Skąd się bierze bieda? Czy kryzysów ekonomicznych naprawdę nie da się uniknąć? Czy interwencja państwa w gospodarkę jest przekleństwem, czy też koniecznością? W tej wciągającej i dowcipnej książce autor, historyk gospodarki, odpowiada na te podstawowe pytania, a także w przystępny sposób przedstawia główne idee ekonomiczne oraz siły i dylematy kształtujące współczesny świat.Poszczególne rozdziały są poświęcone punktom zwrotnym w historii gospodarczej świata, w tym wynalezieniu pieniądza, narodzinom kapitalizmu i Wielkiemu Kryzysowi. Czytelnik poznaje zjawiska przedsiębiorczości i nierówności, wraz z autorem analizuje ekonomię behawioralną i kryzysy finansowe. W książce nie brakuje sylwetek myślicieli takich jak Adam Smith, Karol Marks czy John Maynard Keynes.Krótka historia ekonomii to inspirująca lektura zarówno dla czytelników dopiero poznających ekonomię, jaki i wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć historię gospodarczą oraz prawa rządzące nią od starożytności do czasów współczesnych.Niall Kishtainy wykładowca London School of Economics, dawniej doradca ds. polityki gospodarczej rządu brytyjskiego oraz członek Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych ds. Afryki. Jest autorem książek popularyzujących wiedzę o ekonomii i polityce.
Książka kucharska dla diabetyków JEDZ ZDROWO, SMACZNIE I RÓŻNORODNIE NA CO DZIEŃ Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem sięgać po nowe przepisy. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta składała się ze zróżnicowanych potraw przygotowanych ze zdrowych produktów. Dzięki tej książce przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę nie różni się bardzo od tej, która jest polecana wszystkim innym ludziom zawiera mało tłuszczu, soli i cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Znajdziesz tu wiele przepisów, które ułatwią ci przyrządzanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Książka zawiera:Prawie 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz receptur na smaczne dania z mięsa i makaronów znajdziesz tu opisy, jak przygotować przystawki i potrawy wegetariańskie oraz doskonałe ciasta i desery, a także specjalne przepisy na dania świąteczne.Informacje o wartościach odżywczych każdej potrawy: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji.Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz tych, którzy chcą schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu.
Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta (zwana u nas pekińską) jest obok bap, czyli ryżu sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami. To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang pasty z sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia dobra dla mięsożerców wielbicieli aromatycznej grillowanej wołowiny bulgog, smażonego kurczaka na ostro dak galbi, bulionów z suszonych sardeli i glonów, ale i tych, którzy wolą rośliny bo przecież królują tu też marynowana rzepa i glazurowane bataty, tofu i ryżowe ciasteczka, których łagodność przełamują słodko-ostre sosy.Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Ta książka opisuje krok po kroku, czym jest i jak ugotować pyszne koreańskie jedzenie.Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników nie martw się, większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchnią świata.W książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na klasyczne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i cennymi radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki do bulgogu, czym się różnią koreańskie zupy jjigae, guk i tang.Poznasz również koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. W Korei nie podaje się bowiem kompletnego dania na jednym talerzu. Każdy dostaje swoją miskę ryżu lub makaranu, a na stole pojawia się wiele miseczek z ban chanami różnymi dodatkowymi potrawami z których będą wspólnie jedli wszyscy biesiadnicy.Bap meogeosseoyo? Jadłeś już dzisiaj? Tak brzmi koreańskie Jak się masz. I chociaż obecnie nie chodzi już o troskę, czy spotkana osoba miała możliwość zaspokojenia głodu, to słowa te pokazują, jak ważna jest dla Koreańczyków kuchnia.Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem: kiszonek kimchi, ciastek ryżowych tteok, zup jjigae, guk i tang, dań głównych juyori, dodatków, czyli ban chanów, oraz deserów husik.
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej od bazowych, najprostszych, po bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, aby móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, np. wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby ugotować zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Wystąpienia publiczne są jak jazda samochodem – mistrzostwa nabiera się w praktyce. Jednak warto też mieć dobrego instruktora, szczególnie na początku.
Maciej Orłoś ma ponad ćwierć wieku doświadczenia, na które składa się prowadzenie cieszących się ogromną popularnością programów telewizyjnych, w tym kultowego Teleexpressu. W czasie swojej kariery był gospodarzem wielu uroczystości, spotkań oraz szkoleń. Przeprowadził wywiady telewizyjne z tak wybitnymi postaciami, jak Meryl Streep, Anthony Hopkins, Céline Dion, Nicole Kidman czy Bill Gates.
Teraz postanowił podzielić się swoim doświadczeniem z każdym, kto odczuwa dyskomfort w sytuacjach, w których konieczne jest publiczne zabranie głosu, i poszukuje odpowiedzi na pytania:
• Co zrobić, by publiczność z zaciekawieniem słuchała wystąpienia?
• Jak poprowadzić prezentację, by widownia nagrodziła mówcę brawami?
• Jak dobrze zaprezentować się przed publicznością – kontrahentami, szefem, potencjalnymi klientami?
• Jak na forum publicznym skutecznie reprezentować siebie i swoją firmę?
Maciej Orłoś nie tylko zna odpowiedzi na te pytania, lecz także potrafi przekazać wiedzę w ciekawy i skuteczny sposób. Chcesz poznać tajniki sukcesu w wystąpieniach publicznych? Ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Ta książka adresowana jest do wszystkich młodych miłośników piłki nożnej, którzy grają w futbol dla przyjemności na szkolnych bądź podwórkowych boiskach. Przyda się także tym, którzy próbują swoich sił w klubach zajmujących się szkoleniem piłkarskim na poziomie wyczynowym.Naszym celem było pokazanie, że technika piłkarska to podstawowy element związany z uprawianiem tego sportu. Jest niezbędna do tego, aby stać się piłkarzem wszechstronnym to znaczy takim, który radzi sobie w najtrudniejszych sytuacjach na boisku.W tym mistrzowskim treningu towarzyszą ci, młody graczu, wybitni piłkarze FC Barcelony, którzy w różnych latach stanowili o sile tego zespołu. Dzięki swoim indywidualnym umiejętnościom sprawiali radość kibicom podziwiającym z trybun ich fenomenalne zagrania.Książkę współtworzą profesjonaliści, którzy na co dzień zajmują się piłką nożną prowadzą jedną z największych Akademii Piłkarskich w Polsce. Mają do czynienia z takimi jak ty młodymi zawodnikami, których największym marzeniem jest grać jak Messi, Suarez czy Puyol.
Zdrowe ciasta i desery dla diabetyków i nie tylko. Kalorie i węglowodany pod kontrolą!
Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się – nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.
W książce znajdziesz:
około 120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,
informacje o kaloryczności każdej potrawy,
wyliczone ilości wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,
tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.
Może masz ochotę na czekoladową owsiankę lub bananowy krem z kaszy jaglanej? Wolisz deser na ciepło, na przykład apetyczne gruszki zapiekane z orzechami, czy na zimno jak pyszne lody truskawkowe? Może lepsze będzie ciasto z jabłkami albo kruche pierniczki?
Książka zawiera ogromny zbiór niezwykle ciekawych wzorów na drutach: ściegi z oczek prawych i lewych, z fakturą i kolorem, wzory ażurowe, warkocze, ściągacze i ściegi pochodne, a także wzory do wykańczania krawędzi. Wszystkie wzory zostały przystępnie objaśnione i pokazane na fotografiach. Ponadto książkę zaopatrzono w krótki samouczek, w którym omówiono: trzymanie drutów, prace z oczkami, łączenie i wykończenie robótek, tworzenie kolorowych wzorów.
Bogaty i inspirujący zbiór niezwykle atrakcyjnych splotów szydełkowych. W propozycjach zawartych w tej książce i zilustrowanych fotografiami wykorzystano różne rodzaje włóczek i nici. Wykonane z nich ściegi często naśladują delikatne, zwiewne koronki. W książce opisano wykonanie krok po kroku wzorów ażurowych i koronkowych, filetów, różnych motywów, splotów irlandzkich i tunezyjskich (afgańskich) oraz wzorów do obrębiania chust, narzut, serwet i obrusów.
Zdrowe jelita to wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to tematy, o których niechętnie rozmawiamy, choć te coraz powszechniejsze dolegliwości nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, ale także mogą być symptomem choroby. A jednak pacjenci nieraz latami funkcjonują z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą im pomóc. Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO od zmiany diety, po zadbanie o zdrowie psychiczne porządkując dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie i czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia w pracy dietetyczki. Zdrowe jelita to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu i nasz ogólny dobrostan, a także uczy, jakie czynniki środowiskowe osłabiają ich kondycję, nie zapominając o roli jaką w ogólnej kondycji naszego organizmu, odgrywa zdrowie psychiczne.
Panzerkampfwagen IV to jedyny typ niemieckiego czołgu, który znajdował się w wyposażeniu niemieckich wojsk pancernych przez całą II wojnę światową. Od pierwszych kampanii błyskawicznych, aż po ostatnie walki w obronie Rzeszy, atakowanej przez potężne zgrupowania Armii Czerwonej. PzKpfw IV należał do najważniejszych typów uzbrojenia niemieckich sił pancernych, a w latach 1939-194 wyprodukowano ponad 8500 egzemplarzy tego czołgu.W swojej historii Panzer IV przeszedł bardzo wiele modernizacji, a wprowadzenie latem 1942 roku dział długolufowych w tych czołgach, sprawiło że prowadziły skuteczne walki z nowocześniejszymi sowieckimi i alianckimi wozami, do samego końca pozostając podstawowym typem czołgu w niemieckich dywizjach pancernych.W niniejszej bogato ilustrowanej publikacji historycznej autor, Thomas Anderson, wykorzystuje nieznane wcześniej zdjęcia oraz fragmenty autentycznych niemieckich dokumentów wojennych i raportów z przebiegu walk, prezentując czytelnikom pełną historię czołgu PzKpfw IV.
Macierzyństwo. Mój najpiękniejszy życiowy paradoks. Moje branie z dawania i dawanie z brania. Chwile zwątpienia potrzebne, by mieć bezgraniczną pewność. Płakanie, gdy nie mam siły, po to, by tę siłę odnaleźć. Tęsknota za chwilą spokoju, która nie miałaby znaczenia, gdyby nie ciągły jego brak. Macierzyństwo to nie czarno-biała fotografia, tylko pełna paleta uczuć, myśli, doświadczeń, obrazów... Tak bardzo piękna. Tak bardzo trudna. Tak łatwa do oceny. Tak trudna do zrozumienia. Macierzyństwo to sens. Sens, który sama życiu nadajesz. Książka opowiada o tym, jak odnaleźć SIEBIE w macierzyństwie, otulać się zrozumieniem, wyrozumiałością i łagodnością. Znajdziesz w niej odpowiedzi na pytania o to, jak towarzyszyć dzieciom w życiu, a nie poświęcać się dla nich; jak kochać, by czuć się spełnioną; jak radzić sobie z nieprzyjemnymi uczuciami i negatywnymi myślami; jak tworzyć wspierające relacje ze sobą, dziećmi, partnerem i najbliższym otoczeniemTo dobry moment, abyś wzięła się w ramiona i zaopiekowała sobą. Być może po raz pierwszy w życiu. Na pewno nie ostatni.Aleksandra Sileńska psycholog, socjolog, psychoterapeutka, autorka bloga Mama Terapeutka. Od lat w swojej pracy terapeutycznej towarzyszy innym ludziom w odnajdywaniu spokoju i spełnienia w życiu. Na co dzień mieszka w lesie wraz z ukochaną rodziną mężem, dwiema córkami, psem i parą błazenków.
Mirosław Oczkoś, aktor, trener biznesu, specjalista od wystąpień publicznych i emisji głosu uczy jak mówić tak, by nas rozumiano. Niezależnie od tego, czy wypowiadamy się na zebraniu w pracy, czy dyskutujemy w gronie znajomych, chcemy mówić tak, by nasze słowa przynosiły zamierzony efekt. Do tego zaś potrzebne jest nie tylko właściwe formułowanie myśli, ale także a może przede wszystkim! odpowiednia artykulacja. Mirosław Oczkoś od lat prowadzi warsztaty mówienia i pracy głosem, a swoją imponującą wiedzę i doświadczenie przelewa na karty Sztuki dobrego mówienia. Zawartą w książce teorię wykłada przystępnie i z humorem, podpierając ją zastępem ćwiczeń i praktycznych wskazówek.
Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco!
Niezależnie od tego, czy ograniczasz cukier, węglowodany, unikasz glutenu albo laktozy, możesz próbować nowych rzeczy i cieszyć się jedzeniem! W tej książce znajdziesz przepisy na nieskomplikowane i smaczne desery. Wszystkie bez dodatku mąki pszennej, ze składników dobrej jakości. To receptury, które mogą stanowić inspirację do samodzielnego komponowania kolejnych słodkości.
