Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
Kociołkowanie? A cóż to takiego?Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.Ewa Hangel autorka książek kulinarnych (Kociołkowanie po polsku, Vege kociołkowanie). W gotowaniu szuka nie elegancji i wyrafinowania, ale łatwości wykonania oraz wspaniałych, intensywnych smaków. Wielbicielka gotowania w jednym garnku.
70 zdrowych nawyków. Dobra dieta, świetne samopoczucie i niespożyta energia
Rządzą nami nawyki! Ten mechanizm został wypracowany przez tysiąclecia ewolucji i nikomu nie uda się całkowicie ich wyeliminować. Problem się zaczyna, gdy nawykowo rujnujemy sobie zdrowie: objadamy się, rezygnujemy z ćwiczeń czy badań profilaktycznych, zaniedbujemy się i każdy dzień kończymy drinkiem. Co gorsza, to wszystko „dzieje się samo”, właściwie poza naszą kontrolą. Oczywiście, możemy postanowić poprawę i coś zmienić. Ale jeśli zaczniemy bez odpowiedniego przygotowania, ryzyko porażki jest ogromne. Tylko czy można złe nawyki zastąpić dobrymi?
Jak poradzić sobie z takim wyzwaniem, podpowie Ci ten poradnik. Przekonasz się dzięki niemu, że jeśli się metodycznie przygotujesz, zaplanujesz i zaczniesz wyrabiać najważniejsze dla siebie nawyki, zmiany nie będą wymagały dużego wysiłku. Spośród kilkudziesięciu propozycji możesz wybrać te, dzięki którym schudniesz, będziesz się lepiej odżywiać i czuć codziennie więcej energii — to zależy wyłącznie od Twoich priorytetów. W tej niewielkiej książce dokładnie przedstawiono korzyści, jakie przynosi każdy opisany nawyk. Znalazły się tu również wskazówki, jak stopniowo wykorzeniać niezdrowe nawyki — właśnie dzięki zastępowaniu ich lepszymi. A najważniejsze jest to, że przy opisie każdego nawyku znalazł się plan działania, który sprawi, że wprowadzanie zmian będzie łatwiejsze!
Dzięki tej książce dowiesz się, jak:
- świadomie przygotować się do zmiany
- stosować skuteczne strategie wdrażania nawyków
- sukcesywnie poprawiać jakość diety
- nawykowo unikać niezdrowego jedzenia
- więcej się ruszać, pilnować swojego zdrowia i zadbać o psychikę
S.J. Scott jest wziętym psychologiem i autorem bestsellerowych poradników. Zajmuje się tymi istotnymi obszarami życia, które każdy może udoskonalić. W swoich książkach nie opisuje wydumanych strategii, tylko przystępnie przekazuje wiedzę, którą można natychmiast wprowadzić w życie. W wolnych chwilach czyta, gimnastykuje się i zwiedza najdalsze zakątki świata.
Zdrowie: najcenniejsze, co posiadasz!
"Znam wielu ludzi, którzy po lekturze książek Allena Carra całkowicie odmienili swoje życie".
Sir Richard Branson
- Wyjątkowa metoda, niewymagająca silnej woli
- Usuwa uzależnienie od cukru rafinowanego i przetworzonych węglowodanów
- Działa łatwo, natychmiastowo, bezboleśnie i na stałe
- Pozwoli ci odzyskać kontrolę nad własnym życiem
Metoda Easyway Allena Carra to najskuteczniejsza metoda rzucania palenia na świecie. Pomogła zerwać z nałogiem milionom palaczy. Działa poprzez obnażanie mechanizmów "prania mózgu", które sprawia, że pragniemy rzeczy, które nam szkodzą.
"Dobry cukier, zły cukier" podejmuje temat największej żywieniowej bolączki naszych czasów: uzależnienia od cukru rafinowanego i przetworzonych węglowodanów, będącego przyczyną ogólnoświatowej epidemii otyłości oraz cukrzycy typu 2. Uzależnienie od cukru i węglowodanów działa praktycznie od urodzenia, na szczęście, kiedy już uda Ci się od niego uwolnić z pomocą Easyway, będziesz mógł cieszyć się lepszym zdrowiem, większą energią, lepszą sylwetką i szczęśliwszym, zdrowszym stylem życia.
Przeczytaj "Dobry cukier, zły cukier" i ciesz się upragnioną wagą do końca życia.
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo zwieńczać codzienne posiłki niebanalnym deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Kilkadziesiąt prostych, świetnych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek na urodziny, Dzień Matki, wesele, Boże Narodzenie lub na co dzień.
Rewolucyjna książka, która zmieni sposób, w jaki jesz, poruszasz się i żyjesz Codziennie spalamy 2000 kalorii. Schudniemy, jeśli będziemy ćwiczyć i ograniczymy spożycie węglowodanów. Prawda? Fałsz! Uczy się nas, żeby myśleć o naszych ciałach jak o prostych silnikach: pobieramy „paliwo” z żywności i spalamy je, wykonując ćwiczenia. Wszelka niewykorzystana energia gromadzona jest jako tłuszcz. Jeśli zakumulowałeś zbędny tłuszcz, po prostu więcej ćwicz, żeby go spalić. W rzeczywistości proces metabolizmu jest o wiele bardziej skomplikowany – nasze ciała są produktem ewolucji, a nie wymysłem inżyniera. Tak naprawdę spalamy prawie 3000 kalorii dziennie, bez względu na nasz poziom aktywności. Ta genialna ewolucyjna strategia pozwalała ludziom przetrwać w czasach głodu, jednak teraz prowadzi do epidemii otyłości. Herman Pontzer, jeden z czołowych badaczy ludzkiego metabolizmu, w swojej przełomowej książce rozprawia się z wieloma pseudonaukowymi mitami dotyczącymi odżywiania. W przystępny i zabawny sposób pokazuje, jak naprawdę działa nasz metabolizm i w jaki sposób możemy kontrolować naszą wagę i żyć zdrowiej.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo! Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy. Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok! O autorce: Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Nowe wydanie bestsellera! Zioła mają moc! Zamiast stosowania sztucznych suplementów diety, pełnych chemii kosmetyków i przetworzonej żywności lepiej czerpać energię z natury. Małgorzata Kaczmarczyk prezentuje potencjał z przydomowych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ziół. W książce znajduje się mnóstwo sprawdzonych sposobów m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Dzięki prostym recepturom można samodzielnie przygotować krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon – bez chemicznych dodatków. Książka inspiruje również do kulinarnych eksperymentów. Zawiera niebanalne przepisy na ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonują, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji. Poradnik: - przedstawia zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół - prezentuje receptury na naturalne lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy - uczy, jak robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki - zawiera przepisy na ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy - zachęca, by zadbać o dobre samopoczucie i wygląd bez dużych nakładów finansowych O autorce: Małgorzata Kaczmarczyk – pasjonatka ziół, naturalnego lecznictwa i kosmetyki. Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie uprawy i przetwarzania ziół oraz roślin alternatywnych. Autorka bloga Ziolowawyspa.pl, prowadzi warsztaty zielarskie i mydlarskie w Beskidzie Wyspowym oraz w Krakowie. Marzy, by ludzie powrócili do naturalnego sposobu dbania o zdrowie, samopoczucie i wygląd.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczneKiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.Nietolerancje pokarmowe nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców z przewagą warzyw?Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych?Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Ekologia zaczyna się w twojej głowie i na twoim talerzu Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? Chcesz właściwie przechowywać żywność? W twojej szafce zalega stara kasza, a marchewka próbuje sama wyjść z lodówki? Nie wiesz, jak planować swoje zakupy, by w pełni wykorzystać wszystkie składniki, które lądują w twoim koszyku? Chciałbyś wydawać mniej pieniędzy na jedzenie? Jagna Niedzielska, znana kucharka, edukatorka i doradczyni kulinarna, w ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Zainteresowanie i liczba pytań, które zadawali ich uczestnicy, przerosły jej najśmielsze oczekiwania. W odpowiedzi na te potrzeby autorka napisała niniejszą książkę - pełną praktycznych porad, kuchennych tricków i ciekawostek. Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej to przede wszystkim przepisy na proste, wyjątkowo smaczne wegańskie i wegetariańskie potrawy, dzięki którym nie będziesz marnował jedzenia. W Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności rocznie. Z książki dowiesz się, jak łatwo zmienić nawyki, by marnować mniej jedzenia i pieniędzy. Przekonasz się też, że ekologia jest ekonomiczna.
Pełen inspiracji, a przy tym praktyczny zbiór ponad 120 łatwych, lecz zachwycających przepisów opowiada o dodawaniu otuchy, świętowaniu, tworzeniu nowych wspomnień i przede wszystkim o dzieleniu się pysznymi potrawami przy jednym stole. Spotkania z bliskimi nigdy nie wydawały się tak ważne jak dzisiaj.Impreza taco, wyżerka na luzie, a może rodzinny piknik lub kolacja we dwoje? W każdym rozdziale Razem znajdziecie specjalnie przygotowany zestaw niesamowitych potraw, które w dużej mierze można przygotować wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Jamie Oliver postawił sobie za cel, byście nie tkwili samotnie w kuchni, lecz cieszyli się jedzeniem wraz ze swoimi gośćmi.
W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
W tej książce znajdziemy wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Ta książka to pomysł na prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!
Desery i dania na słodko Siostry Marii"" to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnego obiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Domowe wyrob""y to wyjątkowa książka z najlepszymi przepisami na zdrowe i pozbawione chemii mięsa i wędliny, które z odrobiną cierpliwości i zaangażowania każdy może samodzielnie przygotować we własnym domu. W poradniku zamieszczone są przepisy na domowej produkcji szynki, kiełbasy, kaszanki i wędzone ryby. Sporo miejsca poświęcono też pasztetom, smarowidłom oraz nadziewanym, panierowanym i grillowanym mięsom. Nie zabrakło w niej również porad jak przygotować zalewy i marynaty do mięs.
Dania z patelni"" to unikatowa książka z najlepszymi przepisami na potrawy do przygotowania w jednym, niezwykle popularnym naczyniu kuchennym. Autorka poświęciła patelni, będącej wyposażeniem nawet najskromniejszej kuchni osobną książkę zbierając najróżniejsze przepisy. Większość proponowanych dań może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek. Znajdziemy w niej przepisy na dania warzywne, mięsne, ryżowe, makaronowe, a także na placki i omlety.
Rodzinne obiady"" to kolejna z serii książka zawierająca sprawdzone i łatwe do przygotowania przepisy. Blisko 50 propozycji ułożono w osiem gotowych zestawów, dzięki czemu łatwiej można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc, a każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz ciepłego lub zimnego napoju.Wśród różnorodnych propozycji są potrawy z mięsem oraz wegetariańskie, jest duży wybór dań z warzyw i owoców, są kluski, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji znajdą przepisy na staropolski bigos, flaki czy pieczoną gęś, a poszukujący nowinek - na czipsy z batatów czy bruschettę. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania w kilka minut, a czerpiący przyjemność z gotowania - takie, na których przygotowanie potrzeba więcej czasu.Wspólne celebrowanie posiłków jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Smaczne i pięknie podane dania podkreślają uroczysty charakter spotkań.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?