Weź udział się w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu! Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników?
Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój! Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie w daniach z czasów błogiego dzieciństwa, wybierz się w kulinarną podróż po kuchniach z odległych krajów, pozwól sobie na małą ucztę dla swoich zmysłów. Czego chcieć więcej? Tofu w sosie śliwkowym, suflet serowy z gruszką, odświeżająca zupa z mango i imbirem, pierożki momo, ciasto oliwne z nektarynkami…
Nieważne, czy jesteś wegetarianinem od lat, czy chcesz jedynie ograniczyć mięso w diecie – te dania zadowolą nawet najbardziej wykwintnego smakosza i zmienią każdy posiłek w wyjątkowe przeżycie. Karolina Ponzo – podróżniczka, autorka książek, mama. Podróżowała autostopem po Indiach, tańczyła salsę na Kubie, kąpała się ze słoniami w Tajlandii, nurkowała w Kenii, podziwiała śnieżne małpy w Japonii. Choć mieszkała w Anglii, Hiszpanii i Francji, niezmiennie największą miłością darzy Gdańsk. To tutaj wraz z dwójką małych dzieci testuje nowe przepisy, zagniata ciasta i z premedytacją przemyca warzywa tam, gdzie to tylko możliwe. W wolnych chwilach podejmuje kolejne nieudane próby nauki hiszpańskiego, czyta skandynawskie kryminały i gości znajomych na wieczorach z grami planszowymi.
Kolumbia jest rozpieszczona przez Matkę Naturę. Jako jeden z nielicznych krajów w Ameryce Łacińskiej ma wybrzeże nad dwoma oceanami, ośnieżone szczyty Andów, cztery pustynie oraz Amazonię. To kraj tak bogaty w wodę, że ok. 60% energii pochodzi z hydroelektrowni. Kraina 365 odmian owoców: Kolumbijczycy chwalą się, że każdego dnia mogą jeść inny przysmak. A ponieważ nie ma tutaj pór roku, owoce spadają z drzew właściwie bez przerwy. Eldorado?Gdy mówię, że mieszkam w Kolumbii, większość Polaków chwyta się za głowę, pytając: Dziewczyno, czy tobie jest życie niemiłe?. Trzeba bowiem być (rzekomo) mocno szalonym, aby dobrowolnie osiąść w kraju, który nadal słynie z Pabla Escobara, konfliktów i ładunków kokainy przemycanych do Europy w kartonach z bananami.Ola Andrzejewska mieszka w Kolumbii od ponad 15 lat. Blogerka, vlogerka oraz autorka artykułów o tym kraju, publikowanych m.in. w Wysokich Obcasach.Polski to prawdziwy łamacz języka. Po kolumbijskim internecie krążył kiedyś mem, w którym polscy piłkarze zamiast nazwisk mieli na swoich koszulkach nadrukowane hasła do wi-fi.Subiektywna wizja Kolumbii dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać Kraj Tysiąca Kolorów i nieźle się przy tym bawić. To także przykład przygody, jaką można przeżyć w Kolumbii. Swoisty instruktaż, na co się tutaj przygotować, oraz opowieść o tym, co łączy, a co różni dwa światy ten znad Wisły i ten znad Amazonki.
Powalczcie z grawitacją w Chatce Wariatka, odkryjcie kulturę i religię Łemków, poznajcie historię wychodni skalnej Diabli Kamień, rozszyfrujcie tajemnice osuwiskowych Jeziorek Duszatyńskich, i koniecznie wstąpcie do Chatki Wędrowca na naleśnika giganta z jagodami!Autorzy fanpage'a Góry z dzieckiem tym razem zapraszają was w najbardziej dzikie zakątki Polski Bieszczady i Beskid Niski. Odkrywają przed wami fascynujący świat przyrody, gdzie możecie spotkać żubra, bobra, wilka, a nawet niedźwiedzia w ich naturalnym środowisku. Marlena i Mariusz Woch pokazują, że Bieszczady i Beskid Niski to nie tylko Jezioro Solińskie czy Iwonicz-Zdrój, ale również wiele innych, ciekawych i często zaskakujących miejsc, a przede wszystkim udowadniają, że tereny te idealnie nadają się do rozbudzenia w dziecku miłości do gór. Autorzy rodzice dwojga dzieci uważają, że realizacja pasji zależy od odpowiedniej motywacji i dobrego planu działania. Chociaż nie mieszkają w górach, spędzają tam każdą wolną chwilę. Teraz dzielą się z wami swoim doświadczeniem i praktycznymi radami.
Opowieść o tym, jak łatwo pogubić się w pogoni za pieniędzmi i stracić to, co najcenniejszeAlicja postanowiła nigdy nie wracać do rodzinnego Kołobrzegu. Złość i duma nie pozwalały jej wysłuchać najbliższych.Ale los bywa przewrotny i Alicja musi wrócić, bo z dnia na dzień zostaje z niczym. Jej mąż jest oskarżony o przestępstwa skarbowe i tonie w długach. Alicja kolejny raz musi uciekać, tym razem z miejsca, w którym udało jej się zapomnieć o przeszłości. Ale czy na pewno zapomniała? Czy przeszłość można tak po prostu wymazać, udawać, że nigdy się nie wydarzyła?Alicja będzie musiała stanąć twarzą w twarz z ludźmi, którzy mieli zapewnić jej poczucie bezpieczeństwa i szczęście, a zdradzili ją w najdotkliwszy sposób. Będzie musiała też nauczyć się tego, czego nigdy nie potrafiła być sama.
Skąd się wzięły czarne plaże?Jak przygotować się do wycieczki na Etnę?Co zjeść w locie?Jak uratować żółwia?Na mapie gastronomicznej Sycylii street food zajmuje szczególne miejsce. Wpisuje się w tradycję regionu, będąc alternatywą dla długich posiłków zarówno dla mieszkańców, jak i turystów odwiedzających tę część Włoch. Warto tu skorzystać z bogatej oferty pranzetti volanti (posiłków w locie) i stołować się na ulicy, w licznych rosticceriach, lokalach przy kioskach czy w smażalniach.Il cibo nelle mani to jedzenie na wynos w doskonałym wydaniu i wybornej oprawie. Wizytówką sycylijskiego street foodu jest pane con panele. Panelle to tradycyjne palermitańskie placuszki z mąki z ciecierzycy, smażone na oczach klientów, które można włożyć do świeżej bułki posypanej sezamem. W ofercie nie brakuje oczywiście najróżniejszych odmian pizzy oraz innych przysmaków serwowanych na zimno i ciepło o każdej porze dnia i nocy.Dominika Friedrich, autorka przewodnika oraz bloga Sycylia bocznymi drogami
Bari, Apulia i Półwysep GarganoIle wysp tworzy archipelag Tremiti?Skąd Bona Sforza przywiozła do Polski włoszczyznę?Gdzie leży stolica bajkowych domków trulli?Czym jest włoskie płynne złoto?Lu sule, lu mare, lu ientu: tak nazywają się w apulijskim dialekcie słońce, morze i wiatr. Tak też można opisać w trzech słowach ten wciśnięty w wąziutki obcas włoskiego buta południowy region kraju. W czerwonej, spalonej słońcem ziemi Apulii jest coś niezwykłego. W roślinności, która mimo uciążliwego gorąca wytrwale rośnie, służąc w potrzebie wyczekiwanym przez człowieka cieniem.Apulia to ziemia niewiarygodnego wręcz bogactwa historii, kultury i tradycji. Kierując się na południe, mija się średniowieczne zamki, barokowe miasta i miasteczka, białe mieściny o wyjątkowym klimacie i niespotykaną nigdzie indziej architekturę. Przeszłość jest stale obecna w teraźniejszości regionu: w budownictwie, atmosferze, stylu życia, przepisach kulinarnych i wreszcie w opowieściach.Kamila Kowalska, autorka przewodnika oraz bloga Autostrada del Sole
#Alhambra #ZamekGibralfaro #SkałaGibraltarska • Co wspólnego mają Antonio Banderas i Pablo Picasso? • Czy Centre Pompidou na pewno znajduje się w Paryżu? • Jaką kawę wybrać w Maladze? • Gdzie w Andaluzji znajduje się wioska Smerfów? Malaga, Grenada i Gibraltar, czyli nowe spojrzenie na południe Hiszpanii. Po wyjeździe z Pascalem przekonasz się, że Andaluzja to kraina zawieszona gdzieś pomiędzy Europą i Afryką. Malaga ma wszystko: morze i góry, świetne bary tapas i plaże, okolice, które zachwycają spektakularną przyrodą i niezwykłe muzea. Granada ze swoją Alhambrą, arabską dzielnicą z teteriami oraz ośnieżonym pasmem Sierra Nevada, jest niezwykle urokliwa. Gibraltar zaś to nie tylko bezcłowe sklepy, ale miejsce, w którym w zadziwiający sposób łączą się różne światy – brytyjski, hiszpański, arabski i żydowski. Monika Bień-Königsman, autorka przewodnika i bloga Hiszpańskie smaki
