Tytuł wchodzący w skład nowej serii publikacji dodatkowych Kalejdoskop ucznia, których celem jest ćwiczenie głównych umiejętności w kl. 13, takich jak czytanie, pisanie i liczenie. Publikacje mają poszerzać oraz pogłębiać wiedzę i umiejętności uczniów. Mogą być wykorzystane jako materiał dodatkowy (uzupełniający) w trakcie zajęć w szkole lub jako praca domowa.Uniwersalny, okołocyklowy zeszyt do matematyki, wprowadzony w miejsce publikacji Liczę i Rozwiązuję zadania.Zagadnienia ułożone zgodnie z kolejnością wprowadzania w metodzie pracy prof. Jadwigi Hanisz (i zadania nawiązujące do tej metody):ORIENTACJA W PRZESTRZENICECHY WIELKOŚCIOWEPorządkowanie wg jednej cechyPorządkowanie wg dwóch cechKLASYFIKACJAKlasyfikacja przedmiotów wg jednej cechyFigury geometryczne, klasyfikacja wg jednej cechy, dwóch i większej liczby cechKarty logicznePOJĘCIE LICZBY NATURALNEJPorównywanie liczebności zbiorówPorządkowanie zbiorów według liczebności. Pisanie cyfrLiczby porządkoweDZIAŁANIA NA LICZBACHDodawanie i odejmowanie, układanie działań do obrazkówPorównywanie sum i różnicWykorzystanie grafów do dodawania i odejmowania. Równania z okienkiemZADANIA TEKSTOWEDodawanie i odejmowanieUkładanie zadania tekstowego do rysunku lub działaniaObliczenia pieniężneWybieranie poprawnego sposobu obliczaniaZadawanie pytań do zadańWybieranie pytań do zadaniaZadania złożoneZadania trudneFIGURY GEOMETRYCZNERozpoznawanie figurRytmyMozaikaSymetrieJEDNOSTKI MIARObliczenia pieniężne (monety)Mierzenie długościMierzenie masyMierzenie czasu. ZegarMierzenie czasu. Dni tygodniaZgodnie z propozycją metody pracy prof. J. Hanisz zadania zbudowano tak, aby uwzględnić:włączanie sytuacji problemowych stwarzających uczniom możliwość samodzielnego dochodzenia do wyniku obliczeń;pozwalanie dzieciom na tworzenie własnych pomysłów rozwiązań, stawianie pytań, objaśnianie, argumentowanie oraz uzasadnianie drogi swojego myślenia;ćwiczenie sprawności rachunkowej;porządkowanie zdobytej wiedzy;powtarzanie z dziećmi poznanego materiału w różnych formach;wprowadzanie na zajęciach stałych elementów utrwalających wiedzę i umiejętności praktyczne.Zamieszczone na końcu zeszytu wycinanki (elementy do samodzielnego wycinania przez dziecko) pozwalają na naukę przez działanie, a także podnoszą atrakcyjność publikacji.
Nowoczesny, aktualny podręcznik następca znanej i cenionej publikacji Kosmetologia. Podstawy tej samej autorki!Popyt na wykwalifikowanych pracowników w zawodzie technik usług kosmetycznych zachęca do kształcenia w tym kierunku i stwarza zapotrzebowanie na fachowe źródła wiedzy z kosmetologii.Podręcznik doskonale odpowiada na te potrzeby. Przybliżono w nim zagadnienia wskazane w Podstawie kształcenia w zawodzie, których nie opisano w publikacjach dotyczących poszczególnych kwalifikacji.Autorka koncentruje się na roli związków chemicznych w kosmetyce. Starannie omawia rośliny stosowane w kosmetologii. Analizuje znaczenie związków biologicznie czynnych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego. Omawia poszczególne składniki kosmetyków i tłumaczy mechanizmy ich działania. Przedstawia także podstawowe zabiegi kosmetyczne.Przekazana tu wiedza będzie istotna podczas egzaminu praktycznego i z pewnością zaowocuje w przyszłej pracy zawodowej.
Wszystko, co potrzebne, by dobrze przygotować się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji A.31. Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych: wymagane wiadomości, zadania praktyczne i testy, za pomocą których można sprawdzić swoją wiedzę.Repetytorium w zwięzłej formie przedstawia wszystkie zagadnienia, których znajomość jest sprawdzana podczas egzaminu. Osoby przygotowujące się do zawodu technik logistyk gruntownie powtórzą m.in. kwestie związane z klasyfikacją środków transportu i ładunków, kalkulacją kosztów, oceną procesów transportowych, dokumentacją i przepisami prawa, instytucjami nadzoru i kontroli w transporcie.Przygotowania warto zakończyć rozwiązaniem testów egzaminacyjnych, które pomogą odpowiedzieć na pytanie: co już umiem, a co jeszcze muszę powtórzyć? Sukces gwarantowany!
Publikacja gromadzi najważniejsze wiadomości do powtórzenia przed egzaminem z kwalifikacji T.15. Sygnalizuje treści, które uczeń powinien mieć do tego czasu opanowane. Dzięki testom z kluczem odpowiedzi i zadaniom praktycznym z rozwiązaniami umożliwia samodzielne sprawdzanie stopnia przyswojenia wiedzy niezbędnej podczas egzaminu. Idealny, by szybko ocenić, które zagadnienia wymagają ponownego powtórzenia. Napisany zwięźle, zawiera wybór najważniejszych informacji. Nie ma na celu zastąpienia podręczników, lecz stanowi ich podsumowanie i wartościowe dopełnienie.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży budowlanej.
Ta publikacja to wyczerpujące kompendium wiedzy na temat przepisów prawa z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej (PDG) w branży budowlanej, zasad działalności budowlanej na rynku oraz różnych form działalności gospodarczej. Autor rzetelnie scharakteryzował dokumenty niezbędne do uruchomienia własnej firmy i jej prowadzenia. Dużym wsparciem dla ucznia będą zamieszczone przykłady formularzy dokumentów typowych dla branży oraz wiadomości na temat zasad zarządzania przedsiębiorstwem budowlanym, branżowego marketingu, przepisów dotyczących prawnej ochrony pracy i różnych form zatrudnienia. Duża liczba pytań kontrolnych pomoże przyszłemu technikowi budownictwa sprawdzić stan swojej wiedzy.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodzie technik usług fryzjerskich realizująca treści z zakresu kwalifikacji A.23 (Projektowanie fryzur), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.Nieoceniona pomoc w sprawdzaniu umiejętności związanych z projektowaniem różnych fryzur damskich i męskich, tworzeniem zestawień kolorystycznych włosów, szkicowaniem fryzur i opracowywaniem rysunków instruktażowych. Dzięki niej można utrwalić wiadomości na temat zasad projektowania fryzur w zależności od rodzajów profilu i kształtu sylwetki klienta salonu fryzjerskiego. Położono tu również nacisk na sprawdzenie wiedzy dotyczącej sposobów wykorzystywania specjalistycznych programów komputerowych, umożliwiających projektowanie fryzur.Po każdym dziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
W części teoretycznej pracowni skrótowo przypomniano wiadomości dotyczące marketingu w sprzedaży usług i imprez turystycznych. Omówiono tu metody sprzedaży usług i imprez turystycznych oraz towarzyszące im umowy. Pokazano także najważniejsze zasady prowadzenia rozliczeń i ich ewidencjonowania. W części praktycznej są liczne zadania, których rozwiązywanie uczy twórczego wykorzystania wiedzy, skłania do aktywnego poszukiwania informacji w dostępnych źródłach oraz pomaga szlifować umiejętności praktyczne. Dzięki rozmaitym ćwiczeniom uczeń nauczy się rozwiązywać zadania, z którymi może się zetknąć na egzaminie praktycznym z kwalifikacji T.14.
W podręczniku Nowe Lustra świata znajduje się ogromny wybór tekstów kultury z licznymi, często współczesnymi kontekstami. Specjalne działy poświęcono przygotowaniu do nowej matury!
Publikacja pomaga opanować praktyczne umiejętności z zakresu kwalifikacji A.62 (Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp). Każdy rozdział zawiera krótki wstęp z przypomnieniem kluczowych wiadomości i zasad, które obowiązują podczas wykonywania zadań praktycznych.
Najważniejszym elementem Pracowni kosmetycznej są karty pracy z wieloma różnorodnymi zadaniami. Karty służą szlifowaniu umiejętności praktycznych, na które publikacja kładzie szczególny nacisk, a zarazem wyrabiają nawyk samodzielnego myślenia w trakcie realizacji zadań.
Publikacja uczy także krytycznej oceny wykonywanych czynności i właściwego podejścia do klienta.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich realizująca treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.
Sprawdza umiejętności związane z pielęgnacją włosów i skóry głowy, ondulowaniem, strzyżeniem i zmianą koloru włosów, a także układaniem fryzur. Kładzie również nacisk na sprawdzenie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa pracy w pracowni fryzjerskiej oraz właściwego doboru sprzętu do wykonania zabiegów fryzjerskich.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
Publikacja przeznaczona do kształcenia praktycznego w zawodzie technik hotelarstwa realizująca treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie), do wykorzystania podczas zajęć w pracowniach.
Sprawdza umiejętności związane ze stosowaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych, wiedzę dotyczącą zasad uzupełniania wyposażenia jednostek mieszkalnych oraz procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Utrwala wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe oraz ich projektowania. Umożliwia ćwiczenie tworzenia jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i dostosowanego do potrzeb gości, nakrywania stołu do posiłku, a także przygotowania różnych rodzajów śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji T.15.1 (Planowanie i ocena żywienia).
Obejmuje tematy dotyczące wartości energetycznej pożywienia, wartości odżywczych produktów spożywczych, wpływów procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych, przechowywania żywności i jego wpływu na wartość odżywczą, utrwalania żywności, wzbogacania żywności, żywności funkcjonalnej, wygodnej oraz dietetycznych środków spożywczych, organizmów genetycznie modyfikowanych, zasad znakowania żywności, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, planowania jadłospisów, zaleceń żywieniowych dla różnych grup ludności, podstaw żywienia dietetycznego, żywienia w zakładach gastronomicznych, zachowań żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, alternatywnych sposobów odżywiania się, instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12
Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka. Dokładne schematy i przystępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej.
Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami. Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz normami żywieniowymi. Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków.
Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?