Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Jedz zdrowo i osiągaj kolejne życiówki!
Nie tak łatwo jest być sportowcem, a jeszcze trudniej być sportowcem wytrzymałościowym — zwłaszcza gdy dotychczasowe wyniki jakoś nie chcą piąć się w górę. Co zrobić, gdy okaże się, że wytrwałe trenowanie i samodyscyplina to za mało? Niezależnie od tego, czy jesteś ambitnym sportowcem szukającym nowych metod zwiększania wydolności, czy początkującym amatorem, koniecznie musisz uzupełnić swoją wiedzę na temat właściwej diety, bo to właśnie ona pozwoli Ci przekroczyć magiczną barierę i zacząć bić własne rekordy.
Ten wszechstronny poradnik pomoże Ci zorientować się, jaka dieta będzie najlepsza dla Ciebie. Znakomita, ceniona na całym świecie dietetyczka sportowa Monique Ryan odpowiada tu na pytania, co i jak jeść, pić oraz uzupełniać, żeby cieszyć się zdrowiem i wciąż zwiększać swoją wytrzymałość. Jej porady nie ograniczają się do ogólników: z tej książki dowiesz się, które produkty i w jakich proporcjach trzeba uwzględnić w diecie biegacza, kolarza, triatlonisty i pływaka. W obecnym, trzecim już wydaniu autorka uwzględnia wyniki najnowszych badań, zwraca uwagę na pory posiłków i ich dostosowanie do konkretnych cyklów treningowych. Jedz, żyj zdrowiej i ciesz się sportem!
Co warto jeść, aby osiągać najlepsze wyniki?
Jakie produkty żywnościowe pozwolą zregenerować się najszybciej?
Czy suplementy diety są bezpieczne?
Czy można się odchudzać i wciąż mieć siłę do trenowania?
Jak włączyć przygotowanie potraw do planu treningowego?
Jak dostosować jadłospis do konkretnych problemów zdrowotnych?
Popraw jakość treningów i zwiększ swoją wydolność!
„Nie wiem, co Pani je, ale niech koniecznie to Pani zapisuje”. To właśnie słowa lekarza zadowolonego ze znakomitych wyników badań Anny Lewandowskiej w trakcie ciąży zainspirowały ją do napisania tej książki. Znana i ceniona trenerka oraz ekspertka zdrowego odżywiania postanowiła podzielić się swoją wiedzą z kobietami, które przygotowują się do zajścia w ciążę i które chcą przeżyć ten wyjątkowy czas jak najlepiej – tak by obdarzyć swoje dziecko najbardziej wartościowym prezentem – zdrowiem. Z tej książki dowiesz się między innymi: • jak przygotować się do ciąży, • o jakie badania zadbać, • jak się odżywiać i trenować podczas ciąży, • jak zachować równowagę psychiczną. Oprócz tego znajdziesz znakomite przepisy na zdrowe potrawy oraz plany treningowe na każdy trymestrciąży.
W walce z rakiem nie jesteśmy bezsilni. Po przełamaniu naturalnego strachu przed chorobą możemy zmienić tryb życia i przyzwyczajenia, świadomie unikając czynników powodujących powstawanie i rozwój nowotworu. W profilaktyce i pokonywaniu raka niezwykle istotna jest także wiedza, jak budować i wzmacniać barierę ochronną organizmu, a w konsekwencji hamować, spowalniać a nawet odwracać rozwój choroby.
Poradnik uczy, jak dzięki odpowiednim produktom i nawykom żywieniowym oraz aktywności fizycznej walczyć o zdrowie.
Odkryj ogromny potencjał ziół z naszych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo ich wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych. Porzuć sztuczne suplementy diety, pełne chemii kosmetyki i żywność – zacznij czerpać moc z natury.
W książce znajdziesz mnóstwo sprawdzonych sposobów wspomagania zdrowia m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Samodzielnie przygotujesz domowe kosmetyki: krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon – bez chemicznych dodatków. Książka zainspiruje cię też do kulinarnych eksperymentów i stworzysz niebanalne ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonają cię , że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji.
Dzięki poradnikowi:
- poznasz zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół
- sporządzisz wspaniałe lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy
- nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki
- przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy
- dowiesz się, jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre samopoczucie i wygląd
Wykorzystaj siłę słońca dla swojego zdrowia!Słońce jest motorem wszelkiego życia. Jego pozytywne działanie na ludzki organizm jest niezaprzeczalne, chociaż ogrzewające promienie słońca mają swoje ciemne strony. Niebezpieczeństwo raka skóry odebrało ludziom możliwość śmiałego korzystania ze słońca, dlatego ta książka pokazuje, że nadszedł czas na odzyskanie naturalnego stosunku do światła słonecznego.Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, jak ważne jest promieniowanie UV dla naszego zdrowia. Bez słońca dochodzi do niedoboru witaminy D, której komórki ciała potrzebują do regulacji licznych procesów. Witamina D określana jako hormon słońca obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, zapobiega podnoszeniu się ciśnienia krwi, chroni przed cukrzycą, wzmacnia muskulaturę i wspiera układ immunologiczny.Poznaj obszerne i praktyczne informacje na temat światła słonecznego i witaminy D:- Jak chronić się przed niedoborem witaminy D?- W jaki sposób pozyskać wystarczającą ilość witaminy D?- Jakie korzyści daje słoneczny hormon ciału?
Droga Pacjentko, Drogi Pacjencie!
Dziękujemy za zainteresowanie zagadnieniami zdrowia i profilaktyki.
Niniejszy poradnik zawiera ważne informacje medyczne na temat znaczenia tzw. probiotyków, prawidłowej flory jelitowej oraz zdrowego jelita.
Warto się dowiedzieć, w jaki sposób jelito:
nieustannie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie,
wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega chorobom.
Ta mała książeczka będzie miała większy wpływ na Twoje zdrowie i zmniejszenie ryzyka zachorowania, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Proszę, poświęć trochę czasu, aby ją przeczytać! Obiecujemy, że warto. W razie pytań skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą!
Nasz świat jest coraz bardziej zanieczyszczony, co sprawia, że wszechobecne wolne rodniki atakują ludzi powodując osłabienie odporności i powstawanie przewlekłych, trudnych do wyleczenia schorzeń. Są odpowiedzialne za choroby takie jak rak, choroba wieńcowa, cukrzyca, reumatyzm, Parkinson, Alzheimer i wiele innych. Na szczęście każdy może się uchronić przed wolnymi rodnikami dzięki wykorzystaniu przeciwutleniaczy, zwanych też antyoksydantami.
OPC uznany za najsilniejszą substancję tego typu, samodzielnie może powstrzymać patologiczne zmiany zachodzące w Twoim ciele. To naturalny związek pochodzący od roślin. Dzięki tej książce poznasz działanie ekstraktu z pestek winogron, będącego najbogatszym źródłem OPC, oraz jego dawkowanie na poszczególne dolegliwości.
Opisywana substancja eliminuje chorobowe stany w organizmie oraz przyspiesza proces rekonwalescencji, dodatkowo zwiększając odporność. Skutecznie zapobiega objawom przedwczesnego starzenia, likwiduje stany zapalne i niweluje przyczyny przewlekłych alergii. Co więcej, usuwa uczucie zmęczenia i przepracowania.
Ekstrakt z pestek winogron jest również najsilniejszym środkiem ochronnym naczyń krwionośnych i limfatycznych. Reguluje poziom cholesterolu przez co zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiega zatorom i zakrzepom żylnym. Wpływa także pozytywnie na mikrokrążenie w gałce ocznej dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce zaćmy.
Wyeliminuj wolne rodniki.
Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny.
Dzięki niej zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność, że dysponujesz zebranymi w jednym miejscu informacjami, których potrzebujesz, aby zaliczyć zajęcia z danej dziedziny i zdać egzamin.
Formuła serii sprawdza się od ponad 15 lat. Niezwykle przejrzysta forma podręczników, liczne tabele, ryciny i zestawienia są tak przemyślane, aby zainteresować studenta i ułatwić mu naukę.
Autorami są studenci i nauczyciele akademiccy, czyli osoby, które doskonale wiedzą, na czym polega zdawanie egzaminu i jaki zakres materiału należy przyswoić, aby ten cel osiągnąć.
Ani na chwilę nie zapominają oni o potrzebach swoich czytelników. Podkreślają i dowcipnie obrazują najważniejsze informacje, podają najczęściej spotykane pytania egzaminacyjne, pomijają zaś rzeczy zbędne i nieistotne.
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych
przetworów z warzyw i owoców, a także przepisy na pasty i sosy!
Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z domowymi przetworami – gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać! Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą zakochasz się w domowych przetworach.
Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby:
ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony, marynowany bakłażan azjatycki
Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów.
Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów.
***
Jennifer MacKenzie specjalizuje się w ekonomii gospodarstwa domowego i pisze książki. Ma piętnastoletnie doświadczenie w tworzeniu, testowaniu i doskonaleniu przepisów kulinarnych. Od kilku lat występuje również w roli sędziego podczas konkursów na najlepsze wyroby konserwowane.
Warzywa górą! Od korzeni po liście
Rozbudź swój apetyt na kulinarne szaleństwo i zacznij swoją roślinną przygodę. Katarzyna Gubała udowadnia, że bycie wege jest łatwe, proste i naprawdę pyszne. To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest idealną bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia. Nigdy dotąd na polskim rynku nie pojawiła się taka pozycja. Aż 120 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie. Warzywa górą! to także porady dietetyczne, inspiracje zdrowotne, zbilansowane menu i pyszne zdjęcia.
Znajdziesz tutaj przepisy bazowe na szybkie roślinne mleka, twarożki, hummusy i pasty. Nauczysz się piec chleb, wegański biszkopt i naleśniki bez jajek. A może ziołowy makaron czy buraczane burgery? Rozsmakuj się w warzywnych pasztetach, muffinach czy ciastach. Szybko, łatwo i niezwykle zdrowo.
Katarzyna Gubała – culinary content director w wydawnictwie Burda i redaktor naczelna magazynu „Slowly Veggie”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Prywatnie mama, żona i joginka, pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege menu gościło w polskich domach i restauracjach.
Zdrowe wody smakowe na cztery pory roku.
Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się aż z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia?
Dietetycy zalecają picie każdego dnia około 2,5 litra płynów. Jednak nie zawsze mamy ochotę na „czystą” wodę. Świetną alternatywą dla niej są własnoręcznie robione zdrowe wody smakowe wzbogacone o owoce, warzywa, przyprawy i zioła.
W książce znalazły się przepisy na wiosenne wody energetyzujące oraz oczyszczające, świetne na lato wody intensywnie nawilżające i odprężające, a także doskonałe na okres jesienno-zimowy napary uodparniające, kojące, rozgrzewające oraz wspomagające pracę układu trawiennego. Ponadto 10 receptur na domowe napoje izotoniczne, niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy bardzo intensywnym wysiłku fizycznym.
A zatem pijmy na zdrowie!
Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska - specjalista ds. żywienia i dyplomowany dietetyk. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.
Premiera: 14.06.2017 r.
Kategoria: Kulinaria
Liczba stron: 240
Format:165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-65456-76-2
EAN: 9788365456762
Sugerowana cena detaliczna: 39,90 zł
Większość diet wymaga ograniczenia kalorii. Ta nie. Wiele każe ci głodować. Ta nie. Niektóre trzeba łączyć z wyczerpującymi ćwiczeniami fizycznymi. Nie tym razem. Przez lata wmawiano nam, że im mniej kalorii i tłuszczów dostarczymy, tym szybciej schudniemy. Wiecznie głodni, zmęczeni i podenerwowani walczyliśmy o utratę kilogramów, przestrzegając restrykcyjnych zasad. Za brak efektów obwinialiśmy naszą słabą wolę – ale to reguły były nieprawidłowe! Dr med. David Ludwig – profesor Harvardu i autorytet w dziedzinie walki z otyłością – udowadnia, że głodzenie się nic nie daje. Program, który opracował na podstawie rewolucyjnych badań, opiera się na diecie pysznej i sycącej, polegającej na ograniczeniu wysoko przetworzonych węglowodanów. To one podstępnie rozregulowują nasz metabolizm! Dzięki książce Ludwiga zapanujesz nad swoimi zachciankami, przeprogramujesz komórki tłuszczowe i na stałe zachowasz wymarzoną wagę. Przygotuj się również na to, że twoje zdrowie ulegnie poprawie! Bestseller „New York Timesa” Wiecznie głodny? to ostatnia książka o diecie, której będziesz potrzebował.
W książce zawarto w sumie 12 wariantów oczyszczania organizmu od prostych do skomplikowanych, zależnie od stanu zdrowia, wieku i przeciwwskazań dotyczących danego pacjenta.Jest nawet specjalna metoda dla osób bardzo osłabionych przewlekłą chorobą oraz innaprzeznaczona dla cierpiących na brak wolnego czasu, zabieganych ludzi, którzy chcą zadbać o zdrowie bez totalnych zmian w tygodniowym rozkładzie zajęć.Olga Jelisejewa zwraca uwagę, że od tego, co i jak jemy, zależy nasze zdrowie. Przybliża nam działanie układu pokarmowegopocząwszy od jamy ustnej, skończywszy na jelicie grubym. Pokazuje również powiązania między narządami człowieka, które pełnią wiele funkcji jednocześnie. Uczy, jak dbać o organizm, by cieszyć się dobrym zdrowiem i jak najprościej wprowadzić stosowne zmiany w trybie życia.Doktor Olga Jelisiejewa to znana rosyjska specjalistka w dziedzinie testu wegetatywno-rezonansowego (vega-testu). Jest autorką licznych książek z zakresu zdrowia i oczyszczania, w których wiele miejsca poświęca diagnostyce elektronicznej metodą Volla. W prowadzonym przez nią Centrum Zdrowia leczą się pacjenci z całego świata, a placówka stosuje opisane w tej książce metody.Jednak początek jej kariery medycznej związany jest całkowicie z medycyną konwencjonalną. W 1963 roku z wyróżnieniem ukończyła uczelnię Medyczną imienia I.P. Pawłowa, a potem wiele lat przepracowała w różnych rosyjskich szpitalach. Zrobiła kilka specjalizacji, m.in. w okulistyce i rentgenologii (była m.in. kierownikiem oddziału rentgenologicznego w szpitalu w Moskwie). Później zauważyła znaczne ograniczenia medycyny akademickiej, więc zgłębiła również irydologię, akupunkturę, leczenie przy pomocy nakłuwania ucha, homeopatię, fitoterapię i wspomnianą metodę Volla oraz vega-test.
Kochani!
Przez kilka ostatnich lat przekopałam się przez setki artykułów, raportów, badań i wywiadów, żeby się dowiedzieć, jak żyć zdrowo, zachować dobry wygląd, mieć świetne samopoczucie i niespożytą energię. Wnioski dla siebie już wyciągnęłam. Przetestowałam przepisy, stworzyłam własne kosmetyki i zastosowałam dobre rady. Rezultat? Nigdy nie czułam się w swoim ciele lepiej! Ale najważniejsze jest to, że nauczyłam się dokonywać świadomych wyborów. I do tego samego zachęcam was. Mam nadzieję, że ta książka wam w tym pomoże. Po to ją napisałam. Miłej lektury!
Kinga Rusin
W książce Kingi Rusin znajdziesz:
przepisy na domowe kosmetyki, rady, jak czerpać z darów natury, sekrety jej zdrowej kuchni, sprawdzone i smaczne przepisy, informacje o diecie i ćwiczeniach, ściągawkę, która przyda się w drogerii. wiosenne przepisy i porady
Chcesz zaskoczyć gości niebanalnymi zestawieniami warzyw i dodatków? Podaj jedną z naszych wyjątkowych sałatek.A może chcesz mieć dietetyczne posiłki do pracy? Lub pyszne dania obiadowe, które można wykonać w kilka minut? Sałatkito idealna przystawka, samodzielne danie, popołudniowa przekąska lub zdrowe śniadanie. To najlepszy wybór dlawegetarian, bezglutenowców, osób ceniących lekkostrawną dietę. Sprawdź to! Nagrodą jest zdrowie.
