na domowe potrawy, których smak po prostu cię uszczęśliwi. Caroline Fleming, z domu baronessa Caroline Elizabeth Ada Iuel-Brockdorff, urodziła się w duńskiej rodzinie arystokratycznej. Jest autorką trzech bestsellerowych książek o duńskiej kuchni, a także przedsiębiorczynią, osobowością telewizyjną, prezenterką i modelką oraz jedną z gwiazd reality show Ladies of London, który zdobył popularność w 22 krajach. Ma troje dzieci.
Naucz się doceniać drobiazgi życia codziennego. Życie bez chwili refleksji i zastanowienia to prosta droga do zgorzknienia i wypalenia. ""Rytuały na co dzień"" uczynią zwykłe rzeczy wyjątkowymi, a te wyjątkowe wspaniałymi.Istotą rytuałów są trzy etapy: zatrzymanie się, zwrócenie uwagi i określenie intencji. Reszta to dodatki. Praktykowanie rytuałów pomoże ci poruszać się w natłoku spraw ze spokojem i rozwagą, a nie bezmyślnie i w pośpiechu. Proponowane w książce rytuały to zbiór przepisów, które pokazują jak zwyczajnym dniom przydać trochę słodyczy. Naucz się praktykować je krok po kroku.Świadomie podejmij wysiłek, by zwolnić i zadbać o siebie. Zacznij żyć pełnią życia.Nadia i Katia, propagatorki zdrowego trybu życia, od wielu lat pomagają innym, by czuli się wspaniale. Dzieląc się swoimi doświadczeniami, przystępnie radzą, jak praktykować rytuały każdego dnia. Poprzednia książka autorek Dbaj o siebie przebojem wdarła się na listy bestsellerów, a wśród jej miłośników są m.in.: Kate Moss, Jamie i Jools Oliverowie czy Reese Witherspoon.
,,Przy moim stole"" Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które ,,domowa bogini"" gotuje we własnym domu i podaje na stół. Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy - na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi - ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka ,,Przy moim stole"" zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. ,,Przy moim stole"" to wspaniały podręcznik do gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!
Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. „Run&Cook“ pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy.
Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:
* dla amatorów,
* osób biegających regularnie
* oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.
Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook“ będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.
Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych? Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo? A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki? Wszystko znajdziesz w „Run&Cook“ z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Zatem: READY, STEADY, GO!
Anthony Bourdain to człowiek o wielkim apetycie. Niegrzeczny chłopiec kulinariów po ponad dziesięciu latach powraca z kolejną książką kucharską. I robi to w wielkim stylu. W swojej najnowszej książce "Apetyt" skondensował ponad 30 lat gotowania w kuchniach wielu restauracji oraz podróży po świecie. Powstał esencjonalny zbiór ulubionych potraw, które (przynajmniej zdaniem pana Bourdaina) wszyscy powinni umieć przyrządzić. To książka kucharska niepodobna do innych, lista dań uwielbianych w jego domu i największych przebojów przywiezionych z podróży, a także kompendium wiedzy o gotowaniu i plan bitwy na święta.
Anthony Bourdain przez wiele lat, najpierw jako kucharz, a potem jako podróżujący po świecie kronikarz kulinariów w programach telewizyjnych (m.in. Bez rezerwacji i Miejsca nieznane), zawodowo badał ludzkie apetyty. Jest autorem powieści, komiksów, książek kucharskich i tych ukazujących pracę w kuchni. Obecnie gotuje głównie dla rodziny i przyjaciół.
Kulinarne ukojenie w stylu Ottolenghiego! Czy gotowanie i jedzenie mogą działać kojąco? Po bestsellerowym SMAKU Ottolenghi i współautorki proponują ponad 100 przepisów na kojące dania z całego świata. Ani się obejrzysz, a staną się one twoimi ulubionymi przepisami – częścią twojej domowej kuchni. Potrawy pokazane w Ottolenghi KOJĄCO dadzą poczucie bezpieczeństwa połączone z powiewem świeżości – to nowe ujęcie domowej kuchni, nostalgiczne wspomnienie, odkrywczy pomysł na dania bliskie sercu. To przepisy, dzięki którym każdy poczuje się jak w domu. Jedzenie ma bowiem niezwykłą moc łączenia ludzi, którzy zabierają receptury z miejsca w miejsce i przekazują z pokolenia na pokolenie.
Yotam Ottolenghi wraz z zespołem przedstawia książkę kucharską o dodatkach. Znajdziesz w niej przepisy nie tylko na sycące warzywne dania, ale też COś EKSTRA - absolutne bomby smaku - sosy, pikle, marynaty i posypki, które zwykły posiłek zmieniają w wybitny. To są właśnie Extra Good Things - smakowitości na co dzień. Możesz je przygotować, kiedy tylko masz ochotę, i używać dowolnie, praktycznie bez ograniczeń. Posłużą ci w niezliczonych sytuacjach, podkręcając kolory, konsystencje, kwasowość i ostrość. Zamknij je w słoikach i wykorzystuj z ryżem, jajkami czy warzywami przysmażonymi na patelni, a przekonasz się, że warto! Każdy przepis skrywa zaskakujące połączenie smaków, nowatorską metodę czy sekretną technikę. Naucz się ich - i gotuj jak Ottolenghi!
WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO.Ottolenghi PROSTO to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora.Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem:przyrządzisz je ekspresowozawierają maksymalnie 10 składnikówmożna je przygotować wcześniejbazują na tym, co masz w spiżarninie wymagają dużo pracy (dla leniwych)są łatwiejsze, niż się wydajeYOTAM OTTOLENGHI jest autorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI i ROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: Ottolenghi. The Cookbook, Obfitość, Jerozolima, Cała obfitość, NOPI, Słodko i Ottolengji PROSTO.
Japoński żuraw origami symbolizuje szczęścieLegenda o senbazuru (sen to tysiąc, orizuru papierowy żuraw) głosi, że ten, kto w ciągu roku zrobi tysiąc żurawi origami, może liczyć na spełnienie życzenia oraz powodzenie, wieczne szczęście, długie życie i nieskończona radość.Ta inspirująca książka zabierze was w medytacyjną podróż, podczas której opanujecie dwanaście prostych kroków składania papierowego żurawia.Towarzyszące im motta i pięknie ilustrowane opowieści pomogą wam zwolnic tempo i cieszyć się każdą chwilą. Tu i teraz. Dzięki nim odkryjecie, jak sztuka składania papieru może zaprowadzić was do szczęśliwszego, pełnego nadziei życia. To dar, jaki daje nam senbazuru.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?