Album "Biblia w malarstwie polskim" prezentuje część zasobu dzieł sakralnej sztuki malarskiej zachowanych na ziemiach we współczesnych granicach Polski oraz w kilku przypadkach poza jej granicami.Z bogatego materiału wybrano 150 dzieł ilustrujących scenystaro- i nowotestamentowe, powstałych od średniowiecza po czasy nam współczesne.Każde dzieło przedstawiono wraz z omówieniem kontekstu, z odesłaniemdo konkretnego fragmentu Biblii.
Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'.Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne - tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki.W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność - w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów.Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe, likiery miody pitne oraz wódki.Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. W książce znalazły się również przepisy na starodawne nalewki.Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Książka przedstawia bogaty i fascynujący świat polskich tradycji - tych najdawniejszych i tych nowszych. Można w niej znaleźć zarówno echa prasłowiańskich wierzeń, jak i opisy bogatej obrzędowości związanej z rokiem liturgicznym i najważniejszymi świętami kościelnymi. Nie brakuje także opisu obyczajów związanych z życiem codziennym - domem, rodziną, pracą, sąsiadami.Niezwykle zajmującą treść uzupełniają atrakcyjne ilustracje, zdjęcia i reprodukcje.
Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
Istnieje wiele naturalnych sposób leczenia, które każdy może stosować na własną rękę bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Mnóstwo produktów używanych na co dzień ma właściwości lecznicze. Wystarczy zajrzeć do spiżarni, lodówki lub domowego ogródka, by znaleźć leki na: ból głowy, przeziębienie, zapalenie ucha, niestrawność i wiele innych przypadłości. Terapie ziołowe działają wolniej od tradycyjnych leków, są za to skuteczne i nieszkodliwe. Nadużywanie leków przeciwbólowych, witamin i syntetycznych suplementów diety jest dzisiaj powszechne. Niestety, mimo że pomagają doraźnie, na dłuższą metę ich działanie jest negatywne. Naturalna apteka to nie tylko przewodnik po domowych kuracjach przydatnych w leczeniu różnych dolegliwości, ale również poradnik dla osób, które chcą być zdrowe i jak najdłużej cieszyć się siłami witalnymi organizmu. Dzięki tej książce Czytelnik odkryje nieznane właściwości produktów, których nierzadko używa na co dzień.
Najpiękniejsze bajki to obszerny zbiór tym razem powstały z myślą o rodzicach i dziadkach, dla których czytanie z dziećmi to nie lada wyczyn. To bajki popularne i lubiane. Są wśród nich: Dziewczynka z zapałkami, Kopciuszek czy Królewna Śnieżka. Dzięki nim dziecko poznaje ważne w życiu wartości, takie jak: skromność, przyjaźń czy wrażliwość na drugiego człowieka, a my mamy szansę powrotu do lat utraconych.
Książka powstała z myślą o przybliżeniu dzieciom cudownych opowieści,które z pewnością pamięta każdy z nas, dziś już dorosłych. To równieżprezent dla rodziców - znakomita okazja do powrotu w czasy dzieciństwa. Znajdziemy tu znane i lubiane bajki, takie jak "Zaklęty książę", "Trzy małe świnki" czy "Czerwony Kapturek"
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością. Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata. Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
PATRYCJA ŻUREK WIGILIA ZŁAMANYCH SERC :Nina, choć ma niemal 40 lat, nie potrafi się wyzwolić spod toksycznego wpływu rodziców. Czara goryczy przelewa się w Wigilię, kiedy zdarzyć może się wszystko. Nina trzaska drzwiami domu rodzinnego i zastanawia się, co zrobić ze sobą w wieczór, podczas którego nikt nie powinien czuć się samotny? Może odwiedzić znajomą starszą panią, która niedawno straciła męża? Nina zaczyna wędrówkę przez miasto, spotykając po drodze kilka zagubionych osób: bezdomnego Kosmę, Annę, która uciekła z dziećmi od przemocowego męża, a także Agatę z nastoletnim synem Mateuszem, błąkających się po ulicach w poszukiwaniu spokoju po rodzinnej awanturze.Wiktoria, osamotniona po śmierci ukochanego męża, z utęsknieniem oczekuje przybycia synów na świąteczną kolację. Przyjmuje pod swój dach niespodziewanych gości, którzy, choć sami w potrzebie, przynoszą jej pocieszenie w ten szczególny dzień. Nikt nie spodziewa się, że wieczór będzie pełen nieoczekiwanych zdarzeń i zmieni życie kilku osób.Czy synowie Wiktorii staną na wysokości zadania i pojawią się u matki?Dlaczego Kosma trafił na ulicę i w jaki sposób chce znaleźć wyjście z tej sytuacji?Czy Anna odnajdzie w sobie dość siły, by stawić czoło brutalnemu mężowi i bezwzględnej matce?Czy Agata i Mateusz będą w stanie na nowo zbudować relację?A co przyniesie ten wieczór Ninie, która nieświadomie przyczyniła się do zmian w życiu wigilijnych gości? Jak poradzi sobie bez rodziny? I czy znajdzie tak długo wyczekiwaną miłość?
Encyklopedia Przyroda Polski. Przyroda ukazuje piękno i walory naturalne naszego kraju.Przybliża otaczające nas środowisko, prezentuje ciekawe miejsca i gatunki. Pozwala lepiej zrozumieć, jak funkcjonuje przyroda i co ma na nią największy wpływ.
Mówi się, że my, Polacy równie szybko otwieramy swoje serce przed nowo poznanymi osobami, jak barek i lodówkę przed gośćmi. A biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym! Niezależnie od tego, czy wolisz huczne przyjęcia rodzinne czy kameralne spotkania z przyjaciółmi – ta książka pomoże Ci zorganizować udaną imprezę. Znajdziesz w niej 1001 porad dla miłośników dobrej zabawy. Tradycyjna Polska biesiadna, czyli encyklopedia dobrej zabawy to: • setki przepisów na smaczne potrawy • propozycje zabaw i gier towarzyskich • podpowiedzi, jak uatrakcyjnić spotkania towarzyskie • praktyczne porady dla organizatorów domowych przyjęć • tradycyjny śpiewnik biesiadny i świąteczny • zabawne przyśpiewki i dowcipne życzenia na różne okazje • tylko szczere toasty na wszystkie okazje Bo biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym!
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała..
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała.
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała..
Elementarz jest przeznaczony dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym i stanowi bezcenną pomoc przy szybkiej i skutecznej nauce czytania. Początkowe rozdziały książki przeznaczone są do nauki pojedyńczych liter, dwuznaków oraz sylab, w dalszej częśći znajdują się proste czytanki, dzięki którym dziecko szybko nauczy sie płynnie czytać. Kolorowe i zabawne ilustracje są dodatkowym atutem elementarza, co uczyni naukę czytania jeszcze przyjemniejszą.
Coraz częściej szukamy zdrowej alternatywy dla powszechnie oferowanych produktów spożywczych. Często kupujemy w punktach ze zdrową żywnością lub na targu. Rozglądamy się za produktami dobrymi, bez konserwantów, zawierających wartości odżywcze i smak. Z coraz większą chęcią podejmujemy się również domowej produkcji pieczywa, wędlin, dżemów czy masła i serów. Trudno bowiem o większą satysfakcję niż pojawiające się na stole aromatyczne i – przede wszystkim – zdrowe potrawy przygotowane przez nas samych. Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami ich obróbki. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak przygotowywanych posiłków.
Popularność, którą za życia dzięki „Bajkom” zdobył La Fontaine, nie zanikła. Kolejne pokolenia czytają i zachwycają się nimi, a nazwisko autora, opromienione sławą, jest dzisiaj wymieniane obok Moliera, Corneille’a i Racine’a – mistrzów literatury klasycyzmu francuskiego. Co sprawiło, że La Fontaine podobał się w swoich czasach i podoba się dziś, choć przez 300 lat świat się zmienił? Dlaczego forma bajki wpisuje się tak dobrze w gust czytelników? Czytając dzisiaj La Fontaine’a, nie widzimy w bajkach obcego nam XVII-wiecznego społeczeństwa, rządzonego przez monarchę absolutnego. Dostrzegamy raczej uniwersalność ludzkich charakterów oraz ich uwikłanie, mechanizmy władzy i sieć relacji społecznych. Tak jak przed wiekami, również i dziś ponadczasowe bajki La Fontaine’a bawią, uczą i pobudzają do refleksji.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?