W poradniku zawarto 70 przepisów na:
• desery ekspresowe,
• ciasta (torty, serniki, tarty z pysznymi kremami),
• ciasteczka i muffinki,
• kremy i musy,
• domowe lody, omlety, naleśniki, gofry.
Ewelina Podrez-Siama to domowy szef kuchni i amatorka diety ketogenicznej. Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy, wydanie 5Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska Monika Stromke-Złomaniec Magdalena Czyrynda-Koleda PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same - jako mamy - borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: . sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,. podział przepisów na poszczególne trymestry,. informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,. wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy. TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!
Tygrys Tiger to król pól bitewnych na froncie wschodnim, w Afryce Północnej i Europie Zachodniej podczas drugiej wojny światowej. Za sprawą swojej masywnej sylwetki i wielkiej siły ognia stał się jednym z najsławniejszych czołgów w historii. Jego zabójczo celne działo 8,8-cm KwK L/56 budziło postrach wśród czołgistów sowieckich i alianckich.Książka przedstawia historię Tygrysa od jego początków i pierwszych modeli po liczne warianty budowane na podwoziu tego czołgu. Szczegółowo prezentuje mechanikę oraz jego dane taktyczno-techniczne opancerzenie, uzbrojenie i amunicję. Zawiera wiele niepublikowanych wcześniej zdjęć ilustrujących bojowe dzieje Tygrysa. Przywołuje wyjątki z podręczników obsługi tego wozu pancernego, a także wspomnienia weteranów wojsk pancernych Wehrmachtu i Waffen-SS o tym jednym z najsłynniejszych czołgów w historii.
Od puchatych kociaków oraz śpiących szczeniaczków po drapieżne lwy i polujące niedźwiedzie w tej książce Christopher Hart, autor najsłynniejszych podręczników dla początkujących artystów, daje wskazówki, jak rysować rozmaite zwierzęta w różnych pozach i sytuacjach. Analizuje ich anatomię bez wchodzenia w niepotrzebne szczegóły i porównuje ją do budowy człowieka, dzięki czemu rysowanie zwierząt staje się łatwiejsze. W prosty sposób objaśnia, jak stosować perspektywę i światłocień, żeby ożywić świat zwierząt na papierze.
Zmień dietę, żyj uważniej, nie daj się chorobie!Choroba Hashimoto to obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn.Jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na przebieg choroby Hashimoto? Jakie schorzenia mogą jej towarzyszyć? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i wiele ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.Agata Lewandowska ? dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studió1) z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka kilkunastu poradników dietetycznych, m.in. Dieta w chorobie Hashimoto, Dieta antyrakowa, Dieta zdrowych jelit, Dieta wzmacniająca odporność, Dieta dla mózgu.
Fascynująca opowieść o życiu legendarnego konstruktora, który przez cztery dziesięciolecia zbroił wojska monarchii austro-węgierskiej i Trzeciej Rzeszy. Zdobył też sławę jako twórca pojazdów wyścigowych i samochodów osobowych. Uznawany za jednego z największych inżynierów XX wieku działających w przemyśle motoryzacyjnym, Ferdinand Porsche jest dziś pamiętany jako twórca znakomitych i popularnych pojazdów, takich jak Volkswagen Garbus czy samochody wyścigowe Auto Union Grand Prix. Jednak w swojej niezwykłej karierze konstruktorskiej okazał się równie pomysłowy jako projektant pojazdów wojskowych i innej militarnej maszynerii. Porsche pracował na rzecz wojska przez pół wieku. Podczas II wojny światowej należał do grona czołowych niemieckich konstruktorów, a Adolf Hitler zwracał się bezpośrednio do niego, gdy zależało mu na broni, która mogła przechylić szalę zwycięstwa na stronę Wehrmachtu. Karl Ludvigsen, historyk i doświadczony specjalista w dziedzinie motoryzacji, opisuje historię Porschego wnikliwie i kompleksowo. Prezentuje wiele nowoczesnych konstrukcji, których powstaniu Porsche patronował. Nie pomija kłopotliwej relacji inżyniera z kierownictwem Trzeciej Rzeszy, portretując go jako równie innowacyjnego, co kontrowersyjnego konstruktora.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?