Keto dla wegetarian. Schudnij i popraw zdrowie dzięki roślinnej diecie ketogenicznej
-
Autor: Lisa Danielson
- ISBN: 978-83-8272-551-3
- EAN: 9788382725513
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Vital
- Format: 205x165mm
- Język: polski
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Brak ocen
-
28,29złCena detaliczna: 49,40 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,38 zł
Odkryj keto dla wegetarian! Ciesz się smakiem potraw ketogenicznych bez mięsa
Dieta ketogeniczna jest bardzo modna już od kilku lat. Według niektórych opinii to po prostu nowa wersja diety Atkinsa lub diety niskowęglowodanowej. Obie diety były popularne we wczesnych latach dziewięćdziesiątych. Nie jest to jednak ani jedno, ani drugie. Dieta ketogeniczna to nie tylko odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć. To przede wszystkim doskonały sposób na zwalczenie stanów zapalnych, eliminację mgły mózgowej, poprawę pamięci czy zwiększenie energii. Głównym składnikiem posiłków diety ketogenicznej jest mięso, więc jest ona odpowiednia dla ludzi, którzy je jedzą. Ale co, jeśli chcesz spróbować diety ketogenicznej, ale nie jesz mięsa? Lub właśnie zdecydowałeś się wyeliminować je ze swojego menu? Jeśli zadajesz sobie te pytania, to ta książka jest właśnie dla ciebie! Ponieważ przepisy tu przedstawione bazują głównie na zdrowym tłuszczu z dodatkiem białka.
Keto bez mięsa ogarnij podstawy wegetariańskiej diety ketogenicznej
Lisa Danielson, dietetyczka, trenerka personalna, a także wegetarianka z 30-letnim stażem odkryje przed tobą, czym jest dieta ketogeniczna w wersji wegetariańskiej. W swojej książce zaczyna od podstaw, czyli objaśnienia zasad diety ketogenicznej w wersji wege. Opowiada o makrach i dlaczego tak ważne jest ich liczenie, aby osiągnąć stan odżywczej ketozy. Czym ona jest? Najprościej ujmując, gdy spożywasz odpowiednią ilość właściwych tłuszczów, twoje ciało wchodzi w stan metaboliczny określany jako ketoza odżywcza. Może się to wydawać trochę szalone, że tracisz tłuszcz, jedząc tłuszcz, ale podstawy naukowe są solidne. Nasze ciała są napędzane głównie glukozą. Jest ona produktem rozpadu węglowodanów, takich jak ryż, makaron, rośliny zbożowe i tym podobne. Kiedy drastycznie zmniejszysz spożycie węglowodanów i dodasz dużą ilość tłuszczu do diety, twoje ciało przestawi się z używania węglowodanów, jako paliwa na wykorzystywanie tłuszczu, jako źródła energii. Wówczas osiągniesz ketozę. Brzmi prosto? I takie jest! Pomogą ci w tym wskazówki i porady Autorki!