W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Odzyskaj równowagę hormonalną, pozbądź się zbędnych kilogramów, popraw stan zdrowia i nastrój dzięki właściwemu doborowi spożywanych produktów. Dolegliwości hormonalne dotykają aż osiem kobiet na dziesięć. W książce znajdziesz informacje, wskazówki i rady, a także kilkadziesiąt wspaniałych i łatwych do przyrządzenia przepisów na potrawy, które mogą te dolegliwości złagodzić i sprawić, że poczujesz się lepiej. Równowaga hormonalna jest konieczna, aby czuć się dobrze i zapobiegać chorobom. Dotyczy to wszystkich kobiet, a zwłaszcza tych w przedziale wiekowym 35-55 lat – gdy zmienia się poziom hormonów, a skutki stresu są bardziej odczuwalne. Dzięki właściwej diecie można wpływać na równowagę hormonalną, a tym samym zachować prawidłowy poziom hormonów w każdym wieku, a także oddalić lub złagodzić dolegliwości typowe dla okresu przed wystąpieniem klimakterium oraz w trakcie klimakterium. W książce znajdziesz m.in.: niezbędne informacje o hormonach, ich funkcjonowaniu oraz fazach hormonalnych, listę składników spożywczych, potrzebnych do podtrzymania produkcji hormonów, opis czynników, które mają wpływ na równowagę hormonalną, 60 przepisów, które stymulują właściwą pracę hormonów, praktyczny plan żywieniowy na dwa tygodnie. Ulrika Davidsson – jedna z najbardziej doświadczonych w Szwecji doradczyń do spraw dietetyki, autorka książek kulinarnych. Efektem jej rozległej wiedzy w zakresie dietetyki i zdrowia są zawarte w książce Odzyskaj równowagę hormonalną przepisy na potrawy, które mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi hormonalnej. Mia Lundin – wykwalifikowana pielęgniarka w dziedzinie ginekologii i położnictwa. Od dwudziestu lat zajmuje się leczeniem zaburzeń hormonalnych, takich jak dolegliwości klimakteryczne, PMS i depresja poporodowa.
Zdrowe i smaczne przekąski, które zawsze możesz zabrać ze sobą.
Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć – zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Wytrawną lub słodką. Łatwą do przygotowania.
Zdrowe przekąski to 70 autorskich przepisów Moniki Mrozowskiej na małe przekąski i niewielkie dania, które z łatwością przygotujesz, by zabrać je do pracy, do szkoły, na piknik lub w podróż.
Monika Mrozowska – aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
"Jamie gotuje po włosku" jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii.
Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. W końcowym rozdziale, Włoskie ABC, znajdziesz przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach.
Niektóre potrawy można przygotować błyskawicznie, inne wymagają czasu. Są tu tradycyjne receptury i oryginalne propozycje Jamiego, dania na co dzień i pracochłonne rarytasy na specjalne okazje. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie czy dla grona przyjaciół i krewnych, zapachy i smaki tych potraw przeniosą cię prosto na Półwysep Apeniński.
No matter what you are doing or where you are going, there is always time for coffee.
Localities for coffee consumption of very different types are indispensable parts of urban life, providing room for communication and interaction between people. Cafés, coffeehouses and coffee shops are constantly being redefined, reconceived and restaged, reflecting new social trends and design inspirations as well as the latest developments from the world of coffee. This book presents the best ones found in Amsterdam, Bangkok, Hamburg, Hanoi, Kuwait City, Mexico City, Montreal, San Francisco, Seoul, Shanghai, Tokyo, and over two dozen other places all over the world.
Insightful coffee culture stories accompany the selected designs:
The Third Wave of Coffee
Coffee in Art and Literature
The Art of Proper Percolating
Bitter Trade, Sweet Aftertaste
The Barista
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu. To w niej ze zwykłych składników powstają nadzwyczajne smakołyki. Dzieci lubią pomagać w gotowaniu i chętnie jadają potrawy, w których przygotowaniu uczestniczyły. „Mały kuchcik” i „Mały cukiernik” to seria książek kucharskich dla dzieci. Każda z nich zawiera 10 sprawdzonych przepisów na łatwe do przyrządzenia i lubiane przez dzieci potrawy. Ich przygotowanie wymaga ścisłej współpracy dzieci i dorosłych – a to dobra okazja do wspólnego spędzenia czasu. Tekturowe podstawki oraz spirale ułatwiają korzystanie z książek podczas gotowania – można je postawić na kuchennym blacie i na bieżąco sprawdzać przepis. Na fotografiach zostały pokazane poszczególne etapy przyrządzania potraw. W „Małym kuchciku” znalazły się m.in. przepisy na: domową pizzę, francuskie zawijańce, pesto i kaszotto, a w „Małym cukierniku” na: maślane serduszka, marchewkowe babeczki, deser bezowy i domowe lody.
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu. To w niej ze zwykłych składników powstają nadzwyczajne smakołyki. Dzieci lubią pomagać w gotowaniu i chętnie jadają potrawy, w których przygotowaniu uczestniczyły.Mały kuchcik i Mały cukiernik to seria książek kucharskich dla dzieci. Każda z nich zawiera 10 sprawdzonych przepisów na łatwe do przyrządzenia i lubiane przez dzieci potrawy. Ich przygotowanie wymaga ścisłej współpracy dzieci i dorosłych a to dobra okazja do wspólnego spędzenia czasu.Tekturowe podstawki oraz spirale ułatwiają korzystanie z książek podczas gotowania można je postawić na kuchennym blacie i na bieżąco sprawdzać przepis. Na fotografiach zostały pokazane poszczególne etapy przyrządzania potraw.W Małym kuchciku znalazły się m.in. przepisy na: domową pizzę, francuskie zawijańce, pesto i kaszotto, a w Małym cukierniku na: maślane serduszka, marchewkowe babeczki, deser bezowy i domowe lody.
WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO.OttolenghiPROSTO to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygującearomaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwoniezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz YotamaOttolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki stylgotowania mu odpowiada czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwiesamo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę,którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora.Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (abardzo często niejednym) względem:przyrządzisz jeekspresowozawierają maksymalnie 10 składnikówmożna je przygotowaćwcześniejbazują na tym, co masz w spiżarninie wymagają dużo pracy(dla leniwych)są łatwiejsze, niż się wydajeYOTAM OTTOLENGHI jestautorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskichrestauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI iROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: Ottolenghi. TheCookbook, Obfitość, Jerozolima, Cała obfitość, NOPI, Słodko iOttolengji PROSTO.
Oto Ola - zwyciężczyni programu MasterChef 2018.Ola podbiła serca (i podniebienia) wymagających jurorów MasterChefa. Bez wątpienia potrawy proponowane przez nią w książce Mozaika smaków staną się przebojami Twojej kuchni i zachwycą Ciebie oraz Twoich bliskich.Bo taka jest właśnie kuchnia Oli - to radość dzielenia się smakiem z najbliższymi.To potrawy proste, pyszne i aromatyczne jak pomarańczowa zupa mocy, puszyste dyniowe gnocchi lub pstrąg polany szmaragdowym sosem. To inspirowane wietnamską kuchnią smakołyki - kokosowy crme carmel z imbirem i kaczka dymiona ryżem i zieloną herbatą. To wreszcie wyzwania dla ambitnych, m.in. piekielnie dobry crme brle na bazie czarnego sezamu i wyjątkowy dżem z pomidorów, który pojawił się jako dodatek do tiramisu w finale MasterChefa.Rusz w bliskie i dalekie kulinarne wyprawy z Olą. Wyprawy pełne nowych smaków.
Książka kulinarna Gotuję z... Biedronką, to 80 przepisów na słodkie i słone dania dla małych szefów kuchni.
Biedronka zaprasza do wspólnego gotowania. Od teraz każde dziecko może zostać superbohaterem w kuchni i zaskoczyć wszystkich pysznymi potrawami.
Książka kulinarna Gotuj z... Biedronką zawiera:
1. ABC gotowania
2. 80 pomysłów na przeróżne słodko-słone przysmaki wzbogacone pięknymi kolorowymi zdjęciami gotowych potraw.
Informację, że każdy przepis jest łatwy do przygotowania, a przy niewielkiej metamorfozie ze słodkiego przysmaku może stać się słonym daniem i odwrotnie.
Magdalena Pieńkos, autorka bloga Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna, prezentuje przepisy na ponad 200 potraw przygotowanych zgodnie z zasadami diety wegańskiej, czyli bazującej na produktach roślinnych, z wyłączeniem mięsa, mleka, serów i jaj. Inspirujące i proste pomysły na śniadania, obiady, słodkości oraz wegewyroby i przetwory zaskoczą smakiem każdego, kto sceptycznie podchodzi do diety roślinnej.
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności wskazuje, że dla zachowania zdrowia i energii podstawą powinny być aktywność fizyczna oraz spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Wypijanie szklanki koktajlu pełnego odżywczych składników będzie nie tylko smaczną alternatywą do monotonnych posiłków, ale również przyczyni się do wypełnienia zaleceń zdrowotnych. W książce zaprezentowano ponad 100 pomysłów na smaczne i kolorowe koktajle, które można dopasować do swoich potrzeb są przepisy na napoje wspomagające odchudzanie, oczyszczające organizm, upiększające, poprawiające koncentrację i odporność oraz wiele innych.
This alluring, elegant cookbook by Nevada Berg, one of today's most celebrated food bloggers, features recipes and beautifully photographed dishes that delve into the heart of Norwegian food culture. Named by Saveur magazine as the 2016 Blog of the Year and Best New Voice, North Wild Kitchen and its author Nevada Berg have become one of the best-known voices of Norwegian cooking around the world. Written from her 17th-century mountain farm in rural Norway, Nevada Berg's blog and Instagram feed are brimming with gorgeous – and achievable – ideas for home cooking and entertaining. Berg is a self-taught cook, and her simple and charming approach focuses on seasonal food prepared without a lot of fuss. With dozens of mouthwatering recipes for Norwegian-inspired dishes, this book features equally enticing photography of the food and the country's landscape. Each chapter focuses on a different aspect of Norwegian food culture – foraging, fishing, and farming; hunting, harvesting, and camping; baking, grilling, and frying. Along the way, Berg comments on the unique pleasures of Nordic life as she tends to her chickens, explores the outdoors, or sets a welcoming table. Berg is both inviting and entertaining as she weaves her own experiences into each recipe, delivering a beautiful collection of good food and great living from the heart of Norway.
Want to take total control of the beer-making process? Move beyond extract brewing and go all-grain. Richly illustrated and easy to follow, this book explains it all, from grain selection and water chemistry to sour beers and wood-ageing. Explore the full range of malts and mashing. Dive into the world of hops and discover new hopping techniques, as well as yeasts and fermentation methods. Brew a fruit beer; make a Berliner Weisse; master non-traditional ingredients, such as cacao, coffee, quinoa and spelt; kick the bottles in favour of kegging – and learn it all in a practical, approachable way. Sample recipes – covering all the basics from traditional parti-gyle stouts to style-bending American wild ale – expertly guide you as you hone your skills and make better beer.
Kevin Zraly is America's ultimate wine educator. His fun, exciting teaching style has made this must-have book a treasured favourite for more than three decades. He demystifies and clearly explains every aspect of wine: grape varieties; winemaking techniques; different types and styles of wine; how to read a wine label; and even the physiology of smell and taste. From the renowned reds of Bordeaux and California to the trail-blazing whites of Washington State and New Zealand, this essential volume features maps of each region, lush photographs, a wealth of infographics, the best-value wines for each country; hundreds of labels to help you find the right wines; and guided tastings. It also includes the latest vintages to savour, comprehensive notes on food pairings, frequently asked questions and quizzes to test your knowledge. This newly revised and expanded edition introduces new classes for the first time – South America, Australia and New Zealand, sparkling wine, fortified wine – and includes information on cutting-edge trends (rose, Prosecco), emerging wine regions (India, China) and much more. This book will give readers all the tools they need to discover and enjoy the perfect wine. Kevin Zraly is the founder and teacher of the Windows on the World Wine, as well as the Sherry-Lehmann / Kevin Zraly Wine Club and master classes. His Windows on the World Complete Wine Course (Sterling Epicure) has sold more than 3 million copies worldwide, making him the world s bestselling wine author. He has received the James Beard Lifetime Achievement Award and the European Wine Council's Lifetime Achievement Award, among numerous others, and has been featured in GQ, the New York Times, Newsweek, People, USA Today, Wall Street Journal and other publications. He lives in New York, USA.
"The No Salt Cookbook" is full of delicious recipes that use herbs and spices to add texture without compromising on taste. If you are following a low-sodium diet for health reasons, or you simply want to cut down on your salt intake, you ll find the recipes in "The No Salt Cookbook" easy to make, nutritious and delicious. Based on the known benefits of the Mediterranean style of cooking, you ll love the traditional Italian dishes, Portuguese style chicken and delicious desserts.
Scott Mathias is a former Television Journalist who now spends his time educating men and women in Australia and overseas on the importance of good gut function and healthy eating. His creativity in the kitchen has gained him an enviable culinary notoriety, which many celebrity chefs are beginning to embrace. He's the author of two books, Understanding The Divine Gut – an anthology of the industrialisation of the food industry and its effects on the planet today and "Let's Eat Raw" – filled with simple, raw vegan recipes that will not stress your body in any way. After 45 years of chronic acid reflux and many other debilitating conditions that affected his daily life negatively, Scott researched and discovered the healing properties of Green Papaya and now produces his own range of digestive health solutions including Green Papaya Powder – locally grown and a natural source of healing enzymes which correct digestive dysfunction. This, in tandem with a healthy diet incorporating lots of live RAW plant proteins, ensures his clients create a clean, healthy inner environment which results in better sleep, clearer thinking and lots and lots more energy. Scott's "Gut Whispering" and Raw Food Demonstrations and Tastings attract audiences worldwide both on and offline, as awareness grows around the importance of "Live Food for your Live Body". He also consults on an individual or group basis, providing an integrative perspective on how to lead a long, happy, healthy, productive and pain-free life, based on his own self-healing experience.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz co wyjątkowe i chyba najważniejsze dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak zioła w kuchni, to zdrowie w sercu. Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Dania z makaronu nie wymagają wiele czasu i zawsze się udają. Ale przede wszystkim są bardzo urozmaicone i wyjątkowo smaczne. Od delikatnych po intensywne w smaku, z rybą, mięsem czy warzywami, od zapiekanych po serwowane na zimno jako sałatki - potrawom z makaronu po prostu trudno się oprzeć.
Nasze przepisy na dania z makaronem w roli głównej wprowadzą do każdego domu choć na chwilę aurę Italii. Książka oferuje szeroki wybór wyjątkowo smacznych dań na każdą okazję - od klasycznych penne all'arrabbiata, spaghetti carbonara i lasagne po wyszukane rigatoni z miecznikiem, pappardelle z dziką kaczką czy cannelloni z kalafiorem romanesco.
Żółta biblia smaku! Jedyny światowy przewodnik po restauracjach wydawany w Polsce. Ponad 1000 adresów dla miłośników dobrego jedzenia. Wszystko, co prawdziwy smakosz wiedzieć powinien. Najlepszy towarzysz podróży, najpyszniejszy prezent, lektura zaostrzająca apetyt.
Matką większości chorób jest zła dieta, a ojcem stres.
przysłowie chińskie
Książka zawiera 30 przepisów kulinarnych, których stosowanie w codziennym życiu nie tylko poprawia pracę mózgu, ale również pomaga zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, między innymi schorzeniom nowotworowym czy chorobie Alzheimera.
Autor bazując na najnowszych badaniach i własnym doświadczeniu, omawia zasady diety, która pozwala cieszyć się długim życiem, dobrą kondycją fizyczną, psychiczną i intelektualną. Stosując się do jego wskazówek, nie tylko utracimy zbędne kilogramy, wzmocnimy serce i usprawnimy umysł, ale też poprawimy swoje samopoczucie i wydłużymy życie na lata.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?