KATEGORIE [rozwiń]

Marta Hydzik-Żmuda

Okładka książki Kuchnia astrologiczna

20,90 zł 15,56 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

To że nasz układ pokarmowy pracuje według rytmu znanego od tysiącleci, wydaje się być oczywiste. Tak jak to, że gwiazdy mają wpływ nie tylko na nasze zachowanie, ale i żywienie. Od dawna wiemy też, że pory roku wpływają nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na wybór jedzenia. Na wiosnę lubimy jeść delikatne i nowalijkowe przysmaki, w lecie coś, co jest lekkie, płynne, chłodne i przyjemne. Jesienią decydujemy się częściej na fasolę, groch czy ryby w sałatkach i surówkach. A w zimie, jak to często bywa, wracamy wspomnieniami do uroków wiosny, lata czy jesieni i jemy właściwie wszystko, choć nie zawsze. Bo przecież zależy to jeszcze od tego spod jakiego jesteśmy znaku. Właśnie ta nasza zodiakalna przynależność warunkuje układ tej książki. Inaczej bowiem dobiera swoje menu rozsądna Waga, inaczej szybki w działaniu i mało wybredny Lew, nie mówiąc już o Pannie, która zanim coś zje, dokładnie dobiera każdy produkt. Książka dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy propoagują jedzenie zgodnie z wymogami pór roku. Także Byk, Baran, Bliźnięta, Rak, Rak, Strzelec, Koziorożec, Wodnik oraz Ryby znajdą dla siebie specjalnie skomponowany zestaw potraw. 440 specjalnie skomponowanych przepisów. Wyjątkowe przepisy dla każdego z 12 znaków zodiaku.
Okładka książki Specjały kuchni polskiej

20,99 zł 15,84 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W tym wyborze zostały zamieszczone przepisy na różnego rodzaju smakołyki. Staropolskie i te współczesne, które są przecież też oparte na naszej tradycji kulinarnej. Najczęściej są to potrawy typowe dla polskiej kuchni i znane od lat.
Okładka książki Sałatki 184 przepisy

6,30 zł 4,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Znajdziesz tutaj 184 przepisów na sałatki.
Okładka książki Potrawy mleczne z jaj i serów

5,78 zł 4,36 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Mleko to najstarszy, najbardziej naturalny pokarm i składnik wielu potraw. Nieprzebrane źródło związków i substancji tyleż niezbędnych dla życia, co dla normalnego rozwoju każdego organizmu i budowy jego sił witalnych.             W naszym kraju, od kilkudziesięciu lat, niedoceniane, niemodne, a niekiedy nawet postponowane.             Podczas śniadań jadanych w podróży, w hotelowych restauracjach, zauważyłem moich rówieśników omijających łagodnym łukiem wszystko, co jest czystym mlekiem lub zupą mleczną (z przetworami mlecznymi jest już lepiej, bo choćby wybór serów mamy coraz większy).             Ilekroć obserwuję takie sytuacje staje mi przed oczyma słynny rysunek Andrzeja Mleczki, zatytułowany ""Pij mleko"". Ponieważ to klasyka polskiej satyry, powszechnie znana, nie będę go opisywał, wszak ten rysunek to także kwintesencja wprowadzania mleka do jadłospisów w ramach rozlicznych ""akcji"" oraz ""na siłę"".             No cóż, były i takie czasy kiedy mleka mieliśmy w nadmiarze i coś trzeba było z nim zrobić.             Zaczynało się już w przedszkolach, i trudno do dziś zapomnieć ów charakterystyczny zapaszek spalenizny, wkręcający się w małe noski jeszcze przed założeniem kapci. ""Szklanka mleka dla każdego ucznia"", pieczołowicie i z oddaniem przypalana przez podkuchenne, obecna była także w szkołach. Gdzie ""lądowało"" to mleko, łatwo się domyślić.             W każdym razie zapach przypalonego mleka zalęgł się w naszej świadomości, ale także niestety w podświadomości naszych dzieci. Można powiedzieć - o paradoksie - został. wyssany z mlekiem matki.             Ten wybór jest skromnym kompendium bogactwa smaków mleka i jego przetworów. Udowadnia, że zupa mleczna to potrawa szlachetna, a nie wyłącznie makaron, grysik czy ryż zalany przegotowanym mlekiem. A zupy serowe, jakże wykwintne w smaku, a tradycyjne, polskie chłodniki.             Znajdzie Czytelnik także rozdział poświęcony blinom, kluskom, plackom, pierogom, knedlom i naleśnikom. Przy ich sporządzaniu bez mleka, serów, czy bryndzy ani rusz.             Jest sporo kulinarnych podpowiedzi odnoszących się do past i przekąsek, a także rozdział poświęcony deserom, ciastom, napojom (również na bazie zsiadłego mleka, maślanki czy serwatki).             Sądzę, że pozycja ta przyjęta zostanie przez Czytelników z zainteresowaniem, tym bardziej, iż wiele prezentowanych w niej przepisów i potraw, to dania mocno osadzone w polskiej tradycji kulinarnej, która cieszy się coraz większym uznaniem, nie tylko na europejskich stołach.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka