Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Jest ci smutno, nic cię nie cieszy i zaczynasz myśleć, że jesteś do niczego? Nie masz siły, by wstać z łóżka? A może masz problemy ze snem? Jeśli kiepski nastrój się utrzymuje, to nie jest chandra być może masz depresję.Depresja to poważna, potencjalnie śmiertelna choroba. Charakteryzuje się między innymi obniżeniem nastroju, ciągłym zmęczeniem, osłabieniem koncentracji, problemami ze snem i apetytem, izolacją społeczną i całkowitym brakiem nadziei na lepsze jutroPamiętaj: nie musisz się tak czuć! Depresję się leczy! Możesz sobie pomóc, korzystając z porady specjalisty, który przepisze ci leki bądź skieruje cię na terapię. Nie musisz tej trudnej drogi pokonywać samotnie.A o czym jest ta książka? To nie tylko rozprawa o objawach i leczeniu depresji, lecz także (a może przede wszystkim) praktyczny poradnik o tym, gdzie szukać pomocy, jak nie bać się wizyty u psychiatry, czego oczekiwać po terapii, jak rozmawiać z osobami chorymi na depresję, jak mówić o swoich uczuciach i obawach. Pomoże tym, którzy borykają się z chorobą osobiście lub próbują wesprzeć bliskiego, który cierpi na depresję.
Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków!Przemiana mleka w ser to zadanie, któremu może sprostać każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, da się osiągnąć zaskakująco dobre rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowym zajęciem?Książka dokładnie opisuje składniki, wyposażenie oraz techniki wyrobu serów. Zawiera liczne przepisy na różne rodzaje serów, a także wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki.Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym pewnie stawiać pierwsze kroki.W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.San Francisco Examiner
Lama Yeshe Losal Rinpoche, the leading Buddhist monk in the UK, shares his collected wisdom on how we can all overcome negative thoughts and calm our minds with simple meditation practices. His teachings have transformed the lives of people all over the world and, in our modern chaotic world, have never been more pertinent.
He teaches us that our minds are infinite like the sky, which can easily become clouded with stress and emotions, but with meditation we are able to clear away these clouds. By freeing our minds of those obstacles we can find peace in every moment and live a truly fulfilled life. With practical steps on breathing, posture, forgiveness, relationships and routine, this is the definitive guide for beginners and experienced meditators alike to learn from the wisdom of a globally revered meditation master.
„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń
Do twojej kuchni wkradła się nuda i masz wrażenie, że od dłuższego czasu gotujesz na zmianę te same potrawy? Do menu chcesz wprowadzić różnorodność, ale nie wiesz, od czego zacząć?Te 80 niezwykłych przepisów ułatwi Ci to zadanie. Książka mistrza kulinarnego Roberta Sowy będzie Twoim przewodnikiem po wielu rodzajach potraw. Znajdziesz tu przepisy na ryby i mięsa, ale także na sałatki i potrawy kuchni wegetariańskiej, zupy i desery dla każdego znajdzie się COŚ PYSZNEGO!Prócz przepisów znajdziesz tu także jedne z najlepszych felietonów uznanego szefa kuchni, restauratora i kilkukrotnego laureata Oskarów Kulinarnych. Ostrzegamy, że po ich lekturze Twoje podejście do gotowania może się bezpowrotnie zmienić na szczęście jedynie na lepsze!
Osiągnij maksimum możliwości fizycznych, psychicznych i intelektualnych.Biohacking to ultranowoczesna filozofia optymalizacji zdrowia i zwiększania efektywności psychofizycznej w oparciu o najnowsze badania naukowe. Biohacking pozwoli Ci najpierw poznać i zrozumieć działanie organizmu, a następnie dowiesz się, co możesz zrobić, aby maksymalnie wykorzystać potencjał ciała i umysłu.Karol Wyszomirski w swoich poradnikach dzieli się praktyczna wiedza o tym, jak zmieniać nawyki, by poczuć się lepiej, wyglądać atrakcyjniej oraz myśleć jaśniej i kreatywniej. Autor w oparciu o wieloletnie doświadczenie przedstawia proste metody optymalizacji stanu psychofizycznego, aby osiągnąć szybsze i lepsze rezultaty podejmowanych działań.Zrób to, co radzi czołowy polski biohacker, a zobaczysz, jak zmieni się jakość twojego życia.Z poradników dowiesz się m.in.:Jak pozbyć się wielu problemów zdrowotnychJak zredukować zbędne kilogramy i zyskać wysportowana sylwetkęJak uwolnić się od przewlekłego zmęczenia i napadów głoduJak zyskać wysoki poziom energii i świetne samopoczucieJak świadomie zarządzać emocjami i stresemJak podnieść poziom swojej motywacji do działaniaJak poprawić pamięć, koncentracje i jasność umysłu.Karol WyszomirskiInterdyscyplinarny Dietetyk & Health and Performance Coach. Ukończył z wyróżnieniem studia z dietetyki sportowej. Szkolił się u najlepszych światowych ekspertów z branży health & wellness. Na co dzień pracuje z zarządami firm, średnią i wyższą kadra menedżerską, przedsiębiorcami i sportowcami. Specjalizuje się w optymalizacji zdrowia i zwiększaniu efektywności osobistej. W wyjątkowy i praktyczny sposób łączy oraz wykorzystuje najnowsze odkrycia naukowe z takich dziedzin, jak: neurobiologia, psychoneuroimmunologia, epigenetyka, kinezjologia, dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, psychodietetyka, biohacking, psychologia zmiany i psychologia osiągnieć.
Żałuję, ale wydaje mi się, że nie będę już mógł dalej pisać. Wielki Boże, miej w opiece naszych najbliższych"" - brzmiał ostatni zapis w dzienniku kapitana Roberta Scotta, nim zamarzł wyczerpany w namiocie na lodowym pustkowiu Antarktyki.Był dobrze rokującym oficerem marynarki brytyjskiej. W wieku 32 lat został dowódcą angielskiej wyprawy antarktycznej. Dopłynął dalej niż ktokolwiek przed nim. Dekadę później, w 1910 roku, udał się na kolejną wyprawę. Tym razem jego celem było zdobycie bieguna południowego - chciał zostać pierwszym w historii, który tam dotrze.Jednak nie tylko Scott postawił sobie taki cel. Jego konkurentem w wyścigu na biegun był Norweg, Roald Amundsen. Polarnicy zorganizowali swoje wyprawy w całkowicie odmienny sposób. Scott wyposażył swoich ludzi w brezentowe kombinezony, Norwegowie mieli stroje z foczych skór, Brytyjczycy użyli jako zwierząt jucznych kucy, zaś Amundsen zdecydował się na psie zaprzęgi.Strategia Amundsena okazała się skuteczniejsza -- zdobył biegun 14 grudnia 1911 roku, Scott z wielkim trudem dotarł tam dopiero miesiąc później.Wycieńczonym marszrutą polarnikom pozostał jeszcze powrót, Scott nie był pewny, czy podołają drodze powrotnej.""Wątpię czy uda nam się to zrobić. Teren jest wciąż okropny, nie do przebycia. Zimno przenikliwe. Nasz stan fizyczny coraz gorszy, na wyczerpaniu. Boże dopomóż nam"" - zanotował w Dzienniku pod datą 12 marca 1912 roku.Bezlitosna arktyczna pogoda dawała się coraz bardziej we znaki ekipie Scotta. Jeden z jego towarzyszy, cierpiący na odmrożenia porucznik Lawrence ""Titus"" Oates 17 marca 1912 roku wyszedł z namiotu w szalejącą zamieć na pewną śmierć. Zdawał sobie sprawę, że opóźnia marsz towarzyszom i nie chciał narażać ich życia. Jego ciała do dzisiaj nie odnaleziono.Scott i pozostali polarnicy przebyli ponad tysiąc kilometrów. Ciągłe zmaganie z żywiołem doprowadziło ich na skraj wyczerpania. Przez dziesięć dni nie byli w stanie wyjść z namiotów. Kończyły się zapasy jedzenia i paliwa.Już w chwili samobójczej decyzji Oatesa nie opuszczał ich myśl o bliskiej śmierci. Ta dopadła ich niecałe 20 kilometrów od bazy. Jak napisał Scott, świadectwem dokonanego przez nich wyczynu stały się ich martwe ciała i dziennik z zapiskami drugiego człowieka na Biegunie Południowym.
