Szeroko rozumiana Skandynawia jest oazą szczęścia, co potwierdzają wszystkie rankingi prezentujące poziom zadowolenia z życia poszczególnych narodów. Jak więc przeżywają szczęście na Północy? Przedstawiamy znakomite reportaże i fascynujące rozmowy ze Skandynawami. Zebraną w nich wiedzę bardzo szybko możesz wykorzystać w praktyce, by stworzyć własną sielankę. Autorki na co dzień mieszkające m.in. w Danii, Finlandii czy na Wyspach Owczych zapraszają cię w niezwykłą podróż duchową i kulinarną bez wychodzenia z domu. Dzięki nim zrozumiesz, że w basenie wszyscy jesteśmy równi (Islandia) i staniesz się mistrzem pozytywnego dystansu społecznego (Szwecja). A jeśli narzekasz, to przestaniesz (Norwegia). Obiecujemy (Pascal). Na Północy najcieplej! No i Codziennie jest piątek! Często bywam w Polsce i kocham ją za piękną architekturę i bardzo pomocnych ludzi. Z niecierpliwością czekam na każdą podróż do Polski i jestem wiecznie wdzięczna, że ten kraj istnieje. May-Linn Aaslie, Norwegia Co cię interesuje w krajach nordyckich? Socjaldemokracja? Obyczaje? Uchodźcy? Elfy? Wzornictwo? Przepisy kulinarne? Hygge? Sisu? Fika? Lagom? Wszystko to znajdziesz w tej książce! A jeśli jeszcze nie interesuje cię nic, tym bardziej warto ją przeczytać. Wojciech Orliński, dziennikarz
Nowe wydanie powieści Nataszy Sochy Rewelacyjna książka o kobietach takich jak ty! Czasem gorzka, czasem bardzo słodka – jak życie. Nie mogłam się oderwać! Magdalena Witkiewicz Wiktoria – architekt z wykształcenia, kura domowa z konieczności – wiedzie idealne życie u boku Tymona. Spełnia jego zachcianki, prowadzi perfekcyjny dom i rozróżnia wszystkie rodzaje garnków. Gdy pewnego dnia mąż oświadcza jej, że oczarowała go kognitywna inteligencja niejakiej Anny, życie Wiktorii zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Zraniona i nieszczęśliwa zaszywa się w malowniczej niemieckiej wiosce, gdzie poznaje inne kury domowe, równie zagubione i sfrustrowane. Razem rozpoczynają dość ryzykowną przygodę – gotowanie topless w weneckich maskach przed kamerą, a filmy umieszczają w Internecie... Czy będzie to sposób na nowe życie? Czy cztery kury domowe znowu poczują się atrakcyjnymi kobietami? Czy odnajdą szczęście i własną seksualność? Natasza Socha (aż chciałoby się powiedzieć: ta nasza Socha!) niczym J-23 penetruje zagranicę, wiele przy tym mówiąc o Polkach i Polakach. To proza bardzo mi bliska: bez zbędnych określeń, ostra, celna, ironiczna. Lekko wciąga i trzyma do końca. Henryk Sawka
Książka jest przewodnikiem całkowicie subiektywnym co jest jej sporymatutem. Prange-Barczyński zabiera nas tylko do tych winnic, które samodwiedził i wie, że są warte uwagi. Poleca nam te wina, których osobiścieskosztował, i zachęca do próbowania tych potraw, którymi częstowali gomiejscowi. Dzieli się trudną do zdobycia i naprawdę przydatną wiedzą.Wojciech Giebuta, Czas WinaWarto opróżniać tylko te butelki, za którymi stoi ludzka historiatwierdzi Tomasz Prange-Barczyński. Autor świetnie przyjętej Europyna winnych szlakach (2019) tym razem zabiera czytelnika w podróżpo winnicach i regionach całego świata. Do Kalifornii, południowejAustralii, Argentyny, Chile, Brazylii, Niemiec, do bogatego Bordeauxi kipiącego życiem, winiarskiego Tbilisi.Dlaczego wszyscy brazylijscy winiarze mówią po włosku?Jaka znana polska rzeźbiarka ma za męża świetnego producentarieslingów nad Łabą?Kim zachwycił się Robert Parker Jr., papież amerykańskiej krytykiwiniarskiej, już po pierwszej degustacji?Dlaczego lepiej trzymać w winnicy trzy osły zamiast 70 kur?Jak nie nudzić się w Pauillac?Czyi przodkowie przywędrowali z Lubuskiego do Australii?Dlaczego winogrodnicy nie wyrzucają włosów po wizycie u fryzjera?Oprócz fascynujących opowieści o winie i winiarzach książka zawierapraktyczne informacje i rekomendacje najlepszych restauracji, hoteli,winiarni i, oczywiście, butelek, na które warto zwrócić uwagę w czasiepodróży.
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.Tessa Capponi-BorawskaLitry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winieTa książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim miłość dla tych, których karmimy.Flavia Borawska szefowa kuchni, absolwentka akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, laureatka tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau. Do swojej kuchni wprowadza nie tylko włoskie smaki, ale i inspiracje z różnych stron świata.Małgosia Minta reporterka, autorka książek, specjalistka w dziedzinie trendów, autorka popularnego bloga Minta Eats. Nie może żyć bez masła, pomidorów i podróży.
Sergio Marquina, lepiej znany jako Profesor – mózg największego napadu w dziejach Hiszpanii, jako chłopiec spędził wiele miesięcy w szpitalu Świętego Jana Bożego w San Sebastián. Tam poznał Jera Lamarkę, z którym połączyła go przyjaźń.
Gdy Jero przeżywał ciężkie chwile, Sergio, który już wtedy wyróżniał się błyskotliwym intelektem, wymyślał gry, by zająć umysł przyjaciela. Czasem z kolei oczy Sergia zasnuwała mgła – a wtedy Jero pokazywał mu, jak składać figurki origami.
Minął już jakiś czas od napadu na Mennicę Narodową. Dzisiaj, kiedy Jero kończy sprzątać warsztat motocyklowy, który musi zamknąć, nieoczekiwanie otrzymuje przesyłkę. W środku znajduje list bez podpisu, notes, zamkniętą na kłódkę blaszaną puszkę, zdjęcie maski Dalego i czerwonego ptaszka z papieru.
Jero nie ma wątpliwości. Gdzieś tam Sergio schował dla niego część łupu, jego nową szansę. Musi tylko odczytać ślady, które do niego prowadzą.
A ty?
Potrafisz rozwikłać zagadkę?
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie. Lunch box to nie tylko sałatki! Jako posiłek na wynos sprawdzą się również koktajle, hummus czy pesto w ciekawych połączeniach, kiszonki, nieskomplikowane dania klucze, wyśmienite sosy, półprodukty, z których w pośpiechu można zrobić znakomite potrawy. Nie ograniczaj się – przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze!
Oliwia ma już za sobą nieudane małżeństwo, romans z żonatym mężczyzną oraz całą serię miłosnych rozczarowań. Jej życie obfituje w luksusy i rozrywki, jednak co z tego? Wciąż nie udało jej się spotkać mężczyzny, z którym połączyłoby ją prawdziwe uczucie.Dlaczego faceci zawsze muszą coś przed nią ukrywać?Czy jest skazana na ciągłe porażki?A może to w niej leży problem?Postanawia zmienić podejście i wcielić w życie nowy plan. Będzie silną kobietą, która nie potrzebuje miłości ani zobowiązań! Teraz to ona zabawi się ich kosztem.Jak długo jednak uda jej się wytrwać w tym postanowieniu? Na jej drodze znów pojawiają się mężczyźni, którym nie potrafi się oprzeć, oraz okazje na gorący romans. A najciekawsze jeszcze przed nią
Zbiór felietonów powstałych po pobycie w Japonii. Jak się nie zbłaźnić w restauracji i dlaczego jest to niemożliwe? Czy Polacy również Japończyków nauczyli jeść widelcem? Smak umami, czyli dlaczego to jest takie dobre? Jak się pracuje w Japonii? Dlaczego Japonki mają fajnie? Gdzie jest ojciec? Co mają trzęsienia ziemi do wyposażenia mieszkania? Szintoizm: religia idealna? To nie jest sztywne studium o Japonii. To pełne humoru historie z życia wzięte, które w lekki sposób przybliżają kulturę tego niezwykle interesującego kraju. Jeśli więc gdzieś w świecie, poza Japonią, znajdziecie samochód zaparkowany tyłem ze złożonymi lusterkami, buty stojące przed wejściem do przymierzalni albo usłyszycie wyjątkowo siorbiących klientów w restauracji z ramenem, to wiedzcie, że wpadliście na nas. Mamy nadzieję, że choć w niewielkim stopniu przekażemy Wam naszą sympatię do Japonii. Oraz chęć odwiedzenia tego niezwykłego kraju. I mówimy to my – ludzie, którzy do 2018 roku nawet nie brali jej pod uwagę jako kierunku wyjazdowego. Bo co tam właściwie może być ciekawego? Ignoranci. Wprawdzie nikłe są szanse na doświadczenie dokładnie tego, z czym się zetknęliśmy, ale w końcu nigdy nic nie wiadomo, bo życie pisze różne scenariusze, o czym przekonaliśmy się ze zdwojoną, japońską siłą. I tego się trzymajmy. A tymczasem, sayonara. Ewentualnie, gudu baju.
Otwórz kolejne drzwi luksusowego domu! ""Osiedle Pogodne"" poznaj nowe tajemnice mieszkańców.Klara ma poukładane życie. Dyrektorskie stanowisko, ten sam od dwudziestu lat mąż, dorosła córka, która właśnie zaczęła studia na prestiżowej uczelni. Kiedy więc nagle w jej pracy zjawiają się policjanci i pytają o męża, Klara czuje, że traci grunt pod nogami. Zaczyna się polowanie. Dziennikarze, internauci, znajomi oni wszyscy już wydali wyrok skazujący.Co zrobi Klara?Czy stanie po stronie męża, który jest sam przeciwko całemu światu?Czy uwierzy w winę ukochanego mężczyzny?
Chcesz pomóc dziecku z nadwagą? Nie działaj na własną rękę skorzystaj z porad dietetyka!Szacuje się, że problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ma już ok. 25% polskiej populacji, w tym również co piąte dziecko. Kiedy dotyczy to nas samych, łatwiej jest zrozumieć zagrożenie i znaleźć w sobie motywację do zmian.Co jednak zrobić, kiedy nadwagę ma nasze dziecko? Jak pomóc mu wrócić do prawidłowej wagi, nie wywierając niepotrzebnego stresu i nie odbierając radości z jedzenia?Dzięki tej książce zdobędziesz wiedzę, którą powinien dziś posiadać każdy rodzic:Skąd bierze się nadwaga u dzieci? Jak jej zapobiegać?Jakie mogą być konsekwencje otyłości w późniejszym życiu dziecka?Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i jak ich uniknąć?Jak stworzyć jadłospis, który będzie zdrowy, smaczny i zbilansowany?To od twoich wyborów zależy zdrowie twojego dziecka! Od-wagi!
Zastanówmy się, kim byliśmy i jak spędzaliśmy czas, zanim nasze ręce i umysł zajął smartfon?
Czy jesteś wśród tych z pochyloną głową: w pociągu, samochodzie, pracy i domu, podczas seksu i jedzenia? Czy zawładnął Tobą mały świecący prostokąt? Czy przeczuwasz, że przestałeś być dzięki temu smart? Czy martwisz się, że Twoje dzieci spędzają zbyt dużo czasu online? Czy kojarzysz jeszcze pojęcie „offline”? Czy przeczuwasz, że Twój awatar ma niewiele wspólnego z Tobą? Czy szczerze możesz powiedzieć: „Lubię to!”? Czy Twoje ciało podlega… gramifikacji? Czy potrafisz określić granice swojej intymności w cyfrowym świecie?
Zostaw telefon, wyłącz laptopa i zrób cokolwiek, co nie wymaga połączenia z internetem.
Czas to nasz najcenniejszy zasób.
Możesz nauczyć się wykorzystywać rzeczywistość online do poprawy jakości życia offline.
Zrozum cyfrowe dzieciństwo swojego dziecka.
Może pora wyjść z sieci informacji, które nas osaczają? Zamiast podłączać się do smartfona, można podłączać się do siebie samego. Prostokąt, który właśnie trzymasz w rękach, pomoże Ci w tym.
Agnieszka Krzyżanowska – autorka bestsellerów Prosto i uważnie na co dzień oraz Żyj po swojemu. Notuje i fotografuje na blogu Agnes on the cloud, uparcie się nie spieszy. Woli słuchać niż mówić. Ma doktorat z filozofii, pracuje z dziećmi, filozofując z nimi o życiu.
"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki.
Czy masz ochotę na:
Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.
Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia.
"Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata."
Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji"
"Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!"
Maciej Nowak, krytyk kulinarny
"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego."
dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
Zachwyćcie się panoramą Beskidów i Tatr ze szczytu Babiej Góry! Odszukajcie sekretne Leśne Kościoły, gdzie odprawiano nabożeństwa! Zajrzyjcie w głąb Jaskini Malinowskiej!Autorzy bestsellerowych przewodników tym razem zabierają was w Beskid Śląski, Żywiecki oraz Mały, czyli region, który oferuje wiele atrakcji, ciekawych szlaków i ułatwień, m.in. całoroczne wyciągi krzesełkowe, dzięki czemu idealnie nadaje się do rozpoczęcia przygody z górami. Marlena i Mariusz Woch na przykładzie swojej rodziny pokazują, że można realizować swoje marzenia. Wystarczy dobry plan, motywacja i chęć działania. Chociaż nie mieszkają w górach, każdą wolną chwilę spędzają na szlaku. Dziś swoją pasją oraz praktycznymi radami dzielą się z wami.Ta książka w każdym dziecku rozbudzi miłość do gór! Znajdziecie w niej gotowy przepis na aktywny i niedrogi wypoczynek z całą rodziną.
Polska jest zachwycająca.Na każdym kroku można tu odkryć coś niezwykłego.Wystarczy chcieć, znaleźć czas i zabrać nasz przewodnik, by w pełnej niezależności przeżyć przygodę. Tylko ty, twoi bliscy i niezawodny kamper.Kilka miesięcy spędziliśmy w trasie, w domu na kołach, opracowując esencjonalne w doznania trasy. Z zapisków, szkiców, zdjęć i map zgromadzonych podczas wyprawy musieliśmy dokonać trudnego wyboru najciekawszych rzeczy, które trzeba zobaczyć i przeżyć.Znajdziecie tu cudowną i dziką przyrodę, niezwykłą architekturę, bogate muzea i kilometry manowców, na których można się zgubić, by odnaleźć wytchnienie, radość i siebie samych.Przewodnik zawiera:22 autorskie trasydziesiątki rekomendowanych miejsc parkingowo-noclegowychobszerny katalog kempingów w Polscesetki praktycznych porad i sprytnych rozwiązań, by życie w kamperze uczynić wygodniejszym
To będzie udany weekend.Zacznijmy od tego, na co masz ochotę?Wycieczka z dziećmi czy weekend we dwoje? Chcesz zobaczyć coś ciekawego czy odpocząć wśród zieleni? A może imprezowe szaleństwo lub tour po zabytkach? Możesz też skosztować wszystkiego po trochu.Dołączamy aktualną i szczegółową mapę w idealnej drogowej skali. Zadbaliśmy o jej czytelność, zachowując wyłącznie niezbędne informacje. Dodaliśmy także punkty ładowania samochodów elektrycznych.Wybierz to, co Cię interesuje z tego, co dla Ciebie zaplanowaliśmy. I ruszaj.Na miejsca! Do relaksu! Start!
Chcę mieć dziecko! Nie zawsze spełnienie tego marzenia jest łatwe. Weronika Marczuk wiele lat walczyła o to, by zostać mamą. Przeżyła rozczarowania, zwątpienia, czasami brakowało jej już nadziei. Jednak w styczniu tego roku w wieku 48 lat urodziła zdrową córeczkę.Ta książka to wyjatkowy przewodnik dla wszystkich kobiet, które walczą o macierzyństwo oraz ich partnerów i rodzin. Odwołuje się zarówno do osobistego doświadczenia autorki, historii innych kobiet, jak i wiedzy ekspertów. Autorka prowadzi czytelników przez wszystkie etapy: od starań o poczęcie, przez trudy ciąży, aż do rozwiązania. Jest tu rozpacz, strata i przedwczesne porody, ale także radość i zwycięstwo.Na Instagramie macierzyństwo jest piękne, słodkie, bezproblemowe. W rzeczywistości coraz więcej kobiet ma problemy z zajściem w ciążę, donoszeniem i urodzeniem zdrowego dziecka. I to oznacza dla nich piekło.Czas, by świadomie i pewnie podejść do tematu macierzyństwa i ojcostwa. Rozpoznać swoje psychiczne blokady, podważyć obowiązujące stereotypy, przygotować się na walkę: ze sobą, organizmem i czasem. Bo bardzo często zdarza się, że dobrze zadane pytanie oraz trafna diagnoza pozwalają bardzo szybko cieszyć się najpiękniejszym okresem w życiu i zostać szczęśliwym rodzicem zdrowego dziecka.
Poznaj sekrety japońskiej drogi do długowieczności!Maciej Kozakiewicz, autor bestsellera Slow jogging wskazuje, jak prowadzić zdrowy styl życia zgodnie z kulturą azjatycką. Przybliża narzędzia, metody i techniki służące dbaniu o ciało, umysł i ducha. Dzięki tej książce:poznasz zasadę NIKO NIKO, czyli codziennej porcji aktywności bez zbędnego obciążania organizmu;dowiesz się, czym jest SHINRIN-YOKU, czyli kąpiel w naturze;znajdziesz swoją kotwicę długowieczności IKAGAI, powód dla którego codziennie wstajesz z łóżka, i który zapewni ci zdrowie;dowiesz się, jaka jest twoja optymalna dawka kalorii HARA HACHI BU, a mając dobry kontakt z ciałem, nie będziesz się przejadał i poprawisz przemianę materii;zrozumiesz, czym jest WABI SABI, czyli piękno przemijania i niedoskonałości.Nie musisz nieustannie dążyć do bicia rekordów i poprawy wyników. Zwolnij, a wtedy odnajdziesz życiowy spokój i satysfakcję. Już dziś zbliż się do poziomu aktywności naszych przodków, pokochaj proste czynności, zadbaj o zwiększające witalność nawyki swoje i twoich dzieci, odżywiaj się mądrze, słuchaj swojego organizmu.
Bądź przygotowany. Chroń swoją rodzinę i przetrwaj! Nieujarzmiona natura, atak terrorystyczny albo zwykłe zdarzenie losowe mogą sprawić, że nasz świat skomplikowanych zależności zacznie się rozpadać. Brak prądu, wody w kranie, olbrzymie korki samochodowe. Nieczynne bankomaty, śnieżyce, wichury. Te i wiele innych problemów mogą na nas spaść zupełnie niespodziewanie. Nie możemy im zapobiec, ale możemy być na nie przygotowani. Dowiedz się, o co i jak możesz zadbać wcześniej. Przygotuj się na każdą sytuację awaryjną zarówno w mieście, jak i poza nim. Jakie zapasy warto gromadzić na czarną godzinę? Jak podejmować słuszne decyzje? Co to jest EDC i BOB? Jak oczyszczać wodę i powietrze?
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania.
Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?
Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Toolbook zawiera:
prezentację technik gotowania w terenie (żar, dół ziemny, gotowanie kamieniami), przepisy kulinarne, poradnik, jak rozpalić ogień (łuk ogniowy, świder ręczny), opis gatunków drzew – jak i do czego je wykorzystać (rozpałka, podtrzymanie ognia, tworzenie żaru, wędzenie, itd.), filmy instruktażowe dostępne w aplikacji Pascal AR, mocny rzemień, linijkę calową i centymetrową. W serii ukazały się:
"Przygotowani przetrwają", "Sztuczki survivalowe", "Terenowa apteczka ziołowa".
#eiffeltower #louvre #arcdetriomphe • Gdzie najlepiej potańczyć w Paryżu? • Na którym piętrze mieszkali najbogatsi paryżanie? • Ile jest rodzajów sera? • Gdzie spoczywa Maria Skłodowska-Curie? Paryż, czyli nowe spojrzenie na stolicę Francji. Pozwól, by Pascal zabrał cię na niepowtarzalne rendez-vous z Paryżem! Spacery nad brzegiem Sekwany należą do obowiązkowego planu wyjazdu do Paryża we dwoje. Lokalne specjały w kameralnych restauracjach czy cukierenkach, w szczególności sery, desery i wino, zachwycą najbardziej wybrednych smakoszy. Nie bez przyczyny bowiem francuska sztuka jedzenia jest wpisana na Listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO. Paryż od stuleci zachwyca kolejne pokolenia swoim zarówno romantycznym, jak i artystycznym klimatem. Bez wątpienia trzeba go zobaczyć co najmniej raz w życiu. Katarzyna Kosińska-Poulet, autorka bloga o życiu we Francji i pośród Francuzów kasiakos.com
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?