Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem "pomiędzy" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się?
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych. Według wielu badaczy kurkumina stanowi przyszłość medycyny.Autorka, opisując korzyści ze stosowania kurkuminy, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce uwzględniła również przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu.
Dieta stanowi podstawę zdrowia fizycznego, a także klucz do dobrego samopoczucia. Jednak przypadku schorzeń neurologicznych często pomija się rolę właściwego odżywiania. Oto książka, która ma za zadanie to zmienić.Poradnik ten skierowany jest do osób cierpiących na migrenowe bóle głowy. Szczegółowo, acz przystępnie opisuje kombinacje produktów, które pomagają lub szkodzą, wskazuje na co zwracać uwagę, czytając skład produktu, a także prezentuje ciekawe jadłospisy odpowiednie dla całej rodziny, które nie są oznaką wyrzeczeń.Dieta w migrenie pozwala spojrzeć na ból głowy z nowej holistycznej perspektywy. Dbanie o zdrowie nie wymaga rewolucji: ten poradnik pokazuje, jak niewiele trzeba, by dać sobie szansę na lepsze samopoczucie!Wojciech Machajek, Fundacja Chorób MózguMałgorzata Pielichowska - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która na co dzień wspiera swoich podopiecznych w budowaniu zdrowych nawyków w stylu życia. Pomaga wyrwać się z błędnego koła odchudzania, a także planuje dietoterapię w różnych jednostkach chorobowych, by poprawić jakość i komfort życia swoich pacjentów. Od 2020 roku prowadzi podcast, w którym porusza tematy związane z dietetyką w ujęciu funkcjonalnym, psychodietetyką oraz neurobiologią i zdrowiem mózgu.
Nowe wydanie bestsellerowej książki Eweliny Podrez-Siamy, uzupełnione o dodatkowe przepisy zgodne z zasadami diety Keto. Stosujesz dietę ketogeniczną i pragniesz zjeść coś wyjątkowego? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne? Ewelina?Podrez-Siama?zaprasza Cię w kulinarną podróż. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę.?Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Autorka prezentuje zarówno znane, jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. Ewelina Podrez-Siama To przedsiębiorczyni i marketerka. Praktykuje dietę ketogeniczną i low carb od 8 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pl dzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymi kuchniami całego świata. Autorka książek Dieta keto i Desery keto.
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!dr nauk med. Wiesława Stopińska, pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna między Wschodem a ZachodemJoerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych - warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.Książka zawiera:opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów,przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego, porady dotyczące terapii akupunkturą.Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit. Koniec z nudą w kuchni i w lunchboksie. Przestań stosować restrykcyjne diety! Sam możesz skomponować i przygotować swój dietetyczny catering.Jesz to, co chcesz i lubisz. Bądź fit z lunchboxem.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób.Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią.Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu.W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu.Dzięki lekturze książki Insulinooporność dowiesz się:jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinoopornościjakie badania diagnostyczne wykonaćjak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinoopornośćjak czytać etykietyjak ćwiczyćHanna Stolińska-FiedorowiczDietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian.Książka Insulinooporność. 28 dni na talerzu to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił
Poznaj łatwy sposób na przejęcie kontroli nad zespołem policystycznych jajników PCOS! Odkryj odżywianie oparte na diecie stosowanej w leczeniu insulinooporności. Wystarczy 1 garnek, maksymalnie 5 składników i 30 minut, by stworzyć dania, które łagodzą objawy PCOS – jednej z najpowszechniejszych chorób kobiecych! Autorka, dietetyczka i trenerka personalna, odkryje przed tobą aż 125 prostych przepisów, które nie tylko oszczędzą twój czas, ale również pomogą ci schudnąć i pokonać zaburzenia hormonalne. Koktajle, śniadania, zupy, sałatki, dania główne, przekąski i słodycze. Spróbuj wszystkiego bez obaw o wyrzut insuliny i dodatkowe kilogramy! Uwolnij się od PCOS dzięki tej prostej diecie!
