Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży budowlanej.
Ta publikacja to wyczerpujące kompendium wiedzy na temat przepisów prawa z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej (PDG) w branży budowlanej, zasad działalności budowlanej na rynku oraz różnych form działalności gospodarczej. Autor rzetelnie scharakteryzował dokumenty niezbędne do uruchomienia własnej firmy i jej prowadzenia. Dużym wsparciem dla ucznia będą zamieszczone przykłady formularzy dokumentów typowych dla branży oraz wiadomości na temat zasad zarządzania przedsiębiorstwem budowlanym, branżowego marketingu, przepisów dotyczących prawnej ochrony pracy i różnych form zatrudnienia. Duża liczba pytań kontrolnych pomoże przyszłemu technikowi budownictwa sprawdzić stan swojej wiedzy.
Podręcznik Historia i społeczeństwo. Swojskość i obcość przedstawia narodziny cywilizacji grecko-rzymskiej oraz kontakty Greków i Rzymian z ludami uznawanymi przez nich za barbarzyńskie. Uczeń dowie się także, jak w okresie średniowiecza swoich i obcych postrzegali mieszkańcy Europy, a jak muzułmanie walczący z krzyżowcami. Będzie mógł ocenić jak zjawiska tolerancji i nietolerancji przejawiały się w różnych epokach; krytycznie przeanalizować ideologie nacjonalizmu i rasizmu oraz wpływ tych poglądów na społeczeństwa XIX i XX w.; odnieść się do problemów współczesnych społeczeństw wielokulturowych.
Warte uwagi cechy podręczników z cyklu Historia i społeczeństwo dla liceum i technikum:
przystępny język wykładu, który ułatwia zrozumienie trudnych zagadnień z różnych dziedzin naszego życia – od zarania dziejów do współczesności;
bogaty zestaw map, fotografii, reprodukcji dzieł sztuki i schematów, które rozbudzają zainteresowanie uczniów omawianą tematyką;
infografiki, które w atrakcyjny sposób przybliżają wybrane problemy życia społecznego, gospodarczego, politycznego i kulturalnego różnych epok;
rozbudowane komentarze do materiałów graficznych, które wprowadzają dodatkowe informacje uzupełniające tekst wykładu;
ramki zatytułowane Oceny, dyskusje, spory – przedstawiono w nich kwestie wzbudzające kontrowersje wśród historyków;
bloki ćwiczeniowe zamieszczone po każdym rozdziale oraz lekcje powtórzeniowe, które zawierają różnorodne polecenia i materiały do analizy, w tym źródła historyczne oraz współczesne teksty naukowe, popularnonaukowe i publicystyczne.
Podręcznik Historia i społeczeństwo. Swojskość i obcość został przystosowany do nowych wymagań MEN obowiązujących w szkołach ponadgimnazjalnych od września 2015 r.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodzie technik usług fryzjerskich realizująca treści z zakresu kwalifikacji A.23 (Projektowanie fryzur), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.Nieoceniona pomoc w sprawdzaniu umiejętności związanych z projektowaniem różnych fryzur damskich i męskich, tworzeniem zestawień kolorystycznych włosów, szkicowaniem fryzur i opracowywaniem rysunków instruktażowych. Dzięki niej można utrwalić wiadomości na temat zasad projektowania fryzur w zależności od rodzajów profilu i kształtu sylwetki klienta salonu fryzjerskiego. Położono tu również nacisk na sprawdzenie wiedzy dotyczącej sposobów wykorzystywania specjalistycznych programów komputerowych, umożliwiających projektowanie fryzur.Po każdym dziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
W podręczniku Nowe Lustra świata znajduje się ogromny wybór tekstów kultury z licznymi, często współczesnymi kontekstami. Specjalne działy poświęcono przygotowaniu do nowej matury!
To, czego potrzebujesz, aby sprawdzić się przed Maturą:
Przydatne wskazówki
Próbne arkusze: 5 przykładowych arkuszy maturalnych zapewni Ci sprawdzenie wymaganych umiejętności. Zadania są zgodne z wytycznymi CKE - takie jak na prawdziwym egzaminie
Rozwiązania i odpowiedzi: odpowiedzi do każdego arkusza pozwolą Ci szybko zorientować się, czego jeszcze nie umiesz.
Publikacja pomaga opanować praktyczne umiejętności z zakresu kwalifikacji A.62 (Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp). Każdy rozdział zawiera krótki wstęp z przypomnieniem kluczowych wiadomości i zasad, które obowiązują podczas wykonywania zadań praktycznych.
Najważniejszym elementem Pracowni kosmetycznej są karty pracy z wieloma różnorodnymi zadaniami. Karty służą szlifowaniu umiejętności praktycznych, na które publikacja kładzie szczególny nacisk, a zarazem wyrabiają nawyk samodzielnego myślenia w trakcie realizacji zadań.
Publikacja uczy także krytycznej oceny wykonywanych czynności i właściwego podejścia do klienta.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich realizująca treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.
Sprawdza umiejętności związane z pielęgnacją włosów i skóry głowy, ondulowaniem, strzyżeniem i zmianą koloru włosów, a także układaniem fryzur. Kładzie również nacisk na sprawdzenie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa pracy w pracowni fryzjerskiej oraz właściwego doboru sprzętu do wykonania zabiegów fryzjerskich.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodzie technik hotelarstwa realizująca treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.
Sprawdza umiejętności związane ze stosowaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych, wiedzę dotyczącą zasad uzupełniania wyposażenia jednostek mieszkalnych oraz procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Utrwala wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe oraz ich projektowania. Umożliwia ćwiczenie tworzenia jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i dostosowanego do potrzeb gości, nakrywania stołu do posiłku, a także przygotowania różnych rodzajów śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji T.15.1 (Planowanie i ocena żywienia).
Obejmuje tematy dotyczące wartości energetycznej pożywienia, wartości odżywczych produktów spożywczych, wpływów procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych, przechowywania żywności i jego wpływu na wartość odżywczą, utrwalania żywności, wzbogacania żywności, żywności funkcjonalnej, wygodnej oraz dietetycznych środków spożywczych, organizmów genetycznie modyfikowanych, zasad znakowania żywności, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, planowania jadłospisów, zaleceń żywieniowych dla różnych grup ludności, podstaw żywienia dietetycznego, żywienia w zakładach gastronomicznych, zachowań żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, alternatywnych sposobów odżywiania się, instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12
Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka. Dokładne schematy i przystępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej.
Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami. Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz normami żywieniowymi. Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków.
Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Zakres:
efekty kształcenia wspólne dla zawodów fryzjer i technik usług fryzjerskich PKZ (A.k), PKZ (A.n) oraz kwalifikacji A.23 (Projektowanie fryzur)
Podręcznik obejmuje tematy dotyczące:
kompetencji personalnych i społecznych,
podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
bezpieczeństwa i higieny pracy,
organizacji pracy małych zespołów.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu umiejętności stanowiących podstawę kształcenia w zawodzie technik obsługi turystycznej. Charakteryzuje rodzaje turystyki. Omawia różne typy produktów turystycznych. Wprowadza w zagadnienia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w branży turystycznej. Opisuje powiązania i zależności między instytucjami branży turystycznej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?