CHOROBIE ALZHEIMERA MOŻNA ZAPOBIEC!
Większość osób uważa, że albo nic nie da się zrobić, żeby uniknąć choroby Alzheimera, albo można jej zapobiegać tylko w bardzo niewielkim stopniu. Naukowcy wiedzą już, że to nieprawda. W rzeczywistości najwybitniejsi badacze twierdzą obecnie, że naszą największą i być może jedyną nadzieją na pokonanie choroby Alzheimera jest zapobieganie tej chorobie.
Gdy autorka bestsellerów Jean Carper odkryła, że jest nosicielką genu zwiększającego podatność na alzheimera, z determinacją postanowiła dotrzeć do najnowszych doniesień naukowych na temat możliwości zapobiegania tej chorobie. Odkryła 100 zaskakująco prostych, naukowo udowodnionych sposobów, aby radykalnie zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera, pogorszenia pamięci i wystąpienia innych form demencji.
Czy wiesz, że witamina B12 chroni twój mózg przed zmniejszaniem się, sok jabłkowy działa jak jeden z powszechnie stosowanych leków na alzheimera, a surfowanie po Internecie wzmacnia starzejące się komórki mózgu? Czy wiedziałeś, że zwykła infekcja oraz popularne leki stosowane do znieczulania mogą spowodować demencję, oraz że medytacja przyczynia się do powstawania nowych neuronów, a ćwiczenia fizyczne wspomagają mózg?
Możesz w ogromnym stopniu wpłynąć na swoją przyszłość i jak najdłużej opóźniać wystąpienie objawów choroby Alzheimera za pomocą zaledwie kilku prostych działań profilaktycznych. Jeśli uda ci się opóźnić początek alzheimera o pięć lat, zmniejszasz tym samym ryzyko wystąpienia tej choroby o połowę. A gdy opóźnisz jej wystąpienie o dziesięć lat, najprawdopodobniej nigdy na nią nie zachorujesz!
Książka 100 sposobów zapobiegania chorobie Alzheimera zmieni sposób, w jaki postrzegasz tę chorobę i pozwoli ci zapoznać się z pasjonującymi, aktualnymi informacjami o najnowszych badaniach nad mózgiem, dzięki którym ustrzeżesz siebie i swoją rodzinę przed tą straszną chorobą.
"Żywność twój cudowny lek" oraz "Apteka żywności" to przełomowe książki omawiające zagadnienia żywności i żywienia. Napisane na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawiają wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
CHOROBOM SERCA MOŻNA ZAPOBIEGAĆ!
Choć nasze geny mają znaczenie, jeśli chodzi o podatność na choroby serca, biologię można pokonać między innymi za pomocą właściwego doboru produktów żywnościowych i suplementów diety. Jean Carper – autorka bestsellerowych poradników, wiarygodnych źródeł najnowszych zaleceń dietetycznych – dostarcza nam pomocnych informacji, jak obniżyć ryzyko oraz jak ustrzec się przed negatywnymi następstwami wystąpienia chorób serca. W poradniku znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o witaminach E, B i C; beta-karotenie; wapniu; koenzymie Q10; dobroczynnych właściwościach takich produktów żywnościowych jak: ryby, czosnek, owoce awokado i truskawki; jajkach i cholesterolu; korzystnym działaniu herbaty; sekretach oliwy z oliwek i wielu innych.
OBNIŻ CIŚNIENIE KRWI - OBNIŻ POZIOM CHOELSTEROLU/ TRÓJGLICERYDÓW I HOMOCYSTEINY - UNIKAJ ZAKRZEPÓW - UDROŻNIJ ZWĘŻONE TĘTNICE - ZAPOBIEGAJ UDAROM - CIESZ SIĘ ZDROWSZYM ŻYCIEM JUŻ TERAZ!
Fascynująca książka, która powinna znaleźć się na każdej półce.
– Nashville Banner
czyli jak do końca zachować sprawność umysłu i pełnię władz
Mózg jest naszym najważniejszym narządem, siedzibą naszego „Ja”, naszej inteligencji i osobowości. Nic w naszym życiu nie jest tak ważne i niezbędne jak prawidłowo działający mózg. Od jego funkcjonowania zależy nasz sukces życiowy i zadowolenie z życia.
Książka opisuje wyniki najnowszych badań nie tylko nad znanymi od dawna środkami wpływającymi na pracę mózgu, jak kofeina i cukier, ale także nad takimi, które stały się przedmiotem zainteresowania dopiero niedawno, np. fosfatydyloseryna i substancje zawarte w liściach miłorzębu (Gingko biloba). Autorka rozpatruje problem wpływu witamin na regulację samopoczucia i poprawę poznawczych funkcji mózgu. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby przystąpić do poprawy fizjologii naszego mózgu, zwiększenia jego wydajności i kontynuowania optymalnych czynności intelektualnych i emocjonalnych. Ta książka mówi nam, jak i dlaczego musimy zacząć od zaraz!
„Twierdzenie, że odpowiednie pożywienie i zawarte w nim substancje działające na układ nerwowy mogą polepszyć funkcje intelektualne, pomagać w koncentracji umysłowej, zmniejszać stres, regulować czynności sensomotoryczne, utrzymywać wysoki poziom motywacji, przyspieszać czas reakcji, a nawet – być może – zapobiec starzeniu się mózgu, nie jest już tylko przedmiotem rozważań teoretycznych. Neurofizjologia odżywiania znajduje się jeszcze w swym początkowym stadium rozwoju, ale już teraz może się poszczycić ciekawymi osiągnięciami”.
– „Psychology Today”
Wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami
Książka kucharska zawiera wybór najlepszych przepisów na pyszne, korzystne dla zdrowia dania wraz z dokładnym wyjaśnieniem zasad racjonalnego odżywiania się. Jean Carper najpierw przedstawia podstawowe informacje z zakresu dietetyki, bez których nie sposób się obejść, w tym:
- dziesięć podstawowych zasad mądrego jedzenia,
- wskazówki dotyczące odcyfrowywania etykiet na kupowanych produktach żywnościowych,
- charakterystykę przypraw i ziół, które działają przeciwzapalnie, oraz tłuszczów, których należy unikać.
A także garść podpowiedzi:
- jak odróżnić dobre węglowodany od złych,
- jak walczyć z rakiem z pomocą owoców i warzyw,
- jak unikać kancerogenów i toksyn w spożywanych mięsach i rybach.
„Już od samego czytania przepisów Jean Carper czujemy się zdrowsi. Dania są łatwe, szybkie w przygotowaniu i pełne odżywczych składników, a przy okazji wyśmienicie smakują. Jako jedyna spośród wielu ekspertów zdrowego żywienia, Jean Carper nie tylko tłumaczy, co i jak powinniśmy jeść, ale jeszcze zamienia tę teorię w prawdziwą ucztę dla podniebienia”.
– Phyllis Richman, autorka i ekspert ds. żywności, były krytyk kulinarny „Washington Post”
„Jean Carper ma zdumiewającą umiejętność przekładania informacji z zakresu dietetyki na proste i praktyczne wskazówki, które są zgodne z aktualnym stanem wiedzy, brzmią rozsądnie i, przede wszystkim, wyśmienicie smakują!”.
– Dr Jennie Brand-Miller, autorka bestsellerowej serii Nowa rewolucja glukozowa
W serii ukazały się również książki Jean Carper: Żywność twój cudowny lek, Apteka żywności, Cudowne kuracje, Stop starzeniu!
Książka Kucharska Jean Carper
Spis Treści
Dlaczego napisałam tę książkę
CZĘŚĆ l: JAK JEŚĆ Z GŁOWĄ?
Dziesięć zasad mądrego odżywiania się
Tłuszcze: dobre, złe i katastrofalne
Naprawdę grube ryby
Nie każdy cukier krzepi: jak odróżnić dobre i złe węglowodany
Błonnik: klucz do długowieczności
Cała prawda o zbożach
Owocowo-warzywna apteka
Jabłko daj mi luby
Zielenina równa się luteina
Szpinak - kopalnia zdrowia
Pomidory
Jagody - odżywka dla mózgu
Przypraw się o zdrowie
Orzechy: odkrycie zdrowej kuchni
Słodkie wieści na temat czekolady
Co zrobić, żeby potrawy z grilla nie powodowały raka i garść innych rad na temat mięs
Najzdrowszy napój: herbata
CZĘŚĆ 2: SPECJALIŚCI O WITAMINACH
Preparaty multiwitaminowo-mineralne: dlaczego ich potrzebujemy
Przeciwutleniacze, by zachować młodość
Witamina c: fakty i mity
Cudowny magnez
CZĘŚĆ 3: PRZEPISY
Przystawki, dipy, sosy salsa i przekąski
Zupy
Przystawki
Sałatki i surówki
Zdrowe niskokaloryczne dressingi do surówek i sałatek
Główne dania sałatkowe
Warzywa
Główne dania warzywne
Pizze, makarony i zboża
Ryby i owoce morza
Drób
Pyszne burgery
Przeciwnowotworowe marynaty do grillowanych mięs, drobiu i ryb
Desery
czyli jak zachować młodość i powstrzymać proces starzenia
STOP STARZENIU! radzi, jak spowolnić oraz cofnąć niszczycielski proces starzenia się. Poradnik oparty jest na wynikach setek przełomowych badań prowadzonych przez naukowców z czołowych instytutów, takich jak Uniwersytet Harvarda czy National Institutes of Health. Dowodzi, że tak zwane „normalne starzenie się” jest w rzeczywistości spowodowane ukrytymi niedoborami, które można z łatwością uzupełnić, zażywając witaminy pełniące rolę antyoksydantów, minerały, zioła i inne substancje powstrzymujące ten proces. NAJNOWSZE ODKRYCIA UJAWNIAJĄ: – które witaminy i minerały mogą pobudzić układ immunologiczny, przywracając młodzieńczą odporność na choroby zakaźne i nowotwory, – które witaminy mogą zapobiec utracie pamięci i wystąpieniu innych objawów zniedołężnienia oraz cofnąć je, – które zioła mogą wzmocnić serce i układ krążenia, – które powszechnie dostępne substancje chemiczne, zawarte w pożywieniu, dają możliwość przedłużenia życia i zachowania lub odzyskania młodości i witalności. „Wspaniała książka, dokładna pod względem naukowym – podstawowa lektura zarówno dla pacjentów, jak i specjalistów, którzy zainteresowani są czynnikami powodującymi starzenie się organizmu oraz jak zachować zdrowie”. – dr nauk medycznych John Weisburger, naukowiec prowadzący badania nad rakiem, członek American Health Foundation „Jean Carper jest jednym z najbardziej godnych zaufania autorytetów w dziedzinie nauki nad poprawą zdrowia za pomocą środków naturalnych. Polecam jej książki absolutnie wszystkim”. – dr nauk medycznych Andrew T. Weil, University of Arizona School of Medicine Inne książki Jean Carper: Żywność twój cudowny lek, Apteka żywności, Cudowne kuracje
Stop Starzeniu – fragment książki
DLACZEGO SIĘ STARZEJEMY
ORAZ JAK POWSTRZYMAĆ
TEN PROCES
Jeśli wiesz, jak powstają wolne rodniki i jak nad nimi częściowo zapanować, to znaczy, że znasz reguły gry o nazwie starzenie się i wiesz, jak w prosty sposób uchronić się przed zbyt wczesną i szkodliwą starością.
Starzejesz się, podobnie jak każda żywa istota. Jest to część kosmicznego planu. Starzenie się, tak jak śmierć, ma charakter uniwersalny. Ale jego tempo już nie. Tak samo jak długość życia nie jest identyczna dla wszystkich. Zarówno tempo starzenia się, jak i długość naszego życia na Ziemi można kontrolować w stopniu o wiele większym, niż możesz sobie wymarzyć, i większym, niż do niedawna przypuszczali naukowcy.
Gwałtownie rosnąca liczba badań nad starzeniem się i związanymi z nim chorobami sprawiła, że w krótkim czasie nasze możliwości znacząco wzrosły. Najnowsze odkrycia wystarczą, by naukowcom (i nam także) zaparło dech w piersiach, gdy wkraczają oni na dotychczas niezbadane terytorium i z coraz mniejszej odległości mogą przyglądać się odwiecznym tajemnicom życia i śmierci. Te nowe odkrycia po raz pierwszy w historii ludzkości dają obietnicę nie tylko odsunięcia w czasie naszej śmierci i uniknięcia przekleństwa starości, ale i możliwość pełnego życia - aż do końca naszych dni.
PRZYCZYNĄ STARZENIA SIĘ SĄ WOLNE RODNIKI
Sekrety starzenia się kryją się głęboko w biologii molekularnej poszczególnych komórek, co nie jest zaskoczeniem. Wprawdzie istnieje kilka teorii starzenia się, ale wśród nich jest jedna, która brzmi najbardziej przekonująco, a liczba potwierdzających ją coraz to nowych dowodów robi wrażenie. Niekoniecznie oznacza to, że wyjaśnia ona wszystkie zmiany związane ze starzeniem się, ale wielu specjalistów uważa, iż tłumaczy ona najważniejsze procesy. Jest to teoria starzenia się spowodowanego przez wolne rodniki i brzmi następująco: starzenie się następuje, kiedy komórki doznają trwałych uszkodzeń na skutek nieustannych ataków ze strony cząsteczek chemicznych nazywanych wolnymi rodnikami. W miarę upływu czasu, uszkodzenia komórek się kumulują, dopóki ogrom całości zniszczeń nie dojdzie do punktu, z którego nie ma odwrotu, czyli wielu chorób jednocześnie pod koniec życia, a ostatecznie do śmierci. Zatem właśnie nieustanna, lecz daremna walka indywidualnych komórek o przeżycie i normalne funkcjonowanie w obliczu dezintegracji chemicznej tkwi u podstaw starzenia się - i wszystkich związanych z tym konsekwencji.
