KATEGORIE [rozwiń]

Emi Kazuko

Okładka książki Japanese Cooking

99,00 zł 86,58 zł


Experience the simple and elegant culinary delights of Japan, from sushi and tempura to steamed fish and noodles - a guide to ingredients and techniques is followed by 100 recipes, all shown in 600 beautiful and informative photographs.
Okładka książki Łatwa kuchnia japońska

39,99 zł 29,39 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Cechą, która odróżnia kuchnię japońską od innych, jest jej niezwykła prostota. W Japonii ceni się prawdziwy smak i wygląd produktów. Najlepszym sposobem, który umożliwia docenienie ich naturalnych walorów, jest poddanie ich krótkiej, prostej i delikatnej obróbce. Unika się aromatycznych ziół i przypraw, gdyż mogą przyćmić prawdziwy smak składników. Co więcej, Japończycy w wielu aspektach swojego życia, od malarstwa po produkcję układów scalonych, przykładają ogromną wagę do detali. To samo charakteryzuje filozofię jedzenia - zarówno w czasie przygotowywania potraw. jak i ich serwowania najważniejsze są szczegóły. Przez długi czas japońskie potrawy pozostawały ukrytym skarbem, aż do lat 80. XX wieku, kiedy sushi zyskało niezwykłą popularność w wielu częściach świata. Wraz ze wzrostem znaczenia Japonii na arenie międzynarodowej rosła też sprzedaż w japońskich restauracjach i sklepach z japońską żywnością w najważniejszych miastach Zachodu. Z kolei pojawienie się kaiten sushi (barów samoobsługowych serwujących sushi na ruchomych taśmach - przyp. tłum.) zapewniło dostęp do japońskiej żywności szerszemu gronu osób, które nie mogły sobie pozwolić na stosunkowo drogie potrawy w restauracjach. Ostatnia z najbardziej tajemniczych kuchni na świecie została w końcu zaprezentowana światu i Zachód przekonał się, że japońskie potrawy to nie tylko sushi i tempura. Japonia jest krajem zbliżonym pod względem powierzchni do Wielkiej Brytanii, zamieszkiwanym przez około 125 milionów ludzi. Kraj rozciąga się na 16 stopniach szerokości geograficznej północnej, co odpowiada odległości pomiędzy północną Szkocją, a południową Francja. Takie położenie geograficzne sprawia, że Japonia obfituje w różnorodność lokalnych produktów. Poza tym jest krajem górzystym -pasma górskie rozciągają się południkowe od krańców północnych po południowe, pokrywając 75-80 procent powierzchni kraju. Produkty żywnościowe wykorzystywane w Japonii do przygotowywania dań różnią się nie tylko z uwagi na porę roku i region. ale również szerokość geograficzną - pochodzić mogą z wysokich gór lub równin ciągnących się wzdłuż wybrzeża. Oprócz tego zderzanie się zimnych i ciepłych prądów morskich w oblewających Japonię morzach, powoduje, że są niezwykle bogatym źródetem ryb i owoców morza, których różnorodność zmienia się w zależności od pory roku i rejonu kraju. Na historię japońskiej kuchni nie bez wpływu była również religia. Już w VIII w. n.e. upowszechnił się wśród Japończyków buddyzm. Za jego sprawą większość społeczeństwa stała się wegetarianami, żywiącymi się produktami z upraw oraz z gór. Tylko czasami w skład diety Japończyków wchodziły ryby poławiane w rzekach, jeziorach i morzach - gotowane w wodzie, w którą Japonia jest niezwykle zasobna. Mięso w diecie Japończyków pojawiło się dopiero pod koniec XIX w., gdy Kraj Kwitnącej Wiśni ..otworzył" się na Zachód. Wiele elementów z życia Japończyków, od buddyzmu po hashi (pałeczki), a nawet sushi, miało swój początek w Chinach. Liczne składniki występują w kuchni chińskiej i japońskiej, jednak sposoby gotowania są zupełnie inne: tradycyjna kuchnia japońska opiera się na wodzie i wszystkie wchodzące w jej skład dania można przygotować bez kropli oleju. Wiele dań mięsnych oraz tych. w których produkty są smażone w głębokim tłuszczu, a opisanych w tej książce, stosunkowo od niedawna występuje w kuchni japońskiej, a ich pojawienie się jest wynikiem wpływu kuchni chińskiej i innych krajów. Łatwa kuchnia japońska pozwala przygotować różnorodne proste i oryginalne japońskie potrawy, od klasycznej zupy miso do niezwykle kolorowych i ożywczych maki (rolowane sushi). Każdy przepis wzbogacono ilustracją pobudzającą kubeczki smakowe oraz łatwymi do śledzenia instrukcjami. Z kolei zestawy dań stanowią propozycję posiłków na każdą okazję - od szybkiego i lekkiego lunchu po wystawne dania obiadowe na przyjęcia. Rozdziały, w których opisano produkty, wyposażenie kuchni i metody gotowania, dostarczają praktycznych informacji, które pomogą przygotować zarówno tradycyjne, jak i współczesne potrawy japońskie. - Wprowadzenie do książki Łatwa Kuchnia Japońska Spis treści: WPROWADZENIE CZĘŚĆ 1 PODSTAWY Składniki Techniki Wyposażenie kuchni Podstawowe przepisy PRZEPISY PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI ZUPY SUSHI I SASKIMI DANIA GŁóWNE SAŁATKI I SURóWKI RYŻ I MAKARONY DESERY MENU Prosty lunch Pudełko z lunchem Lunch rodzinny Lunch z przyjaciółmi w tygodniu Lunch z rodziną w weekend Lunch w przyjaciółmi w weekend Codzienny obiad Romantyczny obiad Obiad z rodziną w tygodniu Obiad z przyjaciółmi w weekend Obiad proszony Przyjęcie z drinkami INDEKS
Okładka książki Sushi

29,99 zł 22,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Emi Kazuko mieszka w Londynie i jest czołową japońską pisarką oraz dziennikarką zajmującą się tematyką kulinarną. Ukazało się osiem książek jej autorstwa, w tym: The Little Japanese Cookbook, Street Café Japan, światowy bestseller Easy Sushi oraz Japanese Food and Cooking, za którą w 2001 r. otrzymała prestiżową nagrodę World Asian Cookbook Award przyznawaną w konkursie Gourmand World Cookbook Awards. Jest także autorką Masterclass in Japanese Cooking. Brała udział w programach emitowanych przez BBC Radio. Pracuje jako konsultantka dla jednego z największych brytyjskich supermarketów. Jest członkinią Guild of Food Writers oraz Society of Authors w Wielkiej Brytanii. Pięknie zilustrowane przepisy, które sprawią, że przygotowywanie sushi w domu stanie się łatwe i przyjemne. Wykorzystane w książce produkty składają się na pyszne dania, odpowiednie na każdą okazję, od pikniku po wytworne przyjęcie.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka