Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Ziołolecznictwo rozwijało się aż do końca wieku XIX, kiedy to pojawiły się pierwsze leki syntetyczne. W "wieku pary i elektryczności" wydawało się, że chemia wyprze całkowicie starą tradycję, ale opamiętanie przyszło już w połowie wieku XX, wraz z rozwojem farmakologii leku roślinnego. Okazało się, że spychane do kąta naturalne specyfiki mogą stanowić źródło współczesnych informacji - przecież ogromna większość roślin leczniczych zawiera dziesiątki, o ile nie setki mozolnie izolowanych składników czynnych, które znalazły zastosowanie we wszystkich dziedzinach współczesnej wiedzy klinicznej, onkologii nie wykluczając. Książka nie jest słownikiem, almanachem ani przewodnikiem terapeutycznym - naszym zadaniem było przedstawienie wyboru tekstów publikowanych w "Leku w Polsce" przez różnych autorów opisujących leczenie ziołami, a także krótkich monografii wybranych surowców roślinnych. Zachęcamy do jej czytania nie "jednym tchem", ale do powolnego jej smakowania - przecież ziołolecznictwo jest domeną cierpliwych terapeutów i rozumnych pacjentów, nieoczekujących poprawy swego stanu zdrowia po zażyciu kilku tabletek, najlepiej w ciągu niewielu godzin Spis treści Przedmowa Zioła wspomagające pracę układu pokarmowego. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Zioła wspomagające oczyszczanie organizmu. mgr Arkadiusz Ciołkowski Zioła wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. mgr Arkadiusz Ciołkowski Wybrane surowce zielarskie stosowane w terapii zaparć. mgr Arkadiusz Ciołkowski Soki roślinne jako sposób suplementacji biologicznie czynnych związków pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Wspomaganie odporności w sezonie grypowym substancjami pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Rośliny o właściwościach immunomodulujących - przegląd najważniejszych przykładów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Wspomaganie leczenia cukrzycy preparatami obniżającymi poziom cukru. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Substancje pochodzenia naturalnego w terapii bólu gardła. mgr farm. Mateusz Jabłoński Substancje pochodzenia naturalnego o działaniu uszczelniającym naczynia i poprawiającym krążenie żylne - na przykładzie hemoroidów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Rola bylicy rocznej - wzmacnianie odporności w terapii boreliozy. mgr Arkadiusz Ciołkowski Głóg (Crataegus spp.) w terapii chorób układu krążenia. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Wspomagające działanie tymianku w problemach z drogami oddechowymi. mgr Arkadiusz Ciołkowski Szafran - naturalny sposób na poprawę zdrowia. Przegląd badań. mgr farm. Beata Rychlewska-Kłaput Dziesięć korzyści ze stosowania preparatów z ashwagandhą. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Winorośl właściwa - wysoko ceniony gatunek leczniczy, spożywczy i kosmetyczny. Marta Sharafan, Magdalena Anna Malinowska, Marta Kubicz, Arnaud Lanoue, Manon Ferrier, Christophe Hano, Nathalie Giglioli-Givarc'h, Elżbieta Sikora, Agnieszka Szopa Zastosowanie palmy sabałowej w terapii łagodnego przerostu prostaty. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Nasiona chia w nowoczesnej dietoterapii. mgr Sara Motyka, prof. dr hab. n. farm. Halina Ekiert, dr hab. n. farm. Agnieszka Szopa prof. UJ 110 Bez czarny jako źródło związków o wielokierunkowym działaniu biologicznym. dr Paweł Siudem Kurkumina jako składnik suplementów diety. Barbara Misiło, dr Paweł Siudem Szałwia lekarska (Salvia officinalis): właściwości i zastosowanie. mgr farm. Mateusz Jabłoński
Książka powstała jako skrypt dla studentów kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie (WSIiZ), po serii wykładów i ćwiczeń pt. "Surowce naturalne w profilaktyce i terapii wybranych schorzeń" prowadzonych przez Autorów. Z pewnością może służyć także innym osobom zajmującym się badaniem właściwości i wpływem na organizm człowieka wybranych, ważnych związków biologicznie aktywnych, jakimi są fitochemikalia. Zamiarem naszym było podanie dużej liczby terminów naukowych, słów-kluczy, z ich odpowiednikami w języku angielskim, celem ułatwienia odszukania pogłębionych specjalistycznych informacji na sygnalizowane tematy. Założyliśmy również, że opisy leczniczych i prozdrowotnych właściwości środków botanicznych powinny być uzupełnione podstawowymi informacjami o ich przydatności w schorzeniach zaliczanych do chorób cywilizacyjnych, globalnie dotykających setek milionów pacjentów. Wyjaśnienie właściwości leczniczych środków botanicznych wymaga znajomości mechanizmów oddziaływania danego fitozwiązku na procesy życiowe pacjenta. W tym celu zamieściliśmy podstawowe informacje o mechanizmach powstawania chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy typu 2, schorzeń nowotworowych, chorób metabolicznych. Staraliśmy się poruszyć skomplikowane kwestie legislacyjne jakości i bezpieczeństwa surowców roślinnych, w tym również badań toksykologicznych, badań preklinicznych i klinicznych. Skrypt zawiera także wykaz nowości legislacyjnych (rejestracja "leku botanicznego") i naukowych. Mamy nadzieję, że Czytelników zaciekawią sygnalizowane w książce nowości, dotyczące np. badań epigenomu i zegara epigenetycznego człowieka, metylacji DNA i inne. Liczne terminy specjalistyczne (słowa-klucze) są celowo zaznaczone w tekście wytłuszczoną czcionką i wielokrotnie powtarzane w celu ułatwienia wyszukania i rozszerzenia informacji w internetowych bazach danych. Przy powszechnym obecnie internetowym dostępie do literatury świadomie ograniczyliśmy cytowanie piśmiennictwa głównie do publikacji przeglądowych i metaanaliz, w większości opartych na przeglądzie randomizowanych badań klinicznych (RCT, randomized clinical trials). Książka zawiera spis głównych słów-kluczy oraz leksykon trudniejszych terminów. Mamy nadzieję, że celowe wielokrotne powtarzanie pełnych nazw słów-kluczy nie będzie irytujące, przeciwnie - utrwali potrzebne pojęcia i definicje. Mamy też nadzieję, że książka będzie służyć jako przewodnik po skomplikowanym świecie roślinnych suplementów i ich właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Zapraszamy do lektury! Autorzy: Krzysztof L. Krzystyniak, Joanna Grzyb, Warszawa 2024, ISBN: 978-83-66866-67-6
Nowe wydanie 2024! Warszawa 2024 rok, oprawa miękka B5 , pełen kolor, 204 strony. W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu. Dieta DASH oparta jest na wynikach wieloletnich badań naukowych i rekomendowana przez ekspertów międzynarodowych towarzystw naukowych. SPIS TREŚCI: Recenzja prof. dr. hab. n. med. Leszka Czupryniaka Przedmowa do wydania III Dieta DASH na podium najzdrowszych diet świata 2023 Dieta DASH skuteczna w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia, obniżaniu stężenia cholesterolu, zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych Dlaczego ważne jest dążenie do uzyskania wartości optymalnych ciśnienia tętniczego krwi Badanie DASH Witamina D niezbędna do dobrego wchłaniania wapnia Dieta DASH a cukrzyca. Modyfikacja diety DASH dla osób z cukrzycą Dieta DASH obniża podwyższone stężenie "złego" cholesterolu LDL we krwi Dieta DASH zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Analiza Funga i wsp. Dieta DASH wydłuża życie, zmniejsza ryzyko umieralności ogólnej oraz z powodu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworówAnaliza Reed'iego i wsp. Co o diecie, w tym diecie DASH i nadciśnieniu, napisali eksperci w najnowszych rekomendacjach towarzystw naukowych Dieta DASH na co dzień. Jak stosować ją w praktyce Sposób opracowywania przepisów Najważniejsze informacje o diecie DASH dla pacjentów Przepisy na 1 porcję Wybrane piśmiennictwo
Poradnik Żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę typu 2 - wersja mini (B6) Praktycznego Poradnika Żywieniowego autorstwa Aleksandry Cichockiej. Wydanie kolorowe na papierze kredowym. Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów - ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Książka przeznaczona dla pacjentów zagrożonych cukrzycą typu 2 oraz u których zdiagnozowano stanu przedcukrzycowy. Diagnoza ta pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia w tym szczególnie odżywiania. Cukrzyca typu 2 jest choroba dietozależna, sposób odżywiania oraz styl życia ma ogromny wpływ na jej rozwój i leczenie.Ta książka ułatwi zrozumienie Twojej choroby oraz poradzenie sobie z przygotowaniem posiłków. Dowiesz się, jak zmodyfikować sposób żywienia, wyrobić zdrowe nawyki, znaleźć motywację do ruchu.Autor Aleksandra Cichocka wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywienia i Żywności popularyzator zdrowego stylu życia, ekspert w dziedzinie profilaktyki i leczenia dietetycznego cukrzycy typu 2.
Vademecum technika farmaceutycznego tom 1. i tom 2. skierowane jest do słuchaczy i absolwentów studium farmaceutycznego, uczniów policealnych szkół farmaceutycznych, którzy przygotowują się do egzaminu państwowego potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Z całą pewnością przyda się również stażystom i osobom rozpoczynającym pracę w aptece lub przemyśle farmaceutycznym. Tom 1. Teoria i praktyka ujmuje materiał w formie notatek w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić samodzielne uczenie się. Zawiera zestawienia tabelaryczne, podsumowania, schematyczne rysunki oraz przykładowe zadania wraz z rozwiązaniami. Publikacja powstała na bazie nowej podstawy programowej (MED. 09.), a jej treści dają uczniowi solidne fundamenty wiedzy, którą można poszerzać, np. dzięki literaturze uzupełniającej ujętej w bibliografii. Warszawa 2023, 280 stron, oprawa miękka. Tom 2. Zadania egzaminacyjne powstały jako narzędzie wsparcia przy powtarzaniu materiału w trakcie roku szkolnego oraz podczas przygotowywania się do egzaminu końcowego. Zawiera pogrupowane tematycznie zadania oparte na materiale omówionym w części teoretycznej tomu 1. oraz zadania praktyczne (obliczenia na podstawie recepty lekarskiej). Inne zawarte w nim zadania odnoszą się do eksperymentów i wymagają obliczeń rachunkowych - zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce.Zadania oznaczone symbolem CKE pochodzą z egzaminów zawodowych z poprzednich lat i są przykładem różnego stopnia trudności egzaminacyjnych. Wszystkie grupy zadań, czyli tematycznie uporządkowane kwestie do rozwiązania opatrzone są komentarzami i wskazówkami autora, ułatwiającymi uczenie się, zapamiętywanie i sprawne rozwiązywanie tych poleceń przez uczniów. Warszawa 2023, ok. 258 stron, oprawa miękka. Spis treści: 1. PODSTAWY FARMAKOLOGII ROZWIĄŻ ZADANIAEGZAMINACYJNE 2. PODSTAWY FARMAKOGNOZJI ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE 3. PODSTAWY ZDROWIA PUBLICZNEGO ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE 4. PODSTAWY CHEMII OGÓLNEJ, ORGANICZNEJ I FARMACEUTYCZNEJ ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE 5. TECHNOLOGIA POSTACI LEKÓW ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE 6. TECHNIKA SPORZĄDZANIA LEKÓW ROZWIĄŻ ZADANIA MATURALNE 8. PROWADZENIE OBROTU PRODUKTAMI LECZNICZYMI,WYROBAMI MEDYCZNYMI, SUPLEMENTAMI DIETY I ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA ŻYWIENIOWEGO ORAZ INNYMI PRODUKTAMI DOPUSZCZONYMI DO OBROTU W APTECE NA PODSTAWIE PRZEPISÓW PRAWA ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE 9. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA RECEPTURA APTECZNA ROZWIĄŻ ZADANIA EGZAMINACYJNE