Najlepsze książki o rysowaniu teraz także dla dzieci!Poradnik zaznajamia z podstawami rysunku. Dzięki przyjaznym dla dziecięcych rąk ćwiczeniom młodzi artyści (od 9. roku życia) nauczą się odtwarzać podstawowe kształty, faktury i proste kompozycje. Będą potrafili narysować ulubione zwierzęta, sylwetki ludzkie oraz scenki. Wszystkie instrukcje są nieskomplikowane, przekazywane łatwym, zrozumiałym językiem, krok po kroku.
Odkryj nowatorską technikę łączącą makramę i tkactwo makramę tkaną.Amy Mullins i Marnia Ryan-Raison, autorki ""Makramy dla początkujących i nie tylko"", w kolejnym poradniku zestawiają węzły makramy z podstawowymi technikami tkackimi, dzięki czemu powstają niezwykle efektowne, ale łatwe do wykonania projekty.W poradniku znajdziesz:informacje na temat materiałów i technik,opisy wykonania węzłów i splotów makramowych oraz tkackich wraz z ilustracjami,18 projektów opatrzonych szczegółowymi instrukcjami i zdjęciami.Szukasz inspiracji i nowych splotów w makramie? To świetnie! Oprócz podstaw makramy poznasz również techniki tkactwa i wykonasz aż 18 niezwykłych projektów.Agata Taśmińska, blog Z głową w sznurkachTa książka w inspirujący sposób łączy technikę makramy z tkactwem. Zawiera przejrzyste instrukcje DIY, dzięki którym samodzielnie stworzysz piękne projekty ze sznurka.Marta Zakrzewska, blog Marheri CraftsMakramy i wyplatanki to interesująca propozycja dla wszystkich lubiących sznurek i rękodzieło. Ta książka będzie świetnym wyborem zarówno dla osób, które już rozpoczęły swoją przygodę z makramą i chcą dowiedzieć się więcej, jak i dla początkujących.Magda Okła, makramynablokowisku.pl
Książka zawiera:
• charakterystykę chorób odkleszczowych
• opis zakażeń układu nerwowego wywołanych ugryzieniem przez kleszcza
• bogaty materiał zdjęciowy prezentujący objawy chorób zakaźnych OUN (wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych), autoimmunologicznych oraz innych chorób infekcyjnych z zajęciem układu nerwowego
• zdjęcia chorób częstych w Polsce, ale także tych, które w niektórych rejonach kraju spotykane są bardzo rzadko.
Spis treści:
Wstęp
I. Choroby odkleszczowe
Choroby odkleszczowe
Borelioza
Kleszczowe zapalenie mózgu
Ludzka anaplazmoza granulocytarna
Tularemia
Riketsjozy
II. Bakteryjne zapalenia OUN
Pneumokokowe zapalenia OUN
Meningokokowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
Gruźlica OUN
Listerioza OUN
Kiła OUN
Zakażenie Nocardia
Ropnie, ropniaki, krwiaki mózgu
III. Wirusowe zapalenia OUN
Herpes zoster (półpasiec)
Herpes simplex virus
Opryszczkowe zapalenie mózgu
Zakażenie HHV-6
Zakażenie EBV
Zakażenie B19
IV. Inne choroby infekcyjne z zajęciem układu nerwowego
Zapalenia kręgosłupa
Botulizm
V. Choroby pasożytnicze
Toksoplazmoza OUN (neurotoksoplazmoza)
Cysticerkoza OUN (neurocysticerkoza)
Bąblowica OUN
VI. Choroby autoimmunologiczne
Ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego
Zespół Rassmussena
Zespół Susaca
Zapalenie mózgu z obecnością przeciwciał przeciwko receptorowi NMDA
Choroby ze spektrum zapalenia nerwów wzrokowych i rdzenia kręgowego
VII. Choroby metaboliczne
Choroba Wilsona
VIII. Płyn mózgowo-rdzeniowy
Relaxed, flexible home cooking from Yotam Ottolenghi and his superteam.
