SEJMMISJA.JAK OSŁY POSZŁY W POSŁY Ronalda Kaszuba to obsceniczna, a nawet czasami gorsząca, opowieść o pośle Robercie Stonce, który uczynił sobie zawód z orientacji seksualnej. Książka obfituje w drastyczne szczegóły z życia celebrytów, nie szczędzi też wybrańcom tłumów ostrza satyry. Autor snuje apokaliptyczną wizję świata, w którym poseł Stonka jest znacznie bardziej skuteczny i elokwentny niż można by się spodziewać, wskutek czego mniejszość staje się wkrótce większością, opozycja partią rządzącą, a obywatele orientacji heteroseksualnej trafiają do zamkniętego getta. Do czego doprowadzą dalsze rządy partii Jasia Gonimyszki i działalność jego najsłynniejszego posła ? Roberta Stonki? Czy wizja świata po Sejm-misji stanie się mroczną rzeczywistością dla milionów Polaków...?
Każdemu z nas zdarza się śnić. I jeśli nawet odnosimy się z dystansem do przepowiedni i wróżb, to w przypadku snów zastanawiamy się, czym są – ułudą czy wskazówką. A wyjaśnienie tego dylematu nie jest takie trudne! Nasze sny to po prostu skarbnica wiedzy o nas samych. „Opowiedz mi, o czym śnisz, a powiem Ci, kim jesteś, czego się lękasz i o czym marzysz!” – zdaje się wołać autorka oddawanej właśnie w ręce Czytelników "Księgi snów". Jest to książka wyjątkowa, może bowiem każdemu z nas dać niezwykłą wiedzę i władzę – zdolność wyjaśniania konkretnych marzeń sennych. Marlena Krzyżostaniak przedstawiła w niej różne interpretacje rozmaitych symboli, sformułowane już przez starożytnych Greków, Rzymian, Egipcjan czy Słowian. Wykorzystała też teorie Zygmunta Freuda czy Carla Gustava Junga. A wszystko to urozmaiciła jeszcze odnośnikami do szeroko rozumianej kultury – literatury, malarstwa, muzyki itd. Nie zapomniała oczywiście o dokładnym wyjaśnieniu, jak za pomocą tego sennika sny analizować. Słowem, tylko z "Księgi snów" szybko i szczegółowo można się dowiedzieć, dlaczego „sarna” to pomyślność, „biały” to życie, a „zgubienie obcasa” to nadzieja. Chyba warto mieć ją pod ręką!
Dlaczego melancholik lubi pikantne potrawy? Czym w kuchni wyróżnia się flegmatyk? Jak sangwinik może poprawić stan własnego zdrowia? Które zioła najlepiej służą cholerykowi? Każdy z nas jest inny, inny ma wzrost i zdrowie, inny temperament czy kondycję psychiczną. Z tego powodu powinniśmy się odżywiać zgodnie z... własnym charakterem. Dokładnie tak! Doskonale wie o tym Małgorzata Borgman, dlatego przygotowała świetne kompendium na temat racjonalnego odżywiania zapokajającego wszelkie potrzeby każdego organizmu. Dzięki jej książce odkryjesz, jaki jest Twój typ osobowości, poznasz różne teorie na temat ludzkich charakterów, dowiesz się, na czym polega dobra dieta i jak powinien wyglądać Twój jadłospis, zagłębisz się w tajniki smacznej i zdrowej kuchni przeznaczonej specjalnie dla Ciebie! Nic, tylko korzystać pełnymi... żołądkami:))
Informacja o cukrzycy bywa dla niektórych z nas wyrokiem. Zastanawiając się, jak będzie wyglądało nasze życie z tą chorobą, często popadamy w panikę. Jak jednak głosi przysłowie - strach ma wielkie oczy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że życie cukrzyka nie jest nieustannym zmaganiem się z własnymi słabościami, że zmieni się diametralnie i nigdy już nie będzie tak samo „smakowało”. To prawda, że trzeba przestrzegać zaleceń diabetologa, wdrożyć systematyczne leczenie i pamiętać o rzeczach, które dotychczas zaniedbywaliśmy, ale równie istotną, jeśli nie najistotniejszą rolą w oswajaniu się z chorobą jest sama wiedza o niej.
I to jest właśnie główne zadanie tego poradnika. Historia cukrzycy, jej przyczyny, sposoby rozpoznawania i zapobiegania, regularne badania, wizyty u lekarza czy samokontrola to tylko nieliczne z poruszanych w nim tematów. Choroba albowiem nie dotyka tylko i wyłącznie chorych. Zmagają się z nią ich rodziny, przyjaciele i współpracownicy, w wielu codziennych i mniej codziennych sytuacjach.
Ważnym jest zatem, by wiedzieć o wszelkich jej aspektach, także o akcesoriach dla diabetyków, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych sposobach leczenia, a również o odkryciach, które zrewolucjonizują leczenie tego schorzenia w przyszłości.
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz z lękiem o nadchodzącym klimakterium? Niewiele wiesz o menopauzie? Boisz się jej przykrych objawów? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia w tym trudnym okresie. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą, z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to - nie ma wątpliwości - niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swą figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
Agent służb specjalnych z Polski uczestniczy w akcji o kryptonimie ""Zen"" i wraz z CIA tropi nieuchwytnego Osamę bin Ladena. Szefowie nie ufają agentowi Grabowskiemu, gdy ten mówi, że zaciska sieć wokół Ajmana az-Zawahiriego, zastępcy bin Ladena. Szef polskiego wywiadu podsuwa politykowi opozycji dokumenty na temat agenta, a gdy ten ogłasza je publicznie, sytuacja wymyka się spod kontroli.
Skrzętnie ukrywane notatki na zszarzałym, zapisanym ręcznie papierze zaginęły w wichurze remontów i przeprowadzek? Dwoisz się i troisz, by odnaleźć te babcine receptury, ale gdzieś w podświadomości wiesz, że przepadły na zawsze? Nic straconego!
Wspomnienia o miętówkach, pieprzówkach czy nalewkach czosnkowych są do odtworzenia. Jeśli przywiódł Cię tutaj sentyment za starymi, dobrymi czasami, odważ się skorzystać i przenieś w czasie do swojego beztroskiego dzieciństwa. Aby to zrobić, wystarczy Ci trochę owoców, ziół i cukru, a w niektórych przypadkach wiązka promieni słońca.
Książka Teresy Stąpór to coś więcej niż tylko przepisy. To istny wehikuł czasu, z którego nigdy już nie będziesz chciał wysiąść.
W dzisiejszych czasach stres jest nieodłącznym kompanem. Ale czy sprzymierzeńcem? Zgiełk, pośpiech, natłok zbędnych i niezbędnych informacji, konflikty, których często nie umiemy uniknąć, bezrobocie, zanieczyszczone środowisko oraz kryzys wartości wywołują wrażenie, że świat stanął na głowie. Nie mogąc odnaleźć się w tym wszystkim, padamy ofiarą stresu.
Z niniejszej książki dowiesz się, jak się z nim rozprawić. Elżbieta Książek zebrała najważniejsze i najbardziej skuteczne sposoby radzenia sobie ze stresem, tj. jogę, aromaterapię, trening relaksacyjny (autogenny, Jacobsona, Silvy) czy Reiki (tysiącletnią tradycję naturalnego uzdrawiania).
Nie pozostaje Ci nic innego, jak zaszyć się w zaciszu swego domu, otoczyć wonią kojącego twój umysł olejku i umościć się wygodnie w fotelu. Pozwól sobie na chwilę luksusowego w tych czasach relaksu i naucz się utrzymywać tę harmonię jak najdłużej!
Wiadomość o chorobie dziecka zwaliła Cię z nóg i nie ustajesz w pytaniach, czemu akurat Wy? Ochłoń, otrząśnij się, jesteś rodzicem. To na Tobie spoczywa odpowiedzialność za to, by Twój skarb się nie bał, by wiedział i odczuwał, że dokładnie wiesz co robić.
Niniejszy poradnik pomoże Ci zdobyć wszelką niezbędną wiedzę. Przeprowadzi Cię przez wszystkie kluczowe etapy, tj. wybór odpowiedniego glukometru czy wyjazd na wakacje i związane z nim przygotowania. Wasze życie nie zmieni się diametralnie, nie będzie też gorsze. Dowiedz się, jak radzić sobie w Waszych nowych, a codziennych od tej pory sytuacjach. Poznaj przepisy, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jeść zdrowo i ze smakiem. Wiedza o adresach stowarzyszeń pomocy cukrzykom będzie od tej pory zawsze w zasięgu i pod ręką.
Tym, co musisz w pierwszej kolejności wyeliminować, jest Twój własny strach. Gdy Ty będziesz spokojny, Twoje dziecko również.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz – co wyjątkowe i chyba najważniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak „zioła w kuchni, to zdrowie w sercu”. Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
O wszechstronnym i zbawiennym wpływie ziół na nasze zdrowie wiedzieli już odlegli przodkowie. Powszechne niegdyś praktyki wyparte zostały przez nowoczesne osiągnięcia medycyny i farmakologii, lecz wiele z nich, zakorzenionych w nas głęboko, stosujemy z powodzeniem po dziś dzień.
Teresa Stąpór, autorka niniejszej książki, omawia cudowne właściwości lecznicze niepozornego, a przede wszystkim niedocenionego aloesu. Z doskonałą znajomością tematu oraz z właściwą sobie szczyptą dobrego humoru, szuka odniesień do astrologii (horoskopu zielarskiego). Przepisy na sprawdzone maści, napary i wina, stosowane i przyrządzane zarówno przez europejskich terapeutów, jak i buddyjskich mnichów, dowodzą, że lecznicze możliwości aloesu są ogromne oraz wręcz niepoliczalne.
Nie jest prawdą, że nie można ustrzec się przed chorobami serca, zawałami i miażdżycą. Tak samo jak w walce z nadciśnieniem mamy na tym polu sprzymierzeńców. Małgorzata Borgman wzięła na swe barki trudne i odpowiedzialne zadanie opracowania poradnika, który w sposób przystępny i wyczerpujący zapozna nas z tym, co w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego najważniejsze – ze zdrowym odżywianiem.
Niniejsza książka opisuje najczęstsze schorzenia serca i układu krwionośnego, zawiera niezbędne porady dietetyczne oraz mnogość przepisów dla osób cierpiących na poszczególne choroby. Atrakcyjnym dopełnieniem zdaje się być aneks o ziołolecznictwie.
Dieta dla serca stanowi doskonałe kompendium wiedzy nie tylko dla osób zdrowych, ale i chorych, w każdym z powyższych przypadków chroniąc nasze życie, zdrowie i szczęście.
O miażdżycy mówi się, że jest postrachem XXI wieku. Nie jest ona jednak wynikiem choroby naczyń wieńcowych, jak zwykło się sądzić, a wszystkich tętnic w naszym organizmie. Do jej rozwoju przyczynia się palenie papierosów, brak lub niedostatek aktywności fizycznej, stres, nadwaga, a przede wszystkim to, co najbardziej oczywiste i najczęściej zaniedbywane – odpowiednie żywienie.
To zaskakujące, jak wiele jesteśmy w stanie osiągnąć i czemu możemy zapobiec, tylko i wyłącznie zmieniając nawyki żywieniowe. Udar mózgu, zawał serca czy silne bóle nóg to tylko nieliczne z problemów, których potrafimy uniknąć. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu ma odpowiednia, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa dieta. Jeśli nie wiesz, jaką dietę stosować w miażdżycy, czym powinieneś się odżywiać, a czego bezwzględnie wystrzegać, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie!
Autorka przekonuje, że przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane, a wytrwałość, konsekwencja i przestrzeganie zaleceń dietetyków zaprocentują w przyszłości i zażegnają czyhające na nas niebezpieczeństwa.
Nasze zdrowie w naszych rękach! I nie jest tajemnicą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Opis: Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Przewodnik zawierający cenne rady i odpowiedzi na wiele pytań rodzących się, gdy po raz pierwszy młodzi rodzice stają przed jakże pięknym, ale trudnym zadaniem, jakim jest wychowanie dziecka. Szybkie odszukanie potrzebnej informacji umożliwia podział książki na rozdziały, zgodnie z okresami rozwojowymi dziecka: od noworodka do szóstego miesiąca życia, oraz od szóstego miesiąca do pierwszego roku życia. Każdy z rozdziałów zawiera informacje na temat rozwoju dziecka, jego zachowań, codziennej pielęgnacji, żywienia, bezpieczeństwa i zdrowia, problemów wychowawczych oraz wyboru zabawek i sprzętu. Uważne zapoznanie się z pytaniami zadawanymi przez rodziców pomaga lepiej zrozumieć postępowanie i zachowanie się własnego dziecka w wielu codziennych sprawach.
Polecamy także:
W oczekiwaniu na dziecko
Pierwszy rok życia dziecka
Drugi i trzeci rok życia dziecka
Ten poradnik uzmysłowi Wam, jakie są przyczyny występowania większości chorób układu trawiennego - nie tylko wątroby, ale także każdego organu z nią powiązanego: dwunastnicy, trzustki, żołądka, jelit, woreczka żółciowego...
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej ? jak się odżywiać, co wolno, a czego nie wolno Ci jeść? Poniższy poradnik w prosty sposób wyjaśni Ci, jakie są zasady diety wątrobowej, wskaże produkty zalecane oraz zabronione, uzmysłowi Ci, jak proste jest wprowadzenie i stosowanie diety wątrobowej. Nie musisz jeść niesmacznych potraw, nie musisz rezygnować z przyjemności ? przepisy zawarte w tej książce podpowiedzą Ci, w jaki sposób przygotować zdrowe i smaczne posiłki.
Ajurweda to kompendium wiedzy o najstarszym systemie wiedzy medycznej i filozofii. Wywodząca się ze starożytnych Indii, zajmuje się zdrowiem fizycznym, psychicznym i duchowym. Oparta na sprawdzanych przez tysiąclecia recepturach i metodach efektywnej terapii, dotyczy każdego aspektu ludzkiego życia oraz koncentruje się na zapobieganiu chorobie, usuwaniu jej źródła lub jak najszybszym uśmierzaniu objawów. Według definicji ajurwedyjskej, brak symptomów chorobowych nie jest oznaką pełnego zdrowia, bo owóż oznacza stan absolutnie dobrego samopoczucia w całej swojej istocie. Medycyna ajurwedyjska nie zajmuje się nigdy pojedynczym organem. Wychodząc z założenia, że ciało i umysł to jednia, skupia się i troszczy o znacznie większy obszar, co przekłada się finalnie na pełne wyzdrowienie, a nie tylko tymczasową ulgę.
System taki kompleksowo zajmuje się naturą, zdrowiem, celem i sensem ludzkiego istnienia. Autorka „Ajurwedy”, Elżbieta Libiszewska-Kindler, w sposób przejrzysty i zrozumiały przybliża nam wiedzę z zakresu ajurwedy, gotową do użytku we wszystkich sytuacjach naszego codziennego życia.
Nasze spiżarnie, a może i nawet piwnice kryją wiele przepisów na wyśmienite nalewki i wina domowe. Z reguły są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Innym razem są to eksperymenty domowników. Hobby wytwarzania niepowtarzalnych win i nalewek. Wino z porzeczek,czereśni, wiśni, nalewka z orzechówka i wiele innych przysmaków. A może wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie!
Ronald Yust, specjalizujący się w książkach tzw. political fioction, tym razem mierzy się z ripostą książki, Małgorzaty Tusk. Autor opisuje własną wizję, tak jak może postrzegać naród, Polacy życie prywante i nie tylko Premieta RP Donalda Tuska. Autor napisał książkę Jack Strong vel Ryszard Kulkiński nadaje i wiele innych. Pisze pod pseudonimem. Tę książkę warto przeczytać, bo jak zawsze u tego autora, nie powieść ta nie jest słodką laurką
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?