Myślisz że wegetarianizm i weganizm to nowa moda?Wymysł XXI wieku? A tu cię zaskoczę, być może zainspiruję.Już ponad 135 lat temu ludzie zastawiali się czy ich wybory sąetyczne, moralne.Czy ich decyzje mają wpływ na życie innych istot?Trzymasz w ręku reprint pierwszej w języku polskim książkio diecie roślinnej (ale też o etyce, psychologii, światopoglądzie ówczesnych, pierwszych wegetarian)Pierwsze towarzystwo jaroszów utworzyłosię r. 1847 w Manchester pod mianem TheVegeterian Society. Ruch acz powoli, leczstale się wzmaga. Obecnie, jak wyżej jużnadmieniłem, w każdym hrabstwie, w każdymwiększym mieście istnieją jarskie towarzystwa,Jaroszów z przekonania, choć nie należącychdo jakiegoś towarzystwa, liczyć można na dziesiątkitysięcy - czytamy w tekście.Ciekawi cię co jedli wegetarianie w dawnych czasach,gdy w sklepach nie było twoich, ulubionych paróweczek sojowych,pierożków z tofu i mleka roślinnego?Z czym zmagali się waleczni Jarosze, by przekonać ludzi do swoich racji:by zmiękczyć serca dam i dżentelmenów?Książka przeprowadzi cię przez zgłębiany temat od wielu lat.Poruszy religie, wierzenia i obrzędy.
Ten poradnik zawiera ponad 100 zilustrowanych zdjęciami instrukcji dekorowania ciast w klasycznym stylu Alana Dunna. Krok po kroku opisuje wykonanie zachwycających tortów na różne okazje i podaje, jakie narzędzia są do tego potrzebne. Znajdziesz tu techniki i przepisy na wszelkie ciasta, bukiety i kompozycje kwiatowe - od tropikalnych i egzotycznych po urodzinowe, weselne i świąteczne. Zrealizowanie tych zachwycających projektów dostarczy satysfakcji każdemu cukiernikowi.Alan Dunn szkolił się w Brytyjskim Cechu Rzemiosł Cukierniczych, do którego wprowadziła go Margaret Morland. Kontynuował naukę na kursach organizowanych przez cech i władze Gateshead. W wieku 17 lat przeprowadził pierwszy pokaz dla miejscowej filii cechu. Wkrótce potem zdał sobie sprawę, że prowadzenie pokazów i nauczanie sztuki dekoratorskiej sprawiają mu tyle samo radości co tworzenie kwiatów. Szybko zasłynął w kraju ze swoich wyjątkowych umiejętności rzemieślniczych i instruktorskich. Został akredytowanym demonstratorem cechu.
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i zdradza kulinarne sekrety słynnych kochanków. A przy tym przekonuje, że najlepszym afrodyzjakiem jest miłość.
Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodzienie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie.
W książce Dieta przeciwmigrenowa autorka, a zarazem dietetyk oferuje:- prosty sposób na oczyszczenie organizmu,- łatwy do przestrzeganiaplan posiłków,- smaczne przepisy na redukcję migrenowego bólu głowy.Tara Spencer, która sama zmaga się z chorobą migrenową, postanowiłaprzejąć kontrolę nad swoją dietą. To działanie spowodowało u niej radykalnezredukowanie liczby ataków bólu głowy. Teraz dzieli się swoimi metodami, abypomóc czytelnikom zidentyfikować i usunąć z diety wyzwalacze żywieniowe.Dieta przeciwmigrenowa odpowiada na frustracje wywołane brakiemreakcji organizmu na tradycyjne metody leczenia. Jest przeznaczona dla tych,którzy pragną znaleźć bardziej naturalne sposoby uleczenia ciała, zwłaszcza zapomocą zmian sposobu odżywiania.To książka dla tych, którzy nigdy niebrali pod uwagę zmiany diety jako sposobu leczenia lub próbowali, ale podeszlido tego niewłaściwie. Produkty przetworzone, nabiał, cukier, sztucznesubstancje słodzące, kofeina i alkohol są często uważane za czynnikimigrenogenne, podobnie jak niedojadanie i opuszczanie posiłków. Książka tauczy sposobów najlepszego podejścia opartego na zasadach dietetyki, którediametralnie zredukuje częstotliwość występowania napadów migrenowych najpierwprzez wyeliminowanie, a następnie przywrócenie do codziennej diety wspomnianychwcześniej produktów wywołujących stany zapalne.W książce zamieszczonopełny schemat dietetyczny na 28 dni, a także przepisy, dzięki którym przejściestanie się możliwie najprostsze i najprzyjemniejsze. Przygotowywanie posiłkówwedług przepisów na smakowite dania pozwala nie dostrzegać eliminacji pewnychproduktów. Pod koniec miesiąca każdy może dostosować dietę do indywidualnychupodobań i uwzględnić łatwe do zidentyfikowania wyzwalacze napadów migrenowych.Dzięki Diecie przeciwmigrenowej każdy może otworzyć nowy, zdrowyrozdział w swoim życiu.
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe.
Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce.
Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
Odbiorcy
- osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze
- wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas
- przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia
- zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków
Nie masz czasu na układanie diet? Komponowanie posiłków i liczenie kalorii jest zdecydowanie zbyt skomplikowane? Sięgnij po gotowe rozwiązanie dr Ewy Dąbrowskiej. Planer, który trzymasz w rękach, to sprawdzony sposób pozwalający zmienić na zawsze sposób odżywiania. Znajdziesz w nim: • 6-tygodniowy plan diety: 4 dni przygotowania, 10 dni diety warzywno-owocowej, 2 tygodnie wychodzenia i 2 tygodnie stabilizacji, • ponad 30 nowych przepisów, • praktyczne porady i ilustracje, • tabele – miary postępów, • miejsce na notatki. Od dzisiaj nie masz wymówki. Połowę pracy Autorki wykonały za ciebie. Czas na twój krok.
Książka zawiera kompendium wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat głodówki, a mianowicie:
• opis badań naukowych poświęconych procesom fizjologicznym zachodzącym w organizmie w trakcie głodówki,
• dekalog dobrego głodówkowicza,
• przyczyny chorób autoimmunologicznych i innych,
• prezentację licznych przypadków wyzdrowień z ciężkich chorób,
• świadectwa osób, które odzyskały zdrowie dzięki głodówce,
• problem walki z nadwagą i otyłością oraz zasady prawidłowego odżywiania się,
• rozpowszechnione nieprawdziwe mity o głodówce i kryzys panujący w dietetyce,
• wizję medycyny przyszłości.
Książka, mimo iż miejscami ma charakter wybitnie naukowy, jest łatwa w czytaniu, gdyż jej tekst zawiera wiele prostych, praktycznych wskazówek i anegdot oraz opisów osobistych przeżyć i przygód, jakie autor miał w trakcie swej praktyki i walki o przyznanie głodówce należnego jej miejsca w medycynie. Dzięki takiemu urozmaiceniu, książka jest dla każdego - dla zwykłych ludzi chcących poszerzyć horyzont swych zainteresowań i przeczytać coś ciekawego, dla chorych szukających skutecznej pomocy lekarskiej, dla lekarzy pragnących poszerzyć swą wiedzę i umiejętności, dla dietetyków chcących lepiej wykonywać swój zawód, dla menedżerów z sektora ochrony zdrowia, dla naukowców i studentów zajmujących się fizjologią człowieka.
,,Przy moim stole"" Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które ,,domowa bogini"" gotuje we własnym domu i podaje na stół. Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy - na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi - ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka ,,Przy moim stole"" zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. ,,Przy moim stole"" to wspaniały podręcznik do gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!
Eksperci Pięciu Przemian i uzdrawiania żywnością powracają ze swoją najnowszą książką, w której omawiają zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania i związanych z nim mitów. Naszą uwagę skupiają na roli jelit i mózgu jelitowego w utrzymaniu zdrowia, probiotykach i prebiotykach budujących florę bakteryjną, a także skutkach zmęczenia nadnerczy czy nadmiernego przyjmowania leków. Dzięki tej publikacji dokonasz autodiagnozy swojej kondycji, przywrócisz równowagę bakteryjną jelit, zrozumiesz dlaczego powinniśmy codziennie rozrzedzać krew, a co najważniejsze otrzymasz klucz do opracowania indywidualnej, dopasowanej do Twoich potrzeb, diety opartej na Pięciu Przemianach. Osiągnij harmonię w swoim ciele!
Alergie pokarmowe to narastający problem dzisiejszych czasów. Są przyczyną wielu dolegliwości, które utrudniają i ograniczają funkcjonowanie w codziennym życiu. Do najbardziej złożonej formy alergii pokarmowej, z którą można mieć do czynienia jest nietolerancja histaminy. Często nawet lekarze nie potrafią jej wykryć ponieważ sami nie wiedzą, że ciężkie dolegliwości, z którymi borykają się pacjenci mogą mieć podłoże właśnie w nietolerancji histaminy. Na szczęście Autorka, której doskwierała ta przypadłość, zebrała w książce wszystkie ważne informacje na ten temat. Znajdziesz w niej porady na temat diety antyhistaminowej, objawów nietolerancji oraz jakie produkty zawierają go najwięcej. Dowiesz się co to jest histamina, jak jej wysoki poziom w organizmie może być dla niektórych osób niebezpieczny oraz jak zapobiegać w takich przypadkach. Samodzielnie sprawdzisz czy masz uczulenie na tę substancję oraz jakie badania u lekarza powinieneś wykonać w tym zakresie. Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych.
