Rakowi powiedz nie
Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw
-
Autor: Patrick Holford
- ISBN: 9788361995340
- EAN: 9788361995340
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Filar
- Format: 14.0x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 384
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 5,00 (1)
-
24,32złCena detaliczna: 39,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,32 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.
Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.
Według jednego z czołowych brytyjskich naukowców sir Richarda Doiła, 90% wszystkich typów raka jest spowodowanych właśnie wpływem środowiska. Nawet najbardziej konserwatywni eksperci w dziedzinie onkologii twierdzą, że z wpływem środowiska i prowadzonym stylem życia jest związanych co najmniej 75% przypadków nowotworów.
Jednakże prawdopodobnie aż 80 procentom zachorowań można by zapobiec. Publikacja w New England Journal of Medicine opisuje badanie obejmujące 45000 par bliźniąt, które wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jest w znacznie większym stopniu zależne od wyboru diety i stylu życia - a na to mamy wpływ - niż od genów. Bliźnięta jednojajowe, genetycznie takie same, miały nie więcej niż 15% szans na zachorowanie na ten sam typ raka. To sugeruje, że przyczyna większości przypadków raka w 85% zależy od środowiska - czyli od takich czynników, jak dieta, styl życia i ekspozycja na toksyczne substancje chemiczne. To badanie wykazało, że wybory dotyczące diety, aktywności fizycznej czy palenia tytoniu miały wpływ na zachorowanie na raka w 58-82% badanych przypadków2. Na przestrzeni dwóch pokoleń ludzkość wynalazła 10 milionów nowych związków chemicznych i nieświadomie wypuściła tysiące z nich do środowiska.
0 wielu wiadomo, że są rakotwórcze (to znaczy zdolne do wywołania raka). Przyjmujemy je w naszym pożywieniu, powietrzu i wodzie. Wielu można uniknąć - niektórych jednak uniknąć się nie da. Wygląda na to, że kopiemy sobie grób za pomocą naszych noży 1 widelców. Obecnie uważa się, że to właśnie współczesna dieta, złożona z przetworzonej żywności, pełnej sztucznych substancji chemicznych i pozbawionej składników odżywczych, w największej mierze zwiększa ryzyko zachorowań na raka. I odwrotnie - Światowa Fundacja Badań nad Rakiem twierdzi, że zachowując prawidłową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 40%. Komisja Europejska ocenia, że corocznie można by uratować ćwierć miliona ludzi w dwunastu krajach członkowskich UE wyłącznie za pomocą zmiany diety. Według Kampanii Badań nad Rakiem, „przynajmniej trzem na cztery ze wszystkich typów raka można by potencjalnie zapobiec, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy komunikat ten dotrze do ludzi za młodu".
Rak to jednak nie tylko kwestia żywienia. W naszych domach i miejscach pracy nieświadomie wystawiamy się na działanie wielu rakotwórczych substancji chemicznych. Minimalizacja tej ekspozycji może także w dużym stopniu zredukować ryzyko raka.
Rakowi powiedz nie
Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.
Powiedz Rakowi Nie – fragment
Wrprowadzenie
Żadna diagnoza nie przeraża pacjenta bardziej niż orzeczenie raka. Postrzegany jako choroba nieuleczalna, nieznanego pochodzenia, rak jest dziś tym, czym w wieku XVII musiała być dżuma. Żyjemy w ciągłym strachu przed tą chorobą i unikamy rozmowy o niej. Podczas gdy każdy z nas chowa głowę w piasek, rak wyrasta na Zachodzie na drugą co do częstości występowania przyczynę przedwczesnej śmierci, a przewiduje się, że w ciągu najbliższych 20 lat stanie się przyczyną numer jeden. Już w tej chwili jest głównym zabójcą ludzi przed pięćdziesiątką. Kiedy po raz pierwszy opublikowaliśmy tę książkę (w 1999 roku), przepowiadano, że za 15 lat nowotwór będzie wykrywany u co czwartej osoby. A już w 2009 roku, nowotwór wykrywany był u co trzeciej osoby! Do 2020 roku będzie to już co druga osoba! Chociaż czynimy wielkie kroki w leczeniu nowotworów, tym, czego nam naprawdę potrzeba, jest zapobieganie występowaniu lub nawrotom tej choroby.Rak jest wynalazkiem XX wieku
Być może zaskoczy cię informacja, że rak jest w zasadzie wynalazkiem XX wieku. O pięciu najczęściej występujących typach nowotworów - płuc, piersi, żołądka, jelita grubego i odbytu oraz prostaty właściwie nie słyszano przed początkiem XX wieku. Wzrost częstości występowania raka przebiega proporcjonalnie do industrializacji i chemikalizacji naszego świata. Im bardziej rozwinięty kraj, tym więcej w nim przypadków raka. Im wyższy dochód na głowę mieszkańca, tym więcej notowanych nowotworów. Dzieje się tak, ponieważ większość typów raka jest w dużej mierze skutkiem zmian, jakie wprowadziliśmy w naszym stylu życia i otoczeniu ~ w tym, co jemy, co pijemy oraz czym oddychamy. Zmieniający się schemat zapadalności na raka w rozwiniętym ekonomicznie świecie świadczy o tym, że częstotliwość jego występowania jest silnie związana z wpływem środowiska.Według jednego z czołowych brytyjskich naukowców sir Richarda Doiła, 90% wszystkich typów raka jest spowodowanych właśnie wpływem środowiska. Nawet najbardziej konserwatywni eksperci w dziedzinie onkologii twierdzą, że z wpływem środowiska i prowadzonym stylem życia jest związanych co najmniej 75% przypadków nowotworów.
Jednakże prawdopodobnie aż 80 procentom zachorowań można by zapobiec. Publikacja w New England Journal of Medicine opisuje badanie obejmujące 45000 par bliźniąt, które wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jest w znacznie większym stopniu zależne od wyboru diety i stylu życia - a na to mamy wpływ - niż od genów. Bliźnięta jednojajowe, genetycznie takie same, miały nie więcej niż 15% szans na zachorowanie na ten sam typ raka. To sugeruje, że przyczyna większości przypadków raka w 85% zależy od środowiska - czyli od takich czynników, jak dieta, styl życia i ekspozycja na toksyczne substancje chemiczne. To badanie wykazało, że wybory dotyczące diety, aktywności fizycznej czy palenia tytoniu miały wpływ na zachorowanie na raka w 58-82% badanych przypadków2. Na przestrzeni dwóch pokoleń ludzkość wynalazła 10 milionów nowych związków chemicznych i nieświadomie wypuściła tysiące z nich do środowiska.
0 wielu wiadomo, że są rakotwórcze (to znaczy zdolne do wywołania raka). Przyjmujemy je w naszym pożywieniu, powietrzu i wodzie. Wielu można uniknąć - niektórych jednak uniknąć się nie da. Wygląda na to, że kopiemy sobie grób za pomocą naszych noży 1 widelców. Obecnie uważa się, że to właśnie współczesna dieta, złożona z przetworzonej żywności, pełnej sztucznych substancji chemicznych i pozbawionej składników odżywczych, w największej mierze zwiększa ryzyko zachorowań na raka. I odwrotnie - Światowa Fundacja Badań nad Rakiem twierdzi, że zachowując prawidłową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 40%. Komisja Europejska ocenia, że corocznie można by uratować ćwierć miliona ludzi w dwunastu krajach członkowskich UE wyłącznie za pomocą zmiany diety. Według Kampanii Badań nad Rakiem, „przynajmniej trzem na cztery ze wszystkich typów raka można by potencjalnie zapobiec, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy komunikat ten dotrze do ludzi za młodu".
Rak to jednak nie tylko kwestia żywienia. W naszych domach i miejscach pracy nieświadomie wystawiamy się na działanie wielu rakotwórczych substancji chemicznych. Minimalizacja tej ekspozycji może także w dużym stopniu zredukować ryzyko raka.
Rakowi powiedz nie
Spis Treści
- O Autorze
- Bibliografia i inne źródła informacji Przewodnik po skrótach i miarach
- Uwaga!
- Wprowadzenie
- CZĘŚĆ l
- Przyczyny raka
- 1. Co to jest rak?
- 2. Utleniacze i antyutleniacze
- 3. Zaburzenia w gospodarce hormonalnej
- 4. Czynniki rakotwórcze
- 5. Przyczyny tkwiące w genach
- 6. Obrona immunologiczna
- 7. Dlaczego wątroba to twój najlepszy przyjaciel?
- 8. Łącznik - homocysteina
- 9. Stres i negatywne emocje a choroby
- 10. Brak komunikacji
- CZĘŚĆ II
- Czy wiesz, co jesz?
- l l. Mięso - co za dużo, to niezdrowo
- 12. Mleczny problem
- 13. Najlepsze owoce i warzywa
- 14. Tajemnica salwestroli
- 15. Dobre i złe tłuszcze
- 16. Czynnik GL - dlaczego słodkie potrawy są niewskazane
- 17. Cała prawda o kawie, herbacie i alkoholu
- CZĘŚĆ III
- Świadome życie
- 18. Uwaga na promieniowanie
- 19. Opalanie się - dwie strony medalu
- 20. Pestycydy i tworzywa sztuczne
- 21. Czynne i bierne palenie tytoniu
- 22. Mechanizmy obronne
- 23. Wpływ stresu
- CZĘŚĆ IV
- Antyrakowe składniki diety
- 24. Obalanie mitów
- 25. Prawda o antyoksydantach
- 26. Megadawka witaminy C i rak
- 27. Jak witamina D chroni przed rakiem?
- 28. Inne antynowotworowe składniki diety
- 29. Niezbędne minerały - od selenu do cynku
- 30. Probiotyki - przyjaciele układu odpornościowego
- 31. Zioła i naturalne leki na raka
- CZĘŚĆ V
- Jak uniknąć raka?
- 32. Nowa dieta, nowy tryb życia
- 33. Przepisy antyrakowe
- 34. Korzyści z suplementacji
- CZĘŚĆ VI
- Co robić, gdy zdiagnozują u ciebie raka?
- 35. Terapia konwencjonalna i alternatywna
- 36. Wzmacnianie działania chemioterapii, naświetlań i operacji chirurgicznych
- 37. Redukowanie ryzyka nawrotów
- CZĘŚĆ VII
- Leczenie dietą od A do Z
- 38. Strategie dla każdego typu raka
- Przypisy