Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Gdyby Nicolas Anelka przeczytał Futbonomię, to Chelsea, a nie Manchester United, zwyciężyłaby w finale Ligi Mistrzów w 2008 roku. Gdyby trenerzy wiedzieli, ile strzałów z dystansu w Premier League znajduje drogę do siatki, pewnie by ich zakazali. Gdyby biznesmeni sięgnęli po tę pozycję, nigdy nie kupiliby klubu piłkarskiego, bo zwyczajnie nie da się na nim zarobić Wydaje się, że o współczesnym futbolu rozkładanym codziennie na czynniki pierwsze wiemy wszystko. Simon Kuper ze Stefanem Szymańskim udowadniają, że to tylko pozory. Spoglądając na piłkę z perspektyw, o których wcześniej nikt nawet nie pomyślał, dochodzą do rewolucyjnych wniosków. Dlaczego skauci najczęściej wybierają blondynów? Co sprawiło, że Olympique Lyon przestał wygrywać? Dlaczego wkrótce drużyny z Londynu, Moskwy i Paryża zaczną dominować w Lidze Mistrzów? Nieważne, czy jesteś właścicielem, trenerem, skautem, sędzią czy po prostu zwykłym kibicem musisz sięgnąć po tę książkę. Zwłaszcza że w nowym wydaniu znajdziesz dodatkowy rozdział m.in. o wpływie smartfona na światowy futbol. Dzięki niej spojrzysz na futbol z zupełnie nowej strony.
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) i co dalej (wyd 3).+ Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) Przepisy na wychodzenieTrzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznychZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R): odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia!Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, "tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)!Znajdziesz w niej: etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów i przykładowe zestawy menu, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Książka powstała w nawiązaniu do jednej z wystaw zdjęć najsłynniejszego polskiego fotografa sportowego - Leszka Fidusiewicza i zaproszonych do współpracy przyjaciół artysty. Prezentuje kultowe zdjęcia fotografa oraz ich interpretację artystyczną stworzoną przez przyjaciół-artystów. Ilustracje opatrzone są komentarzem fotografa, dodatkowo teksty napisali Katarzyna Deberny z Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Kama Zboralska, Andrzej Person i Pierre Sobotta.
„Wytyczne leczenia chorób przyzębia” to polskie opracowanie wytycznych pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Renaty Górskiej dotyczące leczenia zapalenia przyzębia wokół implantów. Zostało ono zdefiniowane w Klasyfikacji w 2018 roku. Powszechnie wiadomo, że zarówno zapalenie błony śluzowej wokół implantu, jak i zapalenie tkanki wokół implantu są bardzo rozpowszechnione. Ponadto zapalenie tkanek wokół implantu jest szczególnie trudne w leczeniu i wiąże się z dużą zachorowalnością. Przygotowana publikacja przedstawia dostępne i najskuteczniejsze sposoby leczenia pacjentów z zapaleniem przyzębia w stadium IV i utrzymania zdrowego uzębienia przez całe życie „Zapalenie przyzębia stanowi istotny problem dla zdrowia publicznego ze względu na wysoką częstość występowania i związaną z tym zachorowalność. W szczególności ciężkie zapalenie przyzębia może prowadzić do niepełnosprawności z powodu upośledzenia funkcji żucia i estetyki lub bezzębia, jest źródłem nierówności społecznych i znacząco pogarsza jakość życia. Ponadto ciężkie zapalenie przyzębia ma negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia i wiąże się ze znacznymi kosztami opieki stomatologicznej (…) /fragment publikacji/ Spis treści: Wprowadzenie Cel wytycznych Metodologia Rozpoznanie periodontologiczne i sekwencje terapeutyczne w leczeniu pacjentów z IV stadium zapalenia przyzębia Zalecenia kliniczne – ogólna strategia postępowania z pacjentami z IV stadium zapalenia przyzębia Zalecenia kliniczne – przypadek pierwszego typu Zalecenia kliniczne – przypadek drugiego typu Rekomendacje kliniczne – ogólna strategia postępowania w przypadkach trzeciego i czwartego typu Rekomendacje kliniczne – przypadek trzeciego typu Rekomendacje kliniczne – przypadki czwartego typu Długoterminowe wyniki leczenia pacjentów z zapaleniem przyzębia w IV stadium zaawansowania Wpływ leczenia periodontologicznego na zdrowie ogólne oraz jakość życia
Okolicznościowe, pamiątkowe wydawnictwo z okazji 100-lecia Polskiego Związku Łowieckiego. Autorzy omawiają historię łowiectwa w Polsce oraz zagadnienia związane z myśliwską bronią i kuchnią.Okolicznościowe, pamiątkowe wydawnictwo z okazji 100-lecia Polskiego Związku Łowieckiego. Autorzy omawiają historię łowiectwa w Polsce oraz zagadnienia związane z myśliwską bronią i kuchnią.
NOWE WYDANIE DWUTOMOWE Nowe wydanie Anatomii zwierząt domowych rozszerzono o rozdział zawierający podstawowe informacje z zakresu anatomii ptaków. Obok ssaków, właśnie ta gromada kręgowców jest najistotniejsza w praktyce lekarsko-weterynaryjnej. Przekazana w książce wiedza stanowi dobry wstęp dla studentów interesujących się morfologią i fizjologią ptaków, a w przyszłości łączących swoją praktykę zawodową z leczeniem i profilaktyką chorób ptaków. Podręcznik uzupełniono również o najnowsze informacje dotyczące metod obrazowania medycznego, które odgrywają coraz większą rolę w diagnostyce weterynaryjnej. W książce znalazły się także informacje na temat znaczenia klinicznego wybranych struktur anatomicznych, przydatne dla studentów starszych lat studiów.dr hab. n. wet. lek. wet. Aleksander Chrószcz prof. UPWr Anatomia jest podstawą medycyny. Szybki rozwój technik obrazowania, takich jak badania ultrasonograficzne, tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny, sprawia, że studenci medycyny weterynaryjnej, od których w ramach studiów przedklinicznych wymaga się zapoznania nie tylko ze zdjęciami radiograficznymi, ale też obrazami sekcyjnymi, muszą dogłębnie poznać struktury anatomiczne zwierząt domowych. Wielu praktykujących lekarzy weterynarii również powinno odświeżyć swoją wiedzę opartą na klasycznym szkoleniu w zakresie anatomii opisowej i topograficznej. Anatomia zwierząt domowych zawiera: wiadomości z zakresu nauk podstawowych, takich jak histologia, embriologia i fizjologia rozdział dotyczący anatomii kliniczno-topograficznej oraz anatomii ptaków liczne, doskonałej jakości, barwne ryciny, zdjęcia, rentgenogramy, ultrasonogramy, tabele obowiązujące miana anatomiczne w języku polskim i łacińskim
Zgubić zbędne kilogramy bez uczucia głodu, wyglądać i czuć się młodziej – to marzenie wielu ludzi na świecie. Najlepiej, by efekty przyszły szybko i zostały na długo. Szukając pomysłów na spełnienie tych marzeń oczekujemy również, że nowa dieta wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Taką obietnicę daje coraz bardziej popularna dieta bulionowa. Polecają ją gwiazdy, które zapewniają, że kubek z klarownym wywarem ugotowanym na kościach, stał się częścią ich życia. Fankami diety bulionowej są m.in. Halle Berry, Salma Hayek i Gwyneth Paltrow. Przekonują, że działa ona lepiej niż botoks i drogie kosmetyki! Bulion, ugotowany zgodnie z przepisem, który znajdziesz w naszej książce, dostarcza składników wyjątkowo bogatych w kolagen w najłatwiej przyswajalnej postaci. Buduje on rusztowanie naszej skóry, a także stawów i innych narządów, od sprawności których zależy młodzieńcza forma i wygląd. Przyspiesza metabolizm, doskonale nawadnia i gasi stany zapalne. Efekty kolagenowej diety można dostrzec bardzo szybko, a jej zasady są bardzo proste.
W tomiku przedstawiono historię powstania, opis konstrukcji, uzbrojenie, przeprowadzone modernizacje i losy japońskich pancerników Ise i Hyuga. Zbudowano je w latach I wojny światowej i wcielono do służby w Cesarskiej Flocie Wojennej Japonii w latach 1917-1918. Już w chwili wejścia do słuzby były to okręty przestarzałe koncepcyjnie, słabo opancerzone i zbyt wolne, by nadążać za np. lotniskowcami, dla których mogłyby stanowić osłonę. Po przystąpieniu Japonii do II wojny światowej rzadko wysyłano je na misje bojowe. W 1942 roku zdecydowano o przebudowie obu na tzw. pamcermiki lotnicze, z pokładem lotniczym w części tylnej (wieże artyleryjskie zdemontowano). W tej roli też się nie sprawdziły, ponieważ nie przydzielono na ich pokłady samolotów o odpowiedniej konstrukcji, zdolnych do startu z krótkich pokładów lotniczych. W efekcie oba okręty pełniły rolę transportowców samolotów do garnizonów japońskich na odległych wyspach Pacyfiku. Oba zatopiło lotnictwo amerykańskie w lipcu i sierpniu 1945 roku. Tekst jest zilustrowany 58 zdjęciami, 3 rys., 13 tabelami, 2 zestawami rzutów z boku i z góry oraz 2 barwnymi przykladami kamuflażu okrętu.
Pierwsza tak obszerna publikacja książkowa przedstawiająca ponad 110 typów i wersji samochodów osobowych wprowadzonych na rynek motoryzacyjny w Polsce po 2015 roku. Autor opisał najróżniejsze odmiany samochodów osobowych, od typowych limuzyn, przez kombi, SUV-y, crossovery, dżipy, po minivany. Oprócz opisu konstrukcji pojazdów, charakterystyki ich osiągów, Z. Podbielski zwraca uwagę na innowacyjne rozwiązania zastosowane w danym samochodzie i jego oryginalne cechy. We wporwadzeniu do leksykonu autor w przystępny sposób objaśnia, czym rożnią się między sobą najnowsze systemy napędowe stosowane w samochodach, w tym napędy: hybrydowy, plug-in, elektryczny i tradycyjny za pomocą silników spalinowych. Tekst wzbogacają setki zdjęć, w tym 32 zamieszczone na kolorowej wkładce ilustracyjnej.
Ta książka obudzi w tobie nie tylko głód i pragnienie, ale również chęć udania się w podróż szlakami opisanymi przez autora.Tomasz Prange-Barczyński zabiera nas do tradycyjnych krajów winiarskich, takich jak Włochy czy Francja, ale też m.in. do Grecji, Niemiec czy na Bałkany. Opowiada o silvanerach najlepszych do szparagów, o weneckich cicchetti popijanych prosecco, a nawet o łączeniu pieczonej ośmiornicy z pt-natami w małej winiarskiej piwniczce na Morawach.Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy to historia o uniesieniach, jakich autor doświadczył w winiarniach, restauracjach, tawernach, a niekiedy prostych barach - czyli o epifaniach stołu.Znajdziesz tutaj indeks odmian win zawierający propozycje najlepszych połączeń kulinarnych!
Włoska kuchnia to luz, zabawa, radość i bycie razem. Wystarczy kilka prostych składników i minimum czasu, by stworzyć wyborne danie. Przekonaj się sam, co makaroniarz zrobi zEmilliano Castagna nauczy cię czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni w prawdziwie włoskiej atmosferze. Znajdziesz tu 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy mięsne i wegetariańskie, wyborne makarony oraz pyszne desery. Spróbuj linguine z Gorgonzolą i 'Ndują, pieczonej ricotty w pomidorkach cherry czy cotolette z prosciutto cotto, przygotuj domowy likier bazyliowy, skosztuj ciasta ryżowego lub biscotti z figami. Buonissimo!Przy każdym daniu, oprócz składników i opisu przygotowania, znajdziesz również kod QR do filmiku instruktażowego, dzięki czemu z gotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze!Wejdź do Włoskiej Akademii Kulinarnej i naucz się gotować jak prawdziwy Włoch!
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak wzmocnić odporność organizmu, jak zdrowo się odżywiać, jaka żywność może osłabiać organizm, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie.
Monografia stanowi zbiór artykułów dotyczących roli logopedy we współpracy z pacjentem w stanie ciężkim. Jest to zdecydowanie nowatorskie zajęcie się problemem do tej pory zmarginalizowanym i niełatwym, podobnie jak sytuacja chorych przewlekle w zdrowotnej polityce państwa. Kwestia diagnozy pacjentów w stanie ciężkim i udzielanej im pomocy terapeutycznej może wydawać się drugorzędna wobec niezbędnych czynności ratowania życia, ale kto jest w stanie wskazać granicę czasową troski o jakość życia chorego, określić, które z czynności opiekuńczo-terapeutycznych i w którym momencie choroby kwalifikują się już do interwencji logopedycznej, i wreszcie - stwierdzić, do którego momentu choroby winny być kontynuowane? Obecnie brak odpowiedzi na te pytania, a udział logopedów przy łóżku chorych w stanie ciężkim jest często reakcją intuicyjną, funkcją okazjonalnych, sytuacyjnych uwarunkowań, niejednokrotnie wyłącznie desperackim życzeniem rodziny. Jednakże, jak udowadniają Autorzy przedstawianej monografii, w pracy z ciężko chorym, nierzadko nieprzytomnym pacjentem, poszerzenie zakresu działań logopedycznych o obszar swoistej pielęgnacji m.in. narządów mowy, układu oddechowego jako przygotowanie do aktywizacji werbalno-fonicznej jest bezcenne.Z recenzji prof. dra hab., lek. med. Waldemara TłokińskiegoLOGOPEDIA XXI WIEKU to jeden z najważniejszych projektów wydawnictwa naukowego Harmonia Universalis. Obejmuje on stworzenie serii monografii naukowych z zakresu najistotniejszych problemów współczesnej logopedii pod redakcją prof. UG, dra hab. Stanisława Milewskiego oraz prof. UG, dr hab. Ewy Czaplewskiej z Instytutu Logopedii Uniwersytetu Gdańskiego, pod oficjalnym patronatem Polskiego Towarzystwa Logopedycznego.
Drogowskazy to podsumowanie przemyśleń i doświadczeń autora oraz innych pisarzy i animatorów ruchu Anonimowych Alkoholików dotyczących radzenia sobie z alkoholizmem i innymi uzależnieniami. Książka wytycza drogę od analizy przyczyn, poprzez opis różnych form i stadiów uzależnień, aż do zapisu działań, które musi podjąć każdy człowiek chcący nie tylko decydować o sobie, ale także nadać swemu życiu sens.
W kwietniu 1983 roku musiałem przestać pić. Niedługo później trafiłem na pierwszy mityng Anonimowych Alkoholików. Po pół roku abstynencji pojechałem na czterotygodniową kurację odwykową. Tam pozbyłem się wszelkich złudzeń. Przekonałem się, że jestem alkoholikiem i że muszę zrezygnować z alkoholu pod każdą postacią. Dowiedziałem się, że alkoholizm wiązał się z niedojrzałością emocjonalną i brakiem podstawowych umiejętności życiowych, choćby takich jak rozpoznawanie i wyrażanie własnych uczuć, bezpieczne radzenie sobie z lękiem, złością i samotnością, nawiązywanie i utrzymywanie nieegoistycznych relacji z innymi ludźmi oraz wyznaczanie granic i umiejętność powiedzenia „nie”. I że bez tych zdolności trudno będzie mi zachować trzeźwość.
(ze wstępu)
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie.
Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”.
Ponad 300 przepisów, także w wersji wege
Jadłospisy dzienne na 2 miesiące
Porady psychologa wspomagające osoby chore na Hashimoto
Kiedy w wieku 29 lat u Alice Gendron zdiagnozowano ADHD, wiedziała, że nie pasuje do powszechnych stereotypów na temat ADHD. I wiedziała, że nie jest sama. ADHD dotyczy aż 10 procent ludzi na całym świecie.Czy można mieć ADHD i nadal potrafić się skupiać? Czy do postawienia diagnozy potrzebna jest nadpobudliwość? Ta książka wyjaśni wszystkie zawiłości!Dzięki niej dowiesz się:- Jak ADHD może wpłynąć na twoje codzienne życie, od ubierania się i podróżowania po randki i przygotowywanie kolacji?- Jak radzić sobie z silnymi emocjami po zdiagnozowaniu ADHD?- Co tak naprawdę oznaczają objawy ADHD?- I jak wreszcie zrozumieć siebie?Pełna życiowych wskazówek i codziennych trików, ta książka pokaże ci, jak można harmonijnie rozwijać się z ADHD.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce. Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
Poznaj najnowsze osiągnięcia naukowe stojące za długoterminowym sukcesem w odchudzaniu, dzięki nowej książce autora światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem.Wydaje się, że każdy miesiąc przynosi modę na nową dietę, a jednak wskaźniki otyłości wciąż niepokojąco rosną, a wraz z nimi liczba chorób i problemów zdrowotnych. Dr Greger, światowej sławy ekspert w dziedzinie żywienia, skupia się na najnowszych badaniach dotyczących głównych przyczyn i sposobów leczenia otyłości. W rewolucyjnej publikacji prezentuje kluczowe elementy idealnej diety odchudzającej - czynniki takie jak gęstość kalorii, indeks insulinowy i wpływ żywności na mikrobiom jelitowy - pokazując, że odżywianie roślinne ma kluczowe znaczenie w odchudzaniu.Dr Greger stworzył od podstaw najlepszy przewodnik dotyczący odchudzania, stosując ponadczasowe, proaktywne podejście, które jest w stanie sprostać każdemu trendowi. Pełna praktycznych porad i przełomowych badań dietetycznych publikacja położy kres odchudzaniu i zastąpi ciągłe zmagania z utratą wagi prostym, zdrowym i zrównoważonym stylem życia.Dr Michael Greger - amerykański lekarz i autor zajmujący się tematyką zdrowia publicznego, znany z propagowania zdrowego stylu życia i diety roślinnej. Ukończył Uniwersytet Cornella. Jeden z założycieli Amerykańskiego Uniwersytetu Medycyny Stylu Życia. Nagrał ponad 2000 filmów o zdrowiu, które są nieodpłatnie dostępne na jego stronie NutritionFacts.org
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?