Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
Jedyna tego typu publikacja na rynku, wypełniająca lukę i stanowiąca odpowiedź na zapotrzebowanie na taką informację.Witaminy - fakty i mity - cała prawda o witaminach, minerałach i suplementachCzy chcesz być podobny /-a/ do ogromnej rzeszy szarych, anonimowych konsumentów, kupujących witaminy, minerały i suplementy według reguł jakie narzucają im twórcy reklam, promocji i producenci zainteresowani wyłącznie zyskiem, czy też NAPRAWDĘ zależy ci dostarczaniu swojemu organizmowi tego co autentycznie najlepsze i co jest mu faktycznie potrzebne?Czy wolisz wystawiać swoje zdrowie na aukcję, patrząc tylko na to kto zaoferuje preparat w niższej cenie, czy też wolisz mieć świadomy wybór i w wiedząc dokładnie jaka witamina ile jest warta, otrzymywać dokładnie to, czego potrzebuje twój organizm.Dotychczas nie było na rynku żadnej książki, ebooka, ani innej publikacji, która pozwalałaby poznać różnice pomiędzy reklamowanymi preparatami witaminowymi, czym różni się witamina sztuczna od naturalnej, a ebook ""Witaminy, minerały i suplementy"" nauczy cię rozpoznawać jaką wartość mają poszczególne suplementy, preparaty witaminowe i mineralne będziesz umieć szukać właściwych dla ciebie preparatów i według właściwych kryteriów.
W jaki sposób możesz łatwo zmienićtradycyjne potrawy na wegańskie?Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utratyswoich ulubionych potraw?Jest na to sposób...Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpenie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne?Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą, ale i radość z odkrywania bogactwa możliwości, jakie masz przechodząc na weganizm?Książka Kuchnia weganki jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw - w wariancie bez mięsa... Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.
Mój skuteczny sposób na reumatoidalne zapalenie stawów i prawie wszystkie, pozornienieuleczalne choroby.Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. Niestety bardzo często są zmuszeni trwać w chorobie lecząc się bezskutecznie metodami ogólnie stosowanymi przez medycynę.
W swoich transach medialnych Edgar Cayce diagnozował rozmaite choroby, począwszy od artretyzmu i nowotworów, do padaczki. Wiele z jego metod znalazło potwierdzenie we współczesnej medycynie. W książce tej wykorzystano dziewięć tysięcy zarejestrowanych odczytów, aby stworzyć na ich podstawie encyklopedię uzdrawiania, zawierającą opisy niemal dwustu chorób, takich ka przeziębienia, zaburzenia nerwowe, nowotwory...
Obalamy mity o "niezdrowym" jedzeniu. Cała prawda na talerzu - Suzanne Schäfer
Suzanne Schäfer w książce Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu wykłada na talerz całą prawdę o współczesnym przemyśle spożywczym i nawykach żywieniowych zakorzenionych w naszych głowach. Niezdrowa czy zdrowa żywność? Codziennie musimy stawać przed takimi dylematami. Która z nich jest dla nas lepsza? Która powinien nam podpowiedzieć zdrowy rozsądek?
Prawda o niezdrowym jedzeniu
Strach przed jedzeniem niezdrowej żywności, laktozy, glutenu, histaminy, niektórych owoców i orzechów jest obecnie głęboko zakorzeniony i popularny. Każdy upatruje swoich kłopotów trawiennych w nieodpowiednich składnikach jedzenia. Do specjalisty dietetyka przychodzi z opracowaną diagnozą. Okazuje się jednak, że dieta złożona z produktów „wolnych od…”, na którą wydajemy krocie, jest często niepotrzebna. Istnieją bowiem osoby i instytucje, którym zależy na powstawaniu i podsycaniu mitów chorobowych. Zdecydowana większość społeczeństwa cierpi na nieistniejące nietolerancje lub je sobie wmawia. Czy aby na pewno wycofywanie szerokiej gamy produktów żywnościowych jest dla nas zdrowe?
Fragment książki
Dlaczego jesteśmy gotowi płacić podwójnie lub nawet potrójnie za produkty spożywcze, które nie mają dla nas żadnego zastosowania? Ponieważ wierzymy, że dzięki lepszemu jedzeniu staniemy się lepszymi ludźmi – zdrowotnie, ekonomicznie i duchowo. Jednocześnie rozwija się wiele towarzystw stanowiących niezwykłe wsparcie dla strategów branży medycznej i spożywczej: każdy jest obecnie zobowiązany pielęgnować swoje ciało i duszę, by pozostać zdrowym dziś, jutro i aż po dni późnej starości. Powstał swoisty kult życia wewnętrznego. Obchodzimy się ze sobą tak ostrożnie, że najzwyklejszym dolegliwościom brzucha przypisujemy z miejsca znaczenie sygnału alarmowego. Odżywianie się zaczęło przy tym pełnić funkcję zastępczej religii. Obiecuje się nam uzdrowienie ciała i duszy, a kto dopuścił się grzechu spożycia frytek, ten odnajdzie wybaczenie tylko w kuracji odtruwającej i produktach „wolnych od...”. Nakładanie sobie na stołówce duszonych warzyw zamiast smażonej kiełbasy jest przy okazji rodzajem demonstracji: jestem zdyscyplinowany i ponoszę odpowiedzialność za siebie i swoją wydajność. W ten sposób status socjalny zostaje utrwalony na dobre.
Lecznicze działanie miodu i innych produktów pszczelich znane jest od stuleci. Jak się okazało, słuszności wyrażenia „miód na serce” dowiodły także prace naukowców. Badania autorów książki wskazują na wysoką skuteczność miodu w leczeniu chorób kardiologicznych. Nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, miażdżyca tętnic, choroba niedokrwienna serca i wiele innych – do leczenia tych dolegliwości z powodzeniem wykorzystuje się miód, propolis, pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele oraz jad pszczeli. Poza metodami leczenia, które oferuje konwencjonalna medycyna, warto zwrócić się ku naturze i spróbować apiterapii, która opiera się na leczeniu za pomocą produktów pszczelich. Z książką powinny się zapoznać nie tylko osoby, które borykają się z chorobami serca i układu krążenia, ponieważ składniki zawarte w produktach pszczelich są kluczem do zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Chory na nowotwór - kompendium leczenia bólu to podręcznik przygotowany przez grono wybitnych specjalistów poświęcony bólowi nowotworowemu. Ból jest u chorych na nowotwory najczęstszym i najbardziej dokuczliwym objawem. Towarzyszy niemal wszystkim nowotworom i wszystkim stadiom ich zaawansowania: jest skutkiem nie tylko postępującej choroby, ale także wielu zabiegów diagnostycznych i leczniczych. Najbardziej dokuczliwy, przewlekły ból nowotworowy oprócz fizycznego cierpienia wywołuje u pacjenta lęk, depresję oraz poczucie izolacji i beznadziejności. Cierpiący chory staje się rozdrażniony, traci samodzielność i zdolność do wykonywania codziennych czynności, oddala się od najbliższych, często rezygnuje z leczenia. Cierpienie chorego udziela się także jego rodzinie i opiekunom. Zwalczanie bólu nowotworowego ma zatem u chorych na nowotwory fundamentalne znaczenie Warto by podręcznik Chory na nowotwór - kompendium leczenia bólu" znalazł swoje miejsce w biblioteczce każdego lekarza stykającego się z chorymi na nowotwór i by towarzyszył mu w codziennej pracy klinicznej.
Przed Tobą nieznana, piękna droga. Będziesz mamą lub właśnie nią zostałaś.
Zrelaksuj się przy subtelnych, kobiecych wzorach, które stworzyły dla Ciebie polskie artystki. Wycisz swoje myśli, pozwól im płynąć, przygotuj się na wielką macierzyńską przygodę.
Koloraże to unikalna seria książek do kolorowania, która podbiła serca tysięcy kolorystek. Teraz w wyjątkowym wydaniu rodzicielskim.
W książce, którą trzymasz w dłoniach, znajdziesz wspaniałe wzory, które pochłoną Cię na wiele godzin, ale też miejsca, które możesz wypełnić według własnego pomysłu.
Koloraże. Macierzyństwo będą niepowtarzalną pamiątką pierwszych kroków w świat rodzicielstwa.
Obierz kurs na piękno, zdrowie, siłę.
Poczuj się fantastycznie we własnym ciele!
• Poprawa kondycji
• Lepsze samopoczucie
• Redukcja tkanki tłuszczowej
• Zwiększenie siły mięśni
Czas na małą, wielką zmianę!
Nie wahaj się!
Podręcznik został przygotowany przez specjalistów z zakresu intensywnej opieki medycznej w przyjazny dla czytelnika sposób, ułatwiający samodzielną naukę interpretacji zapisów EKG, zarówno podstawowych, jak i bardziej złożonych. Z powodu różnorodności zamieszczonych 200 zapisów EKG, którym towarzyszą opisy stanu klinicznego pacjentów oraz osobno podana precyzyjna analiza elektrokardiogramów wraz z diagnostyką różnicową, książka może stanowić doskonały materiał do nauki i sprawdzenia własnej wiedzy, nie tylko dla lekarzy medycyny ratunkowej, ale również dla lekarzy internistów i rodzinnych oraz zainteresowanych studentów medycyny.
ŚWIATOWEJ SŁAWY MISTRZOWIE ZE SQUIRES KITCHEN ZDRADZAJĄ SWOJE ZAWODOWE TAJEMNICE
Sztuka cukiernictwa to jedyna książka, w której 20 najsławniejszych mistrzów dekoracji cukrowych przedstawia szeroki wachlarz umiejętności, technik, projektów i daje szereg eksperckich porad. Idealna dla zapalonych amatorów wypieków, początkujących cukierników i cukierników-hobbystów o różnym stopniu umiejętności. Książka ta poprowadzi Cię krok po kroku od prostych przepisów do klasy mistrzowskiej.
Dla wygody Czytelnika ponad 40 tutoriali podzielono na sześć tematycznych rozdziałów: Ciasta i ciasteczka, Czekolada, Podstawowe dekoracje tortu, Zaawansowane dekoracje tortu, Klasa mistrzowska, Pieczenie ciast na zamówienie. Każdy z nich zawiera mnóstwo tradycyjnych technik, nowych umiejętności i współczesnych trendów – wszystkie z fotografiami i jasnymi instrukcjami – jak również projekty do zrealizowania w domu. W tej książce znajdziesz torty na specjalne okazje, takie jak przyjęcia weselne, Święta Bożego Narodzenia, chrzciny czy Dzień Matki, jak również efektowne smakołyki, którym nikt się nie oprze, na przyjęcia domowe, popołudniową herbatę czy urodziny.
Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen została założona w 1987r. w Surrey, w Anglii. Dzięki utalentowanym mistrzom i pełnym pasji uczniom stała się rozpoznawalnym miejscem kształcenia i doskonalenia, które przyciąga ludzi z całego świata. Jej program nauczania jest także realizowany w Malezji i Singapurze, a wkrótce także w innych krajach.
Mistrzów Squires Kitchen łączy miłość do cukiernictwa oraz lata praktyki i poświęcenia, które sprawiły, że stali się ekspertami w danej dziedzinie. Są także wspaniałymi ludźmi, którzy uwielbiają dzielić się swoją wiedzą z uczniami dla przyszłych pokoleń cukierników. W tej książce mistrzowie prezentują nie tylko swoją bogatą wiedzę, ale także szeroką gamę indywidualnych stylów stanowiących wyczerpujące i bezcenne źródło informacji.
„Przed Tobą niektóre z ekscytujących sekretów wspaniałego świata dekoracji cukrowych w dziedzinie celebrowania wszelkiego rodzaju ciast”. Alex Bransgrove
Książka wydana jest na grubym kredowym papierze (160g) w formacie portretowym (235 x 280 mm) w twardej oprawie z obwolutą w full color. Zawiera około 1400 kolorowych fotografii i 55 szablonów do tworzenia słodkości i dekoracji.
Książka stanowi zbiór rozmów z osobami, których dotknęły problemy alkoholowe. Autor prowadzi dialogi z tymi, którzy nie wiedzą jak pomóc mężowi albo nie mogą wybaczyć, że matka piła. Opowiada o rozmowach z alkoholikami, którzy próbują przestać pić i z tymi, którzy nie piją od dawna, ale wciąż czegoś szukają. Lektura tej książki, to jak zaglądanie do gabinetu terapeutycznego lub rozmowa z przyjacielem. Skorzystają z niej nie tylko osoby potrzebujące pomocy. Mogą z niej czerpać także ci, którzy uczą się, jak pomóc innym.
Polsko-łacińsko-angielski atlas anatomiczny opracowany na podstawie atrakcyjnej metody interaktywnych wizualizacji trójwymiarowych. Zawiera wysokiej rozdzielczości obrazy anatomiczne, zdjęcia rentgenowskie i tomografii komputerowej. Prezentuje też testy sprawdzające nabytą wiedzę z zakresu układu ruchu.
Minimalne wymagania sprzętowe i systemowe
- komputer PC
- karta dźwiękowa
- Windows XP/ 2000/ ME/ 98SE
- pamięć RAM min. 128MB
Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w całości musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz”, czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na przeróżne ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.
Mimo upływu dekady książka nadal cieszy się dużą popularnością. A i ja często zaglądam do „Słodkiego…”, by odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.
W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w serii programów kulinarnych „Ewa gotuje”. Część, w tym na różnego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.
Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata…” postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami tylko i wyłącznie na desery.
Choć format publikacji jest znacznie większy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta”. Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam klasycznie – od przepisów tradycyjnych. Później są receptury świąteczne oraz przeznaczone na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu… inaczej.
Życzę smacznego!
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić
Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia.
Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Carême, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funès ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Daj znów ponieść się wyobraźni i wyrusz na poszukiwanie nowych skojarzeń. Przy pomocy nowych kart Wasze rozgrywki w Dixit będą jeszcze ciekawsze.
Dixit 6 to 84 nowe karty, których autorami są Carine Hinder i Jérôme Pélissier.
Dixit to gra skojarzeń, której niezwykła oprawa graficzna, proste zasady oraz nieograniczona niczym wyobraźnia tworzą nowy wymiar rozrywki.
Na czym to polega?
Każdy gracz w swojej turze staje się bajarzem. Wybiera spośród swoich 6 obrazków jeden i wymyśla do niego skojarzenie. Zdanie może być pojedynczym słowem, dźwiękiem, cytatem - nie ma tu ograniczeń, można nawet coś zaśpiewać! Następnie pozostali gracze wybierają spośród swoich kart taką, która ich zdaniem najlepiej pasuje do hasła bajarza i kładą zakrytą na stole. Bajarz przetasowuje wszystkie te karty, łącznie ze swoją i układa je na stole, odkrywając. Gracze (poza bajarzem) w tajemnicy głosują, która karta jest tą kartą, do której bajarz wymyślał skojarzenie. Kiedy wszyscy dokonają wyboru, rozpoczyna się przyznawanie punktów.
Jeśli nikt nie zgadnie, która karta należała do bajarza, bo jego skojarzenie było zbyt abstrakcyjne, to nie otrzymuje on żadnych punktów, a nagradzani są pozostali gracze. Podobnie jeśli wszystkie głosy wskażą kartę bajarza – to znaczy, że skojarzenie było za proste, albo zbyt dosłowne. W innych kombinacjach przydzielane są punkty i uwaga, jeśli którykolwiek z graczy zagłosuje na zagraną przez Ciebie kartę, bo zagrałeś coś co jego zdaniem lepiej pasowało do skojarzenia to dostajesz bonusowe punkty!
Warto więc sprytnie zagrywać karty, próbując zmylić innych graczy, jednocześnie zachowując te, do których mamy ciekawe skojarzenie i czekając z ich zagraniem do momentu, aż przyjdzie Twoja kolej.
Pamiętaj, że jeden obraz jest wart więcej niż tysiąc słów!
Autorem gry jest Jean Louis Roubira, lekarz pracujący w szpitalu w Poitiers z młodymi pacjentami przeżywającymi trudności w środowisku szkolnym i poza nim. Po kilku rozgrywkach w Dixit zaobserwowano u nich znaczną poprawę formułowanych wypowiedzi oraz relacji z innymi ludźmi. Gra może służyć również jako narzędzie pedagogiczne i terapeutyczne.
Wszystkie pragniemy zachwycać urodą w każdym wieku. Marzymy o tym, aby mimo upływającego czasu, zachować młodość i naturalne piękno. Chcemy starzeć się z godnością, w harmonii z własnym ciałem i duchem. Jaka jest więc recepta na zachowanie piękna zarówno tego fizycznego, jak i wewnętrznego?
Sekret zdradza nam znana rosyjska uzdrowicielka oraz Autorka bestsellerów. W tej publikacji wyjawia tajemnicę swojego młodzieńczego wyglądu i emanacji witalności. Znajdziesz w niej wszystko na temat pielęgnacji skóry, włosów, naturalnych zabiegów kosmetycznych oraz porady dla wszystkich osób, dbających o swój wygląd. Autorka, zainspirowana tradycyjnymi przepisami ze swojej ojczyzny, samodzielnie wytwarza, w pełni naturalne, roślinne kosmetyki. Teraz i Ty nauczysz się je sporządzać. Będziesz w stanie sama wykonać odmładzające maseczki do twarzy, pachnące peelingi do ciała, naturalne szampony, aby Twoje włosy stały się lśniące i zdrowe, preparaty do czyszczenia jamy ustnej, alternatywy dla dezodorantów i mydeł oraz wiele innych. Znajdziesz tu mnóstwo praktycznych podpowiedzi i pomysłów jak zadbać o swoją urodę i stać się piękną, spełnioną kobietą.
Za pomocą wielu kolorowych zdjęć, Autorka pokazuje, jak wspierać swoje ciało w odmładzaniu, stosując ćwiczenia i techniki mentalne, które służą między innymi poprawie struktury skóry, upiększeniu piersi i zwiększeniu ogólnej witalności. Prezentuje całkowicie holistyczną koncepcję urody, niezwykle inspirującą, kreatywną i zdrową pod każdym względem.
Twoja recepta na młodość.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?