Novak Djokovic, Lewis Hamilton, Arnold Schwarzenegger co łączy tych sportowców? Zaufali mocy roślin i zdecydowali się wypróbować dietę wegetariańską. Jeśli ty również uprawiasz aktywność fizyczną, a weganizm to podstawa twojego żywienia, sięgnij po tę przełomową książkę! Dzięki niej odkryjesz tajniki diety wegańskiej dla sportowców. Nauczysz się prawidłowo bilansować dietę roślinną, aby w twoim jadłospisie nie zabrakło żadnych makroskładników i mikroelementów. Dzięki zawartym w książce przepisom twój jadłospis nie będzie nudny. Przekonasz się, że dieta roślinna da ci nie tylko wytrzymałość i budulec dla mięśni, przyspieszy również twój metabolizm i zadziała przeciwzapalnie. Zdrowie i supermoc dzięki roślinom!
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa. Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu
Gotuj zdrowo i pysznie według zasad mikroodżywiania!Mikroodżywianie to nauka wykazująca związki pomiędzy stanem zdrowia człowieka a niedoborami komórkowymi wynikającymi z tego, jak się odżywiamy.Co jeść, żeby dostarczać sobie wszystkich makro- i mikroelementów, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych?Nie ma dnia, by Marta Mieloszyk-Pawelec, ekspertka mikroodżywiania, nie słyszała tego pytania w gabinecie. Odpowiada na nie wraz z dr Olgą Mizerą, dietetyczką.Dwie specjalistki, a przy tym dziewczyny, które cieszą się życiem. I kochają jeść.Z książki dowiesz się:jak wprowadzić w życie zasady mikroodżywiania,co to jest chronobiologia,gdzie szukać dobrych kwasów tłuszczowych,co jest najlepszym źródłem błonnika,jakie produkty zawierają wysokiej jakości białko.Czas, by twój organizm zaczął działać w pełni swoich możliwości!Naucz się zestawiać posiłki i jeść produkty zawierające wszystkie składniki odżywcze.Pomogą ci w tym proste, sezonowe przepisy i jadłospisy na każdy dzień.Zobacz, jak zdrowe może być jedzenie. I jak pyszne może być to, co zdrowe.
Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie, stan insulinooporności może się wyciszyć, a cukrzyca – w ogóle nie rozwinąć.
To TY masz największy wpływ na to, czy swoją chorobę pogłębisz czy pokonasz! Nie zrzucaj winy na geny, tendencję do otyłości, ciążę, hormony, tryb pracy itd. Na każdym etapie życia można dużo naprawić. Poza tym moim celem jest to, żebyście zdrowo gotowali dla całej RODZINY. Bo ta dieta jest idealna dla wszystkich!
Magdalena Makarowska
"Regularnie dostaję od swoich czytelników pytania, jakie książki na temat insulinooporności mogłabym polecić. Przez długi czas miałam duży problem z odpowiedzią, ponieważ brakowało na rynku pozycji, które byłyby w 100% odpowiednie dla insulinoopornych. Ale niedawno całkowicie się to zmieniło. Rewolucję w życiu wielu pacjentów zrobiła książka Magdaleny Makarowskiej Dieta uzdrawiająca organizm. Dlatego jestem pewna, że Jedz pysznie z niskim indeksem już nieodwracalnie wywróci Wasz świat do góry nogami! Oczywiście jeśli zależy Wam na powrocie do zdrowia, szczupłej sylwetki i doskonałego samopoczucia, bo korzystanie z tej książki po prostu na taką zmianę skazuje. Gorąco polecam nie tylko insulinoopornym, polecam ją każdemu z Was!"
Dominika Musiałowska – autorka projektu Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, www.insulinoopornosc.com
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!Dorastaliśmy w przekonaniu, że kolacja to kanapka z serem albo pizza na wynos. Ale wcale nie musi tak być! Możesz przygotować bruschetty z pieczoną papryką, kukurydzę z masłem limonkowym albo carbonarę z paloną brukselką - opcji jest nieskończenie wiele.Kolacje Małgosi Minty to 93 proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery, z których skomponujesz smakowitą wieczorną ucztę.Kolacja do zjedzenia w pojedynkę w wygodnym dresie, romantyczny posiłek we dwójkę, a może swawolne spotkanie w większym gronie? W tej książce znajdziesz przepisy na absolutnie każdą okazję. Dowiesz się, jak urządzić kolację, kiedy masz za mało krzeseł - albo za mało czasu - a spodziewasz się wielu gości, jak samodzielnie upiec focaccię lub sprytnie wykorzystać składniki dostępne w zwykłych sklepach.A może naszła cię ochota na coś słodkiego? Chałka z koglem-moglem i jagodami albo Eton mess z owocami to tylko niektóre ze smakołyków, o które będą cię błagać znajomi. Ich przygotowanie zajmie ci jedynie kilka minut! Bo w kolacjach nie chodzi o długie godziny spędzone na gotowaniu; najważniejszy jest czas na jedzenie i - ewentualnie - kieliszek wina. Choć Małgosia Minta nie urodziła się we Włoszech ani we Francji, z prawdziwą pasją opowiada o winach. Przekona cię, że wybranie butelki dobrego trunku w supermarkecie nie wymaga ogromnej sommelierskiej wiedzy i może być sporą frajdą.Może zostaniesz na kolację?Małgosia Minta - w dzieciństwie chciała być wielką odkrywczynią, ale los sprawił, że została dziennikarką. Dzisiaj publikuje na łamach magazynów oraz gazet, a także na swoim blogu Minta Eats. Skrupulatnie kolekcjonuje wspomnienia określonych smaków i zapachów - nie wierzy, że można nie lubić jedzenia. Na co dzień związana z "Vogue Polska" oraz magazynem "Usta", pisze także dla "Wysokich Obcasów" i "Fermentu". Autorka i współautorka książek kulinarnych wydawanych w Polsce i za granicą.
Wydanie w mniejszym, bardziej poręcznym formacie. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.
Nie sztuką jest schudnąć szybko, a potem doświadczyć efektu jojo. Sztuką jest zredukować masę ciała trwale, nie degradując przy tym organizmu. Wręcz przeciwnie – odżywić go, wygasić stany zapalne i nabrać odporności. Sztuką jest zmienić styl życia, wypracować nowe nawyki, a przy tym cieszyć się świetnym samopoczuciem, jeść pysznie i do syta. To właśnie sztuka KETO. Pokażę Ci, że KETO to nie synonim monotonii i restrykcji, ale nieograniczonych możliwości, nie tylko kulinarnych. Dokładnie opisuję procesy adaptacji i jak się do niej przygotować. Dowiesz się, co jeść, w jaki sposób łączyć produkty i budować odżywcze posiłki, a czego unikać – uwolnię Cię na zawsze od gotowych jadłospisów. Poznasz drogę mojej przemiany i bardzo osobistą – sprzed keto – historię nadwagi i otyłości. Dowiesz się, jak stałam się mistrzynią balansu i jak trudne było to wyzwanie. Opowiem Ci, jakie popełniłam błędy, których Ty możesz uniknąć. W mojej książce znajdziesz ogromną bazę ponad 70 pysznych i prostych przepisów na dania główne, śniadania, przekąski, pomysły na zamienniki ziemniaków, makaronów i pieczywa, ale także na desery. Odkryj KETO i sprawdź, jak poprawi się Twoje zdrowie. Ketobulka KETOBULKA Solvita Kalugina-Bułka, urodzona na Łotwie, kilkukrotnie w życiu zmieniała kraje zamieszkania. Od ponad 12 lat mieszka i pracuje w Wiedniu, aktywnie angażując się społecznie i charytatywnie w działalność wielu organizacji i stowarzyszeń. Imię Solvita oznacza „słoneczne życie” lub „życie słońca”, co idealnie odwzorowuje usposobienie właścicielki. Po porzuceniu kariery w korpo zrezygnowała również z niezdrowego trybu życia, odkryła dietę ketogeniczną oraz biohacking, schudła ponad 30 kg i odzyskała zdrowie, stając się ambasadorką zdrowego i zrównoważonego stylu życia, topową KETOinfluencerką w Polsce. W czerwcu 2020 roku zaczęła dzielić się swoją codziennością, autorskimi przepisami, wiedzą i doświadczeniem na Instagramie. Efekt? W ciągu dwóch lat ponad 100 tysięcy obserwatorów, którym codziennie dostarcza dozę inspiracji, lifestyle’u, KETOhumoru, zdrowych przepisów i porad. @KETOBULKA motywuje do wiary we własne możliwości. To profil prowadzony z sercem, misją i pasją. Przykład Solvity dowodzi, że można zmienić sposób odżywiania się, pokonać otyłość i rozprawić się z chorobami. A także zacząć ćwiczyć na siłowni i zyskać formę. Odkryć siebie na nowo. Bo nie ma rzeczy niemożliwych!
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
Stwórz własne "kulki mocy" dla swoich małych i dużych superdomowników!Kiedy najlepszy polski piłkarz wychodzi na boisko, siły dodają mu legendarne już "kulki mocy" wymyślone i zrobione przez jego żonę.Dzięki książce szwedzkiej cukierniczki Mii hrn, ozdobionej pięknymi zdjęciami Ulriki Pousette, teraz i ty możesz opracować najlepszy dla rodziny przepis na słodkie dopalacze, dające energię na cały dzień pracy i nauki. Dowiesz się z niej wszystkiego o kulkach tworzonych z bakalii i płatków owsianych, z dodatkiem czekolady, czasami wypełnionych zaskakującym nadzieniem (!), dekorowanych wedle uznania, smaków i upodobań. To kopalnia wiedzy na temat jednej z najprostszych słodkich przekąsek, którą możesz przyrządzić w zaledwie parę chwil z tego, co masz w szafce i lodówce, bez piekarnika i skomplikowanych narzędzi. To wspaniały dodatek do śniadaniówki, który w mgnieniu oka w twoich dłoniach może zamienić się w wykwintny deser.Przygotuj swoje pierwsze kulki, a przekonasz się, że nie możecie bez nich żyć - ty i twoja rodzina!
Jeśli ciągle słyszysz:"Dieta keto jest nudna i wyklucza naprawdę pyszne składniki.Nie da się smacznie jeść bez cukru.Dieta ketogeniczna jest tłusta i ciężka".To potrzymaj mi awokado!Napisałam tę książkę, by opowiedzieć ci o moim doświadczeniu i wspaniałej zmianie stylu życia, a także po to, żeby obalić te mity.Dieta ketogeniczna to nie wyrok - to wspaniała przygoda i nowa jakość życia. Daj się przekonać, że można zrobić kilka wersji panierki do schabowego, kanapki niekoniecznie muszą być z chleba, a cukier da się zastąpić innymi, równie słodkimi składnikami.Opowiem ci moją historię, podzielę się doświadczeniem i zaproponuję dania, które nieźle cię zaskoczą. Zaufaj mi, a na pewno się nie zawiedziesz!
Beata i Igor - autorzy - kuchni wyznają zasadę, że można jeść wszystko: jedzenie to przyjemność, ale też paliwo, od którego zależą samopoczucie i poziom energii.W najnowszej książce znajdziesz 110 pomysłów na pełnowartościowe, wegetariańskie obiady, dodatki i desery, które następnego dnia idealnie wpasują się do lunchowego pudełka.A wszystko prosto i szybko, z ogólnodostępnych produktów: roślin strączkowych, kasz, makaronów, nabiału, jajek i oczywiście rozmaitych warzyw. Przy każdym przepisie podana jest wartość kaloryczna oraz podpowiedź, jak zmienić danie, wykorzystując inne składniki.Smaki? Jak zawsze u Praktykulinarnych: z różnych zakątków świata.Dhal z soczewicy, hash z serem halloumi, fasolowa fajita z makaronem, udon z warzywami i jajkiem, okonomiyaki, empanady z ciecierzycą, biryani, pad thai z tofu i jackfruitem, paella z kwiatem bananowca, curry ""wurst"", kleftiko wegetariańskie, pudding chia z mango, granola kawowa i wiele, wiele więcej!Sięgnij po te kulinarne wrażenia i zadbaj o zdrowie, sylwetkę i planetę!
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka?Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie.Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci!Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze.W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia.Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Anna Lesz – filolog, mama dwóch wspaniałych urwisów, żona. Autorka bloga kulinarnego www.Zjem-Cie.pl. Oscyluje między kuchnią klasyczną oraz jej odpowiednikami wege i fit. Jej pasją jest fotografia kulinarna oraz gotowanie bezresztkowe. Niczego nie marnuje. Z mięsa po rosole zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus czekoladowy.
ZAKOCHAJ SIĘ W ZIEMNIAKACH! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez wahania obsadzić go w roli dodatku, przekąski czy nawet… deseru. Ziemniak. Wyznanie miłości to źródło niezliczonych inspiracji i zaskoczeń. Pokochaj ziemniaki, a one odwzajemnią Twoje uczucie! Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat pa Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy!Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz.Dzięki tej książce:zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem,odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina,nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo,dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne.Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu!
Odpowiednia dieta i sposób odżywiania pomogą nie tylko na zespół jelita drażliwego, wzmocnią również twoją psychikę!Zaparcia, biegunki, zgaga i refluks, wysypki skórne i alergie pokarmowe, bóle brzucha, wzdęcia, bezsenność, niepokój, a nawet stany depresyjne... Czy wiesz, że wiele z tych dolegliwości może być związanych z chorobami układu pokarmowego? Niewielu lekarzy pierwszego kontaktu potrafi trafnie zdiagnozować przyczyny zaburzeń emocjonalnych. A także powiązać je z chorobami jelit i innymi schorzeniami układu pokarmowego. Tymczasem najnowsze badania wykazują, że związek między mózgiem a jelitami może mieć olbrzymi wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Ponieważ, według szacunków, jedna na cztery osoby w ciągu roku doświadczy problemu ze zdrowiem psychicznym, dlatego więcej osób powinno rozważyć zadbanie o dobrą kondycję mikrobiomu jelitowego, czyli mikrobów zasiedlających jelita.Refluks, wzdęcia, zespół jelita drażliwego - jaka dieta będzie najlepsza?Nikt nie powinien lekceważyć przewlekłych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niezależnie od tego, czy chodzi o okazjonalne incydenty, czy o uciążliwe dolegliwości każdego dnia. Czy wiesz, że niemal 30 procent populacji przyznaje, że boryka się na co dzień z chorobami jelit lub dolegliwościami ze strony układu trawiennego, które negatywnie wpływają na jakość ich życia? Jak zdiagnozować objawy chorób jelit? Czy samodzielnie możemy stwierdzić alergie pokarmowe? Jakie są strategie radzenia sobie z uciążliwymi kłopotami z brzuchem? Czy jedynym ratunkiem na zespół jelita drażliwego będzie dieta? Zamiast przekopywać Internet, warto skorzystać z informacji zawartych w tej książce. Zawiera ona potwierdzone naukowo, bezpieczne i praktyczne wskazówki, dzięki którym dowiesz się więcej o najczęstszych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. A także zapoznasz się ze strategiami radzenia sobie z nimi.Czy wiesz, że w układzie pokarmowym tkwi 70 procent twojej odporności?Okazuje się, że na naszym układzie pokarmowym spoczywa ogromna odpowiedzialność. Tu znajduje się 70 procent wszystkich komórek immunologicznych! Autorka tej książki przekona cię, że w pierwszej kolejności warto zadbać właśnie o stan zdrowia jelit. Dzięki informacjom w niej zawartym zrozumiesz, jak funkcjonuje układ pokarmowy. Poznasz świat mikrobiomu jelitowego, którego dobra kondycja - jak już dobrze wiesz - ma zasadnicze znaczenie w przypadku ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Autorka, która jest niekwestionowaną ekspertką w dziedzinie żywienia i zdrowia jelit, omawia w tej książce przyczyny i objawy najczęstszych chorób i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zgaga, refluks, zespół jelita drażliwego, alergie i nietolerancje pokarmowe - to tylko niektóre z nich. Dzięki prostym asanom jogi, masażom i ćwiczeniom oddechowym, które również znajdziesz w tym wszechstronnym poradniku, uspokoisz nie tylko swoje jelita, ale i umysł.Oczyszczanie jelit kluczem do poprawy zdrowia całego organizmuZ tą rewolucyjną książką otrzymasz indywidualne plany działania na poprawienie kondycji twoich jelit i proste receptury ich oczyszczania. A to wzmocni twoje zdrowie i poprawi samopoczucie. Skończą się uciążliwe dolegliwości ze strony twojego brzucha. Lepiej się wyśpisz i pożegnasz skutki stresu. Dołączone do książki poręczne kwestionariusze pomogą ci zdiagnozować przyczynę twoich dolegliwość tak, abyś mógł włączyć skuteczne strategie leczenia. Poznasz zasady diety przeciwzapalnej oraz wpływu laktozy i glutenu na stan twojego zdrowia. Autorka wskaże ci także korzyści płynące z diety low-FODMAP, diety roślinnej i naturalnych probiotyków.W tym kompletnym przewodniku po zdrowiu jelit znajdziesz: ponad 50 przepisów na pożywne, wzmacniające jelita potrawy zgodne z założeniami przeciwzapalnej diety low-FODMAP; indywidualne plany rozwiązywania typowych dolegliwości, takich jak wzdęcia i IBS; zatwierdzone przez dietetyka programy wykrywania i radzenia sobie z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi; sprawdzone receptury zawierające naturalne probiotyki na powszechne dolegliwości układu pokarmowego; sekwencje jogi i ćwiczenia oddechowe dla uspokojenia zarówno jelit, jak i umysłu; praktyczne wskazówki, jak i kiedy ćwiczyć, spać i jeść, aby czuć się jak najlepiej.Jelita to twój drugi mózg, zadbaj o nie!
Poznaj domowe sposoby na oczyszczanie wątroby - zioła na wątrobę, zioła na nerkiTa książka stanowi zbiór naturalnych, bezpiecznych metod na oczyszczanie wątroby i nerek. Czy wiesz, że ból dolnej części pleców czy gorzki smak w ustach świadczą o obciążeniu wątroby. Gdy oczyścisz wątrobę i nerki, całe twoje ciało odzyska zdrowie. Pomoże ci też pozbyć się chorób układu pokarmowego. Oczyszczanie można przeprowadzać na różne sposoby. Niekiedy po oczyszczeniu jednego z układów organizmu pojawiają się problemy z innym. Jeśli po oczyszczaniu wątroby pojawi się u ciebie ból w nerkach, w tej książce znajdziesz również metody oczyszczania nerek z toksyn, dietę oczyszczającą, a także zioła na wątrobę i nerki.Komu potrzebne jest oczyszczanie wątroby i nerek?Sprawdź, czy już czas na oczyszczanie twojej wątroby. Autor opisuje wiele objawów, które świadczą o konieczności oczyszczenia wątroby czy nerek. Zaobserwuj, które z poniższych objawów mogą pasować do ciebie.1. Zażółcenie skóry, twardówki oka i błon śluzowych najczęściej obserwowane jest przy ostrym zapaleniu wątroby (wirusowym, intoksykacyjnym) oraz przy marskości wątroby.2. Świąd skóry, uczucie pieczenia, uczucie przechodzenia prądu przez kręgosłup lub gorących fal po ciele może być następstwem kłopotów z wątrobą.3. Powiększenie śledziony również może być objawem chorej wątroby.4. Ból w prawym podżebrzu. Objaw ten pojawia się rzadko i towarzyszy uszkodzeniom pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych lub położonych obok dwunastnicy i jelita.5. Uczucie drętwienia w mięśniach, zimna w końcówkach palców rąk i nóg. Objawy te pojawiają się stopniowo w miarę pogłębiania się choroby.6. Zmiana kształtu paznokci u nóg i rąk. Ich zgrubienie i ciemna barwa świadczą o przewlekłym zatruciu wątroby.W tej książce znajdziesz informacje, co możesz zrobić w sytuacji, gdy odkryjesz u siebie takie objawy. Dowiesz się, jakie badania wykonać, aby potwierdzić diagnozę. Ale przede wszystkim poznasz naturalne domowe sposoby na oczyszczenie wątroby.
Kulinarna podróż po świecie dla diabetyków i nie tylko!
W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Wszystkie receptury zostały tak skomponowane, aby dzięki niskiej zawartości węglowodanów były odpowiednie dla diabetyków. Z tą książką z łatwością przyszykujesz zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości. W tym apetycznym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie. Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaisse, yakitori z kurczaka – kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń?
Do każdego dania wyliczono:
- indeks glikemiczny,
- wymienniki węglowodanowe,
- wymienniki białkowo-tłuszczowe
- liczbę kalorii.
Oto niezwykle smakowity sposób oswajania cukrzycy!
Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), pielęgniarka diabetologiczna z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Czynnie uczestniczy w sympozjach i konferencjach w zarówno w kraju, jak i za granicą.
W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom tym powszednim, znanym od lat jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach. W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Arto der Haroutunian podpowiada Ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.
Chociaż nie brakuje dowodów na to, że regularne i zbilansowane posiłki mają istotny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację, wielu z nas wciąż z trudnością przychodzi wypracowanie w tej kwestii dobrych nawyków, nie mówiąc już o przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.
Autorki książki uczą jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu, aż po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?