Doświadczony barman radzi, jak przygotowywać klasyczne drinki Życzysz sobie koktajl na bazie rumu czy tequili? Ma być owocowy, ziołowy czy słodki deserowy? Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Sidecar i Mint Julep? Czym się różni Black Russian od White Russian? A może w wakacyjne popołudnia uwielbiasz sączyć Margeritę i Mojito? Kultura picia drinków jest długa, fascynująca i często… zaskakująca. Zdarzało się, że sławne dziś koktajle powstały przez przypadek, jak choćby przez pomyłkę barmana. Inne starannie opracowywano na potrzeby specjalnych gości lub działań marketingowych. Każdy ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak – wystarczy też zmienić jeden składnik receptury, by klasykowi nadać zupełnie inną nutę smakową. Doświadczony barman dzieli się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Objaśnia, jak przygotowywać drinki: jakich użyć składników, jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy, jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości nieziemskim smakiem. Podaje ponad 50 przepisów na klasyczne drinki na bazie brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi. Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem z zamiłowania czy potrzeby, a może początkującym barmanem poszukującym solidnej podstawowej wiedzy, która pomoże Ci stać się specjalistą w swoim zawodzie – ta książka jest właśnie dla Ciebie. Mateusz Bala – bliscy mówią o nim żartobliwie „pół człowiek, pół etat”, gdyż para się w życiu wieloma zajęciami. Ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanów i konsultuje tworzenie barów od podstaw. Aktywnie rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli i polskiej gastronomii, dlatego stworzył internetowy projekt „Z pamiętniczka barmana”, obecnie obserwowany przez ponad 80 tysięcy osób. To tu spełnia się aktywnie jako autor miniopowieści i twórca klipów o najbardziej klasycznych koktajlach.
Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto najlepsze przepisy na smaczne i tradycyjne ciasta i ciasteczka. Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.
Walczyć, uciekać czy może zastygnąć w bezruchu? Dociekliwa opowieść o tym, jak się zachowuje człowiek w najbardziej ekstremalnych warunkach i jakie spustoszenie w ludzkiej psychice sieje wojna.
Im bliżej człowiek znajdzie się wojny, tym mniej mu się ona podoba. Ludzkim umysłem steruje pierwotna, nieświadoma, praktycznie niedostrzegalna niechęć do zabijania i równie silny strach przed utratą życia. Aby ułatwić wygrywanie wojen, ogromny wysiłek i niebotyczne pieniądze zainwestowano w próbę stłumienia u żołnierzy tych reakcji.
Ta książka łączy pochodzące z pierwszej ręki relacje z różnych bitew z wynikami badań naukowych w dziedzinie psychologii walki zbrojnej, które oferują wiarygodny wgląd w to, co wojna jest w stanie zrobić z umysłem człowieka. Nie mówi o generałach i strategach, lecz skupia się na najniższym poziomie taktycznym – na zwykłych żołnierzach, którzy stają twarzą w twarz do walki z nieprzyjacielem. Pokazuje, co i dlaczego dzieje się w głowie człowieka, który ma zabijać i sam może zostać zabity, i ma tego pełną świadomość. Podpowiada, jak wykorzystać ludzkie reakcje, aby odnieść zwycięstwo, a zarazem uchronić ludzkie życie.
Leo Murray to literacki pseudonim analityka wojskowego i byłego żołnierza, który połowę swojego życia spędził na studiowaniu psychologii walki zbrojnej. Przeprowadził wywiady z wieloma weteranami wojennymi, młodymi i starymi, a także z dowódcami.
Książka początkujących wspinaczy wprowadza w zagadnienie, a średnio zaawansowanym pozwala poszerzyć wiedzę o tym sporcie. Zawiera wszystkie podstawowe informacje – od etyki po technikę wspinania.
Autor, guru w dziedzinie wspinaczki skalnej, w przystępny i humorystyczny sposób przekazuje podstawową wiedzę oraz niuanse techniczne, ukazując zróżnicowanie tej dyscypliny sportu. Nieustannie podkreśla konieczność dbania o bezpieczeństwo i prostotę, dużo miejsca poświęca też zagadnieniom zakładania asekuracji i budowania solidnych stanowisk.
Informacje zawarte w tym podręczniku – najnowsza rzetelna wiedza na temat współczesnego wspinania – zostały zilustrowane ponad 400. zdjęciami i ilustracjami sprzętu, technik oraz metod treningowych.
W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat:
pracy nóg i układania rąk,
wspinaczki w rysach na szerokość palców, dłoni i off-width,
sprzętu wspinaczkowego, w tym zwłaszcza lin, punktów asekuracyjnych i przyrządów asekuracyjnych,
wspinaczki sportowej i tradycyjnej,
wspinaczki z dolną i górną asekuracją,
schodzenia i zjeżdżania ze ścian,
treningu, w tym bulderingu i wspinaczki na sztucznych ścianach.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe bogate w witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz sprawdzone przepisy na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on pilnuje, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać.Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych?Poznaj dietę wspierającą twój mózg!
Oto wnikliwa, napisana ze znawstwem historia technicznej i taktycznej ewolucji snajperstwa od wojny krymskiej po współczesność.Ta książka opisuje, jak zadziwiająco długo armie nie doceniały roli snajperów w walce, mimo że celne strzelanie było już technicznie możliwe w XIX wieku. Przełom nastąpił dopiero w latach 19391940, podczas wojny zimowej między Finlandią a Związkiem Radzieckim, kiedy wyćwiczeni strzelcy wyborowi dowiedli swojej siły a słynny Fin Simo Hyh zastrzelił 505 wrogów w niespełna 100 dni. Po 1945 roku sława snajperów znów na jakiś czas zbladła. Jednak wojna w Wietnamie, niekończący się konflikt na Bliskim Wschodzie i zagrożenie terroryzmem dały nowy impuls do rozwoju nie tylko snajperstwa, ale także skuteczniejszej broni.Autor omawia kluczowe dla rzemiosła snajperskiego umiejętności terenowe: polowanie, śledzenie i cierpliwą obserwację. Zwraca uwagę na przełomowe dokonania w historii rozwoju karabinów snajperskich, a w szczególności na ich wady i zalety. Prezentuje wyniki nowych testów celności różnych karabinów z unikatowym systemem statystycznej oceny trafień. Podaje nowe, często korygujące dawne błędy informacje o najlepszych snajperach, oparte na badaniach genealogicznych.John Walter (ur. 1951 w Glasgow) to jeden z najpłodniejszych pisarzy zajmujących się tematyką broni strzeleckiej autor 70 książek przetłumaczonych na kilkanaście języków. W dorobku ma prace o pistolecie Luger, kilka wydań Rifles of the World i The Airgun Book, a także The Rifle Story, The Handgun Story, Guns of the Elite i jej kontynuację Guns of the Elite Forces, a także The German Rifle i The Greenhill Dictionary of Guns and Gunmakers.
Krótka historia religii to napisana z głębokim szacunkiem i dbałością o prawdę panorama systemów i wierzeń religijnych od zarania dziejów ludzkości po wiek dwudziesty pierwszy. Skąd się wziął wszechświat, a w nim człowiek? Czy śmierć jest końcem wszystkiego? Czy czeka nas może coś jeszcze? A jeśli tak, to co to właściwie będzie? Autor pokazuje, jakich odpowiedzi udzielał w swoich dziejach człowiek na pytania będące fundamentem religii. Nie ogranicza się przy tym do tych największych judaizmu, islamu, chrześcijaństwa, buddyzmu i hinduizmu. Analizuje dzisiejsze fascynacje scjentologią czy kreacjonizmem.Richard Holloway rozważa również, skąd wzięły się wierzenia religijne, jak ludzie szukali i nadal poszukują sensu istnienia. Podnosi takie tematy, jak przemoc o podłożu religijnym, wrogość między ludźmi religijnymi i sekularystami. Pisząc dla wierzących i niewierzących, a szczególnie dla młodych, którzy dopiero wyrabiają sobie własne zdanie, z wielką wrażliwością prowadzi czytelników przez świat wiary, podkreśla jej wyjątkową wartość dla człowieka, wzbudza ciekawość i zachęca do tolerancji.Richard Holloway, emerytowany biskup Edynburga i prymas Szkockiego Kościoła Episkopalnego, jest autorem ponad dwudziestu książek, w tym światowego bestsellera Leaving Alexandria: A Memoir of Faith and Doubt (2012), prowadzi też programy radiowe i telewizyjne. Mieszka w Edynburgu.
Niebieska błyskawica świszcząca nad wodą to zapewne zimorodek. Niepozorny, brązowy ptak śpiewający wśród trzcin to z pewnością trzcinniczek. W dalekich ciernistych żywopłotach wprawne oko dostrzeże znieruchomiałą sylwetkę dzierzby gąsiorka. Początkującym tak szybkie rozpoznanie gatunku ptaka wydaje się wiedzą tajemną.Atlas zawiera opisy najważniejszych gatunków ptaków pojawiających się na terenie Europy Środkowej. Każdy rozdział książki poświęcony jest gatunkom ptaków zamieszkującym dane siedlisko: las, łąki i pola, rzeki i jeziora, obszar nadmorski oraz góry. Opisano wygląd ptaków (upierzenie, rozmiar, cechy charakterystyczne), typowe zachowania i sposób życia (zdobywanie pokarmu, zakładanie gniazda, gody). Podano także informacje o występowaniu danego gatunku w Polsce i terminach przelotów bądź gniazdowania. Osobny rozdział stanowią sylwetki ptaków zamieszkujących w pobliżu osiedli ludzkich.Książka idealna na każdą wycieczkę!
Autor książki doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik zarówno dla osób hodujących, jak i zamierzających hodować te pożyteczne owady.W książce opisano:biologię pszczoły i społeczności pszczelej,znaczenie pszczół w środowisku naturalnym,rasy pszczół i ich cechy,charakterystykę zachowania rodzin w nowoczesnych ulach,pozyskiwanie produktów pszczelich,najczęściej występujące choroby pszczół i ich zwalczanie.
Filozofia pyta o naturę rzeczywistości i o to, jak powinniśmy żyć. To właśnie intrygowało Sokratesa, który na ateńskim rynku stawiał przechodniom niewygodne pytania i wprawiał ich w zakłopotanie, udowadniając, jak niewiele rozumieją z otaczającego ich świata.W czterdziestu krótkich rozdziałach tej książki poznamy wielkich myślicieli europejskich i najciekawsze idee dotyczące świata oraz tego, jak w nim żyć. Dowiemy się o niezwykłych faktach z życia największych filozofów, począwszy od tych, którzy działali w antycznej Grecji i debatowali na temat wolności i duszy, aż po Petera Singera rozważającego najbardziej niepokojące problemy etyczne naszych czasów. Prześledzimy historię ludzkich przemyśleń na temat rzeczywistości i kondycji człowieka.Ta książka sprawia, że filozofia staje się zrozumiała i przystępna, a nawet pełna humoru. Inspiruje do myślenia, dyskusji, argumentowania i stawiania pytań.Nigel Warburton, filozof. Autor książek popularyzujących filozofię. Prowadzi też m.in. blogi philosophybites i virtualphilosopher oraz audycje w BBC.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Wyczarujcie świat znany z gry Minecraft, używając jedynie... papieru i kredek. Dzięki tej książce nauczycie się rysować minecraftowe domki, huśtawki, owoce, piratów, potwory, rekiny, mrówki, motyle i wiele innych obiektów, zwierząt oraz roślin. Przykładowe rysunki zostały podzielone na tematy i oznaczone stopniem trudności. Dzięki temu możecie rozpocząć naukę od najprostszych, a kiedy już opanujecie tę sztukę, będziecie gotowi, żeby narysować trudniejsze: domek na drzewie lub krowę. Na koniec pozostaje puścić wodze fantazji i zacząć realizować własne pomysły.
Origami, japońska sztuka wytwarzania kunsztownych składanek z papieru, ma tysiącletnią tradycję. W Kraju Kwitnącej Wiśni papierowe zabawki wykorzystuje się do ozdabiania podarunków, tablic szkolnych i wystaw sklepowych. Ta fascynująca sztuka podbija dziś cały świat. Składanki przedstawiające m.in. baśniowe postaci, zwierzęta, kwiaty, pudełka i łódki to kreatywna rozrywka nie tylko dla dzieci, lecz także i dorosłych. Uczy cierpliwości, dokładności, koncentracji, poczucia harmonii i estetyki.W książce przedstawiono:ponad 50 przykładów figurek origami, od łatwych po nieco trudniejsze,rysunki oraz szczegółowe instrukcje wykonania zabawek,zdjęcia gotowych składanek,praktyczne zastosowanie origami.
Dzieci bywają czasem smutne, rozzłoszczone, zdenerwowane. Ich płacz może oznaczać tak wiele: frustrację, zazdrość, niespełnione oczekiwania, stres… Zdarza się, że trudno im odnaleźć spokój. A jeszcze trudniej jest zrozumieć swoje emocje i umieć je nazwać.
Drodzy Rodzice, zapraszam Was w podróż po ciekawym i kolorowym, choć często nieoczywistym świecie dziecięcych emocji. Dzięki prostym ćwiczeniom Twoje dziecko dowie się, co się z nim dzieje i jak może sobie pomóc, gdy ma gorszy dzień. Pozna sposoby na powrót do równowagi i poprawę humoru.
Polecam ten zeszyt ćwiczeń szczególnie tym dzieciom, które mają trudności z rozpoznawaniem emocji u siebie lub innych. Tym, które nie radzą sobie i nie przeżywają złości czy smutku konstruktywnie. Tym, które mają kłopoty w nawiązywaniu i podtrzymywaniu relacji z rówieśnikami.
W wykonywaniu ćwiczeń może dziecku towarzyszyć osoba dorosła, która wyjaśni polecenia i będzie uważnym i wrażliwym przewodnikiem po świecie emocji. Dla Ciebie czas spędzony z dzieckiem stanie się zapewne okazją do zrozumienia jego potrzeb i uczuć. Kto wie… może odkryjesz także swoje?
pomocny samouczek dla początkujących ? inspiracje dla zaawansowanych ? krok po kroku do mistrzostwa
Dopiero zaczynasz przygodę z szydełkowaniem? W tej książce znajdziesz czytelne instrukcje opatrzone znakomitymi fotografiami, dzięki którym szybko opanujesz podstawy pracy szydełkiem: od nabierania oczek przez podstawowe sploty po sposoby wykańczania robótki. Co więcej, nauczysz się też robić bąbelki, pęczki, sploty pętelkowe i nakładane, pikotki, prażoną kukurydzę i muszelki.
Jesteś ekspertem i szukasz świeżych pomysłów? Zajrzyj do rozdziału Więcej splotów i metod pracy. Może urzekną Cię koronki: broomstick, zwana też pawim oczkiem, filetowa czy irlandzka? A może nadszedł czas, aby metodą entrelac wydziergać chustę z kwadratów? Szydełkowanie z tą książką to przyjemność odkrywania niezwykłych splotów i pięknego wykańczania dzianin.
Robótki na drutach bez tajemnic
pomocny samouczek dla początkujących ? inspiracje dla zaawansowanych ? krok po kroku do mistrzostwa
W tej książce znajdziesz wszystko, czego musisz się nauczyć, żeby czerpać przyjemność z robienia na drutach. Dzięki jasnym instrukcjom i czytelnym fotografiom szybko opanujesz podstawy pracy z drutami: od nabierania oczek, przez podstawowe ściegi, po czytanie wzorów i korygowanie błędów. To jeszcze nie wszystko! Kiedy zdobędziesz te umiejętności, książka poprowadzi Cię dalej: nauczysz się pracy w okrążeniach, robienia dzianin w stylu irlandzkim, żakardów, intarsji, ażurów i wiele, wiele więcej.
Zastanawiasz się nad adopcją kota, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Albo może masz już jednego, dwa lub małe stado w domu, ale nadal nie umiesz poradzić sobie z podawaniem leków, wyjściami do weterynarza czy drapaniem tapicerki? A może po prostu chcesz lepiej zrozumieć swojego kota i być dla niego lepszym opiekunem? Barbara Sieradzan, dziennikarka i autorka związana z miesięcznikiem Kocie Sprawy, dzieliła życie z niejednym kotem. W swojej książce niezwykle osobistej i ciepłej, a zarazem uniwersalnej pod względem problematyki przekazuje wiedzę i doświadczenie na temat kocich charakterów i spraw. Podsuwa propozycje rozwiązań problemów, z którymi spotyka się większość kocich opiekunów. Zdradza ciemne i jasne strony kociej osobowości, a wspierają ją w tym dowcipne ilustracje Magdaleny Gałęzi, znane z fejsbukowego Milozwierza. Kot w domu to nie jest zwykły poradnik. To pouczająca opowieść o życiu z kotami, przy której będziecie się śmiać i płakać, i z całą pewnością wyciągniecie z niej dużo kociej mądrości.
Jeśli chcesz wiedzieć, czy pieniądze naprawdę rządzą światem, zajrzyj do tej błyskotliwie napisanej książki.
Skąd się bierze bieda? Czy kryzysów ekonomicznych naprawdę nie da się uniknąć? Czy interwencja państwa w gospodarkę jest przekleństwem czy też koniecznością? Odpowiedzi na te podstawowe pytania przynosi ta przystępna, ciekawa i pełna humoru książka. Stroniąca od ekonomicznego żargonu jest inspirującą lekturą zarówno dla młodych czytelników dopiero poznających ekonomię, jaki i tych wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć historię gospodarczą oraz rządzące nią idee.
Niall Kishtainy w krótkich rozdziałach ułożonych w porządku chronologicznym wskazuje punkty zwrotne historii gospodarczej świata, w tym wynalezienie pieniądza, narodziny kapitalizmu i Wielki Kryzys. Opisuje zjawiska przedsiębiorczości i nierówności, analizuje ekonomię behawioralną i kryzysy finansowe. Przedstawia sylwetki koryfeuszy myśli ekonomicznej, takich jak Adam Smith, Karol Marks czy John Maynard Keynes.
Niall Kishtainy, wykładowca London School of Economics, dawniej doradca ds. polityki gospodarczej rządu brytyjskiego oraz członek Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych ds. Afryki. Jest autorem książek popularyzujących wiedzę o ekonomii i polityce.
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo zwieńczać codzienne posiłki niebanalnym deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Kilkadziesiąt prostych, świetnych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek na urodziny, Dzień Matki, wesele, Boże Narodzenie lub na co dzień.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?