Dzięki oczom odbieramy blisko 80 procent wszystkich bodźców z otoczenia. Można zatem powiedzieć, że wzrok jest najważniejszym z naszych zmysłów. Ale czy wiemy o nich wystarczająco dużo i czy dbamy o nasze oczy tak, jak na to zasługują? Niestety, najczęściej nie! Warto więc to zmienić! Przekonuje o tym Barbara Jakimowicz-Klein, stawiając w swojej książce proste pytania i udzielając na nie wyczerpujących, ale przejrzystych i bardzo przystępnych odpowiedzi. Tak też ze Zdrowych oczu dowiedzieć się można, jak zbudowane jest oko, po co nam dwoje oczu, na czym polega badanie dna oka, jakie są rodzaje szkieł korekcyjnych, kto nie powinien nosić soczewek kontaktowych, dlaczego jaskra jest tak niebezpieczna, w jaki sposób walczyć z zespołem suchego oka itd. Nie da się ukryć, że książka ta to istna kopalnia ważnych informacji na temat oczu, zasad ich pielęgnacji, chorób, sposobów ograniczania rozmaitych dolegliwości. Dlatego właśnie każdy powinien ją mieć na półce!
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz o mijającym czasie, zmieniającej się figurze, wadze? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą,z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę.
Autorka, Marzena Dalecka, w książce Diety na obniżenie masy ciała proponuje diety, które stosują gwiazdy TV, jak i diety popularne, co ważne, przystosowane do portfela każdej Polki, dla której dbałość o siebie w każdym wieku jest pewnym stylem na życie. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to – nie ma wątpliwości – niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swoją figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i atrakcyjnie - słowem pięknie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, wystarczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
Kobiety zastanawiają się często, dlaczego nie potrafią zrzucić tego zbędnego tłuszczu mimo biegania po sklepach, sprzątania domu i wielu innych czynności, które wykonują każdego dnia. Zapominają, że organizm szybko przyzwyczaja się do określonych czynności i potrafi oszczędnie wydzielać energię potrzebną do ich wykonania. Dlatego, aby zadbać o przyspieszenie przemiany materii, należy wybrać inny rodzaj aktywności fizycznej i zmienić nawyki żywieniowe.
Każda dieta może być dobra i skuteczna, pod warunkiem, że będzie zapewniała minimalny bezpieczny dopływ energii podczas odchudzania, przy zachowaniu właściwego stosunku podstawowych składników odżywczych oraz dostarczania niezbędnych ilości witamin i soli mineralnych.
Jednak to, co służy jednej osobie, nie zawsze pomaga drugiej, dlatego tak ważne jest wybranie i stosowanie właściwej diety.
Przed Państwem książka DIETY ODCHUDZAJĄCE, w której autorka – Ewa Stacewicz – przedstawiła różnorodne sposoby na szybką utratę kilku kilogramów oraz łatwe w przygotowaniu przepisy na dania dietetyczne, które pomogą w procesie odchudzania. Powodzenia!
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka ? Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne - wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne „Góralu, czy ci nie żal”. Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się „męczyć”, skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka – poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podhala. Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania „pańskie” – bardziej współczesne, urozmaicone „miejskimi nowinkami”. Okrasiła to – jak na dobrą gaździnę przystało – nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół i przypraw. Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po KUCHNIĘ GÓRALSKĄ!
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii „Dietetyk Lech Tkaczyk poleca”. "Kuchnia kresowa" Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to „pod czujnym okiem” (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Każdemu z nas zdarza się śnić. I jeśli nawet odnosimy się z dystansem do przepowiedni i wróżb, to w przypadku snów zastanawiamy się, czym są – ułudą czy wskazówką. A wyjaśnienie tego dylematu nie jest takie trudne! Nasze sny to po prostu skarbnica wiedzy o nas samych. „Opowiedz mi, o czym śnisz, a powiem Ci, kim jesteś, czego się lękasz i o czym marzysz!” – zdaje się wołać autorka oddawanej właśnie w ręce Czytelników "Księgi snów". Jest to książka wyjątkowa, może bowiem każdemu z nas dać niezwykłą wiedzę i władzę – zdolność wyjaśniania konkretnych marzeń sennych. Marlena Krzyżostaniak przedstawiła w niej różne interpretacje rozmaitych symboli, sformułowane już przez starożytnych Greków, Rzymian, Egipcjan czy Słowian. Wykorzystała też teorie Zygmunta Freuda czy Carla Gustava Junga. A wszystko to urozmaiciła jeszcze odnośnikami do szeroko rozumianej kultury – literatury, malarstwa, muzyki itd. Nie zapomniała oczywiście o dokładnym wyjaśnieniu, jak za pomocą tego sennika sny analizować. Słowem, tylko z "Księgi snów" szybko i szczegółowo można się dowiedzieć, dlaczego „sarna” to pomyślność, „biały” to życie, a „zgubienie obcasa” to nadzieja. Chyba warto mieć ją pod ręką!
Dlaczego melancholik lubi pikantne potrawy? Czym w kuchni wyróżnia się flegmatyk? Jak sangwinik może poprawić stan własnego zdrowia? Które zioła najlepiej służą cholerykowi? Każdy z nas jest inny, inny ma wzrost i zdrowie, inny temperament czy kondycję psychiczną. Z tego powodu powinniśmy się odżywiać zgodnie z... własnym charakterem. Dokładnie tak! Doskonale wie o tym Małgorzata Borgman, dlatego przygotowała świetne kompendium na temat racjonalnego odżywiania zapokajającego wszelkie potrzeby każdego organizmu. Dzięki jej książce odkryjesz, jaki jest Twój typ osobowości, poznasz różne teorie na temat ludzkich charakterów, dowiesz się, na czym polega dobra dieta i jak powinien wyglądać Twój jadłospis, zagłębisz się w tajniki smacznej i zdrowej kuchni przeznaczonej specjalnie dla Ciebie! Nic, tylko korzystać pełnymi... żołądkami:))
Mówi się, że Bogowie nie umierają nigdy. Oznacza to, że ich dzieło zawsze pozostaje w umysłach ludzi. Profesora Zbigniew Religa i jego dzieło, a szczególnie jego pierwsza w Polsce udana operacja przeszczepu serca u człowieka, to dokonanie, które nadal wzbudza podziw i szacunek. Szczególnie w kontekście tego, ile musiał przejść ten bohater w siermiężnych czasach PRL-u, aby do tej operacji w zaściankowej Polsce mogło dojść. Ile nerwów, stresu, bezsilności, walki z władzą i głupotą „małych ludzi” musiał pokonać młody lekarz – Zbigniew Religa – wiedział tylko on. I o tych czasach, zmaganiach, frustracjach, walce ze swoimi słabościami jest ta książka. Autorka książki CZŁOWIEK Z SERCEM NA DŁONI wydanej w serii Bogowie nie umierają nie była pacjentką Profesora Zbigniewa Religi, ale wśród pacjentów była i jej matka, i jej przyjaciele. Książka ta powstała jako podziękowanie wielkiemu Polakowi - Zbigniewowi Relidze - za jego serce dla chorych. A jednocześnie to fascynująca i odważna powieść o poświęceniu jednego człowieka dla ratowania życia wielu ludzi. Zapraszam do lektury.
Informacja o cukrzycy bywa dla niektórych z nas wyrokiem. Zastanawiając się, jak będzie wyglądało nasze życie z tą chorobą, często popadamy w panikę. Jak jednak głosi przysłowie - strach ma wielkie oczy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że życie cukrzyka nie jest nieustannym zmaganiem się z własnymi słabościami, że zmieni się diametralnie i nigdy już nie będzie tak samo „smakowało”. To prawda, że trzeba przestrzegać zaleceń diabetologa, wdrożyć systematyczne leczenie i pamiętać o rzeczach, które dotychczas zaniedbywaliśmy, ale równie istotną, jeśli nie najistotniejszą rolą w oswajaniu się z chorobą jest sama wiedza o niej.
I to jest właśnie główne zadanie tego poradnika. Historia cukrzycy, jej przyczyny, sposoby rozpoznawania i zapobiegania, regularne badania, wizyty u lekarza czy samokontrola to tylko nieliczne z poruszanych w nim tematów. Choroba albowiem nie dotyka tylko i wyłącznie chorych. Zmagają się z nią ich rodziny, przyjaciele i współpracownicy, w wielu codziennych i mniej codziennych sytuacjach.
Ważnym jest zatem, by wiedzieć o wszelkich jej aspektach, także o akcesoriach dla diabetyków, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych sposobach leczenia, a również o odkryciach, które zrewolucjonizują leczenie tego schorzenia w przyszłości.
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz z lękiem o nadchodzącym klimakterium? Niewiele wiesz o menopauzie? Boisz się jej przykrych objawów? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia w tym trudnym okresie. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą, z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to - nie ma wątpliwości - niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swą figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
W dzisiejszych czasach stres jest nieodłącznym kompanem. Ale czy sprzymierzeńcem? Zgiełk, pośpiech, natłok zbędnych i niezbędnych informacji, konflikty, których często nie umiemy uniknąć, bezrobocie, zanieczyszczone środowisko oraz kryzys wartości wywołują wrażenie, że świat stanął na głowie. Nie mogąc odnaleźć się w tym wszystkim, padamy ofiarą stresu.
Z niniejszej książki dowiesz się, jak się z nim rozprawić. Elżbieta Książek zebrała najważniejsze i najbardziej skuteczne sposoby radzenia sobie ze stresem, tj. jogę, aromaterapię, trening relaksacyjny (autogenny, Jacobsona, Silvy) czy Reiki (tysiącletnią tradycję naturalnego uzdrawiania).
Nie pozostaje Ci nic innego, jak zaszyć się w zaciszu swego domu, otoczyć wonią kojącego twój umysł olejku i umościć się wygodnie w fotelu. Pozwól sobie na chwilę luksusowego w tych czasach relaksu i naucz się utrzymywać tę harmonię jak najdłużej!
Wiadomość o chorobie dziecka zwaliła Cię z nóg i nie ustajesz w pytaniach, czemu akurat Wy? Ochłoń, otrząśnij się, jesteś rodzicem. To na Tobie spoczywa odpowiedzialność za to, by Twój skarb się nie bał, by wiedział i odczuwał, że dokładnie wiesz co robić.
Niniejszy poradnik pomoże Ci zdobyć wszelką niezbędną wiedzę. Przeprowadzi Cię przez wszystkie kluczowe etapy, tj. wybór odpowiedniego glukometru czy wyjazd na wakacje i związane z nim przygotowania. Wasze życie nie zmieni się diametralnie, nie będzie też gorsze. Dowiedz się, jak radzić sobie w Waszych nowych, a codziennych od tej pory sytuacjach. Poznaj przepisy, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jeść zdrowo i ze smakiem. Wiedza o adresach stowarzyszeń pomocy cukrzykom będzie od tej pory zawsze w zasięgu i pod ręką.
Tym, co musisz w pierwszej kolejności wyeliminować, jest Twój własny strach. Gdy Ty będziesz spokojny, Twoje dziecko również.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz – co wyjątkowe i chyba najważniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak „zioła w kuchni, to zdrowie w sercu”. Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
O wszechstronnym i zbawiennym wpływie ziół na nasze zdrowie wiedzieli już odlegli przodkowie. Powszechne niegdyś praktyki wyparte zostały przez nowoczesne osiągnięcia medycyny i farmakologii, lecz wiele z nich, zakorzenionych w nas głęboko, stosujemy z powodzeniem po dziś dzień.
Teresa Stąpór, autorka niniejszej książki, omawia cudowne właściwości lecznicze niepozornego, a przede wszystkim niedocenionego aloesu. Z doskonałą znajomością tematu oraz z właściwą sobie szczyptą dobrego humoru, szuka odniesień do astrologii (horoskopu zielarskiego). Przepisy na sprawdzone maści, napary i wina, stosowane i przyrządzane zarówno przez europejskich terapeutów, jak i buddyjskich mnichów, dowodzą, że lecznicze możliwości aloesu są ogromne oraz wręcz niepoliczalne.
Nie jest prawdą, że nie można ustrzec się przed chorobami serca, zawałami i miażdżycą. Tak samo jak w walce z nadciśnieniem mamy na tym polu sprzymierzeńców. Małgorzata Borgman wzięła na swe barki trudne i odpowiedzialne zadanie opracowania poradnika, który w sposób przystępny i wyczerpujący zapozna nas z tym, co w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego najważniejsze – ze zdrowym odżywianiem.
Niniejsza książka opisuje najczęstsze schorzenia serca i układu krwionośnego, zawiera niezbędne porady dietetyczne oraz mnogość przepisów dla osób cierpiących na poszczególne choroby. Atrakcyjnym dopełnieniem zdaje się być aneks o ziołolecznictwie.
Dieta dla serca stanowi doskonałe kompendium wiedzy nie tylko dla osób zdrowych, ale i chorych, w każdym z powyższych przypadków chroniąc nasze życie, zdrowie i szczęście.
O miażdżycy mówi się, że jest postrachem XXI wieku. Nie jest ona jednak wynikiem choroby naczyń wieńcowych, jak zwykło się sądzić, a wszystkich tętnic w naszym organizmie. Do jej rozwoju przyczynia się palenie papierosów, brak lub niedostatek aktywności fizycznej, stres, nadwaga, a przede wszystkim to, co najbardziej oczywiste i najczęściej zaniedbywane – odpowiednie żywienie.
To zaskakujące, jak wiele jesteśmy w stanie osiągnąć i czemu możemy zapobiec, tylko i wyłącznie zmieniając nawyki żywieniowe. Udar mózgu, zawał serca czy silne bóle nóg to tylko nieliczne z problemów, których potrafimy uniknąć. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu ma odpowiednia, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa dieta. Jeśli nie wiesz, jaką dietę stosować w miażdżycy, czym powinieneś się odżywiać, a czego bezwzględnie wystrzegać, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie!
Autorka przekonuje, że przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane, a wytrwałość, konsekwencja i przestrzeganie zaleceń dietetyków zaprocentują w przyszłości i zażegnają czyhające na nas niebezpieczeństwa.
Nasze zdrowie w naszych rękach! I nie jest tajemnicą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Opis: Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Przewodnik zawierający cenne rady i odpowiedzi na wiele pytań rodzących się, gdy po raz pierwszy młodzi rodzice stają przed jakże pięknym, ale trudnym zadaniem, jakim jest wychowanie dziecka. Szybkie odszukanie potrzebnej informacji umożliwia podział książki na rozdziały, zgodnie z okresami rozwojowymi dziecka: od noworodka do szóstego miesiąca życia, oraz od szóstego miesiąca do pierwszego roku życia. Każdy z rozdziałów zawiera informacje na temat rozwoju dziecka, jego zachowań, codziennej pielęgnacji, żywienia, bezpieczeństwa i zdrowia, problemów wychowawczych oraz wyboru zabawek i sprzętu. Uważne zapoznanie się z pytaniami zadawanymi przez rodziców pomaga lepiej zrozumieć postępowanie i zachowanie się własnego dziecka w wielu codziennych sprawach.
Polecamy także:
W oczekiwaniu na dziecko
Pierwszy rok życia dziecka
Drugi i trzeci rok życia dziecka
Ten poradnik uzmysłowi Wam, jakie są przyczyny występowania większości chorób układu trawiennego - nie tylko wątroby, ale także każdego organu z nią powiązanego: dwunastnicy, trzustki, żołądka, jelit, woreczka żółciowego...
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?