Przyjmujesz leki i chcesz odbudować mikrobiom jelitowy? A może zależy ci na długofalowym wzmocnieniu odporności lub oczyszczeniu jelit? Ta książka to mapa drogowa do wzmocnienia twojego układu odpornościowego. Badania naukowe potwierdzają bowiem związek między zdrowiem mikrobiomu a prawdopodobieństwem zachorowania na choroby wirusowe. Autorka, ekspertka od zdrowia układu trawiennego, przedstawia plan, aby uniknąć choroby lub wyzdrowieć. Pokazuje, jak odbudować florę jelitową dobrych bakterii i przywrócić zdrowie. W książce znajdziesz też dobrą dla mikrobiomu dietę na odporność wraz z przepisami. A także protokoły zastępowania zaburzających mikrobiom leków naturalnymi alternatywami oraz porady dotyczące ćwiczeń, snu i redukcji stresu. Twoja siła ukryta w jelitach.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.Książka "Dieta low-FODMAP" to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
Oto jedyna książka o diecie, którą musisz przeczytać Kochana! Przyznaj, ile razy w życiu przechodziłaś na dietę odchudzającą? Albo chociaż o niej myślałaś? Jak często zadręczasz się z powodu kilogramów, które Twoim zdaniem są nadprogramowe, zbędne i powinny zniknąć? Teraz, natychmiast albo po tygodniu, miesiącu, roku odmawiania sobie ulubionego jedzenia i zastępowania go wstrętnym "karton-gipsem", który podobno jest fit... Tak to niestety nie działa. Dieta polegająca na wiecznych wyrzeczeniach prowadzi do błędnego koła nieskutecznego odchudzania. Opuść ten nieszczęsny krąg i zastosuj zamiast niej system żywienia, który przyniesie rezultaty, a jednocześnie sprawi Ci przyjemność! Poradnik, który przygotowała dla Ciebie Karolina Gruszecka, dietetyczka, instruktorka fitness i trenerka personalna, stanowi zbiór konkretnych, życiowych i przede wszystkim skutecznych rad. Autorka bazuje na własnym doświadczeniu czerpanym z indywidualnej pracy z pacjentkami oraz na wiedzy z zakresu psychodietetyki. Po przeczytaniu książki Psychodietetyka, czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania zrozumiesz, że wcale nie potrzebujesz pomocy sztabu dietetyków, trenerów i coachów. Siła tkwi w Tobie - nawet bez wsparcia otoczenia jesteś w stanie osiągnąć swój cel. Jeśli pragniesz wyjść z błędnego koła odchudzania, lepiej radzić sobie ze stresem, skończyć z ciągłym podjadaniem, odzyskać zdrowy stosunek do jedzenia, uwierzyć w siebie i pozbyć się kompleksów - tu znajdziesz potrzebne do tego narzędzia. Przekonaj się, że możesz cieszyć się wymarzoną sylwetką bez rezygnowania ze wszystkich przyjemności! Ruszamy?
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska.
W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców z przewagą warzyw?Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych?Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Dieta keto może być kolorowa, różnorodna, a zarazem wykwintna!W tej wyjątkowej książce kucharskiej znajdziesz 101 przepisów na śniadania na słono i na słodko, obiady: sycące zupy, przepyszne dania główne, smaczne dodatki, a także atrakcyjne przekąski oraz niezwykłe desery.Dzięki nieskomplikowanym instrukcjom z prostych składników wyczarujesz wspaniałe dania. Przepisom towarzyszą przepiękne zdjęcia, które sprawiają, że nabierzesz ochoty na przyrządzenie prezentowanych potraw w swojej kuchni.Spróbuj gofrów szpinakowych, pieczonego awokado, placuszków z truskawkami, kremu z cukinii, krewetek w boczku, tarty ze szparagami, pizzy góralskiej albo z burratą, frytek z selera, a nawet keto sushi! A jeśli przyjdzie ci ochota na coś słodkiego, znajdziesz tu między innymi czekoladową chmurkę, biszkopt z malinami, keto pączki i ciasteczka kibica.Dania, które proponuję w tej książce, pozwolą ci zarówno na redukcję tkanki tłuszczowej, jak i na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej oczywiście przy odpowiednim doborze ćwiczeń siłowych. Chcę odczarować dietę keto i mam nadzieję, że dzięki moim propozycjom śniadaniowym, obiadowym, czy nawet fast foodom i słodyczom przekonasz się, że keto może być po prostu smaczne.Wiktoria Mazur, BabanaketoWiktoria Mazur od zawsze lubiła gotować, a dziś dzieli się swoją pasją na Instagramie i YouTube. Uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, oglądać filmy z Bollywood i malować na płótnie.
Czy wiesz, że stany zapalne wywołują wiele poważnych chorób? Z tym problemem zmaga się coraz więcej osób. Jeśli czujesz, że ty także do nich należysz, albo chciałbyś po prostu zadbać o swoje zdrowie i wzmocnienie odporności, ta książka jest dla ciebie. To przystępny przewodnik dla osób, które chciałyby korzystać z dobrodziejstw diety przeciwzapalnej. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko co jeść, będąc na diecie przeciwzapalnej, ale także jak robić zakupy i przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki. Autorka dzieli się prostymi i sprawdzonymi przepisami, które pomagają zwalczać stany zapalne organizmu. Podaje też tygodniowe plany posiłków. Przekonaj się jak prosta jest dieta przeciwzapalna.
Jeśli jesteś fanem mięsa, ta książka będzie spełnieniem marzeń! Autorytet w dziedzinie diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego przedstawia książkę kucharską z ponad 100 przepisami na pyszne potrawy. Badania naukowe potwierdziły: przeciwzapalna dieta mięsna pomaga schudnąć, pozbyć się alergii pokarmowych i utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Chroni przed chorobami układu krążenia, pomaga wyleczyć choroby autoimmunologiczne, jest też doskonałą dietą na odporność. Ta książka to twój niezbędnik, który sprawi, że czerpanie korzyści z diety będzie jeszcze smaczniejsze! Znajdziesz w niej dania główne, przepisy na każdą zachciankę, a nawet desery. Odkryjesz przepisy na każdy rodzaj mięsna, w tym owoce morza. Dieta karniwora najlepsze przepisy!
