KATEGORIE [rozwiń]

Medycyna konwencjonalna

Do tego działu zapraszamy zwolenników medycyny konwencjonalnej. Jest bardzo wiele chorób, z którymi nie wygralibyśmy bez leków farmakologicznych, czy też radioterapii. Dlatego, aby zgłębić swją wiedzę z zakresu medycyny konwencjonalnej zapraszamy po podręczniki, poradniki, publikacje, altasy, literaturę medyczą dla uczniów, studentów, lekarzy i nie tylko. Chirurgia, terapia laserem, anatomia, piwrwsza pomoc, fizjologia i patofizjologia ambulatoryjna i kliniczna, diagnostyka neurologiczna, otolaryngologiczna, audiologiczna i radiologiczna i wiele innych.

187,66 zł
219,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 187,88 zł

291,69 zł
340,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 184,25 zł

34,42 zł
54,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,47 zł

101,85 zł
119,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 102,09 zł

84,84 zł
99,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,84 zł

110,55 zł
129,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 110,55 zł

119,11 zł
139,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 119,11 zł

84,84 zł
99,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,84 zł
Okładka książki Choroby zakaźne i pasożytnicze u dzieci

109,00 zł 93,51 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 93,51 zł

W książce omówiono zagadnienia dotyczące etiologii, patogenezy, objawów i leczenia najczęściej występujących chorób zakaźnych i pasożytniczych u dzieci. Na uwagę zasługuje przejrzysty i zwięzły sposób przedstawienia poszczególnych jednostek chorobowych występujących zarówno w Polsce, jaki i przenoszonych z terenów odległych wskutek migracji ludności. Publikacja przeznaczona jest dla lekarzy pediatrów i lekarzy rodzinnych.
Okładka książki Ludzie na walizkach

29,00 zł 18,50 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,50 zł

Ludzie na walizkach to zbiór rozmów Szymona Hołowni z osobami, które choroba, nieszczęśliwy wypadek albo zły los doprowadziły na granicę życia i śmierci. Czy stamtąd widać więcej? Jaki sens ma cierpienie? Jak nie poddać się zwątpieniu? Co o życiu mogą nam powiedzieć ci, którzy na własnej skórze przekonali się, jak bardzo jest ono kruche? Wśród bohaterów książki znaleźli się nie tylko pacjenci i ludzie chorzy, ale również ich najbliżsi oraz lekarze - z ludzkim bólem zmagający się na co dzień w życiu zawodowym. O dramatycznych wyborach, z jakimi przyszło im się zmierzyć, rozmówcy Hołowni opowiadają jednak bez ckliwości, za to z ogromnym dystansem i mądrością
Okładka książki Żywność. Twój cudowny lek

39,90 zł 36,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,71 zł

Czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosująć odpowiedniadietę Żywność - twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Okładka książki Apteka żywności tw

29,90 zł 17,77 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,77 zł

Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, używając ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje lukratywne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Książka, która na w każdej sytuacji zmieni metodę myślenia o żywności. – John Naisbitt, publicysta Wspaniała książka… prawdziwy majstersztyk. – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała masowe publikacje i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Fragment książki Apteka żywności SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie posiadają one właściwości i mocy leczniczych nieszablonowego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Natomiast w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak efektywnie, jak karmienie ich całkowitym grochem. Lub, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, że robimy wyciąg z rośliny, którą wszyscy stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że 5 spośród nich działa nasennie na zwierzęta i osób, a pozostałych 5 działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym”. Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, niemniej jednak okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, jak dużo cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy zatem tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przeze mnie odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, niemniej jednak nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy”. Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić wyłącznie do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, niemniej jednak 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie nie gorzej chroniło przed tym nowotworem! I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, aby obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej efektywne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, lub rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różnorodne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu posiada znaczenie. Grube otręby działają na organizm zupełnie inaczej niż drobne. Nieomalże identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkiem odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszelkie znane dotąd...
Okładka książki Apteka żywności br

29,90 zł 17,77 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,77 zł

O książce: Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności. ? John Naisbitt, publicysta Wspaniała książka? prawdziwy majstersztyk. ? Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Fragment książki: SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: ?Przyjmijmy, że przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym?. Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, ale okazuje się, że to nie działa. ?Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest ? nie wiemy?. Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniło przed tym nowotworem! I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, by obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej skuteczne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej niż drobne. Prawie identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkowicie odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd
Opakowanie Pielęgniarstwo w opiece paliatywnej i hospicyjnej

