Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.
Książka jest plonem długoterminowych badań etnograficznych prowadzonych w latach 1993-2001 we wsiach na pograniczu wyznaniowym w Polsce i na Białorusi. W centrum zainteresowania znalazły się tu dwa obszary życia społecznego lokujące się na granicy kultury i biologii - skupione wokół umierania i jedzenia - które przez swój bliski związek zarówno ze sferą sakralną, jak i codzienną doskonale ujawniają różne procesy tworzenia i neutralizowania symbolicznych granic między wyzwaniami i między wyznawcami.
Nowatorska antologia, której celem jest zapoznanie polskiego czytelnika z dotychczas nietłumaczonymi na język polski tekstami z zakresu antropologii emocji. Tom składa się z artykułów prezentujących oryginalne interdyscyplinarne ujęcie tematu i przełamujących utarte stereotypy i podziały, jak natura/kultura, uczucia/rozum, kobiece/męskie. Autorki dokonały wyboru z niezmiernie obszernej literatury przedmiotu, prezentując czytelnikowi teksty uznane już za klasyczne dla tej dziedziny wiedzy, a także najnowsze odkrycia i rezultaty badań.
Podręcznik adresowany do studentów i wykładowców akademickich etnologii, antropologii, socjologii kultury i kulturoznawstwa, a także jako lektura uzupełniająca do studentów dziennikarstwa i komunikacji społecznej, historii, gender studies, psychologii czy pedagogiki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?