Do tego działu zapraszamy zwolenników medycyny konwencjonalnej. Jest bardzo wiele chorób, z którymi nie wygralibyśmy bez leków farmakologicznych, czy też radioterapii. Dlatego, aby zgłębić swją wiedzę z zakresu medycyny konwencjonalnej zapraszamy po podręczniki, poradniki, publikacje, altasy, literaturę medyczą dla uczniów, studentów, lekarzy i nie tylko. Chirurgia, terapia laserem, anatomia, piwrwsza pomoc, fizjologia i patofizjologia ambulatoryjna i kliniczna, diagnostyka neurologiczna, otolaryngologiczna, audiologiczna i radiologiczna i wiele innych.
W książce omówiono zagadnienia dotyczące etiologii, patogenezy, objawów i leczenia najczęściej występujących chorób zakaźnych i pasożytniczych u dzieci. Na uwagę zasługuje przejrzysty i zwięzły sposób przedstawienia poszczególnych jednostek chorobowych występujących zarówno w Polsce, jaki i przenoszonych z terenów odległych wskutek migracji ludności. Publikacja przeznaczona jest dla lekarzy pediatrów i lekarzy rodzinnych.
Ludzie na walizkach to zbiór rozmów Szymona Hołowni z osobami, które choroba, nieszczęśliwy wypadek albo zły los doprowadziły na granicę życia i śmierci. Czy stamtąd widać więcej? Jaki sens ma cierpienie? Jak nie poddać się zwątpieniu? Co o życiu mogą nam powiedzieć ci, którzy na własnej skórze przekonali się, jak bardzo jest ono kruche? Wśród bohaterów książki znaleźli się nie tylko pacjenci i ludzie chorzy, ale również ich najbliżsi oraz lekarze - z ludzkim bólem zmagający się na co dzień w życiu zawodowym. O dramatycznych wyborach, z jakimi przyszło im się zmierzyć, rozmówcy Hołowni opowiadają jednak bez ckliwości, za to z ogromnym dystansem i mądrością
Czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosująć odpowiedniadietę
Żywność - twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, używając ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje lukratywne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na w każdej sytuacji zmieni metodę myślenia o żywności.
– John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka… prawdziwy majstersztyk.
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała masowe publikacje i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki Apteka żywności
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie posiadają one właściwości i mocy leczniczych nieszablonowego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Natomiast w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak efektywnie, jak karmienie ich całkowitym grochem. Lub, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, że robimy wyciąg z rośliny, którą wszyscy stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że 5 spośród nich działa nasennie na zwierzęta i osób, a pozostałych 5 działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym”.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, niemniej jednak okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, jak dużo cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy zatem tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przeze mnie odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, niemniej jednak nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy”.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić wyłącznie do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, niemniej jednak 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie nie gorzej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, aby obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej efektywne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, lub rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różnorodne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu posiada znaczenie. Grube otręby działają na organizm zupełnie inaczej niż drobne. Nieomalże identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkiem odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszelkie znane dotąd...
O książce:
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności.
? John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka? prawdziwy majstersztyk.
? Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki:
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: ?Przyjmijmy, że przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym?.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, ale okazuje się, że to nie działa. ?Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest ? nie wiemy?.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, by obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej skuteczne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej niż drobne. Prawie identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkowicie odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd
Jest to pierwszy podręcznik omawiający całościowo zagadnienia dotyczące roli i zadań pielęgniarstwa w opiece paliatywnej i hospicyjnej. Przygotowany został przez zespół autorski składający się z lekarzy, magistrów pielęgniarstwa i pedagogiki oraz dyplomowanych pielęgniarek z różnych ośrodków w Polsce, mających duże doświadczenie w pracy z chorymi w okresie terminalnym.
Pracę zespołu koordynowały osoby świetnie znające te zagadnienia: prof. dr hab. med. Krystyna de Walden -Gałuszko - kierownik Zakładu Medycyny Paliatywnej AM w Gdańsku i krajowy konsultant w dziedzinie medycyny paliatywnej oraz mgr pedag. Anna Kaptacz - dyplomowana pielęgniarka, menedżer służby zdrowia, prezes Stowarzyszenia Opieki Hospicyjnej Ziemi Częstochowskiej.
Autorzy przedstawili rolę pielęgniarki na wszystkich płaszczyznach jej działania. Opisali objawy występujące u pacjentów w terminalnym okresie chorób, sposoby postępowania (ze szczególnym zwróceniem uwagi na zwalczanie bólu), zabiegi pielęgnacyjne oraz działania mające na celu udzielenie wsparcia zarówno psychicznego i duchowego, jak i socjalnego. Dużo miejsca poświęcili współpracy z rodziną pielęgnującą chorego i rodziną osieroconą.
