KATEGORIE [rozwiń]
Okładka książki O warzeniu piwa

49,00 zł 33,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jan Nepomucen Kurowski był agronomem, zajmował się pisaniem podręczników z dziedziny gospodarowania wiejskiego. Stworzył szereg dzieł mających wspomagać gospodarzy w zmaganiu się z codziennymi problemami związanymi z utrzymaniem ziemi, zwierząt i przetwórstwem płodów rolnych. Zauważywszy brak stosownej publikacji na rynku księgarskim, postanowił napisać O warzeniu piwa. Książkę tę poświęcił najważniejszym zasadom uwarzenia dobrego słodu z ziaren i opisaniu podstawowych błędów przy tym popełnianych. Zwraca też uwagę na szczególne właściwości zdrowotne piwa, które ma wspomagać leczenie wielu przykrych dolegliwości, a mniej posiada „ubocznych” skutków niż picie wódki. Kompleksowo ujmuje zagadnienia piwowarstwa dając ogrom zaleceń i dobrych rad, które podać pragnie w sposób zrozumiały, uznając Dokładną naukę warzenia piwa Schmidta za zbyt skomplikowaną dla przeciętnego gospodarza. Podręcznik ten z pewnością zainteresuje niejednego birofila.
Okładka książki Miodosytnictwo

40,00 zł 27,58 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w icj skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych. Aby przybliżyć wszystkim sztukę przerabiania miodu i owoców na napoje – wykonaliśmy reprint Miodosytnictwa. Został on wydrukowany na pięknym, lekko kremowym paierze i dostępny jest w oprawie wykonanej z grubej niebieskiej tektury z papierowym, zadrukowanym na biało, grzbietem. Książka posiada ręcznie wprawianą papierowa naklejkę tytułową na przedniej częsci oprawy, dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstażeczkę czytelniczą.
Okładka książki Piwowarstwo

54,00 zł 37,23 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Piwowarstwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny. Reprint Piwowarstwa dostępny jest w niebieskiej surowej tekturze z papierowymi naklejkami tytułowymi na przedniej części okładki. Ponadto blok ozdabiają kapitałki i wstążeczka oraz zadrukowane wyklejki. Zadruk na szlachetnym, lekko kremowym papierze i zachowana czcionka oryginału sprawiają, że otrzymujecie Państwo książkę wydaną tak, jak pod koniec XIX wieku.
Okładka książki Wina owocowe i miody

39,00 zł 26,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i wermuth.
Okładka książki Dokładna nauka warzenia piwa

47,00 zł 32,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dokładna nauka warzenia piwa wyszła spod pióra doświadczonego piwowara – Karola Schmidta, który praktykował między innymi w Londynie, a także był piwowarem i założycielem browarów w Grudziądzu. Autor o profesji swej pisze: „Sztuka warzenia piwa ma w celu przysposobienia napoju pożywnego i upaiaiącego, który skutkiem przyrządzenia właściwego i fermentacyi stosowney, z rozmaitych rodzaiów zboża i warzywa robić się daje. (*) Własności pożywne tego napoju stanowią znakomitą iego zaletę, własność upaiaiąca zaś, ani iest niebespieczną, ani nawet szkodliwą, pewne gatunki porteru angielskiego wyiąwszy, które sprawuią do czasu przy zbytecznem ich użyciu, ból głowy, z przyczyny znayduiącey się w nich zaprawy.” Książka szczegółowo traktuje o sposobach fabrykacji piwa, urzadzeniu browaru i podaje receptury rozmaitych gatunków piw i podpiwka. Reprint tej pięknej publikacji oprawiony został w grubą niebieską tekturę z papierowym grzbietem zadrukowanym na biało. Ponadto reprint posiada dopasowane kolorystcznie kapitałki oraz granatową wstążeczkę czytelniczą. Zadruk na szlachetnym, leko kremowym papierze sprawi, że otrzymacie Państwo książkę taką, jaką była ongiś – na podobnym papierze, z oryginalną czcionką i pisownią.
Okładka książki Gorzelnik i piwowar doskonały

65,00 zł 44,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Gorzelnik i piwowar doskonały Piątkowskiego to najbardziej wiekowa pozycja wśród naszych książek gorzelniczych. Pochodząca z początku XIX wieku publikacja podaje najstarsze sposoby przyrządzania trunków z wszelakich fabrykatów – od tradycyjnych wódek zbożowych po piwo z bzu. Wyjaśnia również ogólne zasady i historię powstania najpopularniejszych trunków, a także specyfikę ich fermentacji. W reprincie zachowaliśmy oryginalą pisownię oraz czcionkę drukarską.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj