Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji T.15.1 (Planowanie i ocena żywienia).
Obejmuje tematy dotyczące wartości energetycznej pożywienia, wartości odżywczych produktów spożywczych, wpływów procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych, przechowywania żywności i jego wpływu na wartość odżywczą, utrwalania żywności, wzbogacania żywności, żywności funkcjonalnej, wygodnej oraz dietetycznych środków spożywczych, organizmów genetycznie modyfikowanych, zasad znakowania żywności, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, planowania jadłospisów, zaleceń żywieniowych dla różnych grup ludności, podstaw żywienia dietetycznego, żywienia w zakładach gastronomicznych, zachowań żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, alternatywnych sposobów odżywiania się, instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12
Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka. Dokładne schematy i przystępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej.
Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami. Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz normami żywieniowymi. Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków.
Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Zakres:
efekty kształcenia wspólne dla zawodów fryzjer i technik usług fryzjerskich PKZ (A.k), PKZ (A.n) oraz kwalifikacji A.23 (Projektowanie fryzur)
Podręcznik obejmuje tematy dotyczące:
kompetencji personalnych i społecznych,
podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
bezpieczeństwa i higieny pracy,
organizacji pracy małych zespołów.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu umiejętności stanowiących podstawę kształcenia w zawodzie technik obsługi turystycznej. Charakteryzuje rodzaje turystyki. Omawia różne typy produktów turystycznych. Wprowadza w zagadnienia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w branży turystycznej. Opisuje powiązania i zależności między instytucjami branży turystycznej.
Zeszyt ćwiczeń uczy praktycznych umiejętności w zakresie kwalifikacji T.6 (Sporządzanie potraw i napojów). Omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowania i wydawania potraw. Wyjaśnia znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Obfituje w przepisy, według których uczeń może wykonać poszczególne potrawy. Zawiera cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne, które sprawdzą się w przygotowaniach do egzaminu praktycznego
Podręcznik do nauki zawodu technik usług fryzjerskich. Uczy wykonywania rysunków fryzur z zastosowaniem różnych technik ich projektowania, tworzenia portfolio projektów fryzur, opracowywania rysunków instruktażowych, skalowania fryzury.W publikacji umieszczone zostały porady dotyczące stylizacji fryzur w zależności od rodzaju włosów, sylwetki i upodobań klienta. Zaprezentowane zostały też możliwości wykorzystywania programów komputerowych w pracy zawodowej oraz wyjaśnione najważniejsze kwestie związane z działalnością marketingową w branży fryzjerskiej.Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum. Przedstawia podstawowe funkcje programów Office. Uczy technik pisania bezwzrokowego. Szczegółowo omawia program CHART i jego zastosowanie w hotelarstwie. Przystępnie opisuje podstawowe procedury stosowane w programie CHART i prezentuje ich wykonanie w oparciu o zrzuty ekranowe. Charakteryzuje podstawowe pisma urzędowe i uczy ich sporządzania. Omawia pracę sekretariatu. Zawiera podpowiedzi dotyczące tworzenia CV i zachowania się w trakcie rozmowy o pracę.
Podręcznik do nauki języka angielskiego w zawodzie technik hotelarstwa. Uczy słownictwa charakterystycznego dla branży turystyczno-hotelarskiej. Kładzie nacisk na zwroty i wyrażenia przydatne w pracy hotelarza. Zawiera wzory pism oficjalnych i nieoficjalnych. Przybliża zasady skutecznej komunikacji ustnej i pisemnej. Przedstawia podstawowe zagadnienia gramatyczne w sposób ułatwiający przyswojenie zasad i ich poprawne stosowanie. Prezentuje różne sytuacje, w których może się znaleźć pracownik branży hotelarskiej. Uzupełnia wiedzę teoretyczną związaną z funkcjonowaniem hoteli i obsługą gości.
Zakres:
PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej) w branży gastronomicznej
Podręcznik do nauki:
podstaw działalności gospodarczej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych,
umiejętności potrzebnych do podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze gastronomicznym,
tworzenia dokumentacji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Podręcznik do nauki zawodów fryzjer i technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji A.19 (Strzyżenie włosów, formowanie fryzur iondulowanie). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności doboru metod i techniki strzyżenia włosów, posługiwania się sprzętem fryzjerskim, ondulowania iprostowania chemicznego włosów, ich zagęszczania iprzedłużania oraz stosowania preparatów fryzjerskich. Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby jej praktycznego zastosowania.
Podręcznik do nauki zawodu sprzedawca i technik handlowiec realizujący treści z zakresu 2 części kwalifikacji A.18 (Sprzedaż towarów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności związanych ze sprzedażą towarów, zarządzaniem należnościami i ich rozliczaniem, pakowaniem i wydawaniem towaru oraz obsługą techniczną urządzeń stosowanych na różnych stanowiskach pracy. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Podręcznik do nauki zawodu sprzedawca i technik handlowiec realizujący treści z zakresu 2 części kwalifikacji A.18 (Sprzedaż towarów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności związanych ze sporządzaniem dokumentów potwierdzających sprzedaż towarów, stosowaniem przepisów dotyczących podatku VAT, przestrzeganiem praw konsumenta oraz procedur związanych przyjmowaniem i rozpatrywaniem reklamacji. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.14 (Prowadzenie sprzedaży imprez i usług turystycznych). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do stosowania komputerowych systemów rezerwacji usług i imprez turystycznych oraz rejestracji ich sprzedaży (formy sprzedaży i płatności, dokumentacja finansowa, umowy itp.). Do podręcznika dołączona jest płyta zawierająca komputerowe programy symulacyjne potrzebne do obsługi klienta, która umożliwia praktyczną naukę zawodu.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.13 (Rezerwacja imprez i usług turystycznych). Zawiera wiadomości i kształci umiejętności z zakresu dobierania usługodawców do realizacji imprez i usług turystycznych, zamawiania i realizacji usług online oraz sposobów korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych.Do podręcznika jest dołączony jest CD-ROM Obsługa informatyczna w turystyce z programem komputerowym symulującym działanie małego biura turystycznego. Objaśnienie działania programu znajduje się w rozdziale 7.2. Programy specjalistyczne w podręczniku.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznejrealizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.13(Planowanie i kalkulacja kosztów imprez i usług turystycznych). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do dobierania usług turystycznych do usług klientów oraz opracowywania programów imprez turystycznych, ustalania ich cen i sporządzania odpowiedniej dokumentacji.
Podręcznik do nauki zawodów technik handlowiec i technik księgarstwa na poziomie technikum oraz sprzedawca na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji A.18. (Prowadzenie sprzedaży).Omawia szczegółowo metody prowadzenia sprzedaży. Duży nacisk kładzie na prowadzenie rozmowy sprzedażowej i cechy osobowościowe sprzedawcy. Dokładnie omawia także typy klientów. Zwraca uwagę na zasady etyki i bezpieczeństwa w pracy w sprzedaży. Wprowadza najważniejsze zagadnienia prawne związane z działalnością handlową.
REA - Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego. HotelarstwoPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom VPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług recepcji) i T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Przystępnie wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem gospodarki wolnorynkowej.Wyjaśnia najważniejsze terminy ekonomiczne.Charakteryzuje różne rodzaje działalności gospodarczej, dzięki czemu uczeń lepiej zrozumie zagadnienia związane z hotelarstwem.Uczy czytania ze zrozumieniem ustaw i aktów prawnych.Podręcznik przygotowuje nie tylko do egzaminu zawodowego, ale także do sprawnego funkcjonowania na rynku pracy w roli pracownika i przyszłego pracodawcy. Dostarcza informacji przydatnych przy rozpoczynaniu własnej działalności gospodarczej w branży hotelarskiej.
Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności na poziomie technikum i cukiernik na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Przedstawia zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego, a także wyczerpująco omawia typowe wyroby ciastkarskie. Każdy rodzaj produktu uczeń ma szansę wykonać samodzielnie, korzystając z gotowego przepisu i procedur, które często uwzględniają różnice w wyposażeniu szkolnych pracowni.Kontrolę umiejętności praktycznych wspomagają tabele z zestawieniem wad, które powstały w wyrobach na skutek błędów najczęściej popełnianych w procesie produkcji. Pytania na zakończenie rozdziałów sprawdzają nie tylko wiedzę, ale także zachęcają do doskonalenia umiejętności.
Podręcznik stanowi podbudowę kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich). Uczy wykorzystania rysunku podczas przygotowania usługi fryzjerskiej, doboru sprzętu fryzjerskiego, rozpoznawania właściwości włosów i skóry głowy, a także chorób skóry głowy.Zawiera wskazówki dotyczące organizacji stanowiska fryzjerskiego, projektowania salonu fryzjerskiego, bezpiecznego wykonywania usług zgodnie z zasadami BHP i ergonomii pracy oraz przedstawia zasady udzielania pierwszej pomocy. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?