Mam cukrzycę! Jak teraz będzie wyglądało moje życie!? Nie ulegajmy panice. Życie cukrzyka nie musi zmienić się nie do poznania, jeśli będzie on prawidłowo leczony, zastosuje się do zaleceń diabetologa i będzie posiadał wiedzę na temat swojej choroby. Ten poradnik pozwoli nie tylko poznać historię cukrzycy, jej przyczyny, sposoby rozpoznawania i zapobiegania jej powstaniu, ale także uświadomi nam, jak ważne są regularne badania, wizyty u lekarza i samokontrola. Podpowie też, jak radzić sobie z cukrzycą w małżeństwie, w życiu rodzinnym i zawodowym, w okresie ciąży, a nawet w podróży.Książka zawiera także informacje o akcesoriach dla diabetyków, o tradycyjnych i nowoczesnych metodach leczenia cukrzycy oraz o innych odkryciach, które mogą w przyszłości zrewolucjonizować leczenie tej choroby.
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
W niniejszej publikacji m.in.:
kryteria wyboru właściwego sposobu odżywiania u krytycznie chorych pacjentów
związki między leczeniem żywieniowym a wynikami terapii
sposoby skutecznej kontroli glikemii u pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii
omówienie nowych diet i składników odżywczych
Producenci suplementów kuszą łatwymi do zdobycia zdrowiem i dobrą formą wystarczy wziąć pigułkę. Zamiast łykać tabletki, sięgnij po naturalne produkty.Proponujemy przepisy, dzięki którym możesz skompletować w swoich posiłkach najważniejsze witaminy i minerały. Wszystkie przepisy oznaczyliśmy symbolami określającymi składniki, dzięki którym łatwiej skomponujesz odpowiednie menu.Na brak witaminy C polecamy omlet z czerwoną papryką, w niedoborach żelaza dobrą propozycją będzie krem ze szpinaku, a sałatka z makrelą wzbogaci dietę w kwas omega-3.
Przywiązujesz wagę do tego, co jesz i czym karmisz bliskich? Niejednokrotnie zastanawiałeś się, jak unikać niepożądanych czy wręcz szkodliwych substancji w artykułach spożywczych dostępnych na rynku?Z naszej książki dowiesz się m.in., dlaczego cukier to najpowszechniejszy narkotyk, jakie konserwanty występują w jedzeniu czy gdzie szukać warzyw i owoców bez herbicydów oraz mięsa bez sterydów.Po lekturze tego poradnika bez trudu będziesz wybierał zdrowe, pozbawione chemii produkty i gotował domowe posiłki w zgodzie z naturą.
Książka autorstwa Dafne Oleksy, blogerki prowadzącej na Facebooku stronę Bezglutenowi, zawiera 35 przepisów na zdrowe i smaczne desery dla łasuchów w każdym wieku. Książeczka podzielona jest na cztery rozdziały: Desery, Ciastka i ciasteczka, Ciasta bez pieczenia oraz Śniadania na słodko, a zawarte w niej przepisy zostały tak napisane, aby w prosty i przyjemny sposób ułatwić przygotowanie przysmaków zarówno rodzicom, jak i najmłodszym kucharzom. Desery zostały zilustrowane przez Annę Jaroń.
Frédéric Patenaude, autor tej książki, jest witarianinem z prawie 25-letnim stażem. Swoją wiedzą opartą na doświadczeniu dzieli się z innymi w swoich licznych publikacjach oraz artykułach. Cieszymy się i jesteśmy dumni, że teraz, dzięki pierwszej polskiej edycji The Raw Secrets – najbardziej znanej książki o tematyce witariańskiej – także polskojęzyczna społeczność zwolenników surowej diety ma dostęp do tej rzetelnej wiedzy. Trzydzieści jeden zwięzłych rozdziałów zawiera mnóstwo cennych informacji dla osób rozważających przejście na witarianizm. W Sekretach surowej diety znajdziesz dziesiątki wskazówek, które pomogą ci opracować prostą, zdrową i odżywczą dietę. Jeśli męczą cię te same nudne, powtarzające się rady znajdujące się w prawie każdej książce na temat surowej diety wegańskiej, niniejsza publikacja cię zaskoczy!
Książka zawiera przepisy na najróżniejsze napoje, nalewki, a także likiery. Często nie doceniamy roli napojów w naszym codziennym życiu. Napoje mogą dostarczać naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych albo jak to jest w przypadku nalewek posiadać właściwości lecznicze. Podane przepisy posiadają różną skalę trudności. Są mniej i bardziej czasochłonne. Każda pani domu z pewnością znajdzie takie, które okażą się przydatne na różne okazje: codzienny posiłek, uroczystą okazję, lub drobne niedyspozycje zdrowotne.
Na pierwszy rzut oka praca dotyczy funkcjonowania gastronomii, a więc zagadnień ekonomiczno-społecznych, ale faktycznie czytelnik może otrzymać dużo więcej - studium obyczajowości żywieniowej w ówczesnej rzeczywistości społecznej. Przez to można powiedzieć, że to dzieło dostarcza wiedzy historycznej, ale i socjologiczno-kulturowej.
Książka jest adresowana do szerokiego grona odbiorców - różnych profesji i specjalności naukowych, w różnym wieku, bardziej do tych z Wrocławia, ale i dla innych będzie ciekawą lekturą.
Fragment recenzji wydawniczej prof. dr hab. Janusza Olearnika
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?