Whether they're conjuring up new recipes or cooking for themselves at home, the Ottolenghi Test Kitchen team do what we all do: they raid their kitchens. But then, they turn whatever they find into approachable creations with an 'Ottolenghi' twist.
This instinct is in perfect sync with recent times, when we've all been standing in front of our kitchen shelves, our cupboards and our fridges, wondering what to cook with what we've got; how to put a can of chickpeas or a bag of frozen peas to good use, instead of taking an extra trip to the shops.
For the first time, the team welcome us into their creative space. These dishes pack all the punch and edge we expect from Ottolenghi, but offer more flexibility to make them our own, using what we've got to hand. There's the ultimate guide to creamy dreamy hummus, a one-pan route to confit tandoori chickpeas and a tomato salad that rules them all.
This book is all about feeding ourselves and our families with less stress and less fuss, but with all the 'wow' of an Ottolenghi meal. It's a notebook to scribble on and add to, to take its ethos and absolutely make it your own.
This is how to cook, the OTK way.
Pierwsza książka dla młodych czytelników napisana przez autoragłośnych bestsellerów Będzie bolało i Świąteczny dyżurCzyzastanawiasz się czasem, jak działa twoje ciało?Ludzkie ciało bywaniesamowite, fascynujące i bardzo dziwne. Twoje ciało jest dziwne. Moje ciałojest dziwne. A ciało twojego nauczyciela matematyki jest jeszcze dziwniejsze.Ta książka odpowiada na ważne pytania, takie jak:Czyjedzenie kóz z nosa jest bezpieczne?Ile czasu tracisz, siedząc wtoalecie?Dlaczego w twoich rzęsach mieszkają obleśne żyjątka? (Bardzomi przykro, ale to prawda).Usiądź wygodnie, załóż gumowe rękawiczki ipozwól się zabrać w smrodliwą i lepką podróż po twoich wnętrznościach.Oto Twoja anatomia*!(* To takie mądre słowo, które oznacza budowę ciała.Widzisz, już wiesz coś nowego!)
China's shop cats are little emperors of their own retail kingdoms, keeping rodents at bay and enticing customers inside. And now they are also the stars of this delightful little book, the companion to Shop Cats of Hong Kong. Marcel Heijnen's compelling photographs take you from shop to shop across the provinces of China, where traditional retail and street life merge, rolling back the shutters on a little bit of Chinese culture and a whole lot of moggy charm.
Meanwhile, Ian Row's intuitive haiku and stories invite you into the cats' innermost thoughts - sometimes catty, sometimes sweet, but always with a whisker or two of love.
Max Lugavere po latach badań, rozmów z najważniejszymi naukowcami i neurologami, odkrył ważne połączenie między dietą, stylem życia a działaniem mózgu. W swojej książce Jedz jak Geniusz przedstawia praktyczne sposoby na wyeliminowanie tzw. mgły mózgowej, optymalizację zdrowia i osiągnięcie szczytowej sprawności umysłowej.
Znajdziesz w niej bezcenne spostrzeżenia na temat tego, jak usprawnić działanie swojego mózgu. A przede wszystkim co jeść żeby:
- poprawić pamięć i jasność umysłu
- odmłodzić wiek swojego mózgu
- czuć się bardziej szczęśliwym
- zapamiętywać więcej i szybciej się uczyć
Po tym, jak u matki autora zdiagnozowano demencję, Lugavere zawiesił swoją karierę medialną i postanowił dowiedzieć się wszystkiego na temat mózgu i jego wydajności. Przez ponad pół dekady zajmował się najnowszymi badaniami, rozmawiał z dziesiątkami czołowych naukowców i lekarzy z całego świata oraz odwiedzał najlepsze wydziały neurologiczne w Stanach Zjednoczonych – wszystko w nadziei, że zrozumie stan, w którym znajdowała się jego matka.
Całą zdobytą wiedzę zapisał w książce. Jedz jak Geniusz. Bądź mądry, szczęśliwy i bardziej wydajny to obszerny przewodnik, pełen wiedzy na temat mózgu i jego funkcjonowania. Lugavere opisał związek między naszymi wyborami żywieniowymi i stylem życia, a działaniem mózgu. Ujawnił w jaki sposób jedzenie bezpośrednio wpływa na naszą zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, tworzenia, analizowania nowych pomysłów i utrzymywania dobrego nastroju.
Jak i kiedy atakują wirusy, w jaki sposób się namnażają?Dlaczego są tak zaraźliwe, zmienne genetycznie i ciągle poszukują nowych ofiar?Na czym polega ich sprytne działanie i sztuka przetrwania?W jaki sposób można się przed nimi uchronić?Te i inne pytania postawiła przed nami panująca od półtora roku pandemia. Książka autorstwa Doroty Szadkowskiej, dziennikarki od lat pasjonującej się medycyną, i profesora Krzysztofa Simona, autorytetu medycznego w dziedzinie chorób zakaźnych, w przystępny sposób przybliża skomplikowane mechanizmy rządzące światem wirusów i chorób przez nie wywołanych. Opowiada o tworzących historię świata epidemiach, o nieustępliwym SARS-CoV-2 oraz nieustannie zagrażających wirusach. Uświadamia nam, jak wiele potrzeba wiedzy naukowców i wysiłków lekarzy, aby nas nie zdominowały.
Whisky experts Nick Morgan and The Whisky Exchange open the lid on the whisky industry, revealing what makes one of the world's simplest spirits just so popular. Everything You Need to Know About Whisky will answer all of your burning questions; from what makes the perfect scotch and how to drink it like a pro to an exploration of distilleries around the world and their fascinating (often scandalous) histories.
This indispensable guide is filled with insider tips on finding your new favourite bottle and brewing up the very best whisky based cocktails - essential reading for all whisky fans, novices and experts alike.
One of the world's leading cardiologists, Dr Boon Lim, has created the go-to guide to keeping your heart in good shape for optimum health.
This concise accessible book covers everything you need to know about improving and maintaining your heart health. From hypertension, cholesterol and inherited cardiac conditions, to chest pain, fainting and stress, Dr Lim draws on his years of knowledge and expertise to offer practical, easy-to-follow advice on:
· How your heart works
· High blood pressure and bad cholesterol
· Heart attack and chest pain
· Rhythm disorders
· Fainting
· Eating and exercising for a healthy heart
· Striking the balance between stress and rest
· Holistic heart health
If you're experiencing heart problems, have high blood pressure or cholesterol, or think you or a loved one might be at increased risk of heart attack or stroke, this book will provide step-by-step tips on how to prevent and reduce heart issues by exercising more, being mindful of your nutrition and diet, and by making smarter, healthier lifestyle choices.
This is the ultimate guide to your heart: how it works, when it struggles, what it needs to work optimally and how you can shape your lifestyle to keep it ticking for a long time.
Publikacja jest adresowana przede wszystkim do rodziców małych dzieci, niepokojących się o ich rozwój, oraz osób, które już znają diagnozę i chciałyby w związku z tym dowiedzieć się więcej o autyzmie. Jej lektura może okazać się przydatna także osobom, które z racji swoich studiów czy pracy zawodowej interesują się autyzmem.Wydanie zaktualizowane zostało znacznie zmienione w stosunku do pierwszej wersji książki, opublikowanej w 2010 roku. W nauce, zwłaszcza w odniesieniu do tak intensywnie eksplorowanych zagadnień jak autyzm, dekada to ogrom czasu. Rozwinęły się nowe kierunki badań, opublikowano dziesiątki artykułów, powstały nowe koncepcje.
Drugie wydanie psychiatryczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty”, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Marka Jaremy poświęcone leczeniu zaburzeń psychicznych w diagnostyce i leczeniu chorób somatycznych. Publikacja obejmuje szerokie spektrum dziedzin klinicznych, co pozwala diagnozować zaburzenia psychiczne w chorobach somatycznych na styku wielu specjalizacji lekarskich.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?