Mediolan i jeziora Garda, Como, Maggiore Gdzie na zakupy? Como, Garda czy Maggiore? Gdzie leczył depresję Mussolini? Jak działały wynalazki Leonarda da Vinci? Możesz oczywiście poprzestać na programie minimum: pstryknąć obowiązkową fotkę na tle słynnej fasady Duomo, rozczarować się frontem La Scali, zrobić modne zakupy na Via Montenapoleone, przejść się po mediolańskim „salonie” od katedry do zamku Sforzów i koniecznie stanąć w obliczu Ostatniej Wieczerzy, żeby poczuć się jak Tom Hanks w Kodzie da Vinci. Ale wtedy nie zobaczysz Mediolanu. Chyba że... chyba że podejmiesz wyzwanie. Mediolanowi musisz stawić czoło, jeśli chcesz, by odkrył przed tobą swoje sekrety. Wiedzą o tym dobrze mediolańczycy. Na zachwyt musisz ciężko zapracować. Dać szansę – miastu i sobie. Inaczej po tobie. Wyjeżdżaj. Grzegorz Franczak, tłumacz i badacz literatury, profesor na Uniwersytecie Mediolańskim
oJak zobaczyć wieloryby i żółwie morskie?o Gdzie popływać z delfinami?o Którędy do plantacji ananasów?o Gdzie są baseny termalne, a gdzie plaża idealna? Azory, czyli nowe spojrzenie na archipelag. Po wyjeździe z Pascalem zrozumiesz, że to wszystko pozory: liczą się tylko Azory! Dziewięć wysp. Sao Miguel jest największa i najbardziej zaludniona. Santa Maria - najcieplejsza i najbardziej nasłoneczniona. Terceira została odkryta jako trzecia, stąd nazwa. Pico zachwyca wznoszącym się ponad chmurami szczytem. Faial nazywana jest Niebieską Wyspą ze względu na porastające ją hortensje. Sao Jorge to druga najdłuższa wyspa (56 km), a Corvo - najmniejsza (17 km2). Graciosa jest spokojna i rolnicza. Flores to zielony raj pełen jezior, wodospadów i stromych dolin.Emilia Pollok, blogerka, nie rozstaje się z plecakiem i namiotem
Kawa po wiedeńsku i perfekcyjne miasteczkaWiedeń dostojna i dynamiczna stolicaWachau sekrety doliny DunajuSalzburg niczym muzyka MozartaAlpy wizytówka krajuTwój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Austrii. Nic cię nie ominie!Rankingi atrakcjiKnajpki, w których jedzą miejscowiRekomendacje autorówIntuicyjna nawigacjaCzytelne planyRozkładana mapa
Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania - wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.Dodatkowo w książce znajdziesz: kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki, listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni, zdrowe zamienniki popularnych produktów, przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.124 kwadransowe przepisy. 31 godzin pysznej zabawy.
Najsłoneczniejszy kraj w EuropieDubrownik turystyczny symbol ChorwacjiPrzylądek Kamenjak 30 km wybrzeża pełnego plaż, klifów i zatokZagrzeb urzekająca stolica krajuOpatijska Riwiera czar kurortowego życiaAleksandra Zagórska-Chabros góralka z Gór Świętokrzyskich. Autorka bloga Bałkany według Rudej, a także przewodników po Bałkanach (m.in. po Serbii, Bośni i Hercegowinie, Słowenii i Czarnogórze) oraz książki Bałkany. Podróż w mniej znane. Gdy nie pracuje lub nie pisze, to biega, jeździ na rowerze, spaceruje z psami i oczywiście podróżuje.
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i ElleRozszerzone wydanie 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Katarzyna Biłas, autorka książki ""Bez cukru a słodkie"", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności!Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami.Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów.Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń!
La dolce vitaRZYM stolica świataWENECJA karnawał i gondoleTOSKANIA idylliczne krajobrazyCINQUE TERRE kolorowe miasteczkaApulia rajskie plażeMagdalena Ciach-Baklarz współautorka przewodnika Włochy z serii Praktyczny Przewodnik i autorka bloga Italia poza szlakiem.Twój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Włoch. Nic cię nie ominie!Rankingi atrakcjiKnajpki, w których jedzą miejscowiRekomendacje autorówIntuicyjna nawigacjaPRZEWODNIK + MAPA
Sycylia i Apulia najpiękniejsze wybrzeża EuropyWenecja, Florencja, Bolonia turystyka miejska z klimatemLombardia rajskie jeziora WłochJest w tym kraju coś, co daje mi poczucie szczęścia. Sprzyjają temu nie tylko urozmaicone krajobrazy i oszałamiające piękno architektury i sztuki, ale też mieszkający tam ludzie. Pokochałam wędrówki przez Włochy bez pośpiechu, z postojem w barze na espresso, zapuszczaniem się w boczne drogi, które zawsze przynoszą interesujące odkrycia.Magdalena Ciach-Baklarz, współautorka przewodnika oraz autorka bloga Italia poza szlakiem4 kroki do udanej podróży!INSPIRATOR precyzyjnie zaplanowane wycieczki, osobiste relacjeZWIEDZANIE ciekawe miejsca, których nie znajdziesz nigdzie indziej, porady i rekomendacjePOZNAJ WŁOCHY wszystko, co musisz wiedzieć, aby zrozumieć ten krajZAPLANUJ WYPRAWĘ krok po kroku zorganizuj idealną podróż
Stolica świata i Wieczne MiastoKOLOSEUM symbol miastaWATYKAN najmniejsze państwo świataKAPLICA SYKSTYŃSKA freski Michała AniołaSCHODY HISZPAŃSKIE obowiązkowe selfieKamila Kowalska wrocławianka, prawniczka, miłośniczka podróży. Autorka i współautorka wielu przewodników po różnych miastach i regionach Włoch. Prowadzi bloga Autostrada del Sole, gdzie opowiada o swoich włoskich fascynacjach. W autorskim projekcie Atelier del Sole przekonuje, że włoskość może być terapeutyczna. Od 2003 r. mieszka w Rzymie, po którym przemieszcza się jakżeby inaczej czerwoną vespą.Twój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Rzymu i Watykanu. Nic cię nie ominie!Rankingi atrakcjiKnajpki, w których jedzą miejscowiRekomendacje autorówIntuicyjna nawigacjaPRZEWODNIK + MAPA
Dubrownik miasto Gry o TronNiesamowity krajobraz archipelagu KornatiZlatni Rat plaża rzeźbiona wiatrem i falamiChorwacja mnie zauroczyła. Zakochałam się w nieco chaotycznej Puli, która nie jest tak wymuskana i dopieszczona jak inne chorwackie miasta. Polubiłam klimat panujący w Zadarze, a rejs do Parku Narodowego Kornati był od początku do końca cudowny. Zagrzeb ukazał mi zupełnie inne oblicze Chorwacji. Przemierzając jego uliczki wolnym, niespiesznym krokiem, odkryłam wiele nieoczywistych i wspaniałych miejsc.Aleksandra Zagórska-Chabros, autorka przewodnika oraz bloga Bałkany według Rudej4 kroki do udanej podróży!INSPIRATOR precyzyjnie zaplanowane wycieczki, osobiste relacjeZWIEDZANIE ciekawe miejsca, których nie znajdziesz nigdzie indziej, porady i rekomendacjePOZNAJ CHORWACJĘ wszystko, co musisz wiedzieć, aby zrozumieć ten krajZAPLANUJ WYPRAWĘ krok po kroku zorganizuj idealną podróż
Przepis na szczęście po hiszpańsku? Trochę spontaniczności i otwartości, umiejętność cieszenia się chwilą… i pyszne tapas. Obowiązkowo w gronie przyjaciół!
Chcesz wiedzieć, jak żyć lepiej, pełniej, trochę wolniej i zwyczajnie radośniej? Weź przykład z Hiszpanów! Monika Bień-Königsman udowadnia, że słoneczna pogoda, tłumy tańczące na ulicy i wypełnione po brzegi bary nie są niezbędne do tego, by poczuć hiszpański klimat i radość. Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do Andaluzji, która nie wymaga wychodzenia z domu. Poznaj sekrety tego wyjątkowego regionu i wypróbuj ponad 50 oryginalnych przepisów, które pozwolą ci stworzyć smaki rodem z hiszpańskich barów we własnej kuchni!
Ta opowieść jest tak barwna i różnorodna jak tapas, a do tego zaskakuje i urzeka – zupełnie jak Hiszpania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?