Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy nasze ulubione grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące?Dzięki atlasowi grzybów:poznasz gatunki grzybów jadalnych i trujących,dowiesz się się, gdzie najłatwiej znaleźć poszczególne gatunki,nauczysz się szybko rozpoznawać, które okazy są jadalne, a które trujące. Informacje dotyczące poszczególnych gatunków zaprezentowano w przejrzysty i przystępny sposób. Szczegółowe opisy wzbogacono pięknymi, kolorowymi zdjęciami grzybów w ich naturalnym środowisku.
Podaruj sobie uwagę i wrażliwość na własne potrzeby. Otul się zrozumieniem, wyrozumiałością i łagodnością. Macierzyńska codzienność, przepełniona sprawami dzieci i rodziny, nie nastraja do poszukiwania bliskości ze sobą. Jak w absorbującej codzienności i natłoku obowiązków nie zatracić siebie, zyskać dostęp do swoich emocji, nie zepchnąć na boczny tor własnych zainteresowań? Autorka jako mama i psychoterapeutka wskazuje bezpieczną drogę do równowagi między spełnieniem w życiu rodzinnym a samorealizacją. Uczy, jak mądrze towarzyszyć dziecku bez poświęcania się i rezygnowania z siebie. Pomaga radzić sobie z negatywnymi myślami i trudnymi emocjami. Podpowiada, jak budować wspierające relacje i rezygnować z tych, które ci nie służą. Wreszcie udowadnia i pozwala przekonać się w praktyce, że opiekowania się sobą można i trzeba się nauczyć. Choć macierzyństwo wypełnia twoje życie po brzegi, nie jesteś tylko mamą! To dobry moment, abyś zaopiekowała się sobą. Być może po raz pierwszy w życiu. Aleksandra Sileńska psychoterapeutka, autorka bloga Mama Terapeutka. Od lat w swojej pracy terapeutycznej towarzyszy innym ludziom w odnajdywaniu spokoju i spełnienia w życiu. Na co dzień mieszka w lesie wraz z ukochaną rodziną mężem, dwiema córkami, psemi parą błazenków.
Kiszonki leczą, odżywiają, smakująWraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
"Ta książka to zbiór niezwykle ciekawych wzorów do wykonania na drutach: ściegi z oczek prawych i lewych, z fakturą i kolorem, wzory ażurowe, warkocze, ściągacze i ściegi pochodne, a także wzory do wykańczania krawędzi. Wszystkie wzory zostały przystępnie objaśnione i pokazane na fotografiach. Ponadto w książce znajdziesz krótki samouczek, w którym omówiono: trzymanie drutów, pracę z oczkami, łączenia i wykończenia robótek oraz tworzenie kolorowych wzorów."
"Rosną w zasadzie wszędzie na łąkach, w lesie, na polu, przy drogach. Często uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne rośliny ozdobne, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty.Oto zioła. Co je łączy? Przede wszystkim to, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki czy oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu chętnie stosuje się je w przeziębieniach. Oczyszczają, odkażają i łagodzą liczne dolegliwości.W książce znajdziesz: dokładny opis najpopularniejszych roślin leczniczych rosnących lub uprawianych w Polsce; informacje o występowaniu, zbiorze i przechowywaniu ziół; dane dotyczące właściwości leczniczych poszczególnych roślin; przepisy na nalewki, napary, kompresy, ekstrakty, wina, soki, maści, octy i olejki lecznicze; ciekawostki na temat najbardziej egzotycznych ziół i historii ziołolecznictwa."
"Dzieci na całym świecie pokochały jazdę na hobby horseach. Wejdź do świata koników na patyku, poznaj historię współczesnego hobby horsingu i rozpocznij własną jeździecką przygodę!Dzięki tej książce dowiesz się: -jak zrobić hobby horsea (wykroje, materiały, technika, praktyczne podpowiedzi i pomysły na dekorowanie), a także jak samodzielnie budować przeszkody, -jakie akcesoria są potrzebne od kantara po smakołyki, -jak ćwiczyć: od pierwszego treningu i poznawania rodzajów chodu konia, przez naukę pokonywania różnych rodzajów przeszkód, po trening w terenie, -jakie są dyscypliny hobby horsingu, jak przebiegają zawody i jak się do nich przygotować.Znajdziesz tu też mnóstwo ciekawostek o hobby horseach, a także na temat prawdziwych koni, które mają dużo wspólnego z konikami na kiju."
Dlaczego kot koniecznie chce wracać do domu zaraz po tym, jak go wypuścisz? Czy naprawdę cię kocha? Dlaczego przyniósł ci martwą mysz na poduszkę? Co oznacza jego mruczenie?Słowem: co czyni koty tak wspaniałymi? Znajdziesz tu odpowiedzi na te wszystkie nurtujące pytania. Niezależnie od tego, czy jesteś opiekunem tajemniczej kociej piękności, eleganckiego osobnika z rodowodem, czy burego mruczka, który zawsze chodzi swoimi drogami, ten pełen humoru przewodnik będzie wyjaśnieniem zabawnego oraz często zaskakującego zachowania twojego kota.W tej uroczo ilustrowanej książce poznasz koci świat, spotkasz najsłynniejsze koty w historii i dowiesz się wielu niezwykle interesujących rzeczy na temat twojego futrzastego pupila.
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty! Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Doświadczony barman radzi, jak przygotowywać klasyczne drinkiŻyczysz sobie koktajl na bazie rumu czy tequili? Ma być owocowy, ziołowy czy słodki deserowy? Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Sidecar i Mint Julep? Czym się różni Black Russian od White Russian? A może w wakacyjne popołudnia uwielbiasz sączyć Margeritę i Mojito?Kultura picia drinków jest długa, fascynująca i często zaskakująca. Zdarzało się, że sławne dziś koktajle powstały przez przypadek, jak choćby przez pomyłkę barmana. Inne starannie opracowywano na potrzeby specjalnych gości lub działań marketingowych.Każdy ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak wystarczy też zmienić jeden składnik receptury, by klasykowi nadać zupełnie inną nutę smakową.Doświadczony barman dzieli się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Objaśnia, jak przygotowywać drinki: jakich użyć składników, jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy, jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości nieziemskim smakiem. Podaje ponad 50 przepisów na klasyczne drinki na bazie brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi.Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem z zamiłowania czy potrzeby, a może początkującym barmanem poszukującym solidnej podstawowej wiedzy, która pomoże Ci stać się specjalistą w swoim zawodzie ta książka jest właśnie dla Ciebie.Mateusz Bala bliscy mówią o nim żartobliwie pół człowiek, pół etat, gdyż para się w życiu wieloma zajęciami. Ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanów i konsultuje tworzenie barów od podstaw. Aktywnie rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli i polskiej gastronomii, dlatego stworzył internetowy projekt Z pamiętniczka barmana, obecnie obserwowany przez ponad 80 tysięcy osób. To tu spełnia się aktywnie jako autor miniopowieści i twórca klipów o najbardziej klasycznych koktajlach.W chwilach, kiedy nie opowiada o alkoholach i drinkach, oddaje się piłce nożnej, fantastyce w wielu postaciach i wymyślaniu niestworzonych historii.
Co to znaczy, że insulinooporność stanowi sygnał alarmowy dla organizmu? Jakie badania trzeba wykonać, gdy pojawia się jej podejrzenie? Czy można ją pokonać dietą? Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy, takie jak nadmierne zmęczenie, senność po posiłkach, ciągłe pragnienie lub obniżona odporność, a w twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, warto sprawdzić, czy nie cierpisz na insulinooporność. To zaburzenie metaboliczne, które początkowo daje niespecyficzne objawy, ale może mieć poważne konsekwencje, bowiem może doprowadzić do zachorowania na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie.W tej książce autorka, doświadczona dietetyczka, w przystępny sposób wyjaśnia, jak powstaje insulinooporność i jak jej zaradzić. Przedstawia prosty plan działania, obejmujący komponowanie zdrowych posiłków, zmiany stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej i nauka relaksowania się, a także potrzebną suplementację.Część teoretyczną uzupełniają atrakcyjne i różnorodne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery, które pokazują, że zdrowe jedzenie może być smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.
Sprawne ciało, idealną sylwetkę i świetne samopoczucie osiągniesz bez siłowni i osobistego trenera! Książka zawiera ponad 100 ćwiczeń skutecznie kształtujących każdą partię mięśni, w wariantach dla początkujących i zaawansowanych. Możesz samodzielnie ułożyć z nich urozmaicony program o stopniu intensywności odpowiednim do twoich potrzeb. Znajdziesz tu także całościowe plany treningowe i zasady odżywiania, które pomogą ci osiągnąć sukces wymarzoną sylwetkę. A wszystko to bez korzystania z profesjonalnego sprzętu. To, czego potrzebujesz do ćwiczeń, masz zawsze przy sobie własne ciało!
Pomocny samouczek dla początkującychInspiracje dla zaawansowanychKrok po kroku do mistrzostwa Dopiero zaczynasz przygodę z szydełkowaniem? W tej książce znajdziesz czytelne instrukcje opatrzone znakomitymi fotografiami, dzięki którym szybko opanujesz podstawy pracy szydełkiem: od nabierania oczek, przez podstawowe sploty po sposoby wykańczania robótki. Co więcej, nauczysz się też robić bąbelki, pęczki, sploty pętelkowe i nakładane, pikotki, prażoną kukurydzę i muszelki. Jesteś ekspertem i szukasz świeżych pomysłów? Zajrzyj do rozdziału Więcej splotów i metod prac. Może urzekną Cię koronki: broomstick, zwana też pawim oczkiem, filetowa czy irlandzka? A może nadszedł czas, aby metodą entrelac wydziergać chustę z kwadratów? Szydełkowanie z tą książką to przyjemność odkrywania niezwykłych splotów i pięknego wykańczania dzianin.
Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków. Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od ponad 18 lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Sezonie na VEGE) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.Odkryjesz, jak wielką moc w staraniach o zdrowie mają warzywa zielone, cebulowe, strączkowe, owoce jagodowe i cytrusowe, a także przetwory owsiane, orzechy, kiełki, zioła i przyprawy - czyli top 10 produktów wspomagających nas w profilaktyce antynowotworowej. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in.Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość.Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga.
Jeśli chcesz poczuć smak domowej wędliny, ta książka jest dla ciebie! Oto wyczerpujący poradnik, który krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Znajdziesz tu 100 różnych przepisów na kiełbasy, a także dokładne instrukcje, jak mielić i doprawiać mięso, napełniać osłonki, parzyć i wędzić kiełbasy. Dowiesz się, jak powinna być wyposażona kuchnia i jak bezpiecznie przechowywać gotowe wyroby. Przekonasz się, że samodzielne przygotowanie kiełbasy nie jest takie trudne, a jej smak okaże się niepowtarzalny.
Depresja to poważna, potencjalnie śmiertelna choroba. Charakteryzuje się między innymi obniżeniem nastroju, ciągłym zmęczeniem, osłabieniem koncentracji, problemami ze snem i apetytem, izolacją społeczną oraz całkowitym brakiem nadziei na lepsze jutro… Pamiętaj: nie musisz się tak czuć! Depresję się leczy. Możesz sobie pomóc, korzystając z porady specjalisty, który przepisze ci leki bądź skieruje cię na terapię. Nie musisz tej trudnej drogi pokonywać samotnie.
O czym jest ta książka? To nie tylko rozprawa na temat objawów i leczenia depresji, lecz także (a może przede wszystkim) praktyczny poradnik o tym, gdzie szukać pomocy, dlaczego nie trzeba bać się wizyty u psychiatry, czego oczekiwać po terapii, jak rozmawiać z osobami chorymi na depresję, jak mówić o swoich uczuciach i obawach. Pomoże tym, którzy borykają się z chorobą osobiście lub próbują wesprzeć bliskiego, który cierpi na depresję.
W niniejszym tomie znajdziemy artykuły ukazujące dzieje kobiet z ludu przez pryzmat miejsc, ról i aktywności, które przypadły im w udziale w różnych epokach i okolicznościach historycznych. Autorzy […] przyglądają się statusowi kobiet w średniowieczu oraz ścieżkom, na które wstępowały one w okresie rewolucji przemysłowej – jako migrantki, robotnice, służące, nauczycielki czy pracownice seksualne. Dotykają kwestii płci kulturowej, pisząc o kształtowania się takich form kobiecej tożsamości jak nowożytna czarownica i kobieta nieheteronormatywna, XIX-wieczna chłopka i nowoczesna dziewczyna.
fragment wstępu Większość większej połowy
Seria „Ludowa Historia Polski” ma stanowić przyczynek do odzyskania zapomnianych dziejów zwykłych ludzi. Chcemy w niej przedstawiać najciekawsze prace na temat tych, którzy nie kwalifikowali się do narodu Sarmatów, choć byli prawdziwą solą ziem dawnej Rzeczypospolitej. Będą to zatem książki o chłopach pańszczyźnianych, miejskiej biedocie, ludziach luźnych, a wreszcie proletariacie.
Przemysław Wielgosz, redaktor merytoryczny serii
Oryginalne, kolorowe i modne wielobarwne serwety przypominające mandale to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników szydełkowania, którym marzy się feeria barw w zasięgu wzroku.Książka prezentuje 27 soczyście kolorowych projektów obrusów, serwet i dekoracji. Każdy wzór został dokładnie rozrysowany i opisany, a efekt prac uwieczniono na fotografii. Dzięki temu nawet osoby mniej doświadczone bez problemu stworzą swoje pierwsze szydełkowe cudeńko.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?