Cytrusy spożywane codziennie pozwolą nam cieszyć się zdrowiem i urodą przez wiele lat.
Proponowane w książce przepisy kulinarne przekonają nawet najwybredniejszych smakoszy, iż owoce cytrusowe są nie tylko świetną przekąską, ale i niezastąpionym składnikiem każdej diety.
Wiele osób interesuje się zdrowym stylem życia i próbuje zmieniać sposób odżywiania się oraz podejmować różne formy aktywności fizycznej. Często z braku czasu i silnej motywacji nie przynosi to oczekiwanych skutków. Łatwo jest znaleźć tysiąc wymówek, które osłabiają początkowy zapał. Dzięki tej książce to jednak ulegnie zmianie.
We wprowadzeniu pozytywnych zmian pomoże Ci ceniony trener zdrowego stylu życia, mistrz soków i mówca motywacyjny. Stworzył on skuteczny, 14-dniowy program, który g warantuje zrzucenie od 3 do 6 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Dzięki niemu Twoje ciało nabierze wymarzonych kształtów, poprawi się wygląd skóry oraz włosów. Będziesz miał więcej energii, a Twoje nastawienie do jedzenia i ćwiczeń zmieni się diametralnie.
Prezentowane w książce zasady programu są proste i klarowne. Mówią m.in., aby nie podjadać między posiłkami, dokładnie przeżuwać każdy kęs, unikać „sztucznych” węglowodanów po godzinie 18-tej, ćwiczyć 2 razy dziennie, wizualizować swoje cele oraz codziennie pić dwa litry wody. Autor dostarcza również mnóstwo praktycznych informacji, które Cię zmotywują do odpowiedniej diety, ćwiczeń fizycznych i wykorzystania zamieszczonego w publikacji programu. Ponadto uczy odpowiedniego myślenia, które pozwala w pełni przeżywać swoje życie, a nie tylko wegetować. Znajdziesz tu także wiele przepisów na smaczne i pożywne potrawy, które nadadzą Twojemu ciału pięknych kształtów, poprawią zdrowie oraz pozytywnie wpłyną na umysł i życie!
Koniec wymówek, początek zmian.
Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.
Nowe przepisy ze szczyptą refleksji
Przyznaję, że plany miałam inne. Ale cóż, doświadczam tego, że Moderator inaczej zarządził moim życiem. Nie pozostało mi nic innego, jak pokornie i ze zrozumieniem rozwiązywać zlecone zadanie. W planach miałam trzecią część, czyli „Filozofię emocji", a tymczasem rzeczywistość tak się poukładała, że odnalazłam w sobie akceptację dla spisania i wydania książki kucharskiej z okruchami przemyśleń. Bardzo bym jednak chciała, żeby „Filozofia emocji" również powstała, bo jest potrzebna tym, którzy po wielu latach świadomego gotowania zauważają, jak bardzo dotyka ono jakości naszego życia.
A co u mnie? Nic. Po prostu przerabiam to, co mam do przerobienia i ciągle utwierdzam się w przekonaniu, że wszystko jest absolutnie tak, jak być powinno. Choć przyznam, że chwilami było ciężko, jednak trudne sytuacje wyzwalają niesamowity potencjał i ujawniają talenty, które pozostawały w ukryciu - nie tylko moje, ale i najbliższych. A to jest zysk. Garściami czerpię mądrości z każdego dnia, z osobistych przeżyć, ale również z każdego kontaktu z wami. I możecie być pewni, że we wszystkim pomaga mi moje gotowanie, imbi-rówka, kilerka i akceptacja.
Czas leci, 10 lat minęło od wydania „Filozofii życia", moda na surowe, kwaśne i zimne pozostawia swoje żniwo. Ilość dzieci cierpiących na alergie, astmę, AZS, cukrzycę, celiakię, przeziębienia, ADHD, autyzm stale rośnie. Medycyna jest bezradna. Dorośli też są bezsilni wobec chorób, które stają się normą społeczną. A można by tak wiele zyskać jedynie dyscyplinując się i akceptując pewne zasady, które skądinąd podsuwa nam Natura. Można by żyć do końca życia i być młodym do starości...
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Bardzo istotne zalecenia dla wszystkich:
Jeżeli gotujesz na prądzie, pomyśl, czy nie dałoby zmienić kuchenki na gazową, a jeśli nie ma takiej możliwości, to kup turystyczną i chociaż kawy, herbaty i zupy gotuj na gazie. 2. Bez żadnych wątpliwości należy podawać dzieciom, które już nie są karmione piersią, tran, właściwie cały rok, zimą na pewno, a latem, gdy nie ma słońca. Chodzi o witaminy A, D, E, K, które on zawiera. Wybierajcie najlepsze firmy i zwracajcie uwagę na czystość. Sami też go oczywiście łykajcie. 3. Niezbędna jest również suplementacja ciebie, dzieci i młodzieży OmegaS, gdyż jest to budulec mózgu, całego układu nerwowego, sprawności, koncentracji, świadomości, spokoju. 4. W razie przeziębiania nie stosować wszystkich naszych mik-sturek jednocześnie. Jeśli nie idziesz do pracy to 3-dniowa kuracja czosnkowa (przepis w „Filozofii zdrowia"). Jeśli kilerka, to nie imbirówka. Rosół tak, ale zwykły, jeśli jest kilerka, to już na pewno nie rosół na jesienne smutki. 5. Gimnastyka, nie tylko bezmyślne spacery ale aktywny ruch ciała, siłownia, ciężarki. Pamiętaj, że wątroba lubi ruch - to przecież nasze krążenie. Jeżeli wchodząc na PP chudniesz, to znaczy, że pozbywasz się tłuszczu, nadmiaru wilgoci, wody, zaś mięśnie owszem, są nijakie, bo nie były odżywione właściwie i brakuje im po prostu ćwiczeń. Zacznij rzeźbić swoje ciało. 6. Do jedzenia w szczególności polecam: zupy jarzynowe, dusze-niny mięsno-warzywne, czyli nasze polskie gulasze, do których możesz dodawać wszystko, co masz pod ręką - sezonowe-nie-sezonowe, nasze-nie nasze, byle pasowało smakowo i energe-tycznie. Nasze duszeniny to odpowiednik tradycyjnych w wielu kuchniach dań wieloskładnikowych, długo duszonych, długo gotowanych, po to, by podnieść ich energię, wartości wzmacniające, lecznicze.Spis treści
Filozofia smaku
Nasze tu i teraz
U mnie dobrze
Zamiast pigułki
Kuchnia Pięciu Przemian
Makatka
Kuchnia staropolska
Przyprawy
Życiowe wybory
Dyscyplina
Kiedy występuj e ogień w organizmie?
Zalecenia i podpowiedzi
Panowie
Nie tylko dla kobiet
Dzieciaki
Odezwa do kobiet w sprawie dzieci
Dziewczyno w ciąży
Świeże niemowlę i karmienie piersią
Dziecięce gotowanie
Dzieci alergiczne, atopowe i nie tylko
Temperatura u dzieci
Dziecięcy indywidualizm
Kuchenne dylematy
Gotowanie w porach roku
Mądrość smaków, tajemnice smaków
Sztuka dosmakowywania
Wskazówki kulinarne
Co powinniśmy mieć zawsze pod ręką
Przepisy
- Zupy
- Dania mięsne i mięsno-warzywne
- Grill
- Dania różne
- Sałatki i Jarzynki
- Przekąski
- Ale jaja
- Łakocie
- Napoje
- Polecane przeze mnie mikstury
- Przepisy dla maluchów
Produkty zalecane dla dzieci zdrowych i alergicznych
Kilka uwag do przepisów z Filozofii Zdrowa i Filozofii życia
Bibliografia
„ Piernikowy smak życia” to bogato ilustrowana książka o historii toruńskiego piernika oraz o dawnej fabryce Wessego ( obecnie Fabryka Cukiernicza KOPERNIK S.A. ).
Wydawany w Warszawie tygodnik „Izraelita” był najważniejszą trybuną żydowskich środowisk integracyjnych na ziemiach polskich w XIX wieku, a drukowane tam przez pół wieku teksty są skarbnicą wiedzy nie tylko o tym środowisku, ale też o całej społeczności żydowskiej Królestwa Polskiego. Aby przybliżyć szerszemu gronu czytelników to niewystarczająco wykorzystywane źródło, zespół badaczy z Wrocławia i Warszawy przygotował obszerny wybór reprezentatywnych tekstów „Izraelity”, uporządkowanych w 17 rozdziałach, poprzedzonych wstępami i opracowanych w starannej edycji krytycznej.
Nie jestem ekspertką w dziedzinie psychologii, psychiatrii czy dietetyki, ale jedną z wielu osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania. Jestem kobietą, która nie potrafiła zaakceptować pustki i beznadziejności, jakimi wypełniły mnie bulimia z depresją. Jestem kobietą, która po bardzo burzliwym wkroczeniu w dorosłość, znalazła w sobie wystarczająco dużo siły i determinacji, by swoje życie zmienić na lepsze i wygrać walkę z chorobą.AutorkaDepresja, anoreksja, bulimia, okaleczanie się to problemy, z którymi spotykamy się coraz częściej. Walka z nimi jest trudna, bo wymaga emocjonalnej dojrzałości. Książka Natalii Krzesłowskiej to zapis zmagań autorki z tymi przypadłościami. Historia wzrusza swoją szczerością. Znajdziemy w niej opis etapów rozwijającej się choroby, walki o uwolnienie się, a przede wszystkim nadzieję.Natalia Krzesłowska, urodzona w małej miejscowości pod Łodzią, zawsze czuła się obywatelką świata. Od trzech lat mieszka i pracuje w Nottingham w Wielkiej Brytanii. Studiowała na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, z wykształcenia jest elektroradiologiem. Fascynuje ją siła i zagadkowość ludzkiego umysłu. Uwielbia czytać książki psychologiczne i kryminały. Marzycielka w nieustannej podróży w poszukiwaniu swojego miejsca i samej siebie.
Książka Dieta cytrusowa nawiązuje do tzw. klasycznego sposobu odżywiania, znanego już starożytnym. Owoce cytrusowe są doskonałe dla osób lubiących ciągle coś „ zagryzać”, ponieważ nie tuczą, a jednocześnie dają uczucie nasycenia. Zawierają dostatecznie dużo wody, by nie czuć pragnienia, a jednocześnie mają niewiele kalorii. Nie trzeba też nikogo przekonywać, że są przebogate w pektyny i posiadają wiele witamin, w tym witaminy spalające tłuszcze. Dlaczego więc tak mało wiemy o ich właściwościach, i o możliwościach łączenia ich z innymi składnikami diety. Zadajemy sobie pytanie: jabłko czy nektaryna? Awokado z tuńczykiem? Pigwa z wieprzowiną? Co zrobić z tym granatem? W niniejszej książce chcemy zachęcić Was do uwzględnienia owoców egzotycznych w każdej diecie. Mając na uwadze niewątpliwe walory odżywcze i zdrowotne ananasów, bananów, kiwi, mango, arbuzów, melonów, cytrusów, fig, daktyli, winogron, oliwek i wielu innych, proponujemy wykorzystać je do sałatek, deserów, napojów czy koktajli, a także jako dodatek do wykwintnych dań obiadowych, przekąsek oraz sosów. Oczywiście stosowanie diety cytrusowej nie zwalnia nas od unikania tłustych mięs i wędlin, słodyczy, białego pieczywa, ziemniaków, serów żółtych i bardzo tłustego mleka i twarogu. Podczas stosowania diety cytrusowej nie powinniśmy też pić bardzo mocnej kawy, herbaty oraz nadmiaru alkoholu. W menu warto uwzględnić chudy nabiał, ryby, kiełki zbóż i orzechy. Autorka szczególnie poleca pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki, cytryny, banany i morele. Chcesz wyglądać ładnie, skorzystaj ze wskazówek zawartych w tej książce. Zapraszam do lektury.
Ewa Kosowicz w swojej książce Dieta antycellulitowa postanowiła zmierzyć się z cellulitem, zmorą wielu kobiet. Jak wiemy cellulit, potocznie zwany skórką pomarańczową, a w medycynie lipodystrofią, jest nierównomiernym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, któremu towarzyszą obrzękowo-włókniste zmiany podskórne. Z nimi właśnie zmaga się ponad 90 % wszystkich kobiet. Z książki dowiedzieć się można nie tylko czym jest cellulit, skąd i dlaczego pojawia się to schorzenie, ale przede wszystkim autorka skupia się na wykorzystaniu diety, właściwych składników odżywczych w posiłkach, by dolegliwość ta została zniwelowana, zatrzymała się, a jeśli jeszcze nie jesteśmy cellulitem dotknięci, by nigdy się nie pojawił. Można zapytać, czy to możliwe? Autorka odpowiada, że tak. Pisze: by nie mieć cellulitu, z pożywienia należy wyeliminować między innymi... Ponieważ nie wypada zdradzać sekretów tej arcyciekawej książki, zapraszam do lektury.
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Potrawy i dania wykwintne"! Barbara Jakimowicz-Klein, autorka wielu poczytnych książek kulinarnych, w swym kolejnym zbiorze doskonałych receptur na pyszne, proste i niedrogie dania kolacyjne pokusiła się o ich uporządkowanie pod względem wpływu na zdrowie człowieka. Tak też zgodnie z wartościami odżywczymi danych produktów oraz zaproponowanych ziół podzieliła przepisy m.in. na posiłki wzmacniające siły witalne i odporność organizmu, poprawiające koncentrację, antystresowe czy odmładzające i odchudzające. Słowem, każdy, kto dba o własne zdrowie i chce racjonalnie się odżywiać, powinien mieć tę książkę we własnej... kuchni!
Był to kucharz nad kucharze, wszyscy uczestnicy tego spontanicznego zrywu, którego efektem jest ta książka, dają na to parol, czyli ręczą zawodowym honorem. Był znany i ceniony w całej gastronomicznej branży, przez wszystkich kolegów po fachu. I to właśnie oni, pod przewodnictwem Jego syna, Łukasza Kołodzieja, który na potrzeby tej książki przygotował dania według receptur Ojca, składają tutaj hołd wybitnemu szefowi kuchni – Lesławowi Kołodziejowi, tytułowemu Mistrzowi – prezentując współczesną kuchnię polską tak, jak On ją widział.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12
Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka. Dokładne schematy i przystępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej.
Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami. Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz normami żywieniowymi. Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków.
Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji T.15.1 (Planowanie i ocena żywienia).
Obejmuje tematy dotyczące wartości energetycznej pożywienia, wartości odżywczych produktów spożywczych, wpływów procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych, przechowywania żywności i jego wpływu na wartość odżywczą, utrwalania żywności, wzbogacania żywności, żywności funkcjonalnej, wygodnej oraz dietetycznych środków spożywczych, organizmów genetycznie modyfikowanych, zasad znakowania żywności, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, planowania jadłospisów, zaleceń żywieniowych dla różnych grup ludności, podstaw żywienia dietetycznego, żywienia w zakładach gastronomicznych, zachowań żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, alternatywnych sposobów odżywiania się, instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
W dzisiejszych czasach nie trzeba już nikogo przekonywać o zdrowotnych korzyściach płynących z bezglutenowej czy wegańskiej diety. Wiele osób jest nawet zmuszonych do jej przestrzegania z powodu nietolerancji glutenu czy laktozy. Jednakże przeszkodą w stosowaniu tej diety wydaje się niemożność uzyskania dobrego pieczywa, takiego jak pachnący chleb czy chrupiące bułeczki, nie wspominając już o takich smakołykach jak ciasta czy torty. Samodzielne próby kończą się zwykle niepowodzeniem, a oferowane w sklepach gotowe produkty, za które często trzeba słono zapłacić, nie zawsze zachęcają smakiem czy świeżością.
Książka Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Czytelników, którzy chcieliby spróbować sami zrobić pieczywo z bezglutenowych mąk oraz z całkowicie roślinnymi składnikami. Autorka, wieloletnia weganka na diecie bezglutenowej, proponuje swoje sprawdzone przepisy, według których przygotowuje potrawy dla cateringu zaopatrującego wegetariańskie bary i restauracje we Wrocławiu. 130 przepisów zawartych w książce to nie tylko receptury na wypieki, lecz także na wszelkiego rodzaju dodatki, takie jak pasty, humus oraz kotlety czy zupy. Przepisy zostały tak dobrane i przetestowane, by każdy, podążając ściśle recepturą, odniósł sukces w swoich próbach i mógł cieszyć się końcowym rezultatem. Dla wielu książka ta będzie podróżą do krainy nieznanych smaków i zaskakujących pomysłów, a zdrowie i lepsze samopoczucie będzie dodatkowym bonusem.
Życzymy smacznego i miłej zabawy.
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
· właściwości glutenu
· zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
· wartość odżywczą produktów bezglutenowych
· wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
· praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
· aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).
W kuchni - codziennie. W medycynie ludowej - od wieków. Owoce, warzywa, zioła lecznicze, przyprawy. Sto charakterystyk, dziewięćset przepisów, zero tajemnic.
Co i jak przygotować, by rośliny jadalne stały się maksymalnie pomocne w leczeniu i poprawianiu samopoczucia. Bogata wiedza i prawdziwa pasja autorki, poparte wieloletnim doświadczeniem w żywieniu kuracjuszy najważniejszych polskich uzdrowisk.
Odkryj kasze na nowo!
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotujzpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.
Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć zamieszczonych w książce.
Książkę polecają:
To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu.
Różnorodna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze.
Grzegorz Łapanowski
Nauczyłam się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu bardzo zasmakowała. Dzisiaj różne rodzaje kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego bardzo się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów.
Tessa Capponi-Borawska
Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała… Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu… Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!
Maryla Musidłowska
Recenzja patronacka:
Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co teraz powiesz?
Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich produktów - nie tylko przepisy! Polecam!
Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia"
Bez względu na wszelkie okoliczności jedzenie może i powinno być pyszne. Nawet najprostsze kompozycje mogą stać się spektakularnym daniem przywołującym najmilsze wspomnienia. Szczególnie w piątki - postne dni - zdarza nam się redukować do minimum plany kulinarne, bo po całym tygodniu nie chce nam się wysilać. Jednak nie warto rezygnować w piątki z dobrego smaku.Z prawdziwą radością zapraszamy Czytelników w podróż po daniach na piątki - klasycznych i szalonych propozycjach na zdrowe, bezmięsne, rozmaite posiłki zgodne z założeniami postu. Zasadnicza większość z nich jest zupełnie łatwa i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Wystarczą dobre chęci i chwila czasu. Nie bójmy się kuchni, możemy w niej tworzyć prawdziwe arcydzieła. Czy quiche z kalafiorem, tort rurkowy, sezamowe tofu, łosoś teriyaki, lasagne z bakłażanem, zupa truskawkowa z waniliową manną nie brzmią smakowicie?
Czy zdarza ci się zmuszać dziecko do jedzenia?
Niepokoisz się, jeśli nie je mięsa lub warzyw?
Często zwracasz mu uwagę przy stole?
Czy kuchnia jest źródłem pozytywnej energii w twoim domu?
Jak dbasz o dobrą atmosferę podczas posiłków?
Rodzice odpowiadają za właściwe odżywianie swoich dzieci. Często skupiają na tym całą swą miłość i troskę, zapominając, że zdrowe potrawy na talerzu to jeszcze nie wszystko. Równie ważne są bliskość, ciepło i bezpieczeństwo, które dzieci otrzymują razem z jedzeniem, oraz dobra atmosfera przy stole.
Wysunięcie przez Autorkę tezy, że tylko porzucenie przez ludzkość jedzenia pokarmów mięsnych oraz przestawienie się na rolnictwo ekologiczne może być zasadniczym źródłem prawdziwego postępu społecznego, zarówno pod względami etycznymi i zdrowotnymi, jak i ekologiczno-ekonomicznymi, ma w świetle współczesnej wiedzy i wrażliwości etycznej głębokie uzasadnienie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?