1500 przepisów diety ketogenicznej na osiągnięcie i utrzymanie ketozy w jednej, kompletnej książce Pragniesz odżywczych i smacznych keto posiłków na utrzymanie ketozy? Szybkiej i trwałej utraty wagi? A także stałej motywacji na diecie ketogenicznej? Sięgnij po tę książkę zawierającą 1500 przepisów diety ketogenicznej! Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z keto, czy od dawna utrzymujesz ketozę, ta wszechstronna książka kucharska z 1500 przepisami diety ketogenicznej sprawi, że dostosowanie diety keto do twojego stylu życia stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.1500 przepisów na dania ketogeniczneMust have dla każdego, kto kocha jedzenie i jest miłośnikiem gotowania! To największy na rynku, opracowany przez ekspertów i dietetyków, zbiór aż 1500 przepisów diety ketogenicznej w jednej, kompletnej książce. Każdy przepis zawiera dokładne informacje o wartości odżywczej, makroskładnikach, ilości węglowodanów, błonnika, tłuszczu i białka, dzięki czemu łatwiej ci będzie śledzić twoje makra. To setki opcji na każdy posiłek danie główne, przekąskę, deser, koktajl i napój które są proste w przygotowaniu dla każdego domowego kucharza.
Jak wesprzeć leczenie SIBO dietą proste i skuteczne przepisy na choroby układu pokarmowego Strach, dezorientacja Bardzo trudne emocje towarzyszą osobom wychodzącym z gabinetu lekarskiego z diagnozą zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Leczenie SIBO i powrót do zdrowia nie są proste. Tego typu choroba jelit jest trudna do wykrycia. Często myli się ją z zespołem jelita nadwrażliwego IBS, którego jest główną przyczyną. Poza tym jej objawy znacznie obniżają jakość życia. Na szczęście istnieją terapie naturalne, które skutecznie ograniczają złe bakterie w jelitach i wspierają w walce o przywrócenie zdrowia. Za najważniejsze uznaje się zdrowe odżywanie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wykorzystać zmodyfikowaną dietę low-FODMAP do wsparcia leczenia SIBO. Otrzymasz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, który usprawni funkcjonowanie twojego układu trawiennego i wesprze oczyszczanie jelit. Korzystając z niego, pozbędziesz się złych bakterii w jelitach, odbudujesz mikrobiom jelitowy i wyeliminujesz stany zapalne. Jeśli nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, docenisz dołączone do tej publikacji listy zakupów i przepisy na apetyczne potrawy. Odtąd leczenie SIBO dietą nie będzie ci się kojarzyło wyłącznie z pasmem niekończących się wyrzeczeń. Stanie się wręcz kulinarną przyjemnością.Co wywołuje zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)? Jelito cienkie nie jest przystosowane do radzenia sobie z dużymi ilościami bakterii. Co więcej, ich nadmiar niekorzystnie wpływa na zdrowie. Utrudniają one pracę układu trawiennego oraz wchłanianie m.in. żelaza, witaminy B12 i ferrytyny. Poza tym przerost bakteryjny przyczynia się do nieszczelności błony śluzowej, powodując wiele chorób jelit. Gdy błona zostanie uszkodzona, następuje reakcja układu odpornościowego. W rezultacie pojawiają się: chroniczne zmęczenie, bóle stawów i głowy, podrażnienia skóry, problemy z koncentracją. Dochodzą do tego nietolerancje pokarmowe lub alergie, jedne z najczęstszych objawów SIBO. Osoba dotknięta zespołem przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego musi zmagać się również z wzdęciami, odbijaniem, nudnościami oraz uczuciem rozpierania. Dlatego tak ważne jest oczyszczanie jelit ze złych bakterii. Leczenie SIBO wspomaga zoptymalizowana dieta low-FODMAP. Zdrowe odżywianie zakłada też wykorzystanie elementów diety przeciwzapalnej oraz na mikrobiom jelitowy.Zdrowe odżywianie skuteczny sposób na choroby układu pokarmowego Realizowanie zasad zdrowego odżywiania w przypadku leczenia SIBO nie jest łatwe. Wielu pacjentów testuje kolejne terapie i rezygnuje z nich, nie będąc zadowolonym z efektów. Stosowana w przypadku SIBO dieta powinna oferować różnorodne produkty żywnościowe, o dużej zawartości składników odżywczych. Dzięki temu złagodzi stany zapalne towarzyszące tej chorobie jelit. W ten sposób sprawi, że układ trawienny znowu będzie właściwie funkcjonował.
Osteoporoza nazywana jest cichym złodziejem kości, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odpowiednio leczyć. Naprawienie szkód powstałych w wyniku tej choroby jest niezwykle trudne, jednak kości można wzmacniać w każdym wieku, wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad. Jakie to zasady dowiecie się państwo z poradnika autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein (...). Nigdy nie jest za późno na zmianę trybu życia i diety!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?