Podręcznik ten jest adresowany do słuchaczy studiów licencjackich, do osób specjalizujących się w medycynie paliatywnej oraz do studentów wydziału pielęgniarstwa kształcących się na poziomie magisterskim.
O książce:
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą…
– John Naisbitt, publicysta
Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę!
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek.
Fragment książki:
Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno.
JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ
Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu.
Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu.
Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń.
Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań.
Kciuki w górę
RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE
Najlepszy
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.Suplementy diety a zdrowieSpis treści
Wprowadzenie
Co rozumiemy przez suplementy diety?
Definicja suplementów diety
Spożycie suplementów diety w Polsce i na świecie
Rodzaje suplementów diety
Podział suplementów ze względu na skład
Podział suplementów ze względu na przeznaczenie
Czy ?zwyczajowe? żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki?
Wartość energetyczna diety
Zawartość błonnika w diecie
Zawartość składników mineralnych w diecie
Zawartość witamin w diecie
Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości
Zioła, którym przypisuje się właściwości odchudzające
Inne niż ziołowe suplementy diety, którym przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie
Suplementy diety a zdrowie układu krążenia
Kwasy tłuszczowe n-3 (omega-3)
Antyoksydanty
Homocysteina, witamina B12, B6 i kwas foliowy
Inne składniki
Podsumowanie
Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące
Składniki roślinne
Witaminy i składniki mineralne
Inne suplementy
Zalecenia praktyczne
Podsumowanie
Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby
Preparaty ziołowe
Inne preparaty roślinne
Podsumowanie
Suplementy diety ? ich znaczenie u osób w wieku starszym
Przykłady suplementów stosowanych przez osoby w wieku starszym
Wskazówki do stosowania suplementów przez osoby w wieku starszym
Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne
Wspomaganie dozwolone
Dozwolone skuteczne środki wspomagające
Środki o niepotwierdzonej naukowo skuteczności
Efekty uboczne
Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża
Suplementacja diety kwasem foliowym
Suplementacja diety żelazem
Suplementacja diety jodem
Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi
Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych
Znaczenie czynników żywieniowych w zapobieganiu nowotworom złośliwym
Czy stosować suplementy w zapobieganiu nowotworom?
Które suplementy mogą mieć znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów?
Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami
Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami?
Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w niektórych suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy błonnikiem zawartym w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy flawonoidami i furanokumarynami grejpfruta a lekami
Interakcje pomiędzy ziołami a lekami
Wybrane przykłady interakcji
Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi a lekami
Interakcje pomiędzy witaminami a lekami
Interakcje pomiędzy ziołami a lekami
Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów dietyPiśmiennictwo
Kolejne wydanie Podręcznika anestezjologii wzbogacono o wiele rozdziałów dotyczących nauk podstawowych. Intencją było opracowanie jednego podręcznika, mogącego służyć jako wprowadzenie do anestezjologii klinicznej oraz jako źródło wiedzy z dziedziny nauk podstawowych w przygotowaniu do egzaminu FRCA.
Analiza gazometrii krwi tętniczej stanowi podstawowe narzędzie współczesnej medycyny.
-podstawowe wiadomości niezbędne do zrozumienia istoty tego badania
-omówienie praktycznego zastosowania gazometrii
-interpretacja uzyskanych wyników
-opis sytuacji klinicznych, w których zastosowano analizę ABG
-zobrazowanie roli analizy ABG w diagnostyce i monitorowaniu leczenia
-szczegółowa analiza wszystkich ważnych odchyleń w wyniku ABG
Implantologia jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy stomatologicznej, zyskującą coraz więcej zwolenników zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów.
W podręczniku zaprezentowano kompleksowe spojrzenie na współczesną implantologię stomatologiczną, uwzględniając zagadnienia planowania leczenia, podkreślając znaczenie właściwego pozycjonowania implantów oraz używania szablonów implantologicznych w obszarze estetycznym.
Książka ma służyć przede wszystkim lekarzom praktykom - z tego powodu zrezygnowano z opisywania wszystkich możliwych technik w odniesieniu do przeprowadzenia danego zabiegu, a ograniczono się do prezentacji kilku sprawdzonych, przewidywalnych procedur, podając precyzyjnie kryteria kwalifikacyjne i szczegółowy opis praktyczny. Opisywane techniki umożliwiają rozwiązanie większości problemów, z jakimi w codziennej praktyce spotyka się lekarz implantolog. Integralnym elementem podręcznika są liczne kolorowe fotografie i schematy o doskonałej jakości, bez których wizualizacja większości problemów byłaby niemożliwa.
Książka, pomyślana początkowo jako pomoc w rozpoznaniu urazów układu nerwowego podczas wojny, szybko zdobyła uznanie lekarzy i stała się szeroko wykorzystywanym źródłem informacji na temat badania czynności nerwów i mięśni.
Atlas może stać się codziennym przewodnikiem w ocenie obwodowego układu nerwowego; z pewnością będzie przydatny studentom medycyny i lekarzom specjalizującym się w neurologii, neurochirurgii, ortopedii czy rehabilitacji.
W 16 rozdziałach książki przedstawiono wszystkie współczesne możliwości badań ultrasonograficznych układu mięśniowo-szkieletowego, z uwzględnieniem prawidłowej anatomii ultrasonograficznej, diagnostyki chorób i diagnostyki różnicowej oraz możliwości monitorowania badaniami ultrasonograficznymi wielu procedur diagnostyczno-leczniczych z zakresu ultrasonografii zabiegowej.
Książka na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie atlasu pełnego ilustracji i szkiców, które w prosty sposób przedstawiają złożone i trudne zabiegi stomatologiczne. Jej wartość wypływa głównie z faktu, iż autor jest praktykiem i entuzjastą stomatologii. Wiele podpowiedzi i przykładów pochodzi z bogatego doświadczenia klinicznego C. Tutta.
Dzieło dedykowane jest lekarzom praktykom, którzy nie są jeszcze specjalistami w tej dziedzinie. Wskazówki są przeznaczone dla tych, którzy dopiero organizują gabinet stomatologiczny w swojej przychodni, lecznicy lub klinice. Lekarze weterynarii znajdą tu praktyczne porady z zakresu organizacji pracy, diagnostyki, radiologii, chorób przyzębia psa i kota, ortopedii szczękowej, a także opisy " krok po kroku" najczęściej wykonywanych zabiegów stomatologicznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów pielęgniarstwa, położnictwa i innych kierunków medycznych nauk o zdrowiu kształcących się w szkołach wyższych, na studiach wszystkich typów i na studiach podyplomowych oraz dla osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego. Pierwszy w Polsce podręcznik zawierający kompleksowe omówienie teoretycznych i praktycznych zagadnień z dziedziny pielęgniarstwa anestezjologicznego i intensywnej opieki. Zakres tematyczny jest zgodny z aktualnym programem nauczania. Opracowanie powstało na podstawie najnowszej literatury przedmiotu i doświadczenia klinicznego autorów.
Szczególnie interesujące rozdziały: pierwszy dotyczy implantów stomatologicznych z przedstawieniem ich historii, klasyfikacji i czynników warunkujących osteointegrację, drugi natomiast poświęcony jest inżynierii tkankowej i omawia sposoby tworzenia nowych tkanek oraz wyniki dotychczasowych prób wyprodukowania zęba.
W obecnym, V wydaniu Autor uwzględnia najnowsze zdobycze nauki i osiągnięcia ostatnich lat w histologii klasycznej, cytofizjologii ogólnej oraz cytofizjologii szczegółowej.
W podręczniku przedstawiono opis budowy mikroskopowej komórek, tkanek, narządów i układów organizmu człowieka w powiązaniu z ich czynnością.
Nowością w tym wydaniu jest uwypuklenie aspektu lekarskiego omawianych treści.
Praktyczny podręcznik zawierający oryginalną dokumentację ikonograficzną anatomii i fizjologii układu żylnego, metod diagnostycznych oraz technk zabiegowych.
Precyzyjny opis zabiegów, schematy ich prowadzenia, algorytmy postępowania okołozabiegowego oraz leczenie możliwych powikłań zgodnie z najaktualniejszym stanem wiedzy medycznej.
Film DVD prezentujący badania diagnostyczne układu żylnego oraz zabiegi skleroterapii, flebektomii ambulatoryjnej i wewnątrznaczyniowej ablacji.
W kolejnym tytule w serii dwujęzycznych albumów Autorzy prezentują 20 najpiękniejszych polskich uzdrowisk. Poza krótkim opisem kurortu Czytelnicy znajdą informacje dotyczące schorzeń leczonych w poszczególnych uzdrowiskach oraz rodzajów wykonywanych zabiegów. Autor podaje też różne ciekawostki związane z opisanymi miejscami oraz informacje o ważniejszych imprezach. W tej, już dość znanej, serii bardzo ważne są zdjęcia. Każde opisane uzdrowisko ilustrują najnowsze barwne fotografie. Znalezienie prezentowanych kurortów ułatwi barwna mapa na wyklejce.
Podręcznik zawiera podstawowe informacje na temat powstawania, rozpoznawania i leczenia nieprawidłowości narządu żucia, a także nowoczesne metody badawcze.
Obecne wydanie zostało uzupełnione o nowe zagadnienia, takie jak: opis wieku kostnego na podstawie zdjęć teleradiologicznych uwidaczniających kręgi szyjne, nowe metody terapii ortodontycznych, aparaty termoformowalne.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?