Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. A do tego wspaniałe wina.
Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, najczęściej w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływających z nim załóg.
W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.;)
Kali oreksi! – smacznego!
Mając czternaście lat, Laura Dekker wyruszyła na ocean zrealizować marzenie swojego życia - stać się najmłodszą w historii żeglarką, która samotnie opłynęła Ziemię. By wypłynąć w rejs, musiała najpierw na sali sądowej pokonać opór nieprzychylnych jej pomysłowi holenderskich władz , a później zmierzyć się ze społeczną krytyką.
Przez długie tygodnie przemierzała wzburzone morza, zmagała się ze sztormami i dzielnie znosiła samotność, by po 518 dniach szczęśliwie ukończyć żeglugę na karaibskiej wyspie Sint Maarten.
Marzenie pewnej dziewczyny to autobiograficzna opowieść Laury o jej podróży, o radościach i niebezpieczeństwach samotnej żeglugi i o poznawaniu świata z pokładu małego jachtu. To również świadectwo niezwykłej determinacji i młodzieńczej odwagi. Wciągająca i inspirująca książka o prawdziwej przygodzie, która oczaruje czytelnika niezależnie od wieku.
Żegluj jak ekspert. Sprawdzone i skuteczne porady to kompendium praktycznej wiedzy żeglarskiej, której nie znajdziecie w podręcznikach. Składa się z tekstów publikowanych na łamach czasopisma „Yachting Monthly”. Każdy rozdział poświęcony jest konkretnej umiejętności, a poszczególne procedury poza szczegółowym omówieniem, przedstawiane są krok po kroku na zdjęciach z opisami. Zakres tematyczny obejmuje wiele zagadnień, od dbania o „ducha” załogi, przez cumowanie w zatłoczonych marinach, naprawę silnika na morzu, korzystanie z nowoczesnej elektroniki po manewr „człowiek za burtą” i współpracę z załogą helikoptera ratunkowego. Przeznaczona dla tych wszystkich, którzy prowadzą rejsy morskie – sterników, skiperów oraz żeglarzy, którzy właśnie szykują się na swoją pierwszą samodzielną morską przygodę lub po prostu potrzebują uzupełnić wiedzę wyniesioną z kursów i rejsów stażowych. Tom Cunliffe to ekspert żeglarski z ponad 50-letnim doświadczeniem – zaczął pływać z ojcem już jako nastolatek. Młodzieńcza pasja przerodziła się w profesję – Tom pływał jako bosman na statkach handlowych i prowadził jako skipper rejsy na luksusowych jachtach turystycznych. Od 35 lat uczy żeglarstwa, jest instruktorem i egzaminatorem Royal Yachting Association na kapitańskie stopnie żeglarskie. Ma na koncie liczne rejsy transatlantyckie. Jest autorem wielu książek, publikacji i filmów, od lat ma własną stałą rubrykę w kultowym magazynie żeglarskim „Yachting Monthly”. Jest także zapalonym motocyklistą. Książka została włączona przez Międzynarodową Federację Szkół Żeglarskich (ISSA) do programu szkoleniowego. Będzie polecana wszystkim zrzeszonym w federacji szkołom.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?