CIEKAWOSTKI
Teraz już wiesz, że możesz częściowo powstrzymać proces starzenia się i jego konsekwencje - niezależnie od tego, ile masz lat.
Pomyśl o starzeniu się i wywołanych nim chorobach jako o dotychczas nieznanej, nieleczonej „chorobie wywołanej niedoborem", która opanowuje całe ciało. Następnie zacznij ją leczyć.
Ignorowana i niedoceniana prawda jest taka, że bardzo wiele zmian związanych ze starzeniem się jest niepotrzebnych i odwracalnych!
Za patogeny uważamy bakterie albo wirusy, które niszczą nasze zdrowie, ale największym ze wszystkich patogenów jest czas.
Tego monumentalnego odkrycia dokonał w 1954 roku, w przebłysku intuicji, pionier badań nad wolnymi rodnikami, dr Denham Harman, emerytowany profesor medycyny z University of Nebraska College of Medicine. Lecz jak większość odważnych teorii i ta była ignorowana aż do chwili, gdy po licznych przełomowych eksperymentach dr. Harmana, gwałtownie wzrastająca liczba badań zapoczątkowanych pod koniec lat sześćdziesiątych zaczęła ją potwierdzać. Obecnie teoria ta jest uważana za przełomową w badaniach nad starzeniem się. Dzięki niej przeznacza się miliardy dolarów na badania nie tylko procesu starzenia się samego w sobie, ale i chorób wywoływanych starością, takich jak rak czy choroby serca, z których wszystkie zdają się mieć tę samą przyczynę - wolne rodniki.
W rzeczywistości teoria o starzeniu wywołanym wolnymi rodnikami jest tak obszerna, że w zasadzie obejmuje każdą chorobę wieku starczego, jaka tylko przychodzi na myśl. To z kolei sprawia, że starzenie staje się główną i jedyną chorobą, którą większość z nas kiedykolwiek powinna się martwić. Jak zauważa dr Harman, wydłużyliśmy nasze życie niemal do granic możliwości, nie atakując starzenia się u jego źródeł. Twierdzi on, że doszliśmy do punktu, w którym „głównym czynnikiem stwarzającym ryzyko śmierci dla każdego mieszkańca USA, który ukończył 28 lat, jest starzenie się!".
Zdaniem dr. Harmana, choroby degeneracyjne, takie jak: rak, choroby serca, artretyzm, choroba Lou Gehriga* i choroba Alzheime-ra nie są odrębnymi jednostkami chorobowymi. Są po prostu różnymi formami procesu starzenia wywołanego wolnymi rodnikami, na które wpływ ma genetyka i środowisko. Niektórzy eksperci szacują, iż w rzeczywistości 80 do 90% wszystkich chorób degeneracyjnych związanych jest z działaniem wolnych rodników. Traktowanie ich jako odrębnych chorób przypomina sytuację, w której podczas infekcji zażywamy aspirynę, aby obniżyć temperaturę, zamiast wziąć antybiotyk, żeby zabić bakterie. Nie o to chodzi. Mówiąc krótko, prawie wszystkie nasze choroby są w rzeczywistości „przyspieszonym starzeniem się". Spowolnij proces starzenia się, a wyeliminujesz ten problem lub oddalisz go w czasie.Stop starzeniu! Spis Treści
Podziękowania
Wstęp eliksir młodości już istnieje - i możesz go zażyć
Dlaczego się starzejemy oraz jak powstrzymać ten proces
Witaminy, które musisz brać, aby opóźnić starość
Najlepsza witamina na długowieczność
Wszechstronnie działający, odmładzający antyoksydant
Błyskawiczny sposób na zniedołężnienie i inne problemy wieku starczego
Przepustka do dłuższego życia pełnego energii
Zobacz, jak twój układ odpornościowy młodnieje
Odmładzający minerał, który musisz zażywać
Zapomniana odmładzająca moc
Wyjątkowe minerały, które pomagają ci zachować młodość
Najważniejszy antyoksydant
Nowy niezwykły wojownik walczący ze starością
Roślina z Europy, która chroni mózg
Starożytna gwiazda młodości
Talerz pełen cudów
Magiczny olej ze zwierząt morskich dla twoich komórek
Azjatycki sekret długowieczności
Starożytny napój długowieczności
Produkty, które okradają cię z młodości
Strzeż się tłuszczów, które cię postarzają
Co zrobić, aby jedzenie mięsa nie odbierało nam młodości
Alkohole młodości lub starości
Ścieżka do starości wybrukowana jest kaloriami
Pozbądź się żelaza
JAK ZARADZIĆ NIEBEZPIECZNYM OZNAKOM STARZENIA
Nie wierz w to, co się mówi o sędziwym wieku
Twoje tętnice nie muszą się starzeć
Jak zachować młode serce?
Słabą odporność można wzmocnić!
Objawy starości, których można uniknąć
Rak - możesz się zestarzeć, nie chorując na niego
Mity związane z nadciśnieniem
Kto twierdzi, że musisz zachorować na kataraktę?
TWÓJ PLAN POWSTRZYMANIA STAROŚCI l ODMŁODZENIA ORGANIZMU
Jak stosować suplementy odmładzające
Jak stosować dietę odmładzającą
Postscriptum
Więcej powodów, dla których możesz zahamować proces starzenia już teraz!
Gdzie można nabyć odmładzające suplementy
Osobista notka od autorki
Bibliografia
Cudowne kuracje to przełomowa publikacja przedstawiająca naukowe dowody na skuteczność naturalnych środków leczniczych. Autorka opiera się na badaniach czołowych ośrodków naukowych i publikacjach najpoważniejszych międzynarodowych pism medycznych, m.in. „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. Najważniejsze są jednak zdumiewające, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, którzy w pełni zdołali się wyleczyć z różnorodnych schorzeń przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, że naturalne środki lecznicze:
- obniżają cholesterol,
- otwierają arterie,
- regulują pracę serca,
- pokonują depresję,
- zmniejszają niepokój,
- zwalczają bezsenność,
- odbudowują wątrobę,
- przywracają pamięć.
„Cudowne kuracje niewątpliwie przyczynią się do spopularyzowania naturalnych środków leczniczych. Jean Carper po mistrzowsku opisuje ważne, choć niestety mało znane badania naukowe poświęcone roślinom leczniczym. Pisze o nich w przystępny i zrozumiały sposób. Lektura tej książki sprawiła mi prawdziwą przyjemność”. – Mark Blumenthal, dyrektor wykonawczy Amerykańskiej Rady Botanicznej
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Książka ta przyniesie czytelnikowi wiele informacji na temat leków pochodzenia naturalnego, środków, sposobów leczenia i tak zwanych dodatków dietetycznych. Jest ona oparta na osobistych doświadczeniach, badaniach i obserwacjach autorki, która nie jest lekarzem, a tym bardziej lekarzem medycyny naturalnej. Zadaniem tej książki jest przekazanie wiedzy na temat środków naturalnych, co nie znaczy, że może ona zastąpić poradę lekarską. Przeciwnie – czytelnicy powinni konsultować się z lekarzem w sprawie stosowania poszczególnych środków w zależności od stanu ich zdrowia, a zwłaszcza w przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów. Chociaż uczyniono wszystko, aby informacje na temat poszczególnych środków i ich odpowiednich dawek były zgodne z najnowszym stanem wiedzy medycznej, to z racji tego, że badania na ten temat wciąż są prowadzone, jak również z innych względów radzi się czytelnikom, aby korzystali z porady specjalisty. Szczególnie osoby chore, w złym stanie zdrowia lub przyjmujące leki konwencjonalne, zanim sięgną po jakikolwiek ze środków tu opisanych, powinny zasięgnąć porady lekarza. Istnieje możliwość reakcji pomiędzy środkami naturalnymi a innymi lekami. Ponadto należy dodać, że dawki, o jakich pisze się w tej książce, nie dotyczą dzieci, lecz osób dorosłych, z wyjątkiem przypadków, gdy jest to wyraźnie powiedziane. Autorka i wydawca tej książki oświadczają kategorycznie, że nie biorą na siebie żadnej odpowiedzialności za ewentualne negatywne skutki powstałe w wyniku wykorzystania czy zastosowania informacji zawartych w tej książce.
Cudowne kuracje to przełomowa publikacja przedstawiająca naukowe dowody na skuteczność naturalnych środków leczniczych. Autorka opiera się na badaniach czołowych ośrodków naukowych i publikacjach najpoważniejszych międzynarodowych pism medycznych, m.in. „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. Najważniejsze są jednak zdumiewające, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, którzy w pełni zdołali się wyleczyć z różnorodnych schorzeń przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, że naturalne środki lecznicze:
- obniżają cholesterol,
- otwierają arterie,
- regulują pracę serca,
- pokonują depresję,
- zmniejszają niepokój,
- zwalczają bezsenność,
- odbudowują wątrobę,
- przywracają pamięć.
„Cudowne kuracje niewątpliwie przyczynią się do spopularyzowania naturalnych środków leczniczych. Jean Carper po mistrzowsku opisuje ważne, choć niestety mało znane badania naukowe poświęcone roślinom leczniczym. Pisze o nich w przystępny i zrozumiały sposób. Lektura tej książki sprawiła mi prawdziwą przyjemność”. – Mark Blumenthal, dyrektor wykonawczy Amerykańskiej Rady Botanicznej
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Książka ta przyniesie czytelnikowi wiele informacji na temat leków pochodzenia naturalnego, środków, sposobów leczenia i tak zwanych dodatków dietetycznych. Jest ona oparta na osobistych doświadczeniach, badaniach i obserwacjach autorki, która nie jest lekarzem, a tym bardziej lekarzem medycyny naturalnej. Zadaniem tej książki jest przekazanie wiedzy na temat środków naturalnych, co nie znaczy, że może ona zastąpić poradę lekarską. Przeciwnie – czytelnicy powinni konsultować się z lekarzem w sprawie stosowania poszczególnych środków w zależności od stanu ich zdrowia, a zwłaszcza w przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów. Chociaż uczyniono wszystko, aby informacje na temat poszczególnych środków i ich odpowiednich dawek były zgodne z najnowszym stanem wiedzy medycznej, to z racji tego, że badania na ten temat wciąż są prowadzone, jak również z innych względów radzi się czytelnikom, aby korzystali z porady specjalisty. Szczególnie osoby chore, w złym stanie zdrowia lub przyjmujące leki konwencjonalne, zanim sięgną po jakikolwiek ze środków tu opisanych, powinny zasięgnąć porady lekarza. Istnieje możliwość reakcji pomiędzy środkami naturalnymi a innymi lekami. Ponadto należy dodać, że dawki, o jakich pisze się w tej książce, nie dotyczą dzieci, lecz osób dorosłych, z wyjątkiem przypadków, gdy jest to wyraźnie powiedziane. Autorka i wydawca tej książki oświadczają kategorycznie, że nie biorą na siebie żadnej odpowiedzialności za ewentualne negatywne skutki powstałe w wyniku wykorzystania czy zastosowania informacji zawartych w tej książce.
O książce:
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności.
? John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka? prawdziwy majstersztyk.
? Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki:
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: ?Przyjmijmy, że przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym?.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, ale okazuje się, że to nie działa. ?Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest ? nie wiemy?.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, by obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej skuteczne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej niż drobne. Prawie identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkowicie odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd
O książce:
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą…
– John Naisbitt, publicysta
Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę!
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek.
Fragment książki:
Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno.
JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ
Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu.
Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu.
Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń.
Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań.
Kciuki w górę
RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE
Najlepszy
Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, używając ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje lukratywne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na w każdej sytuacji zmieni metodę myślenia o żywności.
– John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka… prawdziwy majstersztyk.
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała masowe publikacje i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki Apteka żywności
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie posiadają one właściwości i mocy leczniczych nieszablonowego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Natomiast w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak efektywnie, jak karmienie ich całkowitym grochem. Lub, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, że robimy wyciąg z rośliny, którą wszyscy stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że 5 spośród nich działa nasennie na zwierzęta i osób, a pozostałych 5 działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym”.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, niemniej jednak okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, jak dużo cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy zatem tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przeze mnie odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, niemniej jednak nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy”.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić wyłącznie do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, niemniej jednak 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie nie gorzej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, aby obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej efektywne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, lub rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różnorodne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu posiada znaczenie. Grube otręby działają na organizm zupełnie inaczej niż drobne. Nieomalże identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkiem odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszelkie znane dotąd...
Czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosująć odpowiedniadietę
Żywność - twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?