Polska kuchnia słynie ze smaków, które pozostały zarówno po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich zwyczajach kulinarnych. Stąd na stołach królują smakowite zupy, mięsiwo – ze szczególnym uwzględnieniem dziczyzny i drobiu oraz potrawy mączne. Nie sposób też pominąć dania regionalne, które składają się na różnorodność rodzimego menu. Książka zawiera sprawdzone przepisy na przystawki, zupy, dania mięsne, wegetariańskie i mączne. Czytelnik znajdzie w niej także pomysły na desery, ciasta, tradycyjne nalewki i wina.
Samodzielne wytwarzanie jedzenia powraca do łask! Powodem nie jest tylko i wyłącznie nostalgiczne wspomnienie smaków i zapachów dzieciństwa, ale też, jeśli nie przede wszystkim, coraz bardziej zmodyfikowana żywność. Ponad wypieczony w domu chleb czy zamarynowane warzywa nie ma nic zdrowszego i pewniejszego. I o tym właśnie jest niniejsza książka. Wiadomości na temat wypieku pieczywa, produkcji kiełbas, wędlin, nabiału, dżemu i przetworów z warzyw nawołują do zdrowszego oraz bardziej odpowiedzialnego trybu życia. Czytelnicy na deser dostaną przepisy na likiery, wina, samogon i domowe nalewki.
Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych nalewek, likierów i miodów zawiera szczegółowe informacje o sposobach przygotowywania tych trunków w zaciszu domowym. Szczegółowe wskazówki i przepisy wprowadzą w świat tradycyjnych alkoholi.
Wybierz się z księżniczką Amelką w niezapomnianą podróż po Krainie Wróżek i Elfów. Poznaj Iskierkę i Mirellę. Dowiedz się, jak Amelka pomogła wróżkom. W opowiadaniach znajdziesz mnóstwo postaci fantastycznych, jak smoki, jednorożce, syreny i trolle.
Przedszkolaki to straszne urwisy i bardzo lubią rozrabiać. Jeśli nie wierzycie, przeczytajcie wesołe wierszyki o rozrabiających dzieciakach. W zbiorku znajdziecie również mnóstwo wierszyków o codziennych przygodach przedszkolaków, również tych grzecznych.
Prezentowana książka to zbiór ciepłych i sympatycznych wierszyków o różnych zjawiskach pogodowych. Dzieci dowiedzą się z niej, do czego można porównać przesuwające się po niebie chmurki, dlaczego wietrzyk jest psotny, jak motylek radzi sobie z upałem oraz co namalowało słońce deszczem. Czytanie z pewnością umilą piękne, kolorowe ilustracje.
Poczytaj o sympatycznym czerwonym samochodziku i jego przyjaciołach. Dowiedz się, kogo Franek spotkał w Hollywood. W książeczce, oprócz historyjki do czytania, znajdziesz zagadki, quizy i łamigłówki.
Poczytaj o sympatycznym czerwonym samochodziku i jego przyjaciołach. Dowiedz się, w jaki sposób Franek pomógł wozowi strażackiemu. W książeczce, oprócz historyjki do czytania, znajdziesz zagadki, quizy i łamigłówki.
Idea dań jednogarnkowych polega na przygotowaniu smacznego, taniego i pożywnego posiłku w jednym naczyniu. W książce zgromadzono około 80 ciekawych przepisów na pyszne dania jednogarnkowe. Wśród nich znalazły się tradycyjne receptury, a także nowe, autorskie pomysły na potrawy z mięsem oraz posiłki wegetariańskie.
Na ratunek"" to ksiażeczka z serii ,,Sami czytamy"". Zawiera ona wesołe opowiadania o chłopcach. Teksty zostały napisane dużą czcionką, co ułatwia naukę czytania. Po każdym opowiadaniu umieszczono najtrudniejsze wyrazy. Czytanie uatrakcyjnią komiksy.
We współczesnej gastronomii kakao i gorzka czekolada znajdują szerokie zastosowanie nie tylko do wytwarzania słodyczy. Gorycz kakao znakomicie podkreśla i pogłębia aromaty mięsa oraz ryb, a jego uniwersalny smak świetnie łączy się z szeroką gamą przypraw i produktów. Dodatkowo czekolada nadaje gorącym potrawom aksamitną konsystencję, a schłodzona doskonale utwardza i scala. W książce znajdują się pomysły na potrawy kuchni międzynarodowej i fusion, których wspólnym mianownikiem jest zastosowanie czekolady.
Wieczór wróżb"" to ksiażeczka z serii ,,Sami czytamy"". Zawiera ona wesołe opowiadania o dziewczynkach. Teksty zostały napisane dużą czcionką, co ułatwia naukę czytania. Po każdym opowiadaniu umieszczono najtrudniejsze wyrazy. Czytanie uatrakcyjnią komiksy.
Zacznij odkrywanie otaczającego cię świata z Encyklopedią najmłodszych. Cuda świata. Ten wspaniale ilustrowany przewodnik z pewnością zachwyci każdego.
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach jest ona niezdrowa. Nic bardziej mylnego, ponieważ są rośliny, które mogą zastąpić to, co w mięsie najcenniejsze, czyli białko, żelazo oraz witaminy A i B. Książka Dania wegetariańskie to zbiór przepisów na smaczne i zdrowe potrawy bez mięsa. Propozycje na smakowite przekąski, śniadania, obiady i kolacje zachęcą każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia.
Wzniesione na przestrzeni wieków monumentalne budowle, a niekiedy jedynie niewielkie fragmenty, które świadczą o pięknie i wyjątkowości danego obiektu pokazano na przepięknych fotografiach. Niewiarygodne obiekty będące świadectwem geniuszu ich twórców, wybitnych artystów i budowniczych, ukazują różnorodność kultur i cywilizacji świata. Książka Skarby UNESCO. 100 najpiękniejszych zabytków to niepowtarzalny tytuł prezentujący perły światowej architektury.
Ranga zabytków techniki rośnie ostatnio na całym świecie. Po długim okresie, kiedy za najważniejsze zdobycze ludzkości uważano dzieła architektury, sztuki i kultury, dopatrzono się wreszcie świadectw geniuszu ludzkiego w rozwiązaniach przemysłowych i transportowych. Album Cuda techniki to wybór najbardziej znanych na świecie zabytków techniki. Zachwycającym fotografiom towarzyszą opisy prezentujące historię i techniczną myśl obiektu.
Znajdujące się w graniach Polski budowle obronne do dziś budzą zachwyt i w niepowtarzalny sposób świadczą o historycznym przeznaczeniu obiektów. W albumie zaprezentowano doskonale zachowane zamki krzyżackie i renesansowe, reprezentacyjne pałace oraz klimatyczne dwory. Liczne fotografie i interesujące opisy obiektów zachęcą do podróży.
W książce zamieszczono 30 zestawów obiadowych. Ich zaletą jest krótki czas przygotowania posiłków z najzdrowszych składników. Urozmaicone dania domowe z pewnością przysłużą się zdrowiu organizmu i zaspokoją najbardziej wybredne podniebienia.
Prawdziwki, pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki – to najpopularniejsze gatunki grzybów, które królują na naszych stołach. Jak z pomysłem je wykorzystać i wydobyć z nich leśne smaki, podpowiedzą przepisy zgromadzone w prezentowanej książce.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?