Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Podstawowym sposobem monitorowania przebiegu i leczenia nowotworów mózgowia są badania obrazowe, natomiast markery biochemiczne nie są dostatecznie poznane dla tej grupy nowotworów. Dlatego też oznaczanie markerów nowotworów mózgu w płynach ustrojowych jest przedmiotem intensywnych poszukiwań (…). Autor pracy postanowił zbadać, czy oznaczanie wybranych związków pterynowych w moczu może mieć potencjalną wartość diagnostyczną, predykcyjną i rokowniczą u chorych z guzami mózgu (…).
Przedstawiona praca podnosi bardzo istotny klinicznie, a często pomijany, aspekt możliwości biochemicznej diagnostyki i monitorowania nowotworów śródczaszkowych. Uzyskane w niej wyniki stanowią podstawę do dalszych badań klinicznych. Możliwość wykonywania częstych i nieinwazyjnych testów monitorujących postępy leczenia czy też progresję guzów wewnątrzczaszkowych miałaby bardzo duże znaczenie w neuroonkologii (…). Stąd też recenzowana praca jest niemal pionierska wśród bogatej literatury dotyczącej stężenia związków pterynowych w moczu.
Z recenzji prof. dr. hab. Leszka Sagana
Przedstawiona (…) praca naukowa stanowi nowe ujęcie problemu w dziedzinie neuroonkologii i neurochirurgii. Jest nowatorska, dobrze udokumentowana poprzez prawidłowe i precyzyjne metody badawcze rzadko spotykane w nauce polskiej.
Z recenzji prof. dr. hab. Wojciecha Kloca
Horse and pony fans will love dressing the dolls in different outfits as they care for their horses, go out on a trail ride and enter a show jumping competition. With over 350 reusable stickers of outfits and kit for pony camp, a day at the ranch, mucking out and more, and a fold-out back cover to ‘park’ spare stickers.
Tak naprawdę to wszystko się dzieje w ułamkach sekund gdy przytomnieję, w mojej głowie jest tylko jedno jedyne pragnienie: żeby udało się wyhamować! Próbuję ten cholerny czekan wbić Nic z tego. Próbuję znowu tylko zgrzyta o lód. Udaje się za trzecim razem. Uff, żyję!Nie każda wyprawa kończy się sukcesem, zwłaszcza na ośmiotysięcznikach. Latem 2021 roku zdobywanie BroadPeaku (8051 m), było dla Moniki Witkowskiej szczególnie pechowe i dramatyczne.Cudem udało jej się wyhamować upadek i 300-metrowy zjazd na wysokości 7500 m.Ta książka może zainteresować wiele osób. Nieważne, czy jesteś wspinaczem, turystą, czy o górach lubisz tylko poczytać. Dowiesz się z niej między innymi:- jak od podszewki wygląda wyprawowa codzienność i jakie emocje towarzyszą wspinaczom,- jak zachowuje się na wysokości ludzki organizm,- kto próbował swoich sił na BroadPeaku i K2 w roku 2021 i jakie ciekawe historie wiązały się z tymi osobami,- co zdarzyło się podczas ataku szczytowego i dlaczego zginął Mister Kim,- jak wspominają swoje wyprawy na BroadPeak Krystyna Palmowska (pierwsze w świecie wejście kobiece) i Krzysztof Wielicki (rekord w szybkości zdobycia tej góry),- jakie dramaty przeżyła na tej górze Wanda Rutkiewicz,- co Pakistańczycy mówią o talibach i dlaczego w Pakistanie jest tyle zabytków buddyjskich (wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO),- co się może zdarzyć podczas podróży słynną KarakoramHighway.
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw - mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować zapamiętane smaki we własnej kuchni. Kuchnia wegańska. Smaki świata to kulinarne wspomnienia z dalekich podróży. Większość tradycyjnej kuchni opiera się na mięsie, jajach i produktach mlecznych, założeniem tej książki jest natomiast poszukiwanie i odnajdywanie charakterystycznych smaków w ich wegańskich wersjach. W prezentowanych przepisach wszystkie produkty pochodzenia zwierzęce mają swe roślinne zamienniki, a dzięki aromatycznym przyprawom przyrządzane przysmaki smakują tak, jak te oryginalne, zapamiętane.
Jeśli masz chęć na eksplorowanie natury oraz poznanie sposobów radzenia sobie w terenie, Survival. Bushcraftowa podróż życia to książka dla Ciebie.Autor poprowadzi Cię, krok po kroku, przez świat leśnych ostępów. Dzieląc się swoim doświadczeniem, pomoże dobrać właściwy sprzęt, prowiant i poradzi, jak się zachować w sytuacji kryzysowej. Odpowie na wiele nurtujących pytań i rozwieje niejeden mit. Dzięki niemu Twoja survivalowa przygoda będzie łatwiejsza, a przede wszystkim bezpieczna!
Inge Dougans w swoim podejściu do refleksologii, terapii polegającej na masowaniu i uciskaniu odpowiednich punktów na stopach, łączy wiedzę Wschodu i Zachodu.W książce tej można znaleźć m.in. wyjaśnienie teorii meridianów i jej powiązań z chińskimi Pięcioma Elementami; rady, jak łączyć wadliwą budowę i zmiany patologiczne stóp z zaburzeniami równowagi pozostałych części ciała; ilustrowane terapie refleksologiczne i przykłady wspomagające praktykę. Jest to praktyczny przewodnik zarówno dla doświadczonych refleksologów, jak i dla amatorów tej dziedziny.
Wrażliwość to nie choroba!Jeśli miałeś szczęście - jechałeś na Woodstock, jeśli miałeś pecha - jechałeś do Wietnamu. A jeśli nie wiedziałeś, czego chcesz - lądowałeś w domu wariatów.Wrażliwa, mająca problemy emocjonalne, nie potrafiąca odnaleźć się w otaczającym ją świecie Susanna po próbie samobójczej zostaje umieszczona przez swoich rodziców w szpitalu psychiatrycznym. Rozpoznane zostaje u niej występowanie osobowości borderline.Początki szpitalnego życia są dla Susanny bardzo trudne, nie potrafi się pogodzić z rygorem, który zostaje jej narzucony już pierwszego dnia. Dziewczyna spotyka tu całą gamę barwnych charakterów i zaburzeń od kleptomanki Giorginy przez molestowaną seksualnie, uzależnioną od valium i kurczaków Daisy, oszpeconą w trakcie pożaru Polly, aż po dominującą, żywiołową socjopatkę Lisę. Susanna szybko orientuje się, że bycie wzorową pacjentką nie jest tu mile widziane kwitnie nielegalny handel valium, niesfornej Lisie zdarzają się ucieczki, a pielęgniarka Val lubi przymykać oko, na niektóre przewinienia.Na podstawie książki nakręcono kultowy film pod tym samym tytułem z Winoną Ryder, Angeliną Jolie, Brittany Murphy i Whoopi Goldberg.
Atlas podologiczny. Patologie skóry i paznokci jest pierwszą na polskim rynku wydawniczym publikacją obejmującą całościowo zagadnienia dotyczące anatomii, fizjologii oraz patologii skóry stóp i paznokci. Omówiono w nim:
budowę i funkcje stóp oraz paznokci z uwzględnieniem odrębności,
badanie podologiczne oraz wybrane medyczne metody diagnostyczne, niezbędne w rozpoznaniu i ocenie zmian patologicznych,
choroby zakaźne stóp i paznokci o różnej etiologii – wirusowe, bakteryjne i grzybicze,
zmiany niezakaźne stóp i paznokci związane z działaniem różnych czynników fizycznych, mechanicznych, chemicznych, zaburzenia rogowacenia, choroby alergiczne.
Opracowanie stworzono z myślą o praktykujących podologach i studentach kosmetologii ze specjalizacją podologiczną. Książka może być również pomocna dla osób pracujących w zawodach pokrewnych, związanych z pielęgnacją i ochroną zdrowia. Całość opatrzona jest wysokospecjalistycznym materiałem zdjęciowym (ponad 350 fotografii) przygotowanym przez autorów w czasie praktyki zawodowej.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Książka, którą trzymacie Państwo w swoich rękach przybliża i zgłębia temat marihuanofobii, jaka panuje w dzisiejszych czasach, w wielu jeszcze państwach na świecie. Temat jest niezwykle istotny z racji szerokich właściwości medycznych marihuany, która pomaga w leczeniu wielu schorzeń, w tym również chorób uznanych w dzisiejszych czasach za nieuleczalne.
Autor przybliża ciekawostki medyczne mówiące o wpływie substancji chemicznych, właściwej diety i składników odżywczych na nasz organizm, z głównym naciskiem na oddziaływanie związków chemicznych zawartych w konopiach. Porusza temat jej legalności, właściwości oraz dostępności, zwracając uwagę na ważny aspekt, jakim jest sprawdzone źródło pozyskiwania rośliny. Treść książki wyjaśnia także różnice w sposobie hodowli i tym samym różnorodności form jej zastosowania.
Autor szczegółowo pochyla się nad tematem depresji, uzależnień i fobii w kontekście stosowania marihuany oraz zahacza o wątek adaptagenów - substancji znanych i stosowanych w medycynie ludowej od tysięcy lat, zwłaszcza w medycynie chińskiej.
W książce znajdziemy również porównanie marihuany do tzw. twardych narkotyków i fascynującą historię ich stosowania podczas II wojny światowej oraz wiele innych ciekawych wątków o osobach, które na przestrzeni setek lat stosowały konopie w leczeniu, jak i rekreacyjnie.
Polecam książkę wszystkim, którzy interesują się tematem funkcjonowania naszego organizmu i niekonwencjonalnymi metodami poprawy swojego zdrowia. Mam nadzieję, że jej treść wpłynie na większą świadomość w społeczeństwie, na temat konopi oraz otwarcie poważnej debaty nad legalizacją marihuany na polskim rynku, zwłaszcza dopuszczeniu do jej stosowania w celach leczniczych.
Publikacja „Nowoczesne terapie obrzęku naczynioruchowego, pokrzywki i atopowego zapalenia skóry” w nowej serii W gabinecie lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej to pozycja, w której grono wybitnych specjalistów z obszaru pneumonologii przedstawia postępowanie diagnostyczne i nowoczesne leczenie obrzęku naczyniowego, pokrzywki i AZS. Adresatami kompendium wiedzy na temat chorób układu oddechowego są nie tylko lekarze, ale także studenci medycyny, szczególnie zainteresowani pneumonologią i alergologią.
Sądzisz, że świadomie kierujesz swoim życiem, podejmujesz racjonalne decyzje i z rozwagą kształtujesz swoje relacje z innymi? Jeśli tak, jesteś w błędzie. Dzięki zaawansowanym badaniom mózgu wiemy dziś z całą pewnością, że nasze wszystkie doświadczenia, sposób, w jaki poznajemy rzeczywistość, a także zachowania są w ogromnym stopniu zdeterminowane przez procesy przebiegające poza granicami naszej świadomości. Słynny naukowiec, Leonard Mlodinow odkrywa przed czytelnikami zaskakujące i egzotyczne siły działające pod powierzchnią naszych umysłów oraz pokazuje, jak działają instynkty powstałe w nieświadomości, które zazwyczaj mamy za w pełni świadome i racjonalne przyczyny zachowań. Wyjaśnia, że jeśli chcemy naprawdę zrozumieć świat, a także pokonać przeszkody, które uniemożliwiają nam cieszenie się pełnią życia, musimy zrozumieć, jaki wpływ ma na nasze działania ten skryty przed naszymi oczyma, podprogowy świat. Leonard Mlodinow nigdy nie traci okazji, by uczynić naukę nie tylko przystępną, ale i rozrywkową. Stephen Hawking Leonard Mlodinow uzyskał doktorat z fizyki teoretycznej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, był stypendystą Fundacji Humboldta w Instytucie Maxa Plancka, pracował w California Institute of Technology. Autor i współautor (ze Stephenem Hawkingiem) książek popularnonaukowych, m.in. "Krótkiej historii rozumu".
Mały, utalentowany i pełen niespożytej energii pies, jakim jest Parson Russell Terrier, został wyhodowany z przeznaczeniem do polowań. Choć nie wszystkie terriery Parson Russell miały sposobność popisać się swoim talentem do polowań na lisy, psy tej rasy znalazły na szczęście inne zatrudnienie. Dziś terriery Parson Russell są cenionymi towarzyszami, psami stróżującymi, pomagającymi w domu i wystawowymi, umilając rodzinne wypady radosnym dokazywaniem, ekscytacją i spontanicznością.
Książka zawiera konkretną, niezwykle potrzebą wiedzę o terrierach Parson Russell, ich pochodzeniu, usposobieniu i wzorcu rasy, oraz prawidłowej selekcji, odżywianiu, szkoleniu, profilaktyce zdrowotnej i zachowaniu. Niedoświadczeni właściciele będą mogli skorzystać z porad, jak radzić sobie z wszędobylskim szczenięciem, jak przygotować dom na przyjęcie nowego lokatora i jak rozwiązać ewentualne problemy, które mogą się pojawić wraz z przybyciem szczeniaka.
Ten poradnik, polecany przez najlepszych hodowców i treserów, powinien nabyć każdy nowy właściciel Parson Russell Terriera. Omówiono w nim następujące zagadnienia:
- pochodzenie Parson Russell Terriera;
- charakterystyka rasy;
- wzorzec rasy;
- twój szczeniak;
- codzienna pielęgnacja;
- nauka czystości i tresura;
- profilaktyka i opieka zdrowotna;
- kiedy twój Parson Russell Terrier się starzeje;
- wystawianie Parson Russell Terriera;
- rozumienie zachowań własnego psa.
Życie pisze najbardziej nieoczekiwane scenariusze i nikt nie wie, kiedy stanie przed próbą charakteru i czy odnajdzie siły do walki o własne zdrowie. Autorka opowiada, dlaczego musiała się poddać operacji kręgosłupa szyjnego, jak się do niej przygotowywała i jak walczyła po zabiegu chirurgicznym o swoją sprawność w czasach, kiedy koronawirus uniemożliwił korzystanie z wszelkiej pomocy rehabilitacyjnej. Osoba zdrowa, wysportowana, nieustannie pracująca nad kondycją fizyczną nagle straciła kontrolę nad swoją sprawnością. Z człowieka niezależnego, aktywnego stała się zależna od innych, niesprawna, zmienił się jej sposób myślenia. Jedzenie stało się przykrą koniecznością, a mówienie sprawiało trudności. Nie poddała się jednak i wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie jako fizjoterapeutka, w każdej chwili, każdego dnia walczyła ze skutkami wypadku i operacji. Codziennie wytyczała sobie bardzo różne cele, jedne malutkie i błahe, inne długoterminowe i poważne, ale zawsze dążyła do poprawy sprawności fizycznej i samopoczucia. Bezustannie wykonywała ćwiczenia wzmacniające i usprawniające pracę mięśni i całe ciało. Dzięki olbrzymiej determinacji jest obecnie w dobrej formie fizycznej, pozwalającej na powrót do aktywnego życia.
Oddawana do rąk czytelników publikacja stanowi zbiór opracowań poświęconych wielowątkowym problemom, jakie pojawiły się na tle pandemii COVID-19. W artykułach składających się na monografię zajęto się całym wachlarzem problemów natury prawnej wywołanych wirusem SARS-CoV-2. Zebrane teksty odnoszą się zarówno do problematyki prawa unijnego, jak i konstytucyjnego, administracyjnego, karnego, a także prawa pracy i ochrony danych osobowych, przy czym poruszono również dylematy praw człowieka w walce z pandemią na Ukrainie. Wychodząc od analizy aktów normatywnych, autorzy podejmują problemy związane nie tylko z prawem medycznym, lecz także z odziaływaniem rozwiązań normatywnych na życie społeczne.Prof. dr hab. Monika UrbaniakUniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Leki po Dyplomie Weterynaria 2022 to kolejne wydanie podręcznego informatora o dostępnych w Polsce lekach Rp. i OTC stosowanych w weterynarii.Opisy leków powstały na podstawie dokumentów rejestracyjnych i obejmują: wskazania, przeciwwskazania, ostrzeżenia, działania niepożądane, karencję, stosowanie w okresie ciąży, laktacji i nieśności, dawkowanie oraz informacje o terminie ważności i warunkach przechowywania. Uwzględniono również postaci i dawki preparatów, a także wielkości opakowań dostępnych na rynku.W obecnym wydaniu opisano prawie 1550 preparatów, oprócz leków również wybrane preparaty nielecznicze promowane przez firmy farmaceutyczne.W porównaniu do poprzedniego wydania przybyło 120 opisów nowych leków.Wszystkie preparaty wymienione w książce Leki po Dyplomie Weterynaria zestawiono w trzech indeksach:1. wykaz substancji czynnych i preparatów2. wykaz preparatów według klasyfikacji anatomiczno-terapeutyczno-chemicznej (ATC)3. wykaz preparatów według gatunków zwierząt
Dlaczego się starzejemy? Co przesądza o długości życia człowieka i wszelkich innych gatunków? Biologia starzenia podejmująca problematykę starzenia biologicznego, to pierwszy podręcznik na ten temat od momentu wyjaśnienia przyczyn starzenia się i długowieczności. Treść angażuje Czytelnika i została skomponowana tak, że ma się wrażenie, iż jest to opowieść, jednocześnie bez szkody dla dokładności, która jest cechą nieodłączną jakiegokolwiek tekstu biologicznego. Poznanie biologicznego procesu starzenia się wymaga zrozumienia podstawowych koncepcji z zakresu biochemii i fizjologii, które mają zastosowanie do wszystkich form życia i wszystkich jego etapów. Dlatego też każdy z rozdziałów rozpoczyna się od omówienia podstawowych praw biologicznych odnoszących się do systemów, które nie uległy procesowi starzenia się. Ilustracje są łatwo zrozumiałe i towarzyszą im obszerne legendy, stanowiąc uzupełnienie tekstu głównego, a nie jego zwykłe powtórzenie. We wszystkich rozdziałach kluczowe pojęcia zostały pogrubione, a ich definicje znajdują się z obszernym Słowniku pojęć. Ramki uszczegóławiają wywód z tekstu głównego bądź wprowadzają dygresje związane z tematem rozdziału. Kluczowe pojęcia stanowią podsumowanie najważniejszych wiadomości zaprezentowanych w każdym z rozdziałów. Pytania do dyskusji stanowią pomoc dydaktyczną, zaś Literatura uzupełniająca to lista źródeł przyporządkowanych każdemu z rozdziałów. W rozdziałach 1 i 2 omawiane są podstawowe pojęcia z zakresu biogerontologii, które odnoszą się zarówno do jej zastosowań eksperymentalnych, jak i klinicznych. Została w nich zaprezentowana i wytłumaczona terminologia, którą posługują się biogerontolodzy, przedstawiono rozwój tej subdyscypliny, a ponadto opisano organizmy modelowe, które naukowcy wykorzystują do badania procesu starzenia się i długowieczności. Przyglądamy się bliżej podstawowym metodom używanym przez biogerontologów do pomiaru tempa starzenia się osobnika i populacji. Rozdziały 3–6 dotyczą odkryć w dziedzinie biogerontologii ewolucyjnej, komórkowej i genetycznej, którym zawdzięczamy obecny stan wiedzy na temat przyczyn i mechanizmów starzenia się. Śledzimy rozwój teorii ewolucyjnych na temat długowieczności i starzenia się, począwszy od dawnych propozycji obserwacyjnych, a skończywszy na eksperymentach matematycznych i laboratoryjnych prowadzonych przez współczesnego ewolucjonistę. Tłumaczymy, w jaki sposób prawa termodynamiki określają fundamentalną zasadę starzenia komórkowego, głoszącą, że odzwierciedla ono akumulację uszkodzonych białek. Przedstawiając mechanizmy biochemiczne i fizjologiczne odpowiadające za akumulację uszkodzonych białek i określoną długość życia komórki, odwołujemy się do dwóch zjawisk: stresu oksydacyjnego i skracania telomerów. Omawiamy wyniki wyrafinowanego badania laboratoryjnego na drożdżach i robakach, dzięki któremu zidentyfikowano konkretne geny odpowiadające za długość życia. Omawiamy starzenie się roślin, a także znaczenie tego procesu dla zjawiska starzenia się człowieka i zwierząt. Z kolei w rozdziałach 7–10 mowa jest o związkach między opisaną wcześniej podstawową wiedzą a zjawiskami starzenia się człowieka i jego długowieczności. Uwzględniony został tu także związek między starzeniem się a chorobami, a ponadto mowa jest w nim o sposobach, w jakie można spowolnić tempo starzenia się człowieka. Przyglądamy się nowemu obszarowi badań na temat starzenia się i długowieczności – biodemografii gerontologicznej oraz analizujemy przyczyny bezprecedensowego wzrostu oczekiwanej dalszej długości trwania życia w XX wieku. Omawiamy zależne od czasu zmiany głównych układów fizjologicznych, tj. związane z wiekiem zmiany, które – ogólnie rzecz biorąc – nie zwiększają ryzyka choroby lub zgonu, ale też takie, których konsekwencją może być rozwój choroby, w związku czym zwiększa się umieralność i chorobowość. Książkę zamyka rozdział podsumowujący obecny stan wiedzy naukowej na temat możliwej modulacji starzenia się i długowieczności.
Każdy właściciel psa doskonale wie, że czasem nie łatwo jest zrozumieć zachowanie swojego pupila. Z pomocą przychodzi książka p. Milewskiej - Kucewicz. Autorka, posiadająca znaczne doświadczenie w kwestii wychowania psów, udziela bezcennych rad zarówno zaawansowanym, jak i początkującym właścicielom psów, które znacznie ułatwią kontakt na linii człowiek-pies.
Zalety produktu:
- przystępna zarówno dla zaawansowanych jak i początkujących,
- zawiera wiele cennych rad,
- dotyczy wszystkich ras psów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?