72,45 zł 62,15 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 62,15 zł

Jest to pierwszy podręcznik omawiający całościowo zagadnienia dotyczące roli i zadań pielęgniarstwa w opiece paliatywnej i hospicyjnej. Przygotowany został przez zespół autorski składający się z lekarzy, magistrów pielęgniarstwa i pedagogiki oraz dyplomowanych pielęgniarek z różnych ośrodków w Polsce, mających duże doświadczenie w pracy z chorymi w okresie terminalnym. Pracę zespołu koordynowały osoby świetnie znające te zagadnienia: prof. dr hab. med. Krystyna de Walden -Gałuszko - kierownik Zakładu Medycyny Paliatywnej AM w Gdańsku i krajowy konsultant w dziedzinie medycyny paliatywnej oraz mgr pedag. Anna Kaptacz - dyplomowana pielęgniarka, menedżer służby zdrowia, prezes Stowarzyszenia Opieki Hospicyjnej Ziemi Częstochowskiej. Autorzy przedstawili rolę pielęgniarki na wszystkich płaszczyznach jej działania. Opisali objawy występujące u pacjentów w terminalnym okresie chorób, sposoby postępowania (ze szczególnym zwróceniem uwagi na zwalczanie bólu), zabiegi pielęgnacyjne oraz działania mające na celu udzielenie wsparcia zarówno psychicznego i duchowego, jak i socjalnego. Dużo miejsca poświęcili współpracy z rodziną pielęgnującą chorego i rodziną osieroconą. Podręcznik ten jest adresowany do słuchaczy studiów licencjackich, do osób specjalizujących się w medycynie paliatywnej oraz do studentów wydziału pielęgniarstwa kształcących się na poziomie magisterskim.
Okładka książki Żywność twój cudowny lek

49,90 zł 29,64 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,64 zł

O książce: Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy. Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą… – John Naisbitt, publicysta Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę! – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka. Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek. Fragment książki: Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno. JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu. Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu. Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń. Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań. Kciuki w górę RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE Najlepszy
Okładka książki Suplementy diety a zdrowie  PZWL

54,00 zł 28,08 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,08 zł

Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.Suplementy diety a zdrowieSpis treści Wprowadzenie   Co rozumiemy przez suplementy diety?   Definicja suplementów diety  Spożycie suplementów diety w Polsce i na świecie  Rodzaje suplementów diety   Podział suplementów ze względu na skład  Podział suplementów ze względu na przeznaczenie  Czy ?zwyczajowe? żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki?   Wartość energetyczna diety  Zawartość błonnika w diecie  Zawartość składników mineralnych w diecie  Zawartość witamin w diecie  Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości Zioła, którym przypisuje się właściwości odchudzające  Inne niż ziołowe suplementy diety, którym przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie  Suplementy diety a zdrowie układu krążenia   Kwasy tłuszczowe n-3 (omega-3) Antyoksydanty  Homocysteina, witamina B12, B6 i kwas foliowy  Inne składniki  Podsumowanie  Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące Składniki roślinne  Witaminy i składniki mineralne  Inne suplementy  Zalecenia praktyczne  Podsumowanie  Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby   Preparaty ziołowe  Inne preparaty roślinne  Podsumowanie Suplementy diety ? ich znaczenie u osób w wieku starszym Przykłady suplementów stosowanych przez osoby w wieku starszym  Wskazówki do stosowania suplementów przez osoby w wieku starszym  Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne Wspomaganie dozwolone  Dozwolone skuteczne środki wspomagające  Środki o niepotwierdzonej naukowo skuteczności  Efekty uboczne  Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża Suplementacja diety kwasem foliowym  Suplementacja diety żelazem  Suplementacja diety jodem  Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi  Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych Znaczenie czynników żywieniowych w zapobieganiu nowotworom złośliwym  Czy stosować suplementy w zapobieganiu nowotworom?  Które suplementy mogą mieć znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów?  Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami   Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami?  Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w niektórych suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy błonnikiem zawartym w suplementach diety a lekami  Interakcje pomiędzy flawonoidami i furanokumarynami grejpfruta a lekami  Interakcje pomiędzy ziołami a lekami  Wybrane przykłady interakcji  Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi a lekami  Interakcje pomiędzy witaminami a lekami  Interakcje pomiędzy ziołami a lekami  Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów dietyPiśmiennictwo 
Okładka książki Anestezjologia t.1

164,00 zł 157,10 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 157,10 zł

Kolejne wydanie Podręcznika anestezjologii wzbogacono o wiele rozdziałów dotyczących nauk podstawowych. Intencją było opracowanie jednego podręcznika, mogącego służyć jako wprowadzenie do anestezjologii klinicznej oraz jako źródło wiedzy z dziedziny nauk podstawowych w przygotowaniu do egzaminu FRCA.
Okładka książki Gazometria krwi tętniczej

39,00 zł 37,36 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,36 zł

Analiza gazometrii krwi tętniczej stanowi podstawowe narzędzie współczesnej medycyny. -podstawowe wiadomości niezbędne do zrozumienia istoty tego badania -omówienie praktycznego zastosowania gazometrii -interpretacja uzyskanych wyników -opis sytuacji klinicznych, w których zastosowano analizę ABG -zobrazowanie roli analizy ABG w diagnostyce i monitorowaniu leczenia -szczegółowa analiza wszystkich ważnych odchyleń w wyniku ABG
Okładka książki Implantologia stomatologiczna

186,00 zł 159,59 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 159,59 zł

Implantologia jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy stomatologicznej, zyskującą coraz więcej zwolenników zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów. W podręczniku zaprezentowano kompleksowe spojrzenie na współczesną implantologię stomatologiczną, uwzględniając zagadnienia planowania leczenia, podkreślając znaczenie właściwego pozycjonowania implantów oraz używania szablonów implantologicznych w obszarze estetycznym. Książka ma służyć przede wszystkim lekarzom praktykom - z tego powodu zrezygnowano z opisywania wszystkich możliwych technik w odniesieniu do przeprowadzenia danego zabiegu, a ograniczono się do prezentacji kilku sprawdzonych, przewidywalnych procedur, podając precyzyjnie kryteria kwalifikacyjne i szczegółowy opis praktyczny. Opisywane techniki umożliwiają rozwiązanie większości problemów, z jakimi w codziennej praktyce spotyka się lekarz implantolog. Integralnym elementem podręcznika są liczne kolorowe fotografie i schematy o doskonałej jakości, bez których wizualizacja większości problemów byłaby niemożliwa.
Opakowanie Badanie obwodowego układu nerwowego

36,00 zł 34,48 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,48 zł

Książka, pomyślana początkowo jako pomoc w rozpoznaniu urazów układu nerwowego podczas wojny, szybko zdobyła uznanie lekarzy i stała się szeroko wykorzystywanym źródłem informacji na temat badania czynności nerwów i mięśni. Atlas może stać się codziennym przewodnikiem w ocenie obwodowego układu nerwowego; z pewnością będzie przydatny studentom medycyny i lekarzom specjalizującym się w neurologii, neurochirurgii, ortopedii czy rehabilitacji.
Okładka książki Ultrasonografia układu ruchu

154,00 zł 147,52 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 147,52 zł

W 16 rozdziałach książki przedstawiono wszystkie współczesne możliwości badań ultrasonograficznych układu mięśniowo-szkieletowego, z uwzględnieniem prawidłowej anatomii ultrasonograficznej, diagnostyki chorób i diagnostyki różnicowej oraz możliwości monitorowania badaniami ultrasonograficznymi wielu procedur diagnostyczno-leczniczych z zakresu ultrasonografii zabiegowej.
Okładka książki Stomatologia małych zwierząt

99,00 zł 94,83 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 94,83 zł

Książka na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie atlasu pełnego ilustracji i szkiców, które w prosty sposób przedstawiają złożone i trudne zabiegi stomatologiczne. Jej wartość wypływa głównie z faktu, iż autor jest praktykiem i entuzjastą stomatologii. Wiele podpowiedzi i przykładów pochodzi z bogatego doświadczenia klinicznego C. Tutta. Dzieło dedykowane jest lekarzom praktykom, którzy nie są jeszcze specjalistami w tej dziedzinie. Wskazówki są przeznaczone dla tych, którzy dopiero organizują gabinet stomatologiczny w swojej przychodni, lecznicy lub klinice. Lekarze weterynarii znajdą tu praktyczne porady z zakresu organizacji pracy, diagnostyki, radiologii, chorób przyzębia psa i kota, ortopedii szczękowej, a także opisy " krok po kroku" najczęściej wykonywanych zabiegów stomatologicznych.
Opakowanie Anestezjologia i intensywna opieka

119,00 zł 102,09 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 102,09 zł

Książka jest przeznaczona dla studentów pielęgniarstwa, położnictwa i innych kierunków medycznych nauk o zdrowiu kształcących się w szkołach wyższych, na studiach wszystkich typów i na studiach podyplomowych oraz dla osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego. Pierwszy w Polsce podręcznik zawierający kompleksowe omówienie teoretycznych i praktycznych zagadnień z dziedziny pielęgniarstwa anestezjologicznego i intensywnej opieki. Zakres tematyczny jest zgodny z aktualnym programem nauczania. Opracowanie powstało na podstawie najnowszej literatury przedmiotu i doświadczenia klinicznego autorów.
Okładka książki Materiały stomatologiczne

196,00 zł 187,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 187,75 zł

Szczególnie interesujące rozdziały: pierwszy dotyczy implantów stomatologicznych z przedstawieniem ich historii, klasyfikacji i czynników warunkujących osteointegrację, drugi natomiast poświęcony jest inżynierii tkankowej i omawia sposoby tworzenia nowych tkanek oraz wyniki dotychczasowych prób wyprodukowania zęba.
Okładka książki Histologia

140,70 zł 112,26 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 112,26 zł

W obecnym, V wydaniu Autor uwzględnia najnowsze zdobycze nauki i osiągnięcia ostatnich lat w histologii klasycznej, cytofizjologii ogólnej oraz cytofizjologii szczegółowej. W podręczniku przedstawiono opis budowy mikroskopowej komórek, tkanek, narządów i układów organizmu człowieka w powiązaniu z ich czynnością. Nowością w tym wydaniu jest uwypuklenie aspektu lekarskiego omawianych treści.
Opakowanie Leczenie chorób żył kończyn dolnych z płytą DVD

109,00 zł 104,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 104,41 zł

Praktyczny podręcznik zawierający oryginalną dokumentację ikonograficzną anatomii i fizjologii układu żylnego, metod diagnostycznych oraz technk zabiegowych. Precyzyjny opis zabiegów, schematy ich prowadzenia, algorytmy postępowania okołozabiegowego oraz leczenie możliwych powikłań zgodnie z najaktualniejszym stanem wiedzy medycznej. Film DVD prezentujący badania diagnostyczne układu żylnego oraz zabiegi skleroterapii, flebektomii ambulatoryjnej i wewnątrznaczyniowej ablacji.
Okładka książki Polska Poland Piękne kurorty i SPA

49,90 zł 34,34 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,34 zł

W kolejnym tytule w serii dwujęzycznych albumów Autorzy prezentują 20 najpiękniejszych polskich uzdrowisk. Poza krótkim opisem kurortu Czytelnicy znajdą informacje dotyczące schorzeń leczonych w poszczególnych uzdrowiskach oraz rodzajów wykonywanych zabiegów. Autor podaje też różne ciekawostki związane z opisanymi miejscami oraz informacje o ważniejszych imprezach. W tej, już dość znanej, serii bardzo ważne są zdjęcia. Każde opisane uzdrowisko ilustrują najnowsze barwne fotografie. Znalezienie prezentowanych kurortów ułatwi barwna mapa na wyklejce.
Opakowanie Zarys współczesnej ortodoncji

159,00 zł 136,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 136,41 zł

Podręcznik zawiera podstawowe informacje na temat powstawania, rozpoznawania i leczenia nieprawidłowości narządu żucia, a także nowoczesne metody badawcze. Obecne wydanie zostało uzupełnione o nowe zagadnienia, takie jak: opis wieku kostnego na podstawie zdjęć teleradiologicznych uwidaczniających kręgi szyjne, nowe metody terapii ortodontycznych, aparaty termoformowalne.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,21 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,63 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 62,99 zł
Okładka książki Jod leczy

31,03 zł
49,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,15 zł
Okładka książki Dieta optymalna

51,90 zł
54,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Okładka książki Tłuste życie

40,04 zł
42,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,04 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,84 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,16 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,82 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj