Książka kucharska. Wyczerpujący przewodnik...
Wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami
-
Autor: Jean Carper
- ISBN: 9788361524533
- EAN: 9788361524533
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Vesper
- Format: 15.5x23.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 320
- Rok wydania: 2010
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
17,82złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,69 zł
Wyczerpujący przewodnik zdrowego odżywiania się z ponad 200 pysznymi przepisami
Książka kucharska zawiera wybór najlepszych przepisów na pyszne, korzystne dla zdrowia dania wraz z dokładnym wyjaśnieniem zasad racjonalnego odżywiania się. Jean Carper najpierw przedstawia podstawowe informacje z zakresu dietetyki, bez których nie sposób się obejść, w tym:
- dziesięć podstawowych zasad mądrego jedzenia,
- wskazówki dotyczące odcyfrowywania etykiet na kupowanych produktach żywnościowych,
- charakterystykę przypraw i ziół, które działają przeciwzapalnie, oraz tłuszczów, których należy unikać.
A także garść podpowiedzi:
- jak odróżnić dobre węglowodany od złych,
- jak walczyć z rakiem z pomocą owoców i warzyw,
- jak unikać kancerogenów i toksyn w spożywanych mięsach i rybach.
„Już od samego czytania przepisów Jean Carper czujemy się zdrowsi. Dania są łatwe, szybkie w przygotowaniu i pełne odżywczych składników, a przy okazji wyśmienicie smakują. Jako jedyna spośród wielu ekspertów zdrowego żywienia, Jean Carper nie tylko tłumaczy, co i jak powinniśmy jeść, ale jeszcze zamienia tę teorię w prawdziwą ucztę dla podniebienia”.
– Phyllis Richman, autorka i ekspert ds. żywności, były krytyk kulinarny „Washington Post”
„Jean Carper ma zdumiewającą umiejętność przekładania informacji z zakresu dietetyki na proste i praktyczne wskazówki, które są zgodne z aktualnym stanem wiedzy, brzmią rozsądnie i, przede wszystkim, wyśmienicie smakują!”.
– Dr Jennie Brand-Miller, autorka bestsellerowej serii Nowa rewolucja glukozowa
W serii ukazały się również książki Jean Carper: Żywność twój cudowny lek, Apteka żywności, Cudowne kuracje, Stop starzeniu!
Książka Kucharska Jean Carper
Spis Treści
- Dlaczego napisałam tę książkę
- CZĘŚĆ l: JAK JEŚĆ Z GŁOWĄ?
- Dziesięć zasad mądrego odżywiania się
- Tłuszcze: dobre, złe i katastrofalne
- Naprawdę grube ryby
- Nie każdy cukier krzepi: jak odróżnić dobre i złe węglowodany
- Błonnik: klucz do długowieczności
- Cała prawda o zbożach
- Owocowo-warzywna apteka
- Jabłko daj mi luby
- Zielenina równa się luteina
- Szpinak - kopalnia zdrowia
- Pomidory
- Jagody - odżywka dla mózgu
- Przypraw się o zdrowie
- Orzechy: odkrycie zdrowej kuchni
- Słodkie wieści na temat czekolady
- Co zrobić, żeby potrawy z grilla nie powodowały raka i garść innych rad na temat mięs
- Najzdrowszy napój: herbata
- CZĘŚĆ 2: SPECJALIŚCI O WITAMINACH
- Preparaty multiwitaminowo-mineralne: dlaczego ich potrzebujemy
- Przeciwutleniacze, by zachować młodość
- Witamina c: fakty i mity
- Cudowny magnez
- CZĘŚĆ 3: PRZEPISY
- Przystawki, dipy, sosy salsa i przekąski
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki i surówki
- Zdrowe niskokaloryczne dressingi do surówek i sałatek
- Główne dania sałatkowe
- Warzywa
- Główne dania warzywne
- Pizze, makarony i zboża
- Ryby i owoce morza
- Drób
- Pyszne burgery
- Przeciwnowotworowe marynaty do grillowanych mięs, drobiu i ryb
- Desery