KATEGORIE [rozwiń]

Elmar R. Gruber

Okładka książki Metody oczyszczania i regeneracji organizmu

24,90 zł 18,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Metody oczyszczania i regeneracji organizmu to zbiór najcenniejszych porad, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i zdrowie. Niewiele bowiem osób zdaje sobie sprawę z tego, że brak siły w ciągu dnia czy problemy z zasypianiem to jedne z najczęstszych objaw zbyt dużej ilości substancji toksycznych w organizmie. W książce znajdziemy przykłady produktów spożywczych, które jedzenie bardzo dobrze wpływa na oczyszczanie ludzkiego systemu ze szkodliwych toksyn. Nie zabraknie również opisów diet.   12 wariantów również dla schorowanych, zabieganych dzieci W książce zawarto w sumie 11 wariantów oczyszczania organizmu - od prostych do skomplikowanych, zależnie od stanu zdrowia, wieku i przeciwwskazań dotyczących danego pacjenta. Jest nawet specjalna metoda dla osób bardzo osłabionych przewlekłą chorobą oraz inna - przeznaczona dla cierpiących na brak wolnego czasu, zabieganych ludzi, którzy chcą zadbać o zdrowie bez zmian w tygodniowym rozkładzie zajęć. Olga Jelisiejewa zwraca uwagę, że od tego, co i jak jemy, zależy nasze zdrowie. Przybliża nam działanie układu pokarmowego - począwszy od jamy ustnej, skoń­czywszy na jelicie prostym. Pokazuje również powiązania między narządami człowieka, które pełnią wiele funkcji na raz. Uczy, jak dbać o organizm, by cieszyć się dobrym zdrowiem i jak najprościej wprowadzić stosowne zmiany w trybie życia. O Autorce Olga Iwanowna Jelisiejewa to wykładowca Międzynarodowej Akademii Integracji Nauki i Biznesu z ponad 35-letnią praktyką medyczną (doktor nauk medycznych), znana specjalistka w zakresie testowania wegetatywno-rezonansowego. Autorka licznych książek z zakresu zdrowia i oczyszczania, w których wiele miejsca poświęca diagnostyce elektronicznej metodą Volla. Leczą się u niej pacjenci z całego świata. W 1963 roku z wyróżnieniem ukończyła uczelnię Medyczną imienia I. P. Pawłowa. Wiele lat przepracowała w szpitalach. Zrobiła kilka specjalizacji, m.in. w okulistyce i rentgenologii (była kierownikiem oddziału rentgenologicznego w szpitalu w Moskwie). Równolegle zgłębiła irydologię, akupunkturę, leczenie przy pomocy nakłuwania ucha, homeopatię i fitoterapię. Obecnie stoi na czele Centrum Zdrowia, przy którym działa oddział oczyszczania organizmu stosujący wymienione w niniejszej książce metody (z których wiele opatentowała). Czy stanie się w Polsce równie znaną osobą jak Małachow, Tombak i Siemionowa? Czas pokaże.   Fragment książki Rozdział 1 INFORMACJE NIEZBĘDNE DO SAMODZIELNEGO PRZEPROWADZENIA OCZYSZCZENIA ORGANIZMU SZANOWNI Czytelnicy, proponuję, byście odświeżyli sobie wiedzę nabytą w szkole o procesie trawienia. Nie będziemy tej kwestii studiować, lecz postaramy się ją lepiej zrozumieć. Od czego zaczyna się trawienie? „Na początku było słowo...". Sygnał słowny „chcę jeść" dociera do naszego centralnego układu nerwowego (CUN), a stamtąd wychodzi rozkaz dla przewodu pokarmowego: „Przygotować się do przyjęcia pokarmu". Naturalną odpowiedzią na to jest pytanie: „Ale co jeść, jaki pokarm?". Załóżmy, że z jakichś względów nie pojawia się na nie odpowiedź. Wówczas przystępuje do pracy zmysł węchu. Pożywienie ma tyle zapachów! Zależnie od ich jakości dostają się one do CUN jako pozytywne lub negatywne. A jeśli mamy kłopoty z powonieniem? Wówczas zaczyna działać ośrodek wzroku. Widzimy pokarm - jego pociągający wygląd zewnętrzny pobudzający apetyt. Sygnały wizualne poprzez CUN doprowadzają nasz układ trawienny do pełnej gotowości bojowej. Przypuśćmy, że mamy również kłopoty ze wzrokiem. Do akcji przystępuje wówczas język, w którego błonie śluzowej znajdują się specyficzne receptory nerwowe, czyniące go narządem smaku. Sygnały smakowe pokazują systemowi trawiennemu poprzez CUN, ile i jakich soków trawiennych, enzymów, i o jakiej kwasowości lub zasadowości, powinien przygotować. Przewód pokarmowy osiąga stan gotowości do trawienia lub powstrzymania się od przyjęcia pokarmu. W organizmie, oprócz czynnościowej ochrony przed pokarmem złej jakości, istnieje wielostopniowy system ochronny w postaci zastawek i zwieraczy. Przypomnijmy sobie dziecko, które nie umie jeszcze wyrażać słowami swojej niechęci do jedzenia. Mocno zaciska usta i zęby. Załóżmy, że nadgorliwi rodzice pokonują tę zaporę. Wówczas do walki przystępuje język, który wypycha to, czego dziecko nie chce jeść. Znaczenie jamy ustnej w procesie trawienia i wydalania toksyn z organizmu Usta, zęby i język są pierwszą organiczną przesłoną podczas przemieszczania się pożywienia przez drogi pokarmowe. Jama ustna pełni kilka funkcji przetwarzania dostającego się do niej pokarmu: O Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu za pomocą zębów. W procesie tym bardzo pomaga język, który, mieszając pokarm, przemieszcza go raz w jedną, raz w drugą stronę. Im drobniejszy jest pokarm, tym lepiej przebiega nasycanie go śliną i współdziałanie z nią. Na pewno pamiętacie powiedzonko: „Pięć minut żucia pokarmu przedłuża życie o rok". Q Obróbka chemiczna pokarmu przy pomocy śliny, która zawiera rozkładający polisacharydy enzym amylazę. W pokarmie zazwyczaj obecne są polisacharydy, czyli cukry złożone, które nie są w stanie przenikać przez śluzówkę i przedostawać się do krwi oraz limfy. Już w jamie ustnej za pomocą zawartej w ślinie amylazy ma miejsce ich rozkład do postaci cukru prostegomaltozy, która w jelicie cienkim jest dalej trawiona. Polisacharydy, które nie uległy rozkładowi do maltozy w jamie ustnej, przechodzą następnie proces fermentacji z powstaniem alkoholu, zatruwającego wątrobę i inne narządy. Właśnie dlatego tak ważne jest, by dokładnie przeżuwać pokarm, zmiękczać go i dobrze przesycać śliną. Bardzo ważna jest wartość monosacharydów: glukozy, fruktozy i galaktozy obecnych w owocach. Są one w pełni rozkładane przez amylazę zawartą w ślinie. Większość związków będących pochodnymi monosacharydów jest przyswajana przez mózg i rdzeń kręgowy (do 69%). Dezynfekcja błony śluzowej jamy ustnej i samego pokarmu przez zasadowy lizozym zawarty w ślinie. Lizozym rozpuszcza mikroorganizmy, pasożyty i pierwotniaki pod warunkiem pełnego nasączenia pokarmu śliną do postaci płynnej papki. W jamie ustnej znajdują się 3 pary dużych gruczołów ślinowych i wiele małych (patrz rys. 1). W ciągu dnia powstaje do 1,5 l śliny. Jeśli człowiek nie przeżuwa pokarmu podczas posiłku, tylko go połyka lub denerwuje się, jedząc, kanały ślinowe kurczą się odruchowo i ślina nie wydziela się w dostatecznej ilości. O Ochrona błony śluzowej jamy ustnej. Ślinianka przyuszna wydziela bogatą w białko mucynę, która nawilża i chroni śluzówkę jamy ustnej i język przed oddziaływaniem kwasów oraz mocnych zasad, dostających się tam w postaci pokarmu. Podczas procesów patologicznych zachodzących w śliniankach przyusznych (świnka, blizny i inne) zmniejsza się wydzielanie białka i zaczyna na tym cierpieć śluzówka jamy ustnej, dziąsła i zęby. Detoksykacja - usuwanie toksyn z organizmu. Już I.P. Pawłów zwrócił uwagę, że wiele procesów patologicznych i zatrucie organizmu (intoksykację) wywołuje zwiększenie aktywności gruczołów ślinowych. „Fizjologiczna rola tych zjawisk - pisał Pawłów -polega na wydalaniu pewnych substancji wraz ze śliną". @ Udział w przemianie materii. W ślinie człowieka zawarte są enzymy rozkładające węglowodany do postaci glukozy, która już z jamy ustnej wchłania się do krwi. Pod wpływem enzymów śliny zachodzi częściowa przemiana skrobi w glukozę.    Metody oczyszczania i regeneracji organizmu Spis treści O autorce niniejszej książki 3 Rozdział 1 INFORMACJE NIEZBĘDNE DO SAMODZIELNEGO PRZEPROWADZENIA OCZYSZCZENIA ORGANIZMU 6 Znaczenie jamy ustnej w procesie trawienia i wydalania toksyn z organizmu 7 Rola gardła w trawieniu i ochronie przed infekcją organów wewnętrznych 9 Związek elementów jamy ustnej i gardła z narządami wewnętrznymi 11 Sposoby oczyszczania jamy ustnej i gardła 15 Przełyk i jego powiązania z narządami 18 Żołądek 20 Jelito cienkie 21 Jelito grube 22 Leczenie jelita grubego i utrzymywanie jego prawidłowej czynności 27 Prostnica 29 Trzustka 32 Wątroba i jej udział w przemianie materii 33 Źródła przedostawania się substancji toksycznych do organizmu 37 Mechanizm odkładania zanieczyszczeń w tkankach 38 Stadia zanieczyszczenia organizmu 40 Rozdział 2 WARIANTY OCZYSZCZANIA ORGANIZMU 42 Wariant l Przygotowanie do oczyszczenia osłabionego organizmu przy pomocy enterosorbentów 44 Wariant II Przygotowanie do oczyszczania osłabionego organizmu za pomocą ryżu 48 Wariant III (profilaktyczny) Oczyszczanie wątroby 49 Wariant IV (profilaktyczny) Zalecany przy ostrych i przewlekłych schorzeniach 51 Wariant V Oczyszczanie limfy 52 Wariant VI Oczyszczanie limfy i wątroby 53 Wariant VII (leczniczy) Zalecany przy schorzeniach przewodu pokarmowego 54 Wariant VIII (leczniczy, silnie działający) Zalecany przy silnym zanieczyszczeniu organizmu 56 Wariant IX (leczniczy, silnie działający) Ze wzmożonym oczyszczaniem jelita cienkiego 57 Zalecenia uzupełniające do przeprowadzenia oczyszczającego wariantu IX wg Szankh Prakszalana 61 Wariant X (przyśpieszony) Zalecany dla osób mających mało czasu 65 Wariant XI Profilaktyczny schemat oczyszczania dla dzieci 66 Wariant XII Leczniczy schemat oczyszczania dla dzieci 67 Zalecenia uzupełniające do prowadzenia drenażu wątroby i dróg żółciowych 69 Rozdział 3 SPECJALNE METODY OCZYSZCZANIA ORGANIZMU 70 Metoda oczyszczania organizmu przy pomocy ryżu 70 Metoda oczyszczania jelit kefirem i sokiem jabłkowym 72 Oczyszczenie limfy 73 Oczyszczenie naczyń krwionośnych 74 Oczyszczenia stawów 76 Oczyszczanie nerek 77 Rozdział 4 REAKCJE ORGANIZMU PODCZAS OCZYSZCZANIA 79 Reakcje, które mogą wystąpić podczas oczyszczania wątroby 79 Reakcje w procesie głębokiego oczyszczania narządów i układów 85 Rozdział 5 SPOSÓB ODŻYWIANIA PODCZAS OCZYSZCZANIA ORGANIZMU 94 Krótko o istocie choroby 94 Podstawowe funkcje gruczołów wydzielania wewnętrznego 95 Mikroelementy w systemie odżywiania i zalecenia co do sposobu ich uzupełniania 96 Sposób odżywiania podczas wychodzeniu z oczyszczania 100 Informacja o produktach odżywczych 103 Ogólne wiadomości o typach odżywiania 111 ZAŁĄCZNIKI 114 1. Technika wykonywania lewatyw oczyszczających 114 2. Reakcje, które mogą zajść przy wykonywaniu lewatyw 118 3. Zestawy ziół do przeprowadzania oczyszczenia 119 4. Odżywianie przy wychodzeniu z oczyszczania 122 5. Zalecany codzienny sposób odżywiania po oczyszczeniu organizmu 123 ZAKOŃCZENIE 126 Fragmenty listów pacjentów do Olgi Jelisejewej 128 ZAPOWIEDZI KOLEJNYCH KSIĄŻEK, REKLAMY 132
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka