Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Relaxed, flexible home cooking from Yotam Ottolenghi and his superteam.
Whether they're conjuring up new recipes or cooking for themselves at home, the Ottolenghi Test Kitchen team do what we all do: they raid their kitchens. But then, they turn whatever they find into approachable creations with an 'Ottolenghi' twist.
This instinct is in perfect sync with recent times, when we've all been standing in front of our kitchen shelves, our cupboards and our fridges, wondering what to cook with what we've got; how to put a can of chickpeas or a bag of frozen peas to good use, instead of taking an extra trip to the shops.
For the first time, the team welcome us into their creative space. These dishes pack all the punch and edge we expect from Ottolenghi, but offer more flexibility to make them our own, using what we've got to hand. There's the ultimate guide to creamy dreamy hummus, a one-pan route to confit tandoori chickpeas and a tomato salad that rules them all.
This book is all about feeding ourselves and our families with less stress and less fuss, but with all the 'wow' of an Ottolenghi meal. It's a notebook to scribble on and add to, to take its ethos and absolutely make it your own.
This is how to cook, the OTK way.
Geriatria. Praktyczny przewodnik, to pierwszy w Polsce podręcznik, którego styl odzwierciedla nowatorski sposób nauczania geriatrii, oparty na koncepcji medycyny „przyłóżkowej” zorientowanej na pacjenta.
Geriatria. Praktyczny przewodnik konfrontuje Czytelnika z praktycznym podejściem do pacjenta geriatrycznego, wyjaśniając jednocześnie patofizjologiczne uwarunkowania podejmowanych interwencji. Szeroka i złożona problematyka wielochorobowości w geriatrii, przedstawiona przez wybitnych ekspertów europejskich przez pryzmat wielowymiarowej analizy wszystkich aspektów starzenia, nie odchodzi jednak od praktyki, zawsze wracając do „przyłóżkowego” podejścia geriatrycznego.
Główną siłą książki Geriatria. Praktyczny przewodnik opublikowanej pod patronatem European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS) jest jej praktyczny charakter. W obliczu obecnej sytuacji demograficznej jest to propozycja nie tylko dla studentów medycyny, lecz także dla wszystkich lekarzy i innych specjalistów, którzy w codziennej praktyce spotykają się z trudnym pacjentem geriatrycznym, nie zawsze mieszczącym się w utartych sposobach postępowania diagnostyczno-terapeutycznego.
Czasami narzekamy, że czas biegnie zbyt szybko i niepostrzeżenie mija rok za rokiem. Możemy mieć takie wrażenie, ale w istocie każdy rok to niezwykłe bogactwo chwil. Od nas zależy, jak je przeżyjemy, jak je wykorzystamy i co w danym roku zrobimy. Dla siebie i dla innych. Pragniesz żyć w równowadze i zdrowiu? Rozwijać się? Pielęgnować relacje? Celebrować codzienność? Anna Lewandowska przygotowała dla Ciebie plan na rok 2022, dzięki któremu w każdym miesiącu skupisz się na jednej spośród sfer swojego życia. Poczuj, że może być ono pełniejsze. Z miesiąca na miesiąc, z dnia na dzień!
Bestseller New York Timesa! Żyjemy w społeczeństwie opętanym obsesją picia. Opijamy narodziny dziecka, osiągnięcia w pracy, pogrzeby i ukończenie studiów. Nikt nie kwestionuje tego dlaczego i ile pijemy. Tylko jeśli nie pijesz, usłyszysz skierowane w twoją stronę pytanie dlaczego? Picie sprawia, że przynależysz do grupy. Jeśli wolisz pozostać trzeźwy, wylądujesz poza nią. Kiedy autorka na kolejnym kacu postanowiła zwrócić się o pomoc, rozpoczęła nie tylko drogę w kierunku własnej trzeźwości, ale także odkryła jak podstępną rolę odgrywa alkohol w naszym społeczeństwie. Szczególnie w życiu każdej z nas. Nie mogła zignorować faktu, jak firmy alkoholowe dopasowują swoje marketingowe działania pod kobiety. Dokładnie tak, jak przemysł tytoniowy robił to pokolenie wcześniej. Zdała sobie również sprawę z tego, że obecny system powrotu do trzeźwości oparty jest na anachronicznym i patriarchalnym modelu, który nie jest skuteczny w przypadku pijących kobiet. Autorka znalazła własną, alternatywną drogę wyjścia z nałogu i założyła grupę, w której to kobiety i ich potrzeby są w centrum. To szczera i uderzająca w kulturę picia książka o wychodzeniu z nałogu. Po przeczytaniu tej książki już nigdy nie spojrzysz na alkohol w ten sam sposób.
Drugie wydanie psychiatryczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty”, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Marka Jaremy poświęcone leczeniu zaburzeń psychicznych w diagnostyce i leczeniu chorób somatycznych. Publikacja obejmuje szerokie spektrum dziedzin klinicznych, co pozwala diagnozować zaburzenia psychiczne w chorobach somatycznych na styku wielu specjalizacji lekarskich.
Jak odkryto kawę? Gdzie jest jej ojczyzna? Kto oszalał na jej punkcie i czemu zawdzięcza globalny sukces?Książka zabiera w podróż do kresu kawowego poznania, za którym pozostaje juz tylko znów ją skosztować.
Jeżeli szukasz dobrego faceta, przy którym nie zaznasz cierpienia, a wasz związek będzie się rozwijał, ta książka jest dla ciebie.Wiele mądrych, atrakcyjnych, fajnych kobiet wciąż szuka partnera. Dlaczego tak się dzieje? Kobiety mają coraz większe wymagania w stosunku do mężczyzn. Są bardziej niezależne finansowo i emocjonalnie, są samodzielne i oczekują w związkach równości. Wierzą we własną siłę, lubią siebie i swoje życie, które mogą kreować. I wcale nie mają już ochoty poświęcać się dla mężczyzny.Czy da się połączyć nowy typ kobiety z kobiecością, która dotychczas oznaczała zgodę na takiego mężczyznę, jakiego podsunie los?Czego szukamy u mężczyzn, mając 20, 30, 40, 50, 60, 70 lat? A może zawsze tego samego?Jak przenieść marzenia w sferę realną?Na wszystkie te pytania, a także wiele innych odpowiadają Katarzyna Miller i Suzan Giżyńska. Znaleźć faceta i nie zwariować to książka dla kobiet w każdym wieku, które chciałyby dzielić życie z właściwym mężczyzną.
Często wiemy, że źródłem bólu pleców jest nieprawidłowa postawa, ale nie wiemy jak zmienić swoje długotrwałe nawyki. W książce znajdziesz wiele informacji na ten temat, oraz praktyczne ćwiczenia, przez które Autorka przeprowadzi Cię krok po kroku.
Dzięki tej książce:
Doświadczysz innej jakości ruchu, wykonywanego ze świadomością ciała, co przełoży się na to jak się poruszasz w codziennych sytuacjach.
Nauczysz się ustawiania prawidłowej postawy od wewnątrz.
Nauczysz się, jak być ugruntowanym, lecz nie tracić przy tym elastyczności i lekkości.
Jeśli tańczysz, uprawiasz fitness, jogę, pilates czy bieganie i chcesz uniknąć ryzyka kontuzji oraz rozwinąć świadomość ciała, jeśli zajmujesz się fizjoterapią i dbasz o to, by pacjenci, dzięki zmianie starych nawyków ruchowych byli w stanie uwolnić się od przewlekłego bólu – ta książka jest dla Ciebie.
Stomatologia i chirurgia jamy ustnej psów i kotów to publikacja napisana przez uznanych specjalistów i doświadczonych klinicystów. Autorzy w przystępny sposób omawiają zarówno podstawowe zagadnienia dotyczące stomatologii, jak i rozszerzone, dla bardziej zaawansowanych czytelników, którzy są zainteresowani rozwijaniem swojej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie stomatologii i chirurgii jamy ustnej.
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Dzięki starannemu doborowi cytatów, zdjęć i wypowiedzi, książka ""Fotograficy o fotografii"" ujawnia to, co zdaniem mistrzów jest najważniejsze. Dzięki pouczającym komentarzom Henry'ego Carrolla, autora serii ""Fotografuj jak mistrz"", dowiesz się, jak najwybitniejsi przedstawiciele tego gatunku sztuki rozwijali swój niepowtarzalny styl, jakimi ideami się kierują, a przede wszystkim zrozumiesz, czym fotografia jest dla ciebie. Książka zawiera wypowiedzi 50 wybitnych fotografików, w tym: Nobuyoshi Araki Broomberg & Chanarin Maisie Cousins Tacita Dean Lisette Model Daido Moriyama Irving Penn Viviane Sassen Harley Weir Garry Winogrand ""
Historia medycyny w sześciu niepełnych odsłonach jest propozycją spojrzenia na dzieje nauki i sztuki lekarskiej przez pryzmat sześciu, zdaniem autora, głównych problemów, z jakimi w przeszłości mierzyła się medycyna i z jakimi nadal przychodzi jej się mierzyć.Pierwsza odsłona to rozważania o konstrukcji (lub inaczej budowie) organizmu człowieka, nad którą dyskutowali badacze zajmujący się takimi dyscyplinami, jak anatomia, histologia, cytologia i genetyka. Druga odsłona jest próbą zrozumienia funkcji życiowych, czyli przedmiotu badań nauk eksperymentalnych, przede wszystkim fizjologii i biochemii. Trzecia wiąże się z poznaniem przyczyn i mechanizmów, które uszkadzają lub niszczą strukturę i zaburzają funkcje organizmu, czyli zdarzeń i procesów stojących u podstaw nauki o chorobach patologii wraz z anatomią patologiczną, patomorfologią i patofizjologią, mikrobiologią i bakteriologią lekarską. Dzięki czwartej odsłonie zbliżamy się do historii prób rozpoznania procesów chorobowych oraz zdolności przewidywania ich dalszego biegu. To świat diagnostyki i prognostyki medycznej. Piąta ukazuje zaś poszukiwania metod i środków, których celem staje się przywrócenie zaburzonej homeostazy organizmu a więc to, co określamy mianem terapii. Ostatnia, szósta, przedstawia dzieje chirurgii nauki i sztuki poszukującej sposobów bezpośredniego wniknięcia w przestrzeń konstrukcji organizmu i przywrócenia właściwego biegu funkcji życia.W chwili obecnej do rąk Czytelników trafia pierwsza część, obejmująca trzy pierwsze odsłony. Wydanie części drugiej jest planowane na rok 2022.Ryszard Gryglewski
Odporność organizmu zawsze była ważna, ale nigdy nie potrzebowaliśmy jej tak bardzo jak w czasach globalnej pandemii. Przekonaj się, że nóż i widelec są najlepszymi narzędziami do odzyskania zdrowia i dobrej energii. Dzięki autorskiemu programowi regeneracji immunologicznej Marka Zaremby pokonasz przewlekłe zmęczenie i odzyskasz upragnioną koncentrację.
Zbuduj pełną odporność organizmu – 7 filarów odporności w ciągu 7 tygodni! W tej książce znajdziesz nie tylko 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania, ale przede wszystkim otrzymasz praktyczne rozwiązania, które będą podstawą nowego, pełnego energii życia. Dowiesz się, jak rozkodować jedzenie, które podkrada w ciągu dnia twoją energię, jak wzmocnić trawienie, odbudować florę jelitową, uzdrowić organizm z pomocą skutecznej detoksykacji, poprawić sen, jak wyleczyć ukryte infekcje, obniżyć poziom stresu w życiu codziennym i jak rozsądnie stosować suplementację. Dowiesz się również, jak włączyć antywirusową tarczę, aby twój organizm skutecznie walczył z wirusami!
Najwyższy czas na: skuteczny detoks, szczelne jelita, dobry sen, udane relacje, smaczną i zdrową dietę, regularną aktywność, skuteczną mineralizację organizmu. Ciało nigdy nie kłamie. W mojej praktyce dietetycznej program regeneracji immunologicznej wypróbowało wielu pacjentów. Zmieniając z miłością swój styl życia we własnym tempie, będziesz cieszyć się nowymi nawykami, które odtąd codziennie będą pracować na twoją odporność. ODZYSKAJ ENERGIĘ I RADOŚĆ ŻYCIA POKONAJ STRES I POŚPIECH
Licznik kalorii obejmuje:168 produkty (84 na stronie)- strona 1: owoce, mięso i ryby, warzywa, tłuszcze i sosy- strona 2: nabiał; produkty zbożowe; orzechy i nasiona; dania, zupy, przekąski i dodatki, napoje. Przelicznik dla wszystkich produktów kcal/100 g. Przelicznik porcji potraw lub napojów dla wybranych produktów (na wskaźniku). Przelicznik wymienników węglowodanowych (WW) dla porcji (na wskaźniku). Wysiłek fizyczny równoważący posiłek w minutach. Przelicznik BMI
Książka ta może okazać się wartościowa dla wielu czytelników. Przede wszystkim dla tych, którzy dopiero zamierzają stać się witarianami i chcieliby bezproblemowo, nie narażając się na zbędne ryzyko, przekonać się o zaletach jedzenia „żywego”, minimalnie i łagodnie przetworzonego pokarmu. Niezbyt przy tym cierpiąc na skutek nadmiernych ograniczeń w trakcie przestawiania się z diety, do której przywykli. Jednak szczególne zainteresowanie publikacja wywoła u osób, dla których surowe pokarmy już są podstawą diety, ale zmagających się z problemami, takimi jak postępująca utrata masy ciała, wycieńczenie, osłabienie, a także zbytnia alkalizacja organizmu. W tej publikacji zamieszczono wskazówki, jak skutecznie je rozwiązać.
Książka podpowiada, jak osiągnąć wysoki stopień przyswajania surowego pokarmu, wykorzystując jego dogłębne samotrawienie enzymatyczne. Okazuje się, że dzięki temu można z łatwością pozbyć się zasadowicy – nadmiernej alkalizacji organizmu, która dosięga ortodoksyjnych witarian zazwyczaj w 3–5 roku diety.
Zdecydowanie najważniejsza książka o aromaterapii jaka ukazała się w XXI wieku w języku polskim napisana przez duet autorski najwybitniejszych polskich aromaterapeutów czyli dr. Władysława S. Brud oraz dr Iwony Konopackiej-Brud. Ich poprzedni bestseller napisany ponad 20 lat temu pod tytułem "Pachnąca Apteka" sprzedał się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy i od kilku lat jest niedostępny już na rynku.
Książka ta to wyjątkowa skarbnica wiedzy o działaniu olejków eterycznych na człowieka. Pozwoli Ci drogi Czytelniku zacząć przygodę z aromaterapią, która wspiera zdrowie, urodę oraz pozwala radzić sobie ze stresem, niepokojem i emocjami. Dzięki zapachom, które pojawią się w Twoim życiu, odkryjesz jak bardzo wpływają one na samopoczucie i pozytywnie zmieniają nasze otoczenie. Dowiesz się jak wybierać prawdziwe, czyste olejki eteryczne i jak bezpiecznie z nich korzystać. Najlepsi polscy aromaterapeuci, zdradzą Ci sekrety swoich mieszanek i kompozycji olejków na wiele codziennych dolegliwości. Dzięki ich wiedzy stworzysz swoją domową pachnącą apteczkę, która będzie towarzyszyć ci przy drobnych infekcjach, katarze, niepokoju czy bezsenności. Otuleni zapachem jaki podarowała nam natura, jesteśmy bardziej uśmiechnięci i mamy więcej energii do życia, którą czerpiemy z rośli. Pomyśl, że może być początek wielkich zmian w Twoim życiu Niech zapach będzie z Tobą.
UWAGA - WEWNĄTRZ KSIĄŻKI UNIKALNA WKŁADKA POZWALAJĄCA DOSTOSOWAĆ OLEJEK ETERYCZNY DO DOLEGLIWOŚCI I OPISUJĄCY JEGO SPOSOBY UŻYCIA !!!
Wśród lekarzy i pacjentów, coraz częściej dojrzewa świadomość ograniczeń medycyny konwencjonalnej. Medycyna ortomolekularna przekracza te granice i przywraca nadzieję na przyszłość poprzez dostarczanie tego, co naprawdę służy zdrowiu fizycznemu i umysłowemu człowieka. Oznacza to, że możemy chronić się przed chorobami i walczyć z nimi, stosując właściwą dietę uzupełnioną witaminami, minerałami, podstawowymi kwasami tłuszczowymi i aminokwasami w optymalnych ilościach. W ten sposób wzmacnia się naturalne siły organizmu i eliminuje skutki uboczne, jakie występują w klasycznym leczeniu z wykorzystaniem farmakoterapii.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.
Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.
Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
Paweł Płaczek
Rocznik '83, po mieczu Ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski „słoik". Dziennikarz, autor cyklu książeczek kulinarnych „Kuchnia wyjątkowych smaków", które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.eu
Ma dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?