Podręcznik do nauczania przedmiotu Podstawy żywienia człowieka w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego i kelner.
Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.
Dwudziestojednoletnia autorka, studentka psychologii, przez dziesięć lat walczyła z anoreksją. Jej nowa książka na ten temat to bezpretensjonalne zapiski z życia młodej kobiety, która już wie, gdzie i kiedy czai się niebezpieczeństwo nawrotu choroby. I choć każdy przypadek anoreksji jest inny, wszystkie mają „wspólny mianownik”. Jest nim swoiste przekładanie stosunku do świata na stosunek do jedzenia. Ciepły pamiętnik, pełen refleksji nad naszym wnętrzem. Optymistyczne.
Częścią ajurwedy, starohinduskiego systemu leczniczego, uznawanego za najstarszy na świecie, jest dział poświęcony zdrowiu kobiety. Ajurweda postrzega zdrowie kobiety jako połączenie nie tylko sfery fizycznej, lecz także emocji, umysłu i ducha.
Książka Ajurweda dla kobiet sprzeciwia się poglądowi, że poczucie dyskomfortu, ból i huśtawka nastrojów są naturalną częścią kobiecego życia. Dzięki odpowiednim technikom ajurwedyjskim, można przywrócić równowagę w organizmie oraz cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem w każdym okresie życia.
Dzięki tej publikacji nauczysz się, jakie zmiany możesz wprowadzić w trybie życia i sposobie odżywiania, aby poprawić kondycję całego organizmu. Znajdziesz tu sposoby łagodzenia różnych dolegliwości, od osteoporozy po bóle miesiączkowe, oraz historie konkretnych przypadków. Książka zawiera także obszerny rozdział, w którym szczegółowo opisane są receptury ajurwedyjskie wykorzystujące zioła powszechnie występujące w Europie.
Książka przeznaczona jest dla wszystkich kobiet, które troszczą się o stan swojego zdrowia i chcą go aktywnie kształtować.
Publikacja dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samoleczenia. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, prostych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by wspomóc zachowanie witalności i energii przez długie lata.jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać
Publikacja dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samoleczenia. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, prostych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by wspomóc zachowanie witalności i energii przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucjonalnych - od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały.
Książka "Jak oczyścić organizm w 2 dni" uczy, co zrobić by poczuć się lepiej, jak zdrowo żyć. Nie jest to cudowna kuracja, lecz droga do sprawniejszego funkcjonowania organizmu. Regularne oczyszczanie jest nie tylko "lekiem" zapobiegawczym, ale też takim, który warto zastosować w sytuacji, gdy występują jakiekolwiek zaburzenia. Odtruwanie to jedna z najlepszych metod walki z różnymi dolegliwościami, sposób na pobudzenie zmęczonego organizmu. Dobrze jest skorzystać z tej metody przy odchudzaniu, pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przedstawiony tutaj program odtruwania pobudzi zbyt wolny metabolizm. Dwudniowa sesja jest łatwa do przeprowadzenia. Jeżeli będziemy powtarzać ją regularnie, przyniesie dużo więcej korzyści niż różne diety, które wymagają rezygnacji z pewnych pokarmów i są w związku z tym zbyt trudne dla wielu ludzi. Ta dieta jest dużo lepiej zrównoważona niż diety niskotłuszczowe, które dostarczają przeciętnie 1000 kalorii. W czasie tego programu ciało otrzymuje dużo składników odżywczych, właściwy poziom włókna roślinnego i mnóstwo płynów nawadniających organizm. Nie będzie więc uczucia głodu.
Do tej pory niewielu specjalistów od lipidów (tłuszczów) wiedziało o wielkich korzyściach płynących ze spożywania unikalnej grupy występujących w oleju kokosowym tłuszczów nasyconych. Większość lekarzy na ogół nie zwracała na nie uwagi, odrzucając olej kokosowy z powodu powszechnych, błędnych przekonań związanych ze stosowaniem tłuszczów w diecie. Teraz sytuacja zaczyna ulegać zmianie, gdyż mamy większą wiedzę na temat ogromnych, dobroczynnych skutków — odżywczych i terapeutycznych — olejów tropikalnych.
Z niniejszej książki czytelnik dowie się, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są szkodliwe. Pewna ich podgrupa wywiera pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. W książce zostały pokrótce przedstawione właściwości lecznicze, które specjaliści zaczęli powoli ujawniać w związku z wyjątkową grupą tłuszczów nasyconych znajdujących się w mleku matki oraz oleju kokosowym. Znane są one jako „średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe". Opowieść jest fascynująca i może wywrzeć potężny wpływ na twoje zdrowie.
Nabywców książki Cud oleju kokosowego może zaskoczyć fakt, że owe tłuszcze nasycone sprzyjają dobremu zdrowiu. W przeciwieństwie do poglądów wyznawanych zarówno przez laików, jak i profesjonalistów, znajdujące się w oleju kokosowym tłuszcze nasycone mają pozytywny wpływ na zdrowie, co nie powinno zaskakiwać. Gdyby bowiem olej kokosowy był niezdrowy, zostałoby to udowodnione na przykładzie społeczności, które używają go od wielu pokoleń.
A jest wręcz odwrotnie. Ludzie, którzy wykorzystują olej koko; wy, cieszą się bardzo dobrym zdrowiem.
Z historycznego punktu widzenia olej kokosowy jest jedni z tych olejów, które spożywano i wykorzystywano w postaci le od dawien dawna. Literatura ajurwedyjska już długo promuje lecznicze i kosmetyczne korzyści płynące ze stosowania te eliksiru natury. Nawet dzisiaj społeczność Azji Pacyficznej, kto może stanowić aż połowę populacji świata, korzysta z oleju kokosowego w tej czy innej formie. Wielu z tych ludzi cieszy się barć dobrym zdrowiem i długowiecznością. Badania przeprowadzę na ludziach, którzy mieszkają w klimacie tropikalnym i stosują dietę bogatą w olej kokosowy, wykazują, iż są oni zdrowsi i r: dziej zapadają na choroby serca i nowotwory, rzadziej mają i dolegliwości gastryczne i problemy z prostatą. Pochodzące z kc ca dziewiętnastego stulecia popularne książki kucharskie Amen Północnej i Europy często zawierały przepisy z wykorzystana oleju kokosowego, ale wówczas prawie nikt nie słyszał o choi bach serca czy nowotworach. Zdrowy rozsądek sugerowałby, występujące w oleju kokosowym tłuszcze nasycone nie są tru zna, jak to się często utrzymuje.
Skąd w takim razie biorą się te negatywne opinie o oleju koksowym? Ponieważ uważa się, że „tłuszcze nasycone" wiążą z chorobami serca, więc w takim razie twierdzi się też, że o kokosowy zagraża zdrowiu. Wiele informacji łączących olej kokosowy ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na serce to jedno w najlepszym razie poszlaki, a w najgorszym źródło wielu poważnych błędów. Badania, które pokazują, że stosowanie w diecie oleju kokosowego podwyższa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa możliwe ryzyko zachorowania na serce, nie zostały należycie opracowane, ponieważ do diety nie włączono niezbędnych tłuszczów. Społeczności, które spożywają duże ilości oleju kokosowe zawsze wprowadzają do swojego pożywienia inne oleje roślin oraz ryby, dzięki czemu dieta jest lepiej skomponowana.SPIS TREŚCI
Przedmowa................................................................. 7
Wstęp......................................................................... 11
1. cała prawda o oleju kokosowym............................ 15
2. zrozumieć tłuszcze................................................. 29
3. nowa broń przeciwko chorobom serca................... 51
4. cudowny, naturalny wróg zarazków................... 77
5. jedz tłuszcz i zrzucaj kilogramy............................. 109
6. piękna skóra i lśniące włosy................................... 131
7. olej kokosowy jako jedzenie i jako lekarstwo....... 153
8. droga do lepszego zdrowia................................... 195
9. przepisy kulinarne i recepty na piękno................... 221
Źródła......................................................................... 257
Literatura dodatkowa.................................................. 261
O Autorze .. 267
"Żywność twój cudowny lek" oraz "Apteka żywności" to przełomowe książki omawiające zagadnienia żywności i żywienia. Napisane na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawiają wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Dieta dr Beck. Myślenie wyszczuplające nie jest kolejnym spisem potraw dozwolonych i zakazanych, instruktażem ćwiczeń fizycznych ani zbiorem tabel z kaloriami. Zamiast tego proponuje nowy sposób myślenia o odżywianiu. To zupełnie naturalne, że w czasie stosowania diety zdarzają się niepowodzenia – kluczem do sukcesu jest umiejętność przetrwania tych trudności. Sześciotygodniowy kurs opracowany przez Judith Beck przeprowadza krok po kroku przez techniki radzenia sobie z głodem, zachciankami, stresem i oszukiwaniem samego siebie. Ten efektywny program psychologiczny, wykorzystujący metody terapii kognitywnej, oparty jest na dwudziestoletnim doświadczeniu autorki. Badania statystyczne wykazały, że niemal wszystkie osoby stosujące się do jego zasad nie tylko uniknęły efektu jo-jo, ale także sukcesywnie zbliżały się do upragnionej sylwetki.
Metoda Montignac jest sposobem odżywiania się opartym na definitywnej zmianie nawyków żywieniowych. Jako jedyna pozwala nam na korzystanie z przyjemności jedzenia do syta. Wszystko, co musimy zrobić, by wprowadzić jej zasady w życie, to dokonać odpowiedniego doboru produktów żywnościowych.
Oryginalne przepisy kulinarne w Metodzie Montignac.
Poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych. Książka dedykowana wszystkim mamom i babciom, które w trosce o dzieci i wnuki przekarmiają je, ulegając niekontrolowanym prośbom o słodycze i fast foody, a następnie z tą samą troską próbują odchudzać.
Renata Ruszniak, absolwentka Akademii Medycznej w Lublinie oraz Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Udziela porad w warszawskiej Klinice Medycyny Estetycznej Rclinic osobom zdrowym, z nadwagą, niedoborami witaminowo-mineralnymi, odczuwającym chroniczne zmęczenie, nadmierną potliwość, chorym na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemię, czyli wszystkim potrzebującym pomocy w zakresie zmiany stylu odżywiania.
FRAGMENT KSIĄŻKI:
ZŁe nawyki żywieniowe to element niezdrowego stylu życia, który pewnego dnia spowoduje konsekwencje zdrowotne. Objawy pojawiają się pojedynczo lub widzimy kilka jednocześnie. Dowiadujemy się o nich przy okazji badań lekarskich. Gdy masz co najmniej jeden objaw, mądry lekarz powie ci, że jesteś zagrożona zespołem metabolicznym. Gdy zdiagnozuje u ciebie co najmniej dwa objawy, to powie, że masz zespół metaboliczny. Przez kilka dziesięcioleci obowiązywała właśnie taka nazwa, aż w roku 2008 ojciec zespołu metabolicznego, profesor G.M. Reaven, zaproponował zmianę nazwy na bardziej jednoznaczną, wskazującą na przyczynę objawów występujących pojedynczo lub wszystkich naraz - zespół insulinooporności. Przyczyną jest przewlekły hiperinsulinizm prowadzący do insulinooporności. Insulina - co to jest? To anaboliczny hormon peptydowy. Anaboliczny to znaczy przyspieszający dzielenie się komórek określonych tkanek organizmu, stymulujący wzrost masy tłuszczowej i mięśniowej. Najważniejszym bodźcem do wydzielania insuliny jest poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (gdy zjadasz na przykład białą/ciemną pszenną bułkę). Im większy poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny się wydziela. Im więcej insuliny we krwi, tym bardziej tyjemy. Insulinooporność to stan, gdy we krwi stwierdzamy podwyższony poziom insuliny, któremu towarzyszy zmniejszona wrażliwość różnych tkanek organizmu na insulinę.
Dieta szyta na miarę! W tej rewolucyjnej książce Lyn-Genet Recitas, wybitna eksperta ds. żywienia, ujawnia zaskakującą prawdę na temat czynników powodujących, że tyjemy. Jak się okazuje, problemem nie są ani wielkość porcji, ani węglowodany. Pokarmy propagowane w ramach tradycyjnych programów odchudzania, takie jak indyk, jaja, kalafior, fasola czy pomidory, same w sobie są zdrowe, jednak w połączeniu z unikalną równowagą chemiczną naszych organizmów mogą wywoływać toksyczne reakcje, skutkujące wzrostem wagi, przedwczesnym starzeniem się, stanem zapalnym oraz mnóstwem innych problemów zdrowotnych, takich jak zaparcia, migreny, bóle stawów czy depresja. Ten przełomowy 20-dniowy program pomoże ci wreszcie zrozumieć, na co twój organizm reaguje dobrze, a na co źle. Dzięki szczegółowym planom posiłków, przepisom i skutecznym spersonalizowanym poradom dowiesz się, w jaki sposób: • chudnąć po ćwierć kilograma dziennie i jednocześnie cieszyć się sporymi porcjami swoich ulubionych dań, • rozpoznać twoje pokarmy reaktywne, które wywołują u ciebie m.in. wzrost wagi i stan zapalny, • stworzyć własną listę zdrowych produktów żywnościowych, sprzyjających szybkiemu chudnięciu, • unikać w przyszłości wzdęć, zmęczenia i innych problemów zdrowotnych! Ptrzeczytaj ‘Plan” i dowiedz się, co naprawdę sprzyja dobrej kondycji twojego organizmu!
JEDEN Z NAJWIĘKSZYCH BESTSELLERÓW O ODCHUDZANIU!
Kudłaci Kucharze stracili w sumie prawie 38 kilogramów.
Ty też możesz schudnąć!
Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers – są wielkimi miłośnikami jedzenia. Nie jest dla nich jedynie paliwem, to ich całe życie! Niestety – podobnie jak wielu z nas – przez lata zgromadzili sporo dodatkowych kilogramów. Dlatego podjęli ważną decyzję: zacznijmy działać i schudnijmy, nim będzie za późno!
Problem w tym, że Kudłacze nie zamierzają żywić się jedynie sałatkami i rezygnować z różnorodnych smaków. Wiedzą, że nie uda im się stracić na wadze, jeśli ich jadłospis będzie nudny, a potrawy – mdłe.
W tej przełomowej dietetycznej książce kucharskiej Si i Dave podają przepisy na pyszne dania, w których mało jest kalorii, za to mnóstwo smaku.
To potrawy dla ludzi z krwi i kości, a nie jakichś patyczaków! Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche oraz obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i propozycji przekąsek. Kudłaci Kucharze nigdy nie przestaną kochać jedzenia – i na pewno nie zrezygnują z nadziewanych placków i curry! – ale korzystając z ich przepisów oraz porad od serca, będziecie mogli upiec sobie ciastko, zjeść je i… schudnąć!
Si King i Dave Myers stali się narodowymi skarbami Brytyjczyków – to stojący twardo na ziemi kucharze o wielkich sercach, przepadający za dobrym jedzeniem.
Oto jedna z najważniejszych dyskusji, jaka miała miejsca na przestrzeni 25 lat na temat żywienia. John Robbins – założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności – przeprowadza rozmowy z 21 niezależnymi, bezstronnymi, światowej sławy ekspertami od odżywiania i diety, jak specjalista od chorób przewlekłych Dean Ornish, producent słynnego filmu Super Size Me, Morgan Spurlock, czy autor bestsellerowej książki Nowoczesne zasady odżywiania, Colin Campbell.
Robbins zadaje im trudne pytania – czasami intrygujące, często szokujące, ale zawsze dotyczące tego, co naprawdę ważne. Słuchaj uważnie, ponieważ mówią oni o tym, jak wielkie znaczenie dla zdrowia naszego i całej planety ma to, co znajduje się na naszych talerzach.
Dzięki tej książce, ujętej w przystępnej formie wywiadu, dowiesz się, w jaki sposób twoje wybory żywnościowe mogą pomóc zapobiec dalszym zmianom klimatycznym, wyeliminować globalny głód, pozostać w zgodzie z twoimi najgłębszymi wartościami, zapobiegać chorobom, a nawet je cofać, czy też po prostu pomóc ci czuć się zdrowo i być pełnym energii, a także wpłynąć na los zwierząt hodowlanych. Odnajdziesz tu dosłownie kopalnię informacji i praktycznych wskazówek, dlaczego i jak dokonywać świadomych, pozytywnych wyborów żywnościowych. Otrzymasz w pigułce dane o najważniejszych kwestiach dotyczących odżywiania, jak jakość przetworzonej żywności, wegetarianizm, GMO, nowe modele produkcji żywności czy Sprawiedliwy Handel.
Zastanawiasz się, czy twój głos w tej sprawie będzie się liczył? Oczywiście, że tak! Małe działania pomnożone przez miliony ludzi są w stanie zmienić świat! Dlatego już dziś przyłącz się do rewolucji, poznaj strategię obiadową – politykę żywienia zdrowych ludzi, i ustawiaj na swoim talerzu tylko zdrowe i naturalne produkty.
Planeta jest pod stałym naciskiem i nasze wybory, których dokonujemy każdego dnia, jeszcze nigdy nie były dla niej tak ważne. „Głosy rewolucji żywnościowej” to informacyjne i inspirujące narzędzie, które wyznacza nowy kierunek naszej planety.
– Paul McCartney
MARY ROACH powraca z nową, fascynującą książką! Uwielbiana przez czytelników autorka „BZYKA i SZTYWNIAKA” tym razem RUSZA W SZALONĄ PODRÓŻ PO PRZEWODZIE POKARMOWYM.
Bez względu na to jak smaczną potrawą się delektujecie, jedzenie zawsze rozpoczyna swoją wędrówkę od jednego końca przewodu pokarmowego, by po jakimś czasie zakończyć ją w drugim. Co się dzieje w trakcie? Chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się zapytać?
Mary Roach postanowiła to sprawdzić. Przepytała naukowców i lekarzy, za pomocą maleńkiego cyfrowego aparatu podejrzała życie stu trylionów lokatorów naszych wnętrzności i dokładnie przestudiowała bristolską skalę uformowania stolca. Nawet przeszczep bakterii kałowych nie zdołał jej obrzydzić!
Dzięki temu i my możemy poznać odpowiedź na dręczące nas pytania:
• Dlaczego tak lubimy chrupiące potrawy?
• Jak to się dzieje, że żołądki nie trawią same siebie?
• Czy zaparcie może doprowadzić do zgonu? I czy właśnie z tego powodu umarł Elvis?
Twoje dziecko nie chce jeść. Trwa to tygodniami, może nawet miesiącami i latami. Może pije tylko mleko, zjada suche bułki, a od święta dwa kęsy jabłka. Przygotowujesz mu skomplikowane i zdrowe potrawy, zabawiasz przy posiłkach, całe wasze życie kręci się wokół pytań ?co zjadło??, ?ile zjadło??, ?kiedy wreszcie będzie jeść normalnie??. Jeżeli w tym opisie rozpoznajesz swoją rodzinę, to jest to książka właśnie dla ciebie. Carlos González, ceniony specjalista od rozwoju dzieci, rozwiewa obawy rodziców. Wyjaśnia, dlaczego dzieci czasem odmawiają jedzenia, przestrzega przed pułapkami siatek centylowych i tłumaczy, jak procesy wzrostu i aktywność fizyczna wpływają na zapotrzebowanie kaloryczne. W książce znajdziesz między innymi: - najczęstsze przyczyny problemów z jedzeniem, - porady, jak ich uniknąć, - przestrogi przed zmuszaniem dzieci do jedzenia. Carlos González ? znany i ceniony hiszpański pediatra, ojciec trojga dzieci. Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów z zakresu karmienia piersią. Autor wielu książek i artykułów dla rodziców na temat zdrowia, żywienia i wychowania dzieci. Książka Moje dziecko nie chce jeść w samej tylko Hiszpanii miała aż 10 wydań, sprzedała się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy, została także przetłumaczona na wiele języków obcych.
W „Bobas Lubi Wybór” Gill Rapley (pielęgniarka i mama) i dziennikarka Tracey Murkett zaproponowały rewolucyjne podejście w kwestii rozszerzania diety niemowląt.
Oparta na zdroworozsądkowym myśleniu metoda zakłada pominięcie etapu papek i pozwala dziecku uczestniczyć w domowych posiłkach już od pierwszych chwil.
Książka kucharska BLW oferuje przepisy i plany wspólnych posiłków do wypróbowania – cała rodzina może pomóc maluchowi stać się wytrawnym smakoszem!
Zdrowe i pyszne dania, którym cieszyć się będzie cała rodzina, fantastyczne zdjęcia, a także:
- proste porady: od czego zacząć rozszerzanie diety?
- niezbędne informacje na temat żywienia i bezpiecznego jedzenia
- pomysły na szybkie przekąski i posiłki
- anegdoty z życia rodzin stosujących BLW
Książka kucharska BLW daje rodzicom pewność, że mogą uczynić wspólne posiłki przyjemnymi i ekscytującymi, a dzieci we własnym tempie rozwiną swoje umiejętności jedzenia.
Koniec z prowadzeniem oddzielnej kuchni dla malucha i miksowaniem papek!
?Bobas lubi wybór? to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku.
Dowiesz się z niego:
? Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek?
? Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny?
? Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu?
? Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia?
? Co dalej z karmieniem piersią lub butelką?
W książce znajdziesz również:
? Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
? Tabelę wartości odżywczych.
oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców!
Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek.
Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!
Propolis to cudowna żywica, która ze względu na lecznicze i dezynfekujące właściwości stosowano już w starożytności. Propolis stosowany wewnętrznie pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest moczopędny, ułatwia przyswajanie witaminy C, jak również opóźnia procesy starzenia. Jest to też skuteczny składnik aktywny do zwalczania pasożytów w ogrodzie i sadzie.
Specjalista od długowieczności Dan Buettner przemierzył cały świat, by porozmawiać ze wszystkimi najstarszymi mieszkańcami naszego globu. Odwiedził ludzi, którzy współtworzą unikalne społeczności Niebieskich Stref. W tych wyjątkowych miejscach połączenie pewnych elementów stylu życia, diety i filozofii pozwala rdzennym mieszkańcom na osiągnięcie nie tylko zdumiewającego wieku, ale także wyjątkowej jakości życia. Książka Niebieskie Strefy odsłania tajemnice długowieczności mieszkańców włoskiej Sardynii, Loma Lindy w Kalifornii, japońskiej Okinawy oraz Nicoyi w Kostaryce, a także opisuje odkrycie kolejnej Niebieskiej Strefy znajdującej się na greckiej Ikarii.Dzięki dziewięciu prostym, ale skutecznym lekcjom, które znajdziesz w tej książce, masz szansę na zdrowsze i szczęśliwsze życie. Z tej barwnej opowieści o niesamowitym projekcie naukowym dowiesz się nie tylko jak żyć dłużej, ale także jak uniknąć depresji i zachować bystrość umysłu nawet w podeszłym wieku. Lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą pozostać młodzi! dr Mehmet C. OzZ tej książki dowiesz się, w jaki sposób szybko i skutecznie zastosować nauki płynące z najodleglejszych miejsc na Ziemi, dzięki którym znacząco podniesiesz jakość swojego życia.dr Sanjay GuptaTo zbiór praktycznych porad, z których dowiesz się, jak żyć długo i dobrze.dr Andrew Weil
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?