Praktyczny poradnik, w którym autorzy - Rodney Habib, wielokrotnie nagradzany bloger i założyciel Planet Paws, najpopularniejszej Facebookowej strony poświęconej zdrowiu zwierząt domowych oraz lekarka weterynarii Karen Shaw Becker – przedstawiają oparte na naukowych dowodach porady dot. optymalnego troszczenia się o psie potrzeby, które każdy może indywidualnie dostosować do własnego pupila. Ich celem jest zainspirowanie właścicieli do zmiany sposobu, w jaki dbają o swoje zwierzęta, tak by zapewnić im jak największy komfort i możliwie najdłuższe życie w pełnym zdrowiu.
Piąta część bestsellerowej serii prezentującej najciekawsze miejsca noclegowe w Polsce. Tym razem autorzy, podróżnicy i twórcy bloga @zyciepopracy, zabierają nas w góry zapraszając na wyprawę najciekawszymi szlakami Tatr, Bieszczad, Sudetów czy gór Świętokrzyskich. Oprócz opisów najciekawszych i najbardziej przyjaznych domów gościnnych, chatek i schronisk w książce znajdziecie wiele praktycznych wskazówek: m.in. jak przygotować się do wyprawy w góry, czy na co zwracać uwagę na szlaku. Autorzy prezentują warte odwiedzenia knajpki i restauracje, podpowiadają którymi trasami najlepiej ruszyć w góry i jakie miejsca odwiedzić. Swoimi doświadczeniami w książce dzielą się też nietuzinkowe postaci związane z górami m.in. znawca dzikich roślin Łukasz Łuczaj czy himalaistka i zdobywczyni Broad Peak, Agnieszka Bielecka.
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka?
Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak - Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów. W swoim poprzednim, influencerskim życiu Areta Szpura podbijała świat mody jako współzałożycielka marki Local Heroes, a jej ubrania nosiły największe gwiazdy i celebryci. Od kilku lat całkowicie zmieniła kierunek swoich działań, nie tylko odcinając się od świata fast fashion, ale także realizując się na polu aktywizmu ekologicznego, współtworząc wiele mikroprojektów i skupiając na ratowaniu planety. Dziś sama siebie nazywa „emerytowaną influencerką i przyszłą farmerką.” Jej najnowszy projekt to książka o znamiennym tytule: „Instrukcja obsługi przyszłości”, będąca kontynuacją bestsellera „Jak uratować świat?”. Scenariusze opisujące to, jak może wyglądać rok 2050, jeśli ludzkości nie uda się powstrzymać destrukcyjnych procesów, działają na wyobraźnię. Susze, powodzie, tsunami, migracje klimatyczne — a to przecież tylko kilka przykładów. Pesymistyczne wizje i katastrofalne prognozy zalewają nas zewsząd, co sprawia, że część z nas woli schować głowę w piasek i udawać, że problem nie istnieje. Jest jednak spora grupa ludzi, którzy pragną poszerzać swoją wiedzę i znaleźć konstruktywne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać zmiany klimatyczne. Właśnie do nich kierowana jest „Instrukcja obsługi przyszłości” — zdumiewająca, ciekawa, wypełniona po brzegi fascynującymi informacjami i wnioskami, mobilizująca do tego, aby zrozumieć zmieniającą się rzeczywistość i zacząć działać.
Książka Szpury to podręcznik i jednocześnie zbiór rozmów przeprowadzonych z gronem wybitnych ekspertów na temat przyszłości naszej planety. Czy jesteśmy w stanie osiągnąć neutralność klimatyczną? Jakie mamy alternatywy dla kapitalizmu, który bezsprzecznie wpływa na kondycję Ziemi? Jak będzie wyglądało rolnictwo przyszłości? Czy w kolejnych dekadach mamy szansę wykarmić 10 miliardów ludzi? Czy szkoły demokratyczne mogą być bardziej ekologiczną odpowiedzią na dzisiejszy system edukacji? Jak budować miasta przyszłości? Na te i inne palące pytania Areta Szpura odpowiada wraz ze specjalistami, wśród których znajdziemy m.in. Mirosława Proppé (WWF Polska), Jana Mencwela (Miasto Jest Nasze), profesora Bolesława Roka (Akademia Leona Koźmińskiego, Forum Odpowiedzialnego Biznesu) czy Mariannę Kłosińską (Fundacja Bullerbyn). Napisana w przystępny i bezpretensjonalny sposób książka przekazuje konkretną, popartą badaniami naukowymi i doświadczeniem specjalistów wiedzę, wraz z całym arsenałem narzędzi, które pozwolą odbiorcy nie tylko zrozumieć, w jaki sposób zmienia się świat, ale też jak odnaleźć się w gąszczu informacji, sprzecznych komunikatów i fake newsów oraz krok po kroku zacząć zmieniać rzeczywistość dookoła siebie. Merytoryczna wiedza została przekazana lekko i z wielką pasją, w sposób, jaki trafi do odbiorców w każdym wieku. „Instrukcja obsługi przyszłości” zamiast zniechęcać, sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć działać. A więc… może Ty też masz ochotę zostać bohaterem i zmienić przyszłość świata?
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im nieodpowiednimi specyfikami. Wszystko w duchu natury i zgody z tym, w co nas wyposażyła. Autorką jest najpopularniejsza edukatorka włosingowa w Polsce, twórczyni samego pojęcia „włosingu” Agnieszka Niedziałek.
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. "Italia do zjedzenia" została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku."Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii."Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim." Bartek KieżunBartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep - galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka "Italia do zjedzenia" została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki.W jego książce "Stambuł do zjedzenia" miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów.I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze - pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książki, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej. Znajdziemy w niej poparte naukowymi badaniami informacje o dietach, pomysły jak zaplanować posiłki, przewodnik po najczęstszych dolegliwościach oraz informacje, jak przygotować się do wizyty u dietetyka. Całość zakończona jest Q&A z najczęstszymi pytaniami z gabinetu. Książka napisana jest w lekki i przyjemny sposób a atrakcyjności dodają jej towarzyszące tekstom kolaże.
Nowe wydanie przełomowego poradnika, który poprawił życie seksualne i samoocenę milionów kobiet.Czym jest pożądanie, czego (i dlaczego) się wstydzimy, jak fantazjujemy, dlaczego tak ważne są kontekst oraz emocje i dlaczego - mimo wielkich starań naukowców - nigdy nie powstanie "różowa tabletka", czyli odpowiednik viagry dla kobiet. Ona ma siłę to gotowy zestaw odpowiedzi na dręczące cię pytania.EMILY NAGOSKI obala liczne mity, pomaga kobietom oswoić seksualność i przede wszystkim pokochać własne ciało, czyniąc z różnorodności i niedoskonałości piękno i prawdziwą siłę.
Zdrowe domowe wegańskie słodycze. Zdrowo się odżywiasz, jesteś osobą aktywną, starasz się dostarczać organizmowi to co najlepsze z natury, szukasz inspiracji i nietuzinkowych przepisów na słodkie wegańskie przekąski i desery? Jeśli tak, to koniecznie przetestuj przepisy Karoliny Gawrońskiej, autorki popularnego bloga kulinarnego „Savory or Sweet” Książka zawiera przepisy na znane słodycze, w zdrowej i roślinnej wersji! Wegański batonik Kinder Bueno, Snikers lub Mars – bez glutenu, bez utwardzonych tłuszczy, bez mleka i laktozy? Tak, to możliwe! Naturalne, przepyszne i zaskakujące przepisy z zaledwie kilku składników i bardzo proste do wykonania. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Karolina Gawrońska - maniaczka zdrowego odżywiania oraz sportu. Maratonka, triathlonistka, weganka. Magister finansów i rachunkowości, studentka dietetyki. Swoimi przepisami dzieli się na blogu „Savory or Sweet”.
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.
Tak wiele sytuacji potrafi nas wyprowadzić z równowagi. A może zaprosić do rozmowy znanych filozofów – Platona, Spinozę, Epikura, Arystotelesa – i zapytać ich o wszystkie codzienne, dręczące nas kwestie? Co na przykład odpowiedziałby Kant na wiadomość o zerwaniu?
Dwanaście opowieści, dwanaście koncepcji, dwanaście doktryn filozoficznych pomoże ci z humorem zareagować na niespodzianki, jakie niesie życie.
Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu.
W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na konfitury z warzyw i owoców sezonowych i egzotycznych. Nowoczesne konfitury łączą różne smaki. To wyjątkowo zdrowy, naturalny dodatek do codziennej diety, uczta dla podniebienia. Autorką książki jest Wanda Jackowska, dziennikarka, która prowadziła przez 10 lat popularny, pierwszy w telewizji polskiej program kulinarny „Gotowanie na ekranie”.
DANIA NA PATYKU ORAZ WIOSENNE WITAMINY NA KAŻDY DZIEŃ.
- O, TO TAK MOŻNA?
…a nawet trzeba: są tu nieoczywiste receptury obok przepisów tradycyjnych!
- AŻ TYLE MOŻLIWOŚCI?
… i mnóstwo radości z odkrywania dziesiątków nowych smaków!
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia!
Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego!
Czym jest dieta Paleo? Jak skutecznie wprowadzić ją w życie i raz na zawsze zgubić zbędne kilogramy? W książce znajdziemy 60 przepisów na potrawy z całego świata, które są przyrządzone wedle restrykcyjnej diety dla jaskiniowców. Pomysłowe, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu.
Piękno z lodówki, czyli kosmetyczna książka kucharska
Jak zrobić peeling z kefiru? Ile dni można przechowywać bananową maseczkę w lodówce i czy jest sposób na naturalne rozjaśnienie włosów? Na 280 stronach książki ekspertki od ekologicznych kosmetyków krok po kroku pokazują nam, że zdrowe kremy czy maseczki nie wymagają miesięcy nauki i tajemniczych składników. Książka podzielona jest na trzy części: ciało, włosy i twarz. W każdej znajdziemy zarówno przepisy, jak i trochę teorii. Piękne zdjęcia i przejrzyste receptury zachęcą nawet największego sceptyka!
Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH!
Dlaczego własnoręcznie przyrządzony posiłek jest o wiele smaczniejszy i tańszy od kupionego?
Jak zapakować przygotowane jedzenie, żeby mieć jeszcze więcej przyjemności z lunchu?
Które produkty zawsze warto mieć w lodówce, żeby łatwo i sprawnie przyrządzić naprawdę smaczny posiłek?
Jakie zioła warto uprawiać na parapecie, a jakie przyprawy trzymać na biurku w pracy?
CAROLINE CRAIG i SOPHIE MISSING postanowiły „ugryźć” lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.
Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem – kiedy dodać sos i przyprawy, żeby danie było najsmaczniejsze.
Sugerowana lista zakupów, podany czas i dokładny sposób przyrządzania posiłków oraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz!
Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych!
Ta wyjątkowa kolorowanka łączy piękno japońskich ogrodów z inspirującymi refleksjami Lafcadio Hearna, autora zafascynowanego Krajem Kwitnącej Wiśni. Album zawiera 23 grafiki przedstawiające obrazy japońskich artystów z lat 1700–1900 oraz ich czarnobiałe wersje do samodzielnego kolorowania. To nie tylko kreatywna rozrywka, ale także podróż przez meandry estetyki i filozofii Dalekiego Wschodu. Kolorując, czytelnik ma okazję zanurzyć się w atmosferze japońskiego ogrodu, oddając się relaksowi i kontemplacji. Idealna dla miłośników sztuki, kultury Japonii oraz mindfulness.
Kompleksowy poradnik, który zabiera czytelnika w podróż po kocim świecie. Małgorzata Biegańska-Hendryk, autorka bloga kocibehawioryzm, technik weterynarii, zoodietetyk kotów i dyplomowana behawiorystka zwierząt towarzyszących, odpowiada na pytania, które nurtują wszystkich kociarzy, zarówno tych z wyboru, jak i tych, których kot sam sobie wybrał, bo jak pisze sama autorka "Koty nie pytają o pozwolenie, tylko wchodzą do naszego życia, czy tego chcemy, czy nie".W "Rozmowie z kotem" nie znajdziesz teoretycznych porad opartych na hipotetycznych rozważaniach. Poradnik zawiera treści wynikające z doświadczenia i wiedzy merytorycznej autorki, jak również prawdziwe historie kocich "rodziców", z którymi autorka współpracowała.Z poradnika dowiesz się m.in.:- jak zorganizować kocią przestrzeń- jak komunikować się z kotem- jak oswoić kota z towarzystwem (kocim lub ludzkim)- jak zdrowo karmić kota- jak opiekować się kotem starszym lub niepełnosprawnym- czy zachowanie kota ma związek z jego zdrowiemPoradnik poza konkretnymi radami, podpartymi solidną dawką badań naukowych, zawiera piękne zdjęcia autorstwa Moniki Małek, które umilą proces zdobywania nowej wiedzy. Dzięki "Rozmowie z kotem" unikniesz KOTOstrofy w swoim domu!
Ciągle w biegu i brak czasu na solidne zakupy spożywcze? Nie lubisz długiej listy składników w przepisach? Cenisz proste kompozycje na talerzu? Jeśli choć jedna odpowiedź brzmi "tak", ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej propozycje różnorodnych dań przygotowanych tylko z pięciu podstawowych elementów. Tajemnica tej minimalistycznej nowoczesnej kuchni tkwi w odpowiednim doborze składników oraz sprawdzonej recepturze.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?