Życie w stylu vege, kontynuacja Vege na diecie, skupia się na specyficznych potrzebach wegan i wegetarian. Wykluczenie mięsa z jadłospisu wydaje się proste, ale żeby zapewnić sobie odpowiednią i zbilansowaną dietę, trzeba dobrze poznać możliwości świata roślin. Wiele dostępnych na rynku produktów dla wegetarian i wegan to żywność wysoko przetworzona, która nie powinna się znaleźć w niczyjej diecie. Magdalena Makarowska, znana dietetyczka hedonistka, w swoim niepowtarzalnym stylu przedstawia czytelnikom ważne dla zdrowia składniki i produkty, z których można skomponować pyszne i kolorowe dania bez obaw o sylwetkę i wyniki badań. Nie znajdziemy tu typowego dla niej kilkutygodniowego programu żywieniowego, za to otrzymujemy wyczerpujące kompendium wiedzy o zdrowym, bezmięsnym odżywianiu.
Dr Peter Osborne, autorytet w sprawach wrażliwości na gluten i alergii pokarmowych, stwierdził, że zboża, nawet uważane dotąd za bezpieczne, takie jak kukurydza i ryż, mogą siać spustoszenie w organizmie, wywołując stany zapalne i niedobory witamin oraz minerałów, a także powodując reakcje autoimmunologiczne. Książka Bez zbóż, bez bólu oferuje narzędzia potrzebne do wyeliminowania z diety wszystkich zbóż oraz innych czynników zapalnych. Korzystając z tego łatwego do wprowadzenia planu żywieniowego można w ciągu piętnastu dni osiągnąć znaczącą poprawę zdrowia i wejść na drogę do całkowitego pozbycia się bólu w ciągu zaledwie miesiąca.
Książka zawiera jasne omówienie naukowych podstaw programu, plany posiłków na poszczególne dni, ułatwiające przejście na bezglutenową dietę i dziesiątki przepisów na pyszne bezzbożowe potrawy. Przekonajcie się, dlaczego tysiące pacjentów uważają, że dzięki dr. Osborne’owi i jego diecie odzyskali życie bez bólu.
Twój brzuch mówi glutenowi: NIE!Niezależnie od przyczyny, dla której musisz zrezygnować w swojej diecie z produktów zawierających gluten, teraz możesz z powodzeniem zmienić składniki swojej kuchni. Ta książka pomoże rozszyfrować i odnaleźć w sklepie listę bezpiecznych składników, z użyciem których upieczesz chrupiący chleb, wyborne ciasta lub ugotujesz pyszne knedle. Nasi eksperci nie tylko dostarczą najlepsze przepisy, ale również obrazowo wyjaśnią, co warto wiedzieć i jak to wykorzystać w praktyce. A nawet jeśli wcale nie musisz się przejmować glutenem, zapraszamy do podróży kulinarnych i odkrywania nowych smaków!
Cierpisz na drżenie powieki? Towarzyszy ci permanentny stres, który objawia się w postaci niepokoju, złego samopoczucia, ciągłych stanów lękowych i rozdrażnienia?
Dręczy cię ucisk w klatce piersiowej i uczucie kołatania serca, a wyniki badania EKG nie wskazują na żadne problemy kardiologiczne?
Masz problemy ze snem? Często budzisz się o świcie? Śnisz o tym, że spadasz?
To mogą być oznaki niedoboru magnezu!
Autorka „Zdumiewających właściwości magnezu”, doświadczona chemiczka i dietetyczka, która dzięki zażywaniu magnezu pokonała chorobę uznaną za nieuleczalną, wskazuje na niezwykle istotną rolę tego pierwiastka w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Znajdziesz tu przystępnie wyjaśnione procesy przyswajania magnezu, skutki jego niedoboru w organizmie.
Ana Maria Lajusticia Bergasa to urodzona w 1924 roku w Bilbao (Hiszpania) chemiczka i dietetyczka. Po ukończeniu studiów chemicznych na uniwersytecie Complutense w Madrycie skupiła się na rolnictwie, kwestii żywienia zwierząt i pisaniu artykułów do czasopism specjalistycznych. Od ponad czterdziestu lat interesuje się dietetyką opartą na biochemii i biologii molekularnej. Uczestniczyła w licznych międzynarodowych kongresach.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?