Nie wiesz, dlaczego tak lubisz grejpfruty i kolor zielony? Chciałabyś odkryć, co dokładnie znaczy Twoje imię? Masz problem z wyborem imienia dla Twej pierwszej córeczki? Sięgnij po ""Księgę imion dla kobiet""! To pierwsza pozycja z cyklu, którego niepowtarzalność polega na skierowaniu księgi imion do konkretnego adresata. Zawiera ona wiele informacji dotyczących imion płci pięknej - ich pochodzenia i znaczenia, brzmienia w innych językach, przypisywanych im cech, pasji, szczęśliwych dni itd. Znajdziesz w niej także nazwiska swoich znanych i cenionych imienników oraz odpowiednio dobrane motta. Księga imion dla kobiet to doskonałe źródło wiedzy o tym, co ludzi od zarania dziejów zastanawia i intryguje - magii, symbolice, historii czy wpływie na osobowość człowieka różnych imion. Z pewnością warto ją mieć na półce!
Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?
To mogą być objawy alergii ? jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym ? podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.
Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Klasyczna kuchnia chińska zaspokajała wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych. Poeci opiewali arcydzieła chińskich kuchmistrzów, a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Sztuka gotowania stanowiła odrębną gałąź wiedzy powiązaną z medycyną i filozofią. Zgodnie z nauką Konfucjusza, potrawy kuchni chińskiej powinny odznaczać się niebywałym smakiem i zapachem, atrakcyjną barwą i właściwą konsystencją oraz odpowiadać porze roku. Osiąga się to przez różne kombinacje smaku, barw, aromatu i konsystencji.
Bogactwo potraw, jakimi dysponuje kuchnia chińska, wynika z różnorodności stylów gotowania. Zostały one ukształtowane na przestrzeni wielowiekowego procesu historycznego, na obszarze kraju swoją powierzchnią zbliżonego do Europy... Różnorodność tego ogromnego obszaru, tak pod względem warunków naturalnych, klimatu, języka, jak i tradycji, dała w efekcie zjawisko silnego zróżnicowania kultury Państwa Środka, a co za tym idzie, również i jego kuchni.
Tradycyjnie Chiny dzieli się pod względem kulinarnym na cztery regiony: strefę kuchni pekińskiej (Północ), szanghajskiej (Wschód), seczuańskiej (Zachód) i kantońskiej (Południe). Istnieją także dwa rodzaje kuchni związanej z przepisami religii, nie zaś regionem, mianowicie kuchnia muzułmańska, popularna na północy i zachodzie Chin, oraz buddyjska kuchnia wegetariańska. Chińska sztuka kulinarna powstała bez wątpienia najwcześniej i wywarła ogromny wpływ na inne kuchnie azjatyckie, a zwłaszcza japońską, koreańską i wietnamską.
Dzisiejsza kuchnia chińska dziedziczy wielowiekową tradycję kulinarną. Jest bogatą mądrością pokoleń, niezwykle subtelna i często zaskakująca. Kucharze chińscy uchodzą za najbardziej twórczych na świecie - mogą się pochwalić 80 tysiącami przepisów narodowych potraw. Nie ilość jednak, ale wyborny smak oraz stosunkowa łatwość przyrządzania potraw nadały kuchni chińskiej zasięg światowy. Pod względem jakości dań współczesna kuchnia chińska może swobodnie konkurować z kuchnią francuską. Nie znajdzie się tu potraw ciężkich czy przygotowywanych godzinami z mozołem, rzadko są też pieczone. Chiński obiad można przyrządzić nawet w kilka minut. Mięso i warzywa nigdy nie są rozgotowane. Pożywienie zachowuje wszystkie składniki odżywcze i oryginalny kolor. Dzięki temu kuchnia chińska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Zyskuje ona coraz więcej zwolenników.
Mam nadzieję, że przedstawione we Współczesnej kuchni chińskiej przepisy przybliżą tę kuchnię polskim czytelnikom i przyczynią się do szerszego wprowadzenia ich na nasze stoły. Życzę niezapomnianych wrażeń kulinarnych!
Barbara Jakimowicz-Klein Współczesna kuchnia chińska Spis Treści
Wstęp
Zasady taoistycznej nauki o żywieniu a współczesna kuchnia chińska
Cechy typowe dla współczesnej kuchni chińskiej
Przyprawy ziołowe we współczesnej kuchni chińskiej
Ogień życia, czyli uzdrawiająca herbata
Walory zdrowotne współczesnej kuchni chińskiej
PRZEPISY
Zupy
Potrawy z mięsa
Potrawy z drobiu
Potrawy z ryb i owoców morza
Potrawy z warzyw i grzybów
Potrawy z ryżu i rnąki
Chińskie sosy
Desery i napoje
Indeks potraw
Bibliografia
Choroby nerek to popularny poradnik nie tylko dla ludzi trapionych przez choroby. W tej książce w sposób jasny i przejrzysty, w formie pytań i odpowiedzi, przedstawiono podstawowe informacje na temat nerek i ich funkcji w organizmie człowieka. Omówione w prosty sposób objawy chorobowe mogą ? w razie potrzeby ? uzmysłowić choremu konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej.
Co sprawia, że nagle amerykańska gospodyni domowa zaczyna biegle mówić po hebrajsku, a młoda kobieta wykonuje egipskie tańce obrzędowe? Czym wytłumaczyć dziwne wrażenie, że już w jakimś miejscu się było i że zna się je doskonale? Jak to się dzieje, że niewidomi po wyjściu ze stanu śmierci klinicznej potrafią dokładnie podać kolor swetra, wzór krawata czy krój poszczególnych części garderoby osób nimi się zajmujących? Odpowiedzi na te pytania próbuje znaleźć Ursula Fassbender. W swoim kompendium podaje wiele przykładów świadczących o tym, że nie żyjemy na tym świecie tylko jeden raz, przystępnie przybliża pojęcie karmy, przedstawia korzyści, jakie może przynieść terapia reinkarnacyjna.
Druga, po debiutanckiej "W tym domu straszy" książka tego autora. Jakże od niej inna. Poruszająca problem zacofanej wsi, eutanazji, wiary w Boga i niewiary w ludzi. Starająca się walczyć ze stereotypami z wyraźnym odcięciem się od "bogobojności" demonstracyjnie, acz nie do końca prawdziwie okazywanej przez establishment małych miejscowości. Czy, uważany za szeryfa, burmistrz Sępolnik Śląskich poradzi sobie z ludzką naturą? Czy największa "świnia" tego miasta takąż świnią zostanie? Jak znajdzie ujście ludzki strach przed "innością" siedmioletniego chłopca? Sprawdź sam.
Bostoński placek śmietankowy czy cytrynową ?Kreolkę?, ?Czarcią stopę? z polewą czy ?Kransoludki z ciemnego lasu?? A może coś bardziej tradycyjnego? W naszej ciekawej książce każda pani domu znajdzie coś, by zachwycić i zadziwić najbliższych ? rodzinę, przyjaciół, znajomych nawet najbardziej wymagających. Są tu przepisy na ciasta i staropolskie, i egzotyczne (nieznane u nas wcześniej), i receptury drogie, i tanie, i bardzo wykwintne, i zupełnie zwyczajne. Łączy je jedno ? wykorzystane w kuchni nie tylko pozwolą gospodyni poznać słodki smak sukcesu, ale sprawią, że domownicy (i zapewne nie tylko oni!) przeżyją chwile niebiańskiej rozkoszy (podniebienia!)
Religia wyznawana przez starożytnych Egipcjan miała charakter politeistyczny. Ranga poszczególnych bogów zmieniała się w zależności od aktualnych upodobań ludu, osobistych przekonań kolejnych władców i pozycji kapłanów. Prości ludzie otaczali szczególną czcią głównie tych bogów, którzy mieli bezpośredni związek z ich rodzinnym miastem lub wioską.
Teresa Serafinowska ezoteryką zajmuje się od kilkunastu lat. Swoją wiedzę na ten temat pogłębiała przez ukończenie Wrocławskiej Akademii Feng Shui, kursu kontroli umysłu metodą Silvy, kursów channelingowych z Anette Kannegaard oraz astrologii , wróżbiarstwa i kartomancji. Autorka zna się na zielarstwie, naturoterapii, pracuje z kamieniami szlachetnymi i półszlachetnymi, współpracuje z grupami ezoterycznymi w Polsce i poza granicami. Jej pasją jest praca z karmą i energiami Atlantydy. Wykorzystując zdobytą wiedzę zajmuje się doradztwem życiowym oraz aranżacją przestrzeni według feng shui. ""Z Aniołami przez życie"" to książka zawierająca nieskomplikowane informacje o aniołach, przeznaczona dla osób, które dopiero rozpoczynają drogę świadomego rozwoju duchowego. Autorka dzieli się z nami swoją wiedzą na temat kim oni są i jaką rolę mogą odgrywać w naszym życiu tu i teraz. Pokazuje jak w każdej dziedzinie życia można, a nawet należy korzystać z ich pomocy, a także jak im za otrzymaną pomoc dziękować. Książka podzielona jest na tematyczne, związane z różnymi dziedzinami życia ludzkiego rozdziały, a każdy z nich kończy się propozycją medytacji podarowanej przez anioły oraz refleksją, że istoty anielskie chętnie roztoczą nad nami opiekę, jeśli tylko o to poprosimy.
Masz ochotę na makowiec z bezą? Piernik litewski z bakaliami to ciasto Twojego dzieciństwa? Planujesz zadziwić narzeczoną babką rumowo-bakaliową? Zawsze chciałaś ugościć teściową tortem szwarcwaldzkim? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Znajdziesz w niej doskonałe receptury na rozmaite rodzaje ciast - świątecznych, egzotycznych, codziennych, wymagających wielkiego kunsztu kulinarnego i zupełnie prostych w przygotowaniu, drogich i tanich itd. Ich autorka dołożyła wszelkich starań, aby były przejrzyste i zwięźle napisane, korzystała przy tym z babcinych kajetów i własnych doświadczeń czy eksperymentów kuchennych. Twoim zadaniem zaś jest tylko poznać wspaniały smak tych smakołyków. A zatem większy czy mniejszy, starszy czy młodszy łasuchu - do dzieła! Wyłącznie z ""Domowymi wypiekami"" poznasz nie tylko rozkosze podniebienia, ale i satysfakcję ze sprawiania przyjemności najbliższym!
O wszechstronnym działaniu ziół nie trzeba nikogo przekonywać. Któż z nas w chwilach kryzysowych nie pił mięty czy nie płukał włosów w korze dębowej? A herbatka malinowa i okłady z babki lancetowatej?! W prezentowanej książce Teresa Stąpór omawia cudowne właściwości lecznicze tak powszechnie przecież znanego aloesu. Czyni to w sposób nader sugestywny, z doskonałą znajomością tematu, szczyptą humoru, tudzież astrologii (horoskop zielarski). Podając rozmaite przepisy na od wieków sprawdzone maści, napary i winka – stosowane zarówno przez buddyjskich mnichów, jak i europejskich terapeutów – uświadamia, że moc lecznicza tej rośliny, możliwości jej wykorzystania są ogromne. Nie ulega zatem wątpliwości, że warto przyjrzeć się skarbom, które ozdabiają nasze okna!
Nie możemy, niestety, zatrzymać czasu, który dla każdego jest nieubłagany i prowadzi nieuchronnie do starości. Starość jest jednak różna. Można być ?starym? z fizycznymi i psychicznymi objawami starości nawet w niezbyt podeszłym wieku, a można też w tych samych latach czuć się silnym, zdrowym, sprawnym i zachować ładny wygląd. Książka ta spełnia rolę praktycznego informatora o właściwościach leczniczych ziół oraz sposobach ich przygotowania. Przeznaczona jest dla dojrzałych czytelników, którym może pomóc skutecznie zadbać o zdrowie i urodę.
Czym różni się ryż genmai od ryżu hakumai? Do czego podaje się wasabi? Co sprawia, że sushi potrafi zachwycić nawet najwybredniejszych smakoszy? Potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbiły serca (a przede wszystkim żołądki!) Europejczyków. I nic dziwnego! Kuchnia japońska uchodzi przecież za jedną z najzdrowszych na świecie i... jest przepyszna! Któż z nas nie słyszał o sake, sashimi i sukiyaki? A tempura?! Dzięki książce Adama Wieczorka od dziś przysmaki te będziemy mogli (z sukcesem!) przygotowywać samodzielnie w domu. Kuchnia japońska jest bowiem doskonałym przewodnikiem dla wszystkich chcących zgłębić arkana sztuki kulinarnej. Znajdziemy w niej receptury i na omlet z krewetkami i tofu, i na zupę z małży, kurczaka z pędami bambusa czy shabu-shabu lub lody z zieloną herbatą. Nic, tylko próbować i... Meshigare!
""Szantaż"" to powieść kryminalna, w której rysują się trzy pozornie odrębne wątki - zawiść zawodowa, zemsta skazanych na surowe wyroki oraz nienawiść żony, która w wyniku rozwodu straciła szansę na wygodne życie. Bohaterami są prywatny detektyw Angus Brian Carney - dawny prokurator i jego przyjaciel sędzia Artur Clark, który jest szantażowany, a jego rodzinie grozi niebezpieczeństwo. Obawy sędziego nie są bezpodstawne ponieważ rzeczywiście istnieją ludzie, którzy nie życzą mu najlepiej i każda z tych osób może być tajemniczym szantażystą. W wyniku śledztwa detektyw rzuca światło na szczegóły spraw wydawałoby się dawno zakończonych, które jednak okazują się istotne, powracają do pewnej dziwnej historii i prowadzą do zaskakującego rozwiązania...
W rozmowach czy w sporach często słyszymy: `Nie daj się! Bądź asertywny!`. Cóż to jest ta asertywność? Otóż jest to umiejętność, dzięki której ludzie w sposób prosty i bezpośredni wyrażają swoje emocje, myśli, przekonania, nie odczuwając przy tym wewnętrznego dyskomfortu i nie okazując pogardy dla rozmówców. Doktor Antoni Benedikt - pracownik Uniwersytetu Wrocławskiego, autor wielu książek z dziedziny komunikowania werbalnego i niewerbalnego, w swojej książce `Asertywność jako proces skutecznej komunikacji` zajmuje się nie tylko podstawami asertywności, ale także zastosowaniem jej w procesie szeroko pojętej komunikacji międzyludzkiej - w domu, w firmie, w biznesie. Skuteczna asertywność wymaga ciągłego treningu, niezwykle przydatnego dla osób, których praca wymaga dobrej prezencji, komunikatywności, refleksu sytuacyjnego oraz umiejętności skutecznego wywierania wpływu na innych - słowem dla osób, które pracują w kontakcie z innymi ludźmi, czyli menedżerów, kierowników działu sprzedaży, pracowników socjalnych, nauczycieli i wielu innych. Książka, oprócz teorii, pełna jest przykładów zastosowania skutecznej asertywności w praktyce. Jeśli chcesz odnosić sukcesy w życiu i w biznesie - naucz się być asertywnym! I o tym właśnie jest ta książka. Miłej lektury!
Opis Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu.
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicym, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki dla każdego gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków - zawiera znane od wieków, przez pokolenia doskonalone przepisy na niepowtarzalne w smaku, zapachu i barwie domowe nalewki oraz wina. Reszta należy do Państwa, a więc - do pracy!
Sztuka kulinarna to dla Ciebie przysłowiowa czarna magia? „Przypalasz" nawet wodę na herbatę? Przeraża Cię myśl o samodzielnej wyprawie na łowy do sklepu spożywczego? Nie martw się! Z tą książką szybko i „bezboleśnie" postawisz swoje pierwsze kroki w jakże trudnej, a jednocześnie fascynującej kuchennej dziedzinie. Ewa Zysek, wykorzystując swoje ogromne doświadczenie, stworzyła nie nudny podręcznik, a doskonały „niezbędnik"- książkę, która powinna się znaleźć na półce każdego, kto chce zgłębić arkana sztuki kulinarnej, nauczyć się rozróżniać szynkę od schabu, poznać skład ciasta naleśnikowego, zaskoczyć najbliższych wyśmienitym, nietuzinkowym, a co najważniejsze - własnoręcznie przygotowanym deserem. Jeśli więc chcesz na trwałe zaprzyjaźnić się z chochlą i patelnią (a uwierz nam - naprawdę warto!), masz po temu okazję!
Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab. Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Już same słowa MANIPULACJA czy WYWIERANIE WPŁYWU powodują negatywne skojarzenia. Najbardziej prymitywną formą manipulacji jest kłamstwo, jednak „ludzie dojrzali, mając do dyspozycji cały arsenał lepszych manipulacji, rzadko stosują formę zwykłego kłamstwa. Jeżeli w świecie dorosłych spotykamy proste kłamstwo, to najczęściej tylko wtedy, gdy spełnione są dwa podstawowe warunki kłamstwa: brzmi ono prawdopodobnie oraz jest absolutnie niemożliwe do sprawdzenia przez odbiorcę.” Autorka Anna Jarmuła w książce Manipulacja i wywieranie wpływu na ludzi, w prosty sposób stara się przybliżyć Czytelnikowi dzisiejszą wiedzę badaczy tego tematu. Książka bogata jest w opis technik, metod i przykładów na to, co powinniśmy wiedzieć, by przetrwać na froncie wpływu społecznego, uwikłani w próbę manipulacji naszą osobą czy też naszymi działaniami. W książce zawarta jest odpowiedź na pytanie jaki wpływ na nasze decyzje, postawę, sukces czy porażkę ma partycypacja w naszych zachowaniach osób trzecich. Koniecznie ją przeczytaj.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?