Vademecum technika farmaceutycznego tom 1. i tom 2. skierowane jest do słuchaczy i absolwentów studium farmaceutycznego, uczniów policealnych szkół farmaceutycznych, którzy przygotowują się do egzaminu państwowego potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Z całą pewnością przyda się również stażystom i osobom rozpoczynającym pracę w aptece lub przemyśle farmaceutycznym. Tom 1. Teoria i praktyka ujmuje materiał w formie notatek w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić samodzielne uczenie się. Zawiera zestawienia tabelaryczne, podsumowania, schematyczne rysunki oraz przykładowe zadania wraz z rozwiązaniami. Publikacja powstała na bazie nowej podstawy programowej (MED. 09.), a jej treści dają uczniowi solidne fundamenty wiedzy, którą można poszerzać, np. dzięki literaturze uzupełniającej ujętej w bibliografii. Warszawa 2023, 280 stron, oprawa miękka. Tom 2. Zadania egzaminacyjne powstały jako narzędzie wsparcia przy powtarzaniu materiału w trakcie roku szkolnego oraz podczas przygotowywania się do egzaminu końcowego. Zawiera pogrupowane tematycznie zadania oparte na materiale omówionym w części teoretycznej tomu 1. oraz zadania praktyczne (obliczenia na podstawie recepty lekarskiej). Inne zawarte w nim zadania odnoszą się do eksperymentów i wymagają obliczeń rachunkowych - zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce.Zadania oznaczone symbolem CKE pochodzą z egzaminów zawodowych z poprzednich lat i są przykładem różnego stopnia trudności egzaminacyjnych. Wszystkie grupy zadań, czyli tematycznie uporządkowane kwestie do rozwiązania opatrzone są komentarzami i wskazówkami autora, ułatwiającymi uczenie się, zapamiętywanie i sprawne rozwiązywanie tych poleceń przez uczniów. Warszawa 2023, ok. 258 stron, oprawa miękka.
Nauka staje się siłą wprowadzającą zmiany i stawiającą nowe wymagania rynkowi żywności i suplementów diety. Niezwykle szybki postęp w dziedzinie biochemii, medycyny molekularnej czy nutrigenomiki powoduje, że właśnie te dziedziny będą miały coraz większy wpływ na żywność.Jak wiadomo, aby żyć musimy się odżywiać. Ale sposób życia zmienia się i musi zmieniać się też sposób żywienia. Czasem słyszy się opinię, że wystarczy zdrowo się odżywiać, a żadne suplementy diety nie będą nam potrzebne. Otóż nie jest to prawda.Perfekcyjnie zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich koniecznych składników odżywczych, jest trudna do zrealizowania. Warto zauważyć, że poglądy na to, co jest zdrowe zmieniały się na przestrzeni dziejów. Obecnie również trwają dyskusje i spory (np. masło czy margaryna, ile jajek tygodniowo), ale nie są kwestionowane korzyści zdrowotne z dużego spożycia warzyw i owoców.W USA, a także w Europie lansowana jest dieta 5D, czyli 5 razy dziennie owoce i warzywa. Niestety, mimo ustalenia optymalnej diety przez naukowców i propagowania jej walorów, stosuje ją tylko ok. 10% ludzi.Nowoczesny styl życia doprowadził do znaczących zmian w dziennym spożyciu wielu składników. Odchodzi się od gotowania w domu, rośnie natomiast konsumpcja przemysłowo przetworzonej żywności. Taka żywność często zawiera mało oryginalnych składników odżywczych, muszą być one otrzymywane ze źródeł alternatywnych. Dodatkowo, w rozwiniętych społeczeństwach widoczna jest tendencja do prowadzenia siedzącego trybu życia. Dla wielu osób jedyny spacer to droga na parking i z powrotem. Tacy ludzie potrzebują mniej energii i mniej jedzą. Jednak zapotrzebowanie organizmu na szereg mikroskładników diety pozostało takie samo. Ile i jakich składników brakuje i skąd je wziąć? No właśnie!
Czy podejrzewasz, że bliska Ci osoba (partner, matka, przyjaciel, sąsiadka) ma depresję? A może ma już diagnozę, ale odmawia leczenia albo czekacie długo na efekty? Książka Jak pomóc osobie z depresją. Porady psychiatry i opiekuna powstała jako odpowiedź na Twoje pytania. Dowiesz się z niej:jak namówić bliską osobę na wizytę u specjalisty;którego specjalistę wybrać (lekarza rodzinnego, psychiatrę czy terapeutę);jak zachowywać się w stosunku do osoby chorej;jak poradzić sobie z frustracją, która pojawia się w kontaktach z osobą chorą;jak postępować, gdy lek zadziała lub nie daje efektu,jak wykorzystać aplikacje na smartfon w celu powrotu do zdrowia;jak zapobiegać nawrotom depresji.Poznasz również historie innych osób, które opiekowały się bliskimi w depresji. Poza tym w książce znajdziesz fakty i mity na temat leczenia przeciwdepresyjnego oraz przewodnik po lekach o działaniu antydepresyjnym, dostępnych aktualnie na polskim rynku.Opieka nad osobą w depresji to trudne zadanie, dlatego chcemy je choć trochę ułatwić.
Niniejsze opracowanie pt. Wybrane zagadnienia z farmakologii dla studentów i lekarzy zostało napisane dla osób, których praca wymaga praktycznej wiedzy o terapeutycznym zastosowaniu leków i skutkach ich oddziaływania na ludzki organizm.
Wiedza o lekach została w niniejszym skrypcie usystematyzowana w oparciu o anatomię człowieka i patofizjologię najczęściej spotykanych jednostek chorobowych. Zawiera krótkie i zwięzłe opisy różnych substancji syntetycznych, jak również pochodzenia naturalnego, w ramach których kolejno omawiane są mechanizmy działania, wskazania i działania niepożądane leków. Uzupełnieniem charakterystyki poszczególnych farmaceutyków są teorie receptorowe, opisy ścieżek sygnalizacyjnych i szlaków metabolicznych, które składają się na molekularny aspekt współczesnej nauki o leku.
Mając na uwadze trudności, jakie sprawia nauka farmakologii, liczę, że niniejsze opracowanie okaże się czytelne i wystarczające do zdania egzaminów zarówno w trakcie studiów medycznych, jak i kształcenia podyplomowego. Mam też nadzieję, że jako podręczne kompendium będzie przydatne w codziennej pracy z pacjentem.
Grzegorz Liczner
Absolwent kierunku lekarskiego Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Asystent w Klinice Chorób Wewnętrznych 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Bydgoszczy w trakcie szkolenia specjalizacyjnego w dziedzinie chorób wewnętrznych. Adiunkt w Katedrze Farmakologii i Terapii tamże, w grupie badawczo-dydaktycznej. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki medyczne uzyskał w 2021 r. na podstawie rozprawy pt.: „Ocena wybranych markerów obrotu kostnego u chorych z chorobą zwyrodnieniową odcinka lędźwiowego kręgosłupa”. Jest autorem i współautorem licznych artykułów w czasopismach o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Jego dorobek naukowy obejmuje prace poglądowe, opisy przypadków, rozdziały w monografiach, wystąpienia na konferencjach naukowych. Członek Towarzystwa Internistów Polskich oraz Polskiego Towarzystwa Farmakologicznego. Interesuje się literaturą popularnonaukową, kryminalistyczną i biograficzną. ORCID: 0000-0003-3505-3295.
Zamieszczone w książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022.
Autorka omówiła cele wyrównania gospodarki węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego, dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, ich czynniki ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą diety i zwiększeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem przedcukrzycowym mogą zmniejszyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy typu 2. Omówiono praktyczne wskazówki dotyczące diety, opisano produkty oraz składniki zalecane i przeciwwskazane, przedstawiono wiele tabel, podających ile tych składników zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia dotyczące wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG).
Pomocą w praktycznej realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych jadłospisów na 1500 kcal oraz opracowany przez autorkę „Talerz całodziennej diety diabetyka”.
Książka zawiera ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym wiele najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych towarzystw naukowych.
Oddzielenie poglądów od faktów nie zawsze jest oczywiste. Ale nie możemy mylić medycznie ustalonych faktów o naturze człowieka z subiektywnymi poglądami na temat dojrzewania i kształtowania się tożsamości płci, którą wszyscy bez wyjątku posiadamy. Od kilku lat z pierwszych stron gazet nie znika temat mniejszości seksualnych. Słowo "gender" oraz skrót "LGBT" pojawiają się w mediach w kontekście argumentów politycznych, bez umocowania w autentycznej wiedzy medycznej. Zamiast naukowego zainteresowania powstawaniem płci, dojrzewaniem seksualnym, są emocje. Redakcja Wydawnictwa Medyk dąży do zapełnienia tej luki informacyjnej, publikując dane uzyskane z medycyny opartej na faktach (EBM; ang. evidence-based medicine). Przykładem jest niedawno wydana książka Gender w świetle faktów medycznych (Wydawnictwo Medyk 2019). Jej autorzy - Krzysztof L. Krzystyniak i Hanna M. Kalota - poczynili kolejny krok, tworząc niniejszą publikację, w której zostały przedstawione sprawdzone fakty medyczne, psychologiczne i socjologiczne, dostępne w publikacjach naukowych z renomowanych międzynarodowych czasopism i monografii. Liczne cytowane wypowiedzi na tak skomplikowany i subiektywnie postrzegany temat, jakim jest natura seksualna człowieka, zostały przez autorów skonfrontowane z faktami naukowymi, a ewolucję historycznych poglądów i obyczajów naszych europejskich przodków autorzy wzbogacili własnymi przemyśleniami. Bardzo ważna i pomocna dla rodziców, wychowawców i pedagogów może okazać się przeprowadzona w książce merytoryczna analiza poglądów i przekonań o istnieniu rzekomej "ideologii gender", która w naszych czasach nawet doczekała się quasi-naukowych opracowań. Przekaz tej publikacji jest jasny: rzetelna wiedza medyczna pozwala wytrącić z ręki wszelkie argumenty osób, które atakują mniejszości seksualne. Pytanie, gdzie istnieje granica pomiędzy wiedzą a naszymi wyobrażeniami o gatunku Homo sapiens, jest wciąż aktualne. Najważniejsze jest zawsze to, by wszystkie nasze dzieci były akceptowane, miały szczęśliwe dzieciństwo, a w dorosłym życiu prawo do miłości. Bez względu na kolor skóry, światopogląd, czy orientację psychoseksualną.
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono:
Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie.
Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki:
omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii
podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie
zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych
Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania.
Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
Licznik kalorii obejmuje:168 produkty (84 na stronie)- strona 1: owoce, mięso i ryby, warzywa, tłuszcze i sosy- strona 2: nabiał; produkty zbożowe; orzechy i nasiona; dania, zupy, przekąski i dodatki, napoje. Przelicznik dla wszystkich produktów kcal/100 g. Przelicznik porcji potraw lub napojów dla wybranych produktów (na wskaźniku). Przelicznik wymienników węglowodanowych (WW) dla porcji (na wskaźniku). Wysiłek fizyczny równoważący posiłek w minutach. Przelicznik BMI
„Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji” przeznaczona jest zarówno dla lekarzy i specjalistów związanych ze zdrowiem, jak również dla wszystkich, którzy chcieliby poznać wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie w teorii i w praktyce, tak w znaczeniu ogólnym, jak i w wybranych chorobach, a także zrozumieć jej rolę w ochronie środowiska.
Publikacja ta skierowana jest do osób na każdym etapie życie, które chciałyby poznać bliżej
dietę wegetariańską w różnych wariantach, m.in. weganizmu, laktowegetarianizmu, jak
i fleksitarianizmu.
To swoisty przewodnik po diecie wegetariańskiej
dla:
• dorosłych
• dzieci
• kobiet w ciąży i karmiących piersią
oraz osób ze schorzeniami takimi jak:
• miażdżyca
• zaburzenia lipidowe (w tym hipercholesterolemia,
hipertriglicerydemia)
• nadciśnienie
• dna moczanowa
• cukrzyca
• schorzenia jelit.
W książce tej znajduje się również rozdział dla pacjentek z endometriozą, z którymi autorka
w dużej mierze pracuje i właśnie dla nich dostosowanie odpowiedniej diety roślinnej może stać ważnym elementem terapii tego schorzenia.
Czytelnicy znajdą tu zbiór jadłospisów i przepisów kulinarnych dla osób zdrowych oraz polecanych w różnych jednostkach chorobowych. Zostały tu przedstawione także wyniki badań naukowych oraz praktyczne wskazówki, jak zacząć przygodę z dietą wegetariańską, jakich błędów unikać, aby zbilansować prawidłowo codzienny jadłospis i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.
Oddajemy w Państwa ręce pierwszą polską monografię poświęconą męskiej antykoncepcji wazektomii, w której odpowiadamy na wszelkie pytania związane z przygotowaniem do zabiegu, przebiegiem operacji i rekonwalescencją. Złożyło się na nią 18 lat moich doświadczeń jako operatora oraz bezcenna wiedza zawarta w Raporcie Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego ATU. Poddano w nim wnikliwej analizie prace naukowe z całego świata poświęcone wazektomii w latach 1949-2011, przedstawiając stosowane techniki oraz porównując ich skuteczność. W najbliższym czasie planuję napisanie obszernej publikacji adresowanej do lekarzy, w której dokonam analizy 2600 przypadków wykonanych przeze mnie wazektomii. Znajdzie się w niej wiele ciekawych spostrzeżeń, którymi się podzielę, aby zrealizować plan, jaki przyświeca mi od wielu lat. Zamierzam stworzyć z wazektomii jeden z filarów rodzimej antykoncepcji, co jest warunkiem gwarantującym zdrowie, uniknięcie stresów i komfort seksualny setkom tysięcy Partnerek moich Pacjentów.
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Zbiór zadań jest zgodny z wymogami określonymi w nowej podstawie programowej kształcenia ogólnego dla czteroletniego liceum ogólnokształcącego i pięcioletniego technikum, przeznaczony jest dla uczniów liceum i technikum, których interesują nauki przyrodnicze. Zbiór ten dedykowany jest również kandydatom na studia medyczne, którzy muszą uzyskać bardzo wysokie wyniki z egzaminów maturalnych, w tym z chemii. Opracowany ,,Chemia zbiór zadań"" ma charakter uniwersalny, jest kompatybilny ze wszystkimi podręcznikami do chemii w zakresie podstawowym i rozszerzonym. Zadania w każdym rozdziale ułożone są tematycznie z zachowaniem rosnącego stopnia trudności. W związku z tym, że chemia jest przedmiotem eksperymentalnym, duży nacisk w prezentowanym zbiorze położony jest na umiejętności związane z projektowaniem i przeprowadzaniem doświadczeń chemicznych. Systematyczne korzystanie z prezentowanego zbioru stanowi istotną pomoc w utrwaleniu i uporządkowaniu wiadomości, umożliwia solidne przygotowanie do egzaminu maturalnego z chemii.Odpowiedzi do zeszytów dostępne bezpłatnie po zalogowaniu się na stronie: medyk.com.pl Utwórz bezpłatne konto: https://medyk.com.pl/rejestracjaSpis treści Chemia zeszyt nr 10 ALKOHOLE / 122 zadania FENOLE / 61 zadań
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?