"Ta książka to zbiór niezwykle ciekawych wzorów do wykonania na drutach: ściegi z oczek prawych i lewych, z fakturą i kolorem, wzory ażurowe, warkocze, ściągacze i ściegi pochodne, a także wzory do wykańczania krawędzi. Wszystkie wzory zostały przystępnie objaśnione i pokazane na fotografiach. Ponadto w książce znajdziesz krótki samouczek, w którym omówiono: trzymanie drutów, pracę z oczkami, łączenia i wykończenia robótek oraz tworzenie kolorowych wzorów."
"Rosną w zasadzie wszędzie na łąkach, w lesie, na polu, przy drogach. Często uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne rośliny ozdobne, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty.Oto zioła. Co je łączy? Przede wszystkim to, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki czy oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chętnie stosuje się je w przeziębieniach. Oczyszczają, odkażają i łagodzą liczne dolegliwości.W książce znajdziesz: dokładny opis najpopularniejszych roślin leczniczych rosnących lub uprawianych w Polsce; informacje o występowaniu, zbiorze i przechowywaniu ziół; dane dotyczące właściwości leczniczych poszczególnych roślin; przepisy na nalewki, napary, kompresy, ekstrakty, wina, soki, maści, octy i olejki lecznicze; ciekawostki na temat najbardziej egzotycznych ziół i historii ziołolecznictwa."
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty! Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Sprawne ciało, idealną sylwetkę i świetne samopoczucie osiągniesz bez siłowni i osobistego trenera! Książka zawiera ponad 100 ćwiczeń skutecznie kształtujących każdą partię mięśni, w wariantach dla początkujących i zaawansowanych. Możesz samodzielnie ułożyć z nich urozmaicony program o stopniu intensywności odpowiednim do twoich potrzeb. Znajdziesz tu także całościowe plany treningowe i zasady odżywiania, które pomogą ci osiągnąć sukces wymarzoną sylwetkę. A wszystko to bez korzystania z profesjonalnego sprzętu. To, czego potrzebujesz do ćwiczeń, masz zawsze przy sobie własne ciało!
Pomocny samouczek dla początkującychInspiracje dla zaawansowanychKrok po kroku do mistrzostwa Dopiero zaczynasz przygodę z szydełkowaniem? W tej książce znajdziesz czytelne instrukcje opatrzone znakomitymi fotografiami, dzięki którym szybko opanujesz podstawy pracy szydełkiem: od nabierania oczek, przez podstawowe sploty po sposoby wykańczania robótki. Co więcej, nauczysz się też robić bąbelki, pęczki, sploty pętelkowe i nakładane, pikotki, prażoną kukurydzę i muszelki. Jesteś ekspertem i szukasz świeżych pomysłów? Zajrzyj do rozdziału Więcej splotów i metod prac. Może urzekną Cię koronki: broomstick, zwana też pawim oczkiem, filetowa czy irlandzka? A może nadszedł czas, aby metodą entrelac wydziergać chustę z kwadratów? Szydełkowanie z tą książką to przyjemność odkrywania niezwykłych splotów i pięknego wykańczania dzianin.
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.Odkryjesz, jak wielką moc w staraniach o zdrowie mają warzywa zielone, cebulowe, strączkowe, owoce jagodowe i cytrusowe, a także przetwory owsiane, orzechy, kiełki, zioła i przyprawy - czyli top 10 produktów wspomagających nas w profilaktyce antynowotworowej. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in.Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość.Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga.
Jeśli chcesz poczuć smak domowej wędliny, ta książka jest dla ciebie! Oto wyczerpujący poradnik, który krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Znajdziesz tu 100 różnych przepisów na kiełbasy, a także dokładne instrukcje, jak mielić i doprawiać mięso, napełniać osłonki, parzyć i wędzić kiełbasy. Dowiesz się, jak powinna być wyposażona kuchnia i jak bezpiecznie przechowywać gotowe wyroby. Przekonasz się, że samodzielne przygotowanie kiełbasy nie jest takie trudne, a jej smak okaże się niepowtarzalny.
Oryginalne, kolorowe i modne wielobarwne serwety przypominające mandale to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników szydełkowania, którym marzy się feeria barw w zasięgu wzroku.Książka prezentuje 27 soczyście kolorowych projektów obrusów, serwet i dekoracji. Każdy wzór został dokładnie rozrysowany i opisany, a efekt prac uwieczniono na fotografii. Dzięki temu nawet osoby mniej doświadczone bez problemu stworzą swoje pierwsze szydełkowe cudeńko.
Czy chcesz nauczyć się rysować mangę? Poznaj narzędzia, techniki i sekrety tworzenia wspaniałych rysunków. Dowiedz się, jak określać proporcje i tworzyć szkice. Rysuj postacie w ruchu, nadawaj twarzom wyrazu i emocji, dodawaj cienie i kolory. Dzięki tej książce nauczysz się tego wszystkiego krok po kroku. Nabycie solidnych podstaw pozwoli ci czerpać przyjemność z rysowania. Poprzez stopniowe poszerzanie swoich umiejętności, zyskasz pewność siebie i w końcu będziesz potrafił rysować jak prawdziwy mangaka!Ta Van-Huy jest rysownikiem specjalizującym się w mandze. Autor licznych książek, popularyzuje rysowanie w tym stylu poprzez swoją stronę internetową i w mediach społecznościowych.
W książce przedstawiono niezwykle proste projekty robótek szydełkowych. Niektóre z nich zostały wykonane nietypowo kilkoma różnymi splotami. Zawarte tutaj wskazówki oraz opisy metod pracy bogato ilustrowano schematami i kolorowymi zdjęciami gotowych robótek. Zaprezentowane motywy pobudzą twoją wyobraźnię i zachęcą do zabawy z kolorami. Projekty inspirujące do stworzenia ciekawych kompozycji: patchworkowych narzut i poszewek, serwet, chust, mat łazienkowych, torebek i obrazkówOryginalne elementy ozdobne: zwierzęta, kwiaty, ażury oraz motywy fantazyjne i geometryczneKolorowe ilustracje, schematy, wskazówki, opisy metod pracy Zabawa, którą rozpoczynasz razem z autorką, da ci z pewnością dużo satysfakcji.
Codzienną zdrową dietą zadbaj o dobrą kondycję swojego organizmu. Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne ? to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy ta równowaga zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może bowiem wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej i prozdrowotnego stylu żywienia oraz 100 przepisów na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy ze składnikami odkwaszającymi. Które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające?
Robert Lewandowski ? nasz bohater narodowy i władca wszystkich serc kibiców piłkarskich w Polsce. Prawdziwy magik, który potrafi wyczarować cudowne gole. Kapitan kadry ma na swoim koncie dziesiątki kosmicznych bramek. Które były najładniejsze? Które mecze najlepiej wyszły naszemu kilerowi pola karnego? Wybraliśmy najpiękniejsze perełki z kariery Lewego i podaliśmy je Wam na tacy. Wszystkie najbardziej niezwykłe gole i spotkania Roberta zebraliśmy w jednym miejscu. A zatem ? witajcie w piłkarskim świecie naszej największej futbolowej gwiazdy XXI wieku!
Rosną praktycznie wszędzie na łąkach, w lesie, w polu, przy drogach. Często uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne rośliny ozdobne, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty.Oto zioła. Co je łączy? Przede wszystkim to, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki lub oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chętnie stosuje się w przeziębieniach. Oczyszczają, odkażają i łagodzą.W książce znajdziesz:Dokładny opis najpopularniejszych roślin leczniczych rosnących lub uprawianych w Polsce.Informacje o występowaniu, zbiorze i przechowywaniu ziół.Dane dotyczące właściwości leczniczych poszczególnych roślin.Przepisy na nalewki, napary, ekstrakty, wina, soki, octy, kompresy, maści i olejki lecznicze.Ciekawostki na temat najbardziej egzotycznych ziół i historii ziołolecznictwa.
Wytworny bukiet anturium, delikatne goździki, kosz pełen krokusów, skromne margerytki te i inne kwiaty możesz zrobić, używając jedynie bibuły lub krepiny, papierowego sznurka, koralików i kleju. Maleńkie krepinowe przebiśniegi będą przypominały o nadchodzącej wiośnie, słoneczniki i wybujałe piwonie o pełni lata, a astry, których drobne płatki powstały z setek zwiniętych pasków bibuły, o barwnej jesieni. Biało-żółty bukiet róż czy pomarańczowo-fioletowa strelicja to wspaniały pomysł na prezent. Kwiaty z krepiny mogą być także niepowtarzalną ozdobą świątecznego stołu, pokoju lub altany. W książce szczegółowo opisano i zilustrowano etapy tworzenia kwiatów i bukietów. Omówiono też podstawowe materiały i pomoce niezbędne do stworzenia wyjątkowych kompozycji roślinnych. Agnieszka Bojrakowska-Przeniosło ma niezwykłą wyobraźnię i talent. Z makaronu, masy solnej, kawałka sznurka lub materiału potrafi zrobić prawdziwe arcydzieła. Jest autorką wielu książek poświęconych sztukom plastycznym. Napisała m.in. Makaronowe ozdoby i dekoracje, Decoupage. Motywy klasyczne i nowoczesne, Układanie kwiatów, Dekoracyjne malowanie ścian.
Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
Marzysz o płaskim brzuchu i wysportowanej sylwetce? Wykonujesz tysiące brzuszków i nic? Czas na trening core! To wszechstronne ćwiczenia dla zwykłych ludzi mających prawdziwe ograniczenia czasowe, prawdziwą pracę, prawdziwą rodzinę oraz prawdziwą chęć nieskomplikowanego trenowania.Każdy chce wyglądać zgrabnie. Trening core to najlepszy sposób na wzmocnienie mięśni, pozbycie się zbędnych kilogramów i wyrzeźbienie ciała tak, by śmiało pokazywać je światu.Dzięki połączeniu treningu wytrzymałościowego, ćwiczeń rzeźbiących i odpowiedniej diety wystarczy zaledwie 8 tygodni, aby poprawić sprawność, zrzucić kilogramy i odmienić swoje ciało.Dasz radę! Zaplanowany w tej książce trening zajmuje zaledwie 30 minut dziennie, a przewidziane trzy poziomy trudności pozwalają odpowiednio zwiększać lub zmniejszać wysiłek, co pomaga w osiągnięciu celu. W książce znajdziesz też porady dietetyczne i przepisy, które pozwolą ci jeść tak, aby dostarczać organizmowi potrzebnej energii i równocześnie poprawić przemianę materii.
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!Nowe wydanie to:przegląd najważniejszych whisky słodowych,prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii nie tylko ze Szkocji,informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu twoje serce jest tego warte!To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni.Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także:jak komponować zdrowe i smaczne posiłki;czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol;jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań.Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór masło czy margaryna i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?