Znakomita książka, w której znajduje się wiele wyśmienitych i sprawdzonych przepisów nie tylko na zdrowe i bogate w witaminy sałatki, ale także na pożywne potrawy z warzyw, które mogą stanowić samodzielny posiłek.
W poradniku znajdą Państwo przydatne narzędzia, które ułatwią konstruowanie diety dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wskazujemy, jakie produkty należy częściej uwzględniać, planując jadłospis. W książce znajdą Państwo także omówione najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków oraz wskazówki praktyczne, jak ich unikać.
Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne –od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.
Masz przed sobą biblię każdego szanującego się miłośnika gotowania. Powstała dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania). To kompendium wiedzy o konserwowaniu w stylu batch, czyli partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie. Dzięki tej książce już nigdy nie sięgniesz po sklepowe przetwory – bo i po co, jeśli wykorzystując 25 sezonowych warzyw i owoców i 7 metod konserwacji, możesz wyczarować zakręcone i zdrowe potrawy dla siebie i swoich bliskich?
Poznaj zasady gry obowiązujące w kuchni batch:
1. Korzystaj z naturalnych składników.
2. Do przetworów wybieraj sezonowe warzywa i owoce (można się nimi przy okazji objeść).
3. Powiedz „nie” marnowaniu żywności.
4. Zastosuj odpowiednią metodę konserwacji.
5. Szukaj inspiracji w tradycyjnych kuchniach całego świata.
6. Nie bój się eksperymentować.
7. Zakręcaj słoiki w towarzystwie.
Zakasz rękawy i do roboty.
Just batch it!
Green smoothies, czyli smaczne, zielone koktajle to prawdziwa eksplozja zdrowia w pysznej formie!
W książce znajduje się wiele przepisów na zielone koktajle zdrowia. Moda na green smoothies przyszła do nas zza oceanu, gdzie kult zdrowej, szczupłej sylwetki ma się dobrze i nic nie wskazuje na to, aby coś się miało w tym temacie zmienić. Zielone koktajle stały się hitem dzięki gwiazdom ekranu i celebrytom, którzy zachwalają ją je jako nieodzowny element diety. Piękne zdjęcia i nowoczesna szata graficzna stanowią dodatkowy atut książki.
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne - opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty. Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
Czym jest piramida żywieniowa? Do czego służą witaminy? Co to są kalorie? Czy warto jeść warzywa i owoce? Jeśli nurtują cię podobne pytania, to świetnie trafiłeś! Książka Jak to działa? Wiem, co jem zawiera odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zdrowego odżywiania. W sposób jasny i prosty wyjaśniamy to, co z pozoru skomplikowane. Pomagają w tym zabawne ilustracje. Jak to działa? Wiem, co jem to kopalnia odpowiedzi na arcytrudne pytania!
Książka o gotowaniu stworzona wspólnie przez Ewę Chodakowską i Tomka Woźniaka, która idealnie łączy ich pasje. U Ewy to propagowanie zdrowego styl życia, u Tomka – tworzenie autorskich wersji potraw z różnych stron świata.
Znajdziesz tu 42 przepisy na dania na każdą porę dnia (śniadania, obiady, przekąski i desery), dostosowane do rozmaitych upodobań (mięsne, wegetariańskie, z owocami morza). Wszystkie potrawy są pyszne, zdrowe i obłędnie pachną, bo do każdej z nich ich używa się świeżych ziół –
przygotowując je, dowiesz się więcej o ich właściwościach czy najlepszych połączeniach z innymi produktami. Każde danie zostało opatrzone przez dietetyka informacją o wartości energetycznej i odżywczej, więc bez problemu dopasujesz je do swojej diety. Gotuj je, smakuj i częstuj nimi gości – wakacje to świetny moment, by pokazać, jakie z ciebie kulinarne ziółko!
Piąta książka z serii Superfoods to kompleksowe omówienie wspaniałych właściwości zbóż uprawianych niekiedy od tysięcy lat, które ze względu na walory smakowe i zdrowotne wracają na nasze stoły.Proso, teff , sorgo to tylko niektóre z nich. Z tej książki dowiesz się również jak wykorzystywać w kuchni pełnoziarnisty orkisz, pszenicę płaskurkę, czy ubogi w cholesterol owies.W książce znajdziesz także 75 prostych przepisów na całe mnóstwo pysznych i zdrowych potraw z super zbóż od puszystych pożywnych babeczek aż po rozgrzewające i sycące zupy. Spróbuj chrupiących jabłek a'la farro, migdałowej sałatki energetycznej, zupy pomidorowej z sorgo, kanapek z soczewicą i teff, gulaszu z brukselką i kaszą jaglaną, czy pysznych pełnoziarnistych brownies.__O autorce:Kim Lutz kucharka, autorka książek, mama i weganka.Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę.Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Wszystko, w co wierzyłeś w kwestii utraty wagi jest kłamstwem. Przybieranie na wadze i otyłość są wywoływane przez hormony. I tylko poprzez zrozumienie działania insuliny oraz oporności insulinowej możesz osiągnąć stały spadek masy ciała.
Ta książka zmieni Twoje spojrzenie na prawidłowe odżywianie. Dowiesz się dlaczego diety nie działają i wreszcie poznasz program, dzięki któremu odzyskasz idealną wagę. Zdołasz ją zachować na zawsze i unikniesz efektu jojo. Zaczniesz samodzielnie kontrolować poziom insuliny, a dodatkowo pozbędziesz się przyczyn cukrzycy typu 2. Nauczysz się także stosować tymczasowe posty, aby przełamać cykl oporności insulinowej.
Koniec z nadwagą i cukrzycą.
Przejdź na zieloną stronę mocy i podejmij 30-dniowe wyzwanie na smuklejsze ciało stworzone przez czołową ekspertkę w dziedzinie zdrowia i urodySophie Uliano odkrywa sekrety diety, która nie tylko skutecznie zwalcza kilogramy, ale jest też bezpieczna dla naszej planety. Okazuje się, że jedzenie lokalnej, organicznej żywności wcale nie musi być kosztowne, a zdrowy posiłek może być przygotowany w mniej niż pół godziny.Dieta zielonej bogini opiera się wyłącznie na zielonych produktach, które stanowią podstawę trzech planów dietetycznych zawartych w książce: jasnozielonego, zielonego i ciemnozielonego. Każdy z nich oferuje utratę zbędnych kilogramów i wywiera pozytywne skutki dla natury. Im bardziej zielony plan wybierzesz, tym większe zaangażowanie w ochronę środowiska.Dzięki stosowaniu diety zielonej bogini pozbędziesz się kilogramów, wyrzucisz z jadłospisu przetworzone artykuły spożywcze oraz przekonasz się, że zdrowe i ekologiczne życie jest znacznie prostsze, niż się wydaje.
We read that we must be passionate about only one thing, that 10,000 hours of hard practice is needed to achieve mastery. But in fact most successful people, including Nobel prize winners, nurture multiple areas of knowledge and activity that feed their central subject.
Whether it's making a perfect soufflé, dancing a tango or lighting a fire, when we take the time to cultivate small and quantifiable areas of expertise, we change everything. We become faster and more fearless learners, spot more creative opportunities, improve our brain health and boost our happiness. We see knowledge itself completely differently. The skills acquired in painting a door flawlessly or growing delicious chillies will unexpectedly transform your life.
So start small. Start specific. But start - and you'll be on the path to mastery.
Dieta cukrzycowa może stanowić formę zdrowego odżywiania dla każdego człowieka. Różni się od innych diet ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, przede wszystkim słodyczy i produktów zawierających duży dodatek cukru. Poradnik zawiera praktyczne wskazówki dla cukrzyków, jak poprzez odżywianie wspierać zalecenia lekarza diabetologa, a także przepisy kulinarne, tabelę wymienników węglowodanowych i podstawowe wiadomości o chorobie.
Szybkie tempo życia i ciągły stres powoduje, że wiele osób doświadcza głębokiej depresji i lęku. Znany lekarz Don Colbert podpowiada, jak im zapobiec prowadząc zdrowy tryb życia i jakie naturalne leki można używać. Swoje doświadczenie medyczne połączył z fragmentami Pisma Świętego i propozycjami osobistej modlitwy i medytacji ponieważ jest przekonany, że tylko zachowanie równowagi pomiędzy ludzką psychiką i ciałem może dać pacjentowi zdrowie i szczęście.
25 roślin leczniczych te o egzotycznie brzmiących nazwach; żeń szeń, bakopa, gotu cola i te z nazwy pospolite; cebula, porzeczka i jagoda stosowane umiejętnie zapewniają długowieczność i formę psychofizyczną.Zbigniew T. Nowak, jeden z najbardziej znanych w Polsce specjalistów ziołolecznictwa, udowadnia, że zdrowy tryb życia wzmocniony zielonym detoksem potrafi zapobiegać nowotworom, chroni przed miażdżycą i chorobą Alzheimera.Autor przytacza najnowsze wyniki badań laboratoryjnych, proponując włączenie do naszej diety roślin niszczących wolne rodniki największego wroga naszego zdrowia i życia. Już dziś możesz wzbogacić dietę o przeciwutleniacze, naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu.Zbigniew T. Nowak podaje genialnie proste receptury soków, naparów, nalewek, do stworzenia których nie potrzebna jest żadna wiedza tajemna.Czas na restart zdrowia. Możesz zmienić swoje życie nie uciekając się do skomplikowanych i wyszukanych specyfików.Skorzystaj z recept biomedycyny XXI wieku.
"Jestem autorką książek ziołoleczniczych, opracowałam program zdrowotny, który jest przyjazny człowiekowi, ponieważ oparłam go na tradycji i mądrości polskiej. Wróciłam do zdrowego, ciepłego, polskiego odżywiania i do kolebki mądrości, czyli ziół. Od wielu lat prowadzę wykłady na temat zdrowego trybu życia, docieram do ludzi najbardziej poszkodowanych, schorowanych, którym często jak już tak zwana medycyna oficjalna nie pomaga.Świat poszedł w stronę chemii, która niestety wkrada się przebojowo na nasze pola, łąki, także do domów. Środowisko coraz bardziej zanieczyszczone, skażone, nic więc dziwnego, że chorób przybywa.
I choć półki w aptekach uginają się od lekarstw, to zdrowia w narodzie nie widać. I nie zapewnią go ani tabletki, ani najnowocześniejszy sprzęt medyczny, dokąd nie uświadomimy sobie, że zdrowie jest w naszych rękach".
Stefania Korżawska
Koktajl jest dobry na wszystko!
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić swój wygląd, wzmocnić organizm, a może pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij swoją przygodę z koktajlami! To prosty i skuteczny sposób na włączenie do codziennej diety dużej ilości warzyw i owoców. Wystarczy blender, świeże składniki i zaledwie kilka minut — tylko tyle trzeba, by cieszyć się smakiem, zdrowiem i energią. Zrób mały krok, zmień nawyki żywieniowe i na stałe wzbogać swoją dietę w superpaliwo. Już jeden koktajl dziennie sprawi, że po kilku tygodniach poczujesz różnicę. Małe kroki prowadzą do wielkich zmian. Zacznij jeszcze dziś!
Autorzy książki, Magda i Tomek, założyciele popularnego bloga o zielonych koktajlach i sokach (Surojadek.com), miłośnicy zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków, w ciągu roku przepuszczają przez blender i wyciskarkę kilkaset kilogramów warzyw i owoców. Promują zdrowe odżywianie oraz lokalnych producentów warzyw i owoców. Udowadniają, że to, co zdrowe, może być również smaczne.
Przepisy oraz podpowiedzi zawarte w tej książce sprawią, że szybko zaczniesz eksperymentować i samodzielnie szukać swoich ulubionych połączeń smakowych. Poznaj leczniczą moc roślin, wypróbuj przepisy i ciesz się świetnym samopoczuciem przez cały rok!
Zdrowotne właściwości roślin
Jaki sprzęt wybrać
6 najczęściej popełnianych błędów „wyciskacza”
Wyciskaj na zdrowie!
Pij warzywa i owoce!
Poradnik skierowany jest do osób z nadwagą ale głównie dla tych, z problemem cukrzycowym. Znajdziecie w nim przepisy dla diabetyków, osób z insulinoopornością, cukrzycą i nadwagą.
Nie myślcie sobie , że Wy nie powinniście takiej diety stosować bo nie chorujecie na nic i macie TYLKO nadwagę. Dieta z niskim indeksem jest dietą idealna dla każdego, zarówno w otyłości jak i jej profilaktyce. Co więcej możesz takie posiłki podawać całej rodzinie, będą na pewno zadowoleni :) Magdalena Makarowska od kilku lat w swoich poradnikach udowadnia czytelnikom oraz swoim podopiecznym, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne i monotonne ale kolorowe, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Zarówno insulinooporność , czyli stan o krok przed cukrzycą, jak i cukrzyca typu II wymagają zmian w diecie, która do tego problemu doprowadziła. Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym to najlepszy wybór dla osób z zaburzoną glikemią. Diagnozę insulinoopornosci lub cukrzycy zawsze musi przeprowadzić lekarz. Jednak są pewnie niepokojące sygnały których nie powinniście ignorować. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie stan insulinooporności może się wyciszyć a cukrzyca może w ogóle się nie rozwinąć.
Kolejna książka z serii „Święta Hildegarda leczy" przedstawia zbiór skutecznych receptur pomagających radzić sobie z chorobami serca i układu krążenia. Stworzono je w oparciu o dzieła medyczne świętej Hildegardy z Bingen, mniszki, wizjonerki, doktor Kościoła i jednej z najznamienitszych postaci w dziejach chrześcijaństwa. Wszystkie przedstawione tu porady i receptury zostały opracowane przez wybitnych specjalistów, doktora nauk medycznych Gottfrieda Hertzkę i doktora biochemii Wigharda Strehlowa.
W całym stworzeniu, drzewach, roślinach są ukryte tajemnice Boże, których żaden człowiek nie może poznać, zbadać, wynaleźć ani doświadczyć, jeśli Bóg mu ich sam nie objawi.
święta Hildegarda z Bingen
W tym kompendium czytelnik otrzymuje praktyczną propozycję możliwych do zastosowania przez każdego naturalnych środków leczniczych.
dr Alfreda Walkowska, Polskie Centrum św. Hildegardy
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?