KATEGORIE [rozwiń]

Patrick Holford

Okładka książki Nie trać pamięci

29,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Chorobie Alzheimera i osłabieniu pamięci można zapobiegaćMedycyna odkryła wiele mechanizmów tej chorobyPierwsze zmiany w mózgu zachodzą 20 lat przed wystąpieniem objawówDlatego prewencję opisaną w książce należy zaczynać jak najwcześniej
Okładka książki Powiedz cukrzycy nie

31,50 zł 23,15 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Cierpisz na cukrzycę lub niepokoi cię perspektywa nabawienia się tego schorzenia? Cukrzyca stała się tak powszechna, że nie bez racji bywa uważana za nowożytny odpowiednik dżumy. A jednak, wbrew rozpowszechnionym osądom, w zdecydowanej większości przypadków chorobie tej można nie tylko zapobiegać, ale i wyleczyć się z niej - na tyle, aby nie musieć do końca życia brać leków na nią. Niniejsza książka opisuje, jak to osiągnąć.
Okładka książki Rakowi powiedz nie

39,90 zł 29,32 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze. Powiedz Rakowi Nie – fragment Wrprowadzenie Żadna diagnoza nie przeraża pacjenta bardziej niż orzeczenie raka. Postrzegany jako choroba nieuleczalna, nieznanego pochodzenia, rak jest dziś tym, czym w wieku XVII musiała być dżuma. Żyjemy w ciągłym strachu przed tą chorobą i unikamy rozmowy o niej. Podczas gdy każdy z nas chowa głowę w piasek, rak wyrasta na Zachodzie na drugą co do częstości występowania przyczynę przedwczesnej śmierci, a przewiduje się, że w ciągu najbliższych 20 lat stanie się przyczyną numer jeden. Już w tej chwili jest głównym zabójcą ludzi przed pięćdziesiątką. Kiedy po raz pierwszy opublikowaliśmy tę książkę (w 1999 roku), przepowiadano, że za 15 lat nowotwór będzie wykrywany u co czwartej osoby. A już w 2009 roku, nowotwór wykrywany był u co trzeciej osoby! Do 2020 roku będzie to już co druga osoba! Chociaż czynimy wielkie kroki w leczeniu nowotworów, tym, czego nam naprawdę potrzeba, jest zapobieganie występowaniu lub nawrotom tej choroby. Rak jest wynalazkiem XX wieku Być może zaskoczy cię informacja, że rak jest w zasadzie wynalazkiem XX wieku. O pięciu najczęściej występujących typach nowotworów - płuc, piersi, żołądka, jelita grubego i odbytu oraz prostaty właściwie nie słyszano przed początkiem XX wieku. Wzrost częstości występowania raka przebiega proporcjonalnie do industrializacji i chemikalizacji naszego świata. Im bardziej rozwinięty kraj, tym więcej w nim przypadków raka. Im wyższy dochód na głowę mieszkańca, tym więcej notowanych nowotworów. Dzieje się tak, ponieważ większość typów raka jest w dużej mierze skutkiem zmian, jakie wprowadziliśmy w naszym stylu życia i otoczeniu ~ w tym, co jemy, co pijemy oraz czym oddychamy. Zmieniający się schemat zapadalności na raka w rozwiniętym ekonomicznie świecie świadczy o tym, że częstotliwość jego występowania jest silnie związana z wpływem środowiska. Według jednego z czołowych brytyjskich naukowców sir Richarda Doiła, 90% wszystkich typów raka jest spowodowanych właśnie wpływem środowiska. Nawet najbardziej konserwatywni eksperci w dziedzinie onkologii twierdzą, że z wpływem środowiska i prowadzonym stylem życia jest związanych co najmniej 75% przypadków nowotworów. Jednakże prawdopodobnie aż 80 procentom zachorowań można by zapobiec. Publikacja w New England Journal of Medicine opisuje badanie obejmujące 45000 par bliźniąt, które wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jest w znacznie większym stopniu zależne od wyboru diety i stylu życia - a na to mamy wpływ - niż od genów. Bliźnięta jednojajowe, genetycznie takie same, miały nie więcej niż 15% szans na zachorowanie na ten sam typ raka. To sugeruje, że przyczyna większości przypadków raka w 85% zależy od środowiska - czyli od takich czynników, jak dieta, styl życia i ekspozycja na toksyczne substancje chemiczne. To badanie wykazało, że wybory dotyczące diety, aktywności fizycznej czy palenia tytoniu miały wpływ na zachorowanie na raka w 58-82% badanych przypadków2. Na przestrzeni dwóch pokoleń ludzkość wynalazła 10 milionów nowych związków chemicznych i nieświadomie wypuściła tysiące z nich do środowiska. 0 wielu wiadomo, że są rakotwórcze (to znaczy zdolne do wywołania raka). Przyjmujemy je w naszym pożywieniu, powietrzu i wodzie. Wielu można uniknąć - niektórych jednak uniknąć się nie da. Wygląda na to, że kopiemy sobie grób za pomocą naszych noży 1 widelców. Obecnie uważa się, że to właśnie współczesna dieta, złożona z przetworzonej żywności, pełnej sztucznych substancji chemicznych i pozbawionej składników odżywczych, w największej mierze zwiększa ryzyko zachorowań na raka. I odwrotnie - Światowa Fundacja Badań nad Rakiem twierdzi, że zachowując prawidłową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 40%. Komisja Europejska ocenia, że corocznie można by uratować ćwierć miliona ludzi w dwunastu krajach członkowskich UE wyłącznie za pomocą zmiany diety. Według Kampanii Badań nad Rakiem, „przynajmniej trzem na cztery ze wszystkich typów raka można by potencjalnie zapobiec, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy komunikat ten dotrze do ludzi za młodu". Rak to jednak nie tylko kwestia żywienia. W naszych domach i miejscach pracy nieświadomie wystawiamy się na działanie wielu rakotwórczych substancji chemicznych. Minimalizacja tej ekspozycji może także w dużym stopniu zredukować ryzyko raka. Rakowi powiedz nie Spis Treści O Autorze Bibliografia i inne źródła informacji Przewodnik po skrótach i miarach Uwaga! Wprowadzenie CZĘŚĆ l Przyczyny raka 1. Co to jest rak? 2. Utleniacze i antyutleniacze 3. Zaburzenia w gospodarce hormonalnej 4. Czynniki rakotwórcze 5. Przyczyny tkwiące w genach 6. Obrona immunologiczna 7. Dlaczego wątroba to twój najlepszy przyjaciel? 8. Łącznik - homocysteina 9. Stres i negatywne emocje a choroby 10. Brak komunikacji CZĘŚĆ II Czy wiesz, co jesz? l l. Mięso - co za dużo, to niezdrowo 12. Mleczny problem 13. Najlepsze owoce i warzywa 14. Tajemnica salwestroli 15. Dobre i złe tłuszcze 16. Czynnik GL - dlaczego słodkie potrawy są niewskazane 17. Cała prawda o kawie, herbacie i alkoholu CZĘŚĆ III Świadome życie 18. Uwaga na promieniowanie 19. Opalanie się - dwie strony medalu 20. Pestycydy i tworzywa sztuczne 21. Czynne i bierne palenie tytoniu 22. Mechanizmy obronne 23. Wpływ stresu CZĘŚĆ IV Antyrakowe składniki diety 24. Obalanie mitów 25. Prawda o antyoksydantach 26. Megadawka witaminy C i rak 27. Jak witamina D chroni przed rakiem? 28. Inne antynowotworowe składniki diety 29. Niezbędne minerały - od selenu do cynku 30. Probiotyki - przyjaciele układu odpornościowego 31. Zioła i naturalne leki na raka CZĘŚĆ V Jak uniknąć raka? 32. Nowa dieta, nowy tryb życia 33. Przepisy antyrakowe 34. Korzyści z suplementacji CZĘŚĆ VI Co robić, gdy zdiagnozują u ciebie raka? 35. Terapia konwencjonalna i alternatywna 36. Wzmacnianie działania chemioterapii, naświetlań i operacji chirurgicznych 37. Redukowanie ryzyka nawrotów CZĘŚĆ VII Leczenie dietą od A do Z 38. Strategie dla każdego typu raka Przypisy
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka