100 najlepszych przepisów kuchni polskiej
-
Autor: Elżbieta Adamska
- ISBN: 9788327413123
- EAN: 9788327413123
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Format: 17,5x23,5 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
13,74złCena detaliczna: 19,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,74 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem ,,cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie"". W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy ,,uniwersalne"", chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska