Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Jeśli żużel masz w sercu, a metanol w żyłach, tej autobiografii nie możesz przegapić!Odkąd w 1966 roku po raz pierwszy usiadł na motorze, zakochał się w żużlu bez pamięci. Najpierw jako zawodnik,a później utytułowany trener poświęcił mu całe życie. Dziś trudno wyobrazić sobie czarny sport bez takcharyzmatycznej i barwnej postaci, jaką jest Marek Cieślak.W tej książce trener reprezentacji Polski pozwala zajrzeć czytelnikom za kulisy wielkiego speedwaya i wyjaśnia,kto jest kim w żużlowym środowisku. Szczerze i bez lukrowania pisze o zawodnikach, prezesach i działaczach, aleteż o wypadkach, przygotowywaniu toru i mediach.
Autorka w przystępny sposób pokazuje, jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura. W książce znajdziemy cztery działy poświęcone kolejnym porom roku. Każdy z nich zawiera szczegółową dietę złożoną z dostępnych o danej porze roku produktów. Przepisy na proponowane dania opatrzone są kolorowymi fotografiami. Nie brakuje również ciekawostek dotyczących poszczególnych składników oraz sposobów przygotowania czy przechowywania dań. Dzięki wskazówkom bez problemu pogodzimy odchudzanie z pracą i obowiązkami. Z publikacji dowiemy się też, które produkty zawarte w przepisach można nawzajem zastępować tak, aby wartość kaloryczna pozostała taka sama. To dwa w jednym – idealny poradnik dla czytelnika, który chce schudnąć bez efektu jo-jo i książka kulinarna z prostymi przepisami na smaczne i zdrowe dania.
W chwili, gdy pada słowo "tantryzm", w umyśle człowieka Zachodu pojawiają się rożne dzikie i niesamowite skojarzenia, tworzące wespół mieszaninę psychospirytualnej science fiction i akrobatyki seksualnej - w wyniku tego pojawiają się obrazy, których nie powstydziliby się najbardziej rozbuchani pornografowie naszej epoki, a w porównaniu z nimi nawet najbardziej heroiczne wyczyny seksualne, na jakie dane się było zdobyć naszym współczesnym bohaterom, musiałyby się wstydliwie usunąć w cień. Joga była pierwotnie naturalnym procesem introwersji… Takie introwersje prowadziły do specyficznych procesów wewnętrznych przyczyniających się do zmiany osobowości.
Poradnik medyczny, w którym znajdziesz najnowsze informacje, dotyczące najczęstszych chorób nerek, tj.: kamica nerkowa, kolka nerkowa, nietrzymanie moczu, zapalenie czy niewydolność nerek.Znajdziesz tu praktyczne porady związane z leczeniem i profilaktyką chorób nerek.Zamieszczono cenne wskazówki, dotyczące diety w chorobach nerek oraz ziołolecznictwa.Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem, poradnik.
Kompendium "Chory na nowotwór" wyznacza drogi postępowania oparte na bogatej wiedzy oraz wieloletnim doświadczeniu autorów. Istotną wartością książki jest to, iż zagadnienia, które obejmuje, nie zostały ograniczone wyłącznie do aktywnego leczenia onkologicznego (...). Kompendium stanowi przykład przedstawienia rzetelnej wiedzy zgodnej z zasadami medycyny opartej na dowodach z zachowaniem potrzeb psychospołecznych i emocjonalnych chorego i jego najbliższych. Dla adeptów medycyny będzie niezbędnym źródłem pozyskiwania wiadomości, doświadczonym lekarzom pomoże zaś w zgłębianiu wiedzy. Jest odpowiedzią na potrzebę łączenia aktualnych standardów postępowania w dziedzinach pokrewnych z bez wątpienia ogromnym doświadczeniem praktycznym zespołów sprawujących opiekę nad chorymi.
Cechą tego podręcznika jest ""problemowe"", a nie ""układowe"" podejście do nauki diagnozowania. Całościowo jest to edycja zwarta obejmująca 14 spójnych tematycznych części a w każdej z nich wyartykułowane są zbiorczo najistotniejsze z punktu widzenia diagnostycznego problemy. Kapitalnym pomysłem autorskim jest każdorazowe początkowe oraz końcowe nawiązanie do konkretnego przypadku klinicznego doskonale ilustrującego omawiany problem.Podręcznik ze wszech miar spełnia wszystkie stawiane współczesnym opracowaniom klinicznym wymogi - po wydaniu zaś w Polsce, będzie miał unikatowy charakter, umożliwiając kompletne opanowanie podstaw ""rozumowania lekarskiego"".Książka jest nowoczesnym zwartym opracowaniem z dziedziny diagnostyki klinicznej i laboratoryjnej małych zwierząt, autorstwa wielu wybitnych pracowników naukowych i praktyków klinicznych, co sprawia, że zawarta w niej wiedza przekłada się bezpośrednio na praktyczny aspekt - zarówno dydaktyczny jak i zawodowy.
Publikacja adresowana jest do studentów medycyny oraz lekarzy różnych specjalności – położnika wykrywającego wadę w przesiewowym badaniu USG, lekarza diagnosty w ośrodku referencyjnym (dysponującym różnymi technikami diagnostyki obrazowej i cytogenetycznej), położnika odpowiedzialnego za bezpieczny poród noworodka, neonatologa, chirurga dziecięcego, genetyka, a także anestezjologa. Mamy nadzieję, że książka ta będzie pomocna w podejmowaniu racjonalnych działań prewencyjnych bądź leczniczych, a także w trakcie konsultacji dla przyszłych rodziców spodziewających się potomka z wadą wrodzoną.
ZEJDŹ Z WAGI, autorstwa Lucy Wyndham-Read, światowej sławy eksperta w tematyce sprawności i odchudzania, to idealny poradnik dla kobiet, które nie tylko chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale również zyskać nową energię i świetne samopoczucie. W książce, oprócz opracowanego przez autorkę specjalnego programu treningowego, czytelniczki znajdą zapewniający dobre zdrowie i zachowanie młodości program żywieniowy.
Spośród przeróżnych poradników dla kobiet tę książkę wyróżnia to, iż opisane ćwiczenia są proste a zarazem bardzo skuteczne, składają się na krótkie treningi, które niemal natychmiast przynoszą efekty; cały program natomiast zrealizować można w… 21 dni. Ponadto, zarówno treningi, jak i dieta zostały opracowane tak, by zapewnić nie tylko dobrą formę i zdrowie, ale również zachowanie młodego wyglądu. Ćwiczenia rozpisane są na każdy dzień, na każdy dzień podana jest również lista zróżnicowanych posiłków – zdrowych, łatwych w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznych. Przepisy są na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można z nich korzystać również po zakończeniu programu – nie tylko dla zdrowia, ale i urody.
Wszystko to sprawia, że to poradnik idealny dla zabieganej, współczesnej kobiety – więc jak najbardziej na czasie.
Mel B, jak wiele kobiet, prowadzi bardzo intensywny tryb życia. Mimo to dobrze dobrany program treningowy sprawia, że czuje się doskonale. Mel B odkryje przed wami swoje sekrety, podpowie jak wyglądać świetnie i zmienić swoje życie na lepsze. Na tej płycie znajdziecie wszystkie narzędzia, które pozwolą wam kształtować sylwetkę: od treningu całego ciała do ćwiczeń wspomagających poszczególne mięśnie. Dodatkowo Mel B zaprosi was do kuchni i pokaże swoje najciekawsze przepisy.
Płyta zawiera ćwiczenia:
Cardio
Ramiona
Nogi
Brzuch
Choroby odkleszczowe od wielu lat stanowią poważny problem z punktu widzenia medycyny. Kleszcze są nosicielami wielu wirusów i bakterii, powodują rozprzestrzenianie się takich chorób, jak borelioza, kleszczowe zapalenie mózgu, babeszjoza, tularemia czy ludzka anaplazmoza granulocytarna. Leczenie ich jest trudne, intensywne, długotrwałe i często nieskuteczne. Celem tej książki jest przybliżenie Czytelnikowi, czym jest borelioza, przedstawienie klinicznych i społecznych aspektów tej choroby, jej przyczyn, epidemiologii w Polsce oraz objawów, postaci i faz, a także metod diagnostyki i możliwości rozpoznawania. Autorka żywi nadzieję, że lektura tej książki przyczyni się do zmniejszenia zapadalności na choroby odkleszczowe, których ofiarą może paść każdy z nas, wszak wszyscy spacerujemy po parku, lesie, uprawiamy własną działkę czy też wyjeżdżamy na plenerowe wycieczki.
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
Jak pisał Roger Scruton: „bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie”.
Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji – od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan.
Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym – jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.
W okresie poprzedzającym ponowną militaryzację Niemiec, a stało się to po dojściu do władzy Adolfa Hitlera w styczniu 1933 roku, prowadzono tajne prace nad skonstruowaniem pojazdów pancernych dla armii niemieckiej (Reichswehry). Obok prototypów czołgów lekkich i średnich powstały także prototypy czołgów ciężkich. Niniejsze opracowanie omawia czołgi Grosstraktor (6 sztuk) wyprodukowane w latach 1927-1929 i czołgi Neubaufahrzeuge (5 sztuk) wykonane w latach 1934-1936. Oba typy nie były wprawdzie produkowane seryjnie, lecz stanowią ważne ogniwo na drodze rozwoju konstrukcji niemieckich czołgów ciężkich produkowanych seryjnie podczas II wojny światowej.
Lekarz dowodzi, że tamten świat istnieje!
Ludzie od zawsze wierzyli, że istnieje życie po śmierci. Teraz, dzięki współczesnym metodom reanimacji, zaczynamy zaglądać za bramę do tamtego świata...
Czy śmierć oznacza koniec obecnego życia czy też początek innego? Czy ktokolwiek wie, co się dzieje po śmierci? Czy ktoś tam był? Jak to jest - znaleźć się po drugiej stronie? Czy mamy dowody na istnienie piekla?
Odpowiedzi na te pytania pojawiają się w książce Za bramą śmierci. Jej autor, wybitny kardiolog, opisuje doświadczenia ludzi, którzy przeżyli śmierć kliniczną i wrócili, żeby nam o tym opowiedzieć. Doktor Rawlings, instruktor Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, był przy wielu pacjentach w chwili, gdy dzięki reanimacji powracali do życia, i wiernie odnotował ich wrażenia. Przeprowadził wnikliwe badania pacjentów po reanimacji i znakomicie je opisał. Korzystając z przeżytych doświadczeń (które radykalnie zmieniły bieg jego własnego życia) oraz ze zgromadzonej dokumentacji, wybitny lekarz opowiada o rzeczywistości życia po śmierci i o tym, jak wielki wpływ na naszą wieczność mają decyzje podejmowane tu i teraz.
Pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym dotycząca encefalopatii wątrobowej, niewątpliwie oczekiwana przez wielu lekarzy, została przygotowana przez interdyscyplinarny zespół specjalistów.
Encefalopatia wątrobowa to złożony problem zdrowotny towarzyszący często zaawansowanym chorobom wątroby, wymagający odpowiedniej wiedzy medycznej do rozpoznania oraz skutecznej terapii. Problem interdyscyplinarny, z którym spotykają się lekarze medycyny rodzinnej, neurolodzy, psychiatrzy, geriatrzy, a przede wszystkim hepatolodzy i gastroenterolodzy.
W kolejnych rozdziałach opisane są patogeneza, stopnie i postacie kliniczne, diagnostyka, leczenie farmakologiczne i dietetyczne oraz monitorowanie encefalopatii wątrobowej.
Książka skierowana jest do szerokiego kręgu lekarzy spotykających się w swojej codziennej praktyce z tą chorobą, a także do studentów medycyny.
Autorka Katarzyna Zapotoczna w książce Diety w zaburzeniach snu potraktowała zdrowe odżywianie jako jeden ze sposobów poprawy jakości snu. Oprała się na tym, że czynniki bioaktywne w specjalnie przyrządzonych do walki z tym schorzeniem potrawach, mogą być znakomitym suplementem diety, a nawet lekiem dla dobrego snu. Osoby cierpiące na bezsenność skarżą się na trudności w zasypianiu czy utrzymaniu snu,na zbyt wczesne budzenie się lub sen o złej jakości, który nie daje wypoczynku. Główną przyczynę upatrują w najczęściej przepracowaniu. A to tylko część prawdy.
Przyczyn zaburzeń snu jest wiele. W Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia snu dzieli się na nieorganiczne i organiczne, czyli niezwiązane lub związane z chorobami układu nerwowego lub somatycznymi.
Najbardziej przydatny jest jednak podział bezsenności ze względu na czas trwania objawów: bezsenność przygodna (o czasie trwania do kilku dni) i bezsenność przewlekła, trwająca powyżej miesiąca, która najczęściej jest związana z zaburzeniami psychicznymi, przewlekłymi chorobami somatycznymi (jak: zaburzenia hormonalne, przewlekłe stany zapalne, przewlekłe zespoły bólowe, choroby neurologiczne i narządów ruchu, które uniemożliwiają aktywność fizyczną w ciąg dnia) oraz uzależnieniami np. od alkoholu. Autorka, kierując się taką klasyfikacją, konstruuje ciekawe diety do walki z zaburzeniami snu.
Jeśli macie problem ze snem, zapraszam do skorzystania z tej bardzo ciekawej lektury.
II uaktualnione wydanie publikacji. W podręczniku w przystępny sposób przedstawiono zagadnienia fizyczne i medyczne związane z obrazowaniem magnetyczno-rezonansowym.
Autor omawia zjawiska jądrowego rezonansu magnetycznego, leżące u podstaw spektroskopii i tomografii NMR, metody skanowania i rekonstrukcji obrazu, budowę tomografu NMR, a także opisuje tomografy różnych narządów, zarówno prawidłowe, jak i patologiczne. Szczególną uwagę poświęca czasom relaksacji, bardzo ważnym z biologicznego punktu widzenia.
TA KSIĄŻKA TO DZIAŁAJĄCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru.
Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami którymi handlowano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy, zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. Kumin, kakao i karawana pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.
Poradnik o niezwykle sympatycznych gryzoniach jakimi są koszatniczki. Książka zawiera informacje o pochodzeniu koszatniczek, warunkach hodowli, żywieniu, rozmnażaniu oraz chorobach.
Analiza gazometrii krwi tętniczej i równowagi kwasowo-zasadowej stanowi podstawowe narzędzie współczesnej medycyny.
Niniejsza książka:
• dostarcza Czytelnikowi podstawowe wiadomości niezbędne do zrozumienia istoty tego badania
• przedstawia praktyczne zastosowania gazometrii
• ukazuje, jak interpretować uzyskane wyniki
• opisuje praktyczne sytuacje kliniczne, w których zastosowano analizę ABG
• obrazuje rolę analizy ABG w diagnostyce i w monitorowaniu leczenia
• szczegółowo analizuje wszystkie ważne odchylenia w wyniku ABG
Pozycja ta jest przeznaczona m.in. dla studentów medycyny, lekarzy i pielęgniarek oddziałów specjalistycznych, a także dla ratowników medycznych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?