Discover the 8 steps you can take to optimise your brain for better mood, memory, sleep and stress resilience.
The results are in: our mental health, memory and intelligence are deteriorating. One in six children is now diagnosed with mental health issues, anti-depressant prescriptions have sky-rocketed, and the incidence of Alzheimer's and dementia, with are largely preventable, are on the rise. But we can take action to stop this decline in its tracks.
In Upgrade Your Brain, Patrick Holford, founder of the Good for the Brain Foundation, takes a deep dive into why this is happening, and more importantly, what you can do to improve your brain function.
Through his work at the foundation, Patrick has tested the cognitive function of nearly half a million people, assessing and improving their dementia risk, as well as interviewing world-leading professors and brain-health experts. In this book, he unravels how and why our modern diet and lifestyle have inevitable led to a brain-health meltdown.
Drawing on his expertise, Patrick walks you through the small changes you can make to your diet and lifestyle to help you:
upgrade your mental energy
improve your mood and motivation
sleep better and reduce anxiety
sharpen your memory
dementia-proof your diet and lifestyle
By integrating this dynamic approach with Food for the Brain's groundbreaking Cognitive Function Test, you will discover any weak points and how to strengthen them, and rapidly improve your brain health, starting today.
Chorobie Alzheimera i osłabieniu pamięci można zapobiegaćMedycyna odkryła wiele mechanizmów tej chorobyPierwsze zmiany w mózgu zachodzą 20 lat przed wystąpieniem objawówDlatego prewencję opisaną w książce należy zaczynać jak najwcześniej
Cierpisz na cukrzycę lub niepokoi cię perspektywa nabawienia się tego schorzenia? Cukrzyca stała się tak powszechna, że nie bez racji bywa uważana za nowożytny odpowiednik dżumy. A jednak, wbrew rozpowszechnionym osądom, w zdecydowanej większości przypadków chorobie tej można nie tylko zapobiegać, ale i wyleczyć się z niej - na tyle, aby nie musieć do końca życia brać leków na nią. Niniejsza książka opisuje, jak to osiągnąć.
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.
Powiedz Rakowi Nie – fragment
Wrprowadzenie
Żadna diagnoza nie przeraża pacjenta bardziej niż orzeczenie raka. Postrzegany jako choroba nieuleczalna, nieznanego pochodzenia, rak jest dziś tym, czym w wieku XVII musiała być dżuma. Żyjemy w ciągłym strachu przed tą chorobą i unikamy rozmowy o niej. Podczas gdy każdy z nas chowa głowę w piasek, rak wyrasta na Zachodzie na drugą co do częstości występowania przyczynę przedwczesnej śmierci, a przewiduje się, że w ciągu najbliższych 20 lat stanie się przyczyną numer jeden. Już w tej chwili jest głównym zabójcą ludzi przed pięćdziesiątką. Kiedy po raz pierwszy opublikowaliśmy tę książkę (w 1999 roku), przepowiadano, że za 15 lat nowotwór będzie wykrywany u co czwartej osoby. A już w 2009 roku, nowotwór wykrywany był u co trzeciej osoby! Do 2020 roku będzie to już co druga osoba! Chociaż czynimy wielkie kroki w leczeniu nowotworów, tym, czego nam naprawdę potrzeba, jest zapobieganie występowaniu lub nawrotom tej choroby.
Rak jest wynalazkiem XX wieku
Być może zaskoczy cię informacja, że rak jest w zasadzie wynalazkiem XX wieku. O pięciu najczęściej występujących typach nowotworów - płuc, piersi, żołądka, jelita grubego i odbytu oraz prostaty właściwie nie słyszano przed początkiem XX wieku. Wzrost częstości występowania raka przebiega proporcjonalnie do industrializacji i chemikalizacji naszego świata. Im bardziej rozwinięty kraj, tym więcej w nim przypadków raka. Im wyższy dochód na głowę mieszkańca, tym więcej notowanych nowotworów.
Dzieje się tak, ponieważ większość typów raka jest w dużej mierze skutkiem zmian, jakie wprowadziliśmy w naszym stylu życia i otoczeniu ~ w tym, co jemy, co pijemy oraz czym oddychamy. Zmieniający się schemat zapadalności na raka w rozwiniętym ekonomicznie świecie świadczy o tym, że częstotliwość jego występowania jest silnie związana z wpływem środowiska.
Według jednego z czołowych brytyjskich naukowców sir Richarda Doiła, 90% wszystkich typów raka jest spowodowanych właśnie wpływem środowiska. Nawet najbardziej konserwatywni eksperci w dziedzinie onkologii twierdzą, że z wpływem środowiska i prowadzonym stylem życia jest związanych co najmniej 75% przypadków nowotworów.
Jednakże prawdopodobnie aż 80 procentom zachorowań można by zapobiec. Publikacja w New England Journal of Medicine opisuje badanie obejmujące 45000 par bliźniąt, które wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jest w znacznie większym stopniu zależne od wyboru diety i stylu życia - a na to mamy wpływ - niż od genów. Bliźnięta jednojajowe, genetycznie takie same, miały nie więcej niż 15% szans na zachorowanie na ten sam typ raka. To sugeruje, że przyczyna większości przypadków raka w 85% zależy od środowiska - czyli od takich czynników, jak dieta, styl życia i ekspozycja na toksyczne substancje chemiczne. To badanie wykazało, że wybory dotyczące diety, aktywności fizycznej czy palenia tytoniu miały wpływ na zachorowanie na raka w 58-82% badanych przypadków2.
Na przestrzeni dwóch pokoleń ludzkość wynalazła 10 milionów nowych związków chemicznych i nieświadomie wypuściła tysiące z nich do środowiska.
0 wielu wiadomo, że są rakotwórcze (to znaczy zdolne do wywołania raka). Przyjmujemy je w naszym pożywieniu, powietrzu i wodzie. Wielu można uniknąć - niektórych jednak uniknąć się nie da.
Wygląda na to, że kopiemy sobie grób za pomocą naszych noży
1 widelców. Obecnie uważa się, że to właśnie współczesna dieta, złożona z przetworzonej żywności, pełnej sztucznych substancji chemicznych i pozbawionej składników odżywczych, w największej mierze zwiększa ryzyko zachorowań na raka. I odwrotnie - Światowa Fundacja Badań nad Rakiem twierdzi, że zachowując prawidłową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 40%. Komisja Europejska ocenia, że corocznie można by uratować ćwierć miliona ludzi w dwunastu krajach członkowskich UE wyłącznie za pomocą zmiany diety. Według Kampanii Badań nad Rakiem, „przynajmniej trzem na cztery ze wszystkich typów raka można by potencjalnie zapobiec, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy komunikat ten dotrze do ludzi za młodu".
Rak to jednak nie tylko kwestia żywienia. W naszych domach i miejscach pracy nieświadomie wystawiamy się na działanie wielu rakotwórczych substancji chemicznych. Minimalizacja tej ekspozycji może także w dużym stopniu zredukować ryzyko raka.
Rakowi powiedz nie Spis Treści
O Autorze
Bibliografia i inne źródła informacji Przewodnik po skrótach i miarach
Uwaga!
Wprowadzenie
CZĘŚĆ l
Przyczyny raka
1. Co to jest rak?
2. Utleniacze i antyutleniacze
3. Zaburzenia w gospodarce hormonalnej
4. Czynniki rakotwórcze
5. Przyczyny tkwiące w genach
6. Obrona immunologiczna
7. Dlaczego wątroba to twój najlepszy przyjaciel?
8. Łącznik - homocysteina
9. Stres i negatywne emocje a choroby
10. Brak komunikacji
CZĘŚĆ II
Czy wiesz, co jesz?
l l. Mięso - co za dużo, to niezdrowo
12. Mleczny problem
13. Najlepsze owoce i warzywa
14. Tajemnica salwestroli
15. Dobre i złe tłuszcze
16. Czynnik GL - dlaczego słodkie potrawy są niewskazane
17. Cała prawda o kawie, herbacie i alkoholu
CZĘŚĆ III
Świadome życie
18. Uwaga na promieniowanie
19. Opalanie się - dwie strony medalu
20. Pestycydy i tworzywa sztuczne
21. Czynne i bierne palenie tytoniu
22. Mechanizmy obronne
23. Wpływ stresu
CZĘŚĆ IV
Antyrakowe składniki diety
24. Obalanie mitów
25. Prawda o antyoksydantach
26. Megadawka witaminy C i rak
27. Jak witamina D chroni przed rakiem?
28. Inne antynowotworowe składniki diety
29. Niezbędne minerały - od selenu do cynku
30. Probiotyki - przyjaciele układu odpornościowego
31. Zioła i naturalne leki na raka
CZĘŚĆ V
Jak uniknąć raka?
32. Nowa dieta, nowy tryb życia
33. Przepisy antyrakowe
34. Korzyści z suplementacji
CZĘŚĆ VI
Co robić, gdy zdiagnozują u ciebie raka?
35. Terapia konwencjonalna i alternatywna
36. Wzmacnianie działania chemioterapii, naświetlań i operacji chirurgicznych
37. Redukowanie ryzyka nawrotów
CZĘŚĆ VII
Leczenie dietą od A do Z
38. Strategie dla każdego typu raka
Przypisy
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?