W tym dziale znajdziecie Państwo szeroki wybór fachowych książek, poradników, atlasów o różnego rodzaju chorobach i schorzeniach - wszystkie rodzaje chorób i schorzeń, profilaktyka, wykrywanie, leczenie, zapobieganie. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, tylko tutaj znajdziecie najlepszy i największy wybór książek z dziedziny zdrowia - DobreKsiazki.pl
Niniejsza książka jest skierowana przede wszystkim do rodziców dzieci z wadami postawy oraz do wszystkich cierpiących na choroby kręgosłupa. Można w niej znaleźć zestawy ćwiczeń zapobiegających wadom postawy, a także przydatne dla każdego nauczyciela wychowania przedszkolnego scenariusze bajek zachęcających do ćwiczenia najmłodsze dzieci.
Przystępny język, pozbawiony zwrotów wytrawnego chirurga ortopedy, często niezrozumiałych dla pacjenta, przyczyni się zapewne do łatwego przyswojenia treści książki przez starszych i młodszych czytelników.
Publikacja jest zbiorem najciekawszych przypadków klinicznych z zakresu perinatologii. Ich autorami są doświadczeni lekarze ginekolodzy i położnicy z całej Polski, którzy w swoim codziennym życiu zawodowym mieli już okazję zetknąć się z wieloma trudnymi i skomplikowanymi sytuacjami klinicznymi.
Książka napisana została w nowoczesny sposób z zastosowaniem systematyki stosowanej w odpowiednich rekomendacjach towarzystw naukowych.
Publikację tę adresujemy do studentów i lekarzy, którzy dopiero rozpoczęli szkolenie z zakresu ginekologii . Będzie to także pouczająca lektura dla lekarzy pokrewnych specjalności ? omawiane problemy nierzadko mają bowiem charakter interdyscyplinarny.
Publikacja jest zbiorem najciekawszych przypadków klinicznych z zakresu ginekologii. Ich autorami są doświadczeni lekarze z całej Polski, którzy w swoim codziennym życiu zawodowym mieli już okazję zetknąć się z wieloma trudnymi i skomplikowanymi sytuacjami klinicznymi.
Książka napisana została w nowoczesny sposób z zastosowaniem systematyki stosowanej w odpowiednich rekomendacjach towarzystw naukowych.
Publikację tę adresujemy do studentów i lekarzy, którzy dopiero rozpoczęli szkolenie z zakresu ginekologii . Będzie to także pouczająca lektura dla lekarzy pokrewnych specjalności ? omawiane problemy nierzadko mają bowiem charakter interdyscyplinarny.
To, co jesz, czyni wielką różnicę!
Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą.
To więcej niż książka kucharska!
Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany.
Fragment książki Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Wprowadzenie: W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą odpowiednio dobranej diety w zapobieganiu nowotworom oraz jej wpływem na długość i jakość życia ludzi ze zdiagnozowanym rakiem. Nasza wiedza na ten temat nie jest z pewnością kompletna, jednak nawet dotychczasowe odkrycia można nazwać przełomowymi. Wydaje się, że niektóre style odżywiania mają duży wpływ na długość życia i zdrowie ludzi dotkniętych chorobą nowotworową. Inne z kolei są ryzykowne i przyczyniają się do zwiększenia śmiertelności związanej z rakiem.
Naszym celem jest przedstawienie odkryć naukowych za pomocą serii prostych, praktycznych rad, które można stosować we własnej kuchni, sklepie spożywczym czy restauracji - wszędzie, gdzie rozważamy, co zjeść. Podzielimy te informacje na osiem rozdziałów, zawierając w nich najistotniejsze dane naukowe, porady dotyczące planowania posiłków i zabiegi, które można stosować w domowym zaciszu. Główną myśl każdego z rozdziałów zilustrujemy przepisami. Stworzyliśmy przepisy na posiłki posiadające wiele walorów odżywczych i w kilku częściach niniejszej książki przedstawimy te szczególnie dobre. W publikacji zawarliśmy wszystkie przepisy (i więcej).
Będziemy przyglądać się roli jedzenia w chorobie nowotworowej, co może wywołać zaniepokojenie u niektórych Czytelników. Czy w jakimś stopniu nie przyczyniłem się do swojej choroby, skoro określone potrawy mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka? Czy mój problem nie został spowodowany przez to, co jadłam jako dziecko? Czy nasza kultura stanowi przyczynę tych problemów?
Zadawanie takich pytań jest całkowicie naturalne. Zachęcamy jednak do tego, aby nie przypisywać winy sobie czy komukolwiek innemu. Faktem jest, że niektórzy ludzie zapadają na raka, mimo że prowadzą zdrowy styl życia. Inni z kolei palą, piją alkohol, jedzą bez umiaru i mimo to żyją w zdrowiu do późnej starości. Niestety zachorować na nowotwór jest łatwo i nie możemy z absolutną pewnością przewidzieć, kto padnie jego ofiarą, a kto nie. Jack Nicklaus1 powiedział: „Możesz spędzić cały dzień, zastanawiając się, dlaczego uderzona przez ciebie piłeczka wylądowała w lesie, albo możesz po prostu po nią pójść".
Badania nad rolą jedzenia w walce z rakiem wyrosły z prób dotarcia do przyczyn choroby. Porównując diety ludzi, którzy zapadli na raka, i tych, którzy pozostali zdrowi, odkryto wiele czynników wpływających na ryzyko rozwoju nowotworu. Badacze mieli też okazję zobaczyć, jak różne sposoby odżywiania wpływają na prawdopodobieństwo przeżycia.
Wysokobłonnikowy, niskotłuszczowy
Okazuje się, że wiele potraw pomocnych w zapobieganiu rozwojowi nowotworów wspomaga również walkę z już zdiagnozowaną chorobą. Jednym z ważniejszych wniosków wynikających z badań jest odkrycie wpływu jedzenia na hormony przyśpieszające przyrost zrakowaciałej tkanki. Na przykład, wyso-kobłonnikowa i niskotłuszczowa dieta redukuje ilość estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego) w układzie krwionośnym, taka kontrola poziomu estrogenu wydaje się zmniejszać prawdopodobieństwo mnożenia się i rozprzestrzeniania komórek rakowych.
Błonnik, wspomagając przemianę materii, jest istotnym czynnikiem zapobiegającym rakowi jelita grubego, może również przyczyniać się do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Włączenie do diety bogatych w błonnik produktów roślinnych jest więc bardzo istotne w zapobieganiu i walce z nowotworami, jak również pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. W dwóch pierwszych rozdziałach pokażemy, w jaki sposób włączyć wysoko-błonnikowe i niskotłuszczowe pokarmy do codziennej diety.
Dlaczego unikać nabiału?
Nabiał (np. mleko, ser, jogurt) zawiera zazwyczaj dużo tłuszczu i cholesterolu. Z badań wynika, że takie produkty mają istotny wpływ na ryzyko powstawania nowotworów. W dwóch cyklach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda - Studium Stanu Zdrowia Lekarzy i Uzupełniające Studium Stanu Zdrowia Lekarzy - odkryto, że ryzyko zachorowania na raka prostaty jest wyższe u mężczyzn, którzy często spożywają nabiał. Do takiego wyniku przyczynia się najprawdopodobniej wpływ produktów mlecznych na zwiększenie produkcji insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) i wysoka w nabiale zawartość wapnia, który zmniejsza aktywację witaminy D. Zbadano również związek
konsumpcji omawianych produktów z ryzykiem zachorowania na raka piersi i jajników. Na szczęście nabiał można zastąpić takimi produktami jak mleko sojowe, mleko ryżowe i jogurt bezmleczny, które sprawiają, że zmiana diety jest przyjemna i prosta, co pokażemy w rozdziale trzecim.
Unikanie mięsa
Wiele przeprowadzonych badań pokazało, że nowotwory występują częściej w społeczeństwach konsumujących dużo produktów wysokotłuszczowych, szczególnie mięsa, a dużo rzadziej w takich, których dieta jest bogata w ziarna, warzywa i owoce. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu i braku błonnika w diecie mięsnej, szczególnie w porównaniu z roślinną. Dodatkowo, w trakcie gotowania mięsa mogą formować się w nim substancje rakogenne z grupy kwasów hydroksycytrynowych (HCA). Ilość HCA rośnie wraz z długością procesu gotowania oraz temperaturą mięsa. W rozdziale czwartym zajmiemy się wpływem mięsa na ryzyko rozwoju nowotworów i przedstawimy wegetariańskie źródła białka - niskotłuszczowe, wysokobłonnikowe i bogate w substancje odżywcze wspomagające walkę z rakiem.
Produkty roślinne pomagające -w zwalczaniu raka i potrawy zwiększające odporność
Antyoksydanty, znajdujące się głównie w owocach i warzywach, są potężnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Pomagają one w niwelowaniu szkód wywoływanych przez wolne rodniki, które w przeciwnym razie mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Rozdział piąty zawiera szczegółowy opis bogatych w te substancje ochronne warzyw i owoców. Najważniejsze jest, aby w planie posiłków zawrzeć dużo różnorodnych warzyw i owoców. Badania jednoznacznie pokazały, że stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wykazano także, że konsumowanie większej ilości warzyw i owoców wydłuża życie i zapobiega nawrotom nowotworów.
W rozdziale piątym omawiamy również rolę układu odpornościowego w walce z rakiem. Beta-karoten, witamina C i cynk wspomagają rozpoznanie i niszczenie komórek rakowych. Z kolei pokarmy bogate w tłuszcz i cholesterol mogą zmniejszać odporność organizmu. Badania wykazały, że aktywność komórek NK (tzw. naturalnych zabójców - pochłaniających i niszczących komórki rakowe) jest dwukrotnie wyższa u wegetarian niż u nie-wegetarian.
Utrzymywanie należnej masy ciała
Kontrola masy ciała jest konieczna w zapobieganiu wielu chronicznym chorobom, a z badań wynika, że ludzie szczuplejsi znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Co więcej, pozbycie się nadwagi może zwiększyć szansę przeżycia u chorych na raka. Podstawowe informacje na temat utrzymywania zdrowej wagi zostały zawarte w rozdziale szóstym.
Bez półśrodków
Wiele składników diety może nam pomóc pozostać w dobrym zdrowiu lub zwalczyć chorobę. Już od dłuższego czasu prowadzone są badania nad warzywami owocami, pełnym ziarnem i wieloma innymi produktami żywieniowymi. Nie odkryliśmy jeszcze wszystkiego, lecz posiadane informacje pozwalają nam wytyczyć ścieżkę do zdrowszego żywienia.
Na początku chcielibyśmy zachęcić wszystkich, aby nie ociągali się ze zmianą diety. Jeśli u ciebie lub u kogoś' z twoich bliskich została zdiagnozowana poważna choroba, czas najwyższy, aby zacząć czerpać korzyści z odpowiednio dobranej diety. Możemy próbować oszukiwać się, że pomogą tylko niewielkie zmiany w sposobie odżywiania, jednak rezygnacja z niewielkiej ilości tłuszczy na rzecz jednego owocu przyniesie nikły efekt. Zostało to naukowo udowodnione w badaniach, w których dieta była sposobem opanowania wielu stanów chorobowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza czy problemy z nadwagą. Nie będziemy więc proponować żadnych półśrodków. Zachęcamy raczej do gruntownych zmian i pełnego wykorzystania dobrodziejstw proponowanej diety. Najprawdopodobniej pokochasz każdy krok na nowej ścieżce życia. Odkrywanie zdrowego żywienia przyniesie ci nie tylko lepszy stan zdrowia, odkryjesz także nowe smaki, egzotyczne restauracje i wiele nadzwyczajnych półek w sklepach spożywczych.
Tak, czekają cię wyzwania. Nowy przepis może okazać się wielkim sukcesem lub całkowitą porażką. Nie martw się - takie są właśnie uroki eksperymentowania. Odkrywając to, co ci odpowiada, poznasz całkiem nowy świat odżywczych, dobroczynnych potraw, wyśmienitych smaków i zaczniesz całkiem inaczej myśleć o jedzeniu i zdrowiu.
Lista zadań na tydzień
3-3-3, CZYLI SPOSÓB NA REORGANIZACJĘ DIETY
Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby stosować zdrową dietę, czy to przez trzy tygodnie, czy przez całe życie. Większość z nas każdego dnia wybiera danie obiadowe spośród ośmiu czy dziewięciu ulubionych posiłków ze swojego kulinarnego repertuaru. Wszystko, czego potrzebujesz, żeby zacząć reorganizację swojej diety, to osiem czy dziewięć zdrowych posiłków, które ci smakują.
Spróbuj: Na kartce papieru zanotuj nazwy trzech potraw, które ci smakują, a nie zawierają produktów odzwierzęcych i nie są tłuste. Dla przykładu można wybrać: makaron z sosem marinara, burrito z ryżem, fasolą i grillowanymi warzywami, sałatę warzywną z fasolą i niskotłuszczowym włoskim dresingiem, kanapkę z grzybami portobello i pieczonymi czerwonymi papryczkami czy wegetariańskie chilli z krakersami.
Następnie zapisz nazwy trzech potraw, które lubisz i które łatwo zmodyfikować, eliminując z nich produkty odzwierzęce i nadmiar tłuszczu. Mogą to być na przykład: gulasz warzywny zamiast wołowego, stir-fryj z warzyw zamiast kurczaka, sałatka z taco z dodatkiem fasoli i kruchych warzyw zamiast mięsa czy wegetariański burger.
Na końcu zapisz nazwy trzech potraw, których nie próbowałeś, ale chciałbyś to zrobić. Przejrzyj przepisy na stronach 205-228 tej książki i wybierz trzy, które do ciebie przemawiają.
Jeśli przyłożyłeś się do powyższego ćwiczenia, rozwiązałeś swój problem - masz już dziewięć posiłków, które najprawdopodobniej będą ci smakowały. Oczywiście, jest wiele innych wspaniałych potraw do spróbowania, ale sporządzona lista to bardzo dobry początek.
Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Spis treści:
Do Czytelników
Wprowadzenie:
W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Rozdział 1:
Energia z niskotłuszczowych potraw
Rozdział 2:
Błonnik twoim przyjacielem
Rozdział 3:
Odkrywamy zamienniki nabiału
Rozdział 4:
Zastąpić mięso
Rozdział 5:
Związki antyrakowe i potrawy zwiększające odporność.
Rozdział 6:
Utrzymywanie właściwej masy ciała
Rozdział 7:
Dieta w walce z rakiem piersi
Rozdział 8:
Dieta w walce z rakiem prostaty
Rozdział 9:
Planowanie zdrowych posiłków
Rozdział 10:
Pytania i odpowiedzi
O jedzeniu w zapobieganiu i walce z nowotworami
Rozdział 11:
Podstawy odżywiania
Rozdział 12 Przepisy
Śniadania Koktajle Przystawki Zupy
Sałatki i dressingi Sosy
Potrawy ze zbóż
Warzywa
Dania główne
Kanapki
Desery
Spis przepisów
Autorzy przepisów Przypisy
Bibliografia uzupełniająca
Książka jest poświęcona problemom z zakresu endokrynologii dziecięcej. Autorzy w zwięzły i przystępny sposób omówili patomechanizm, objawy kliniczne, diagnostykę i terapię zaburzeń gruczołów wydzielania wewnętrznego. Przedstawione zostały m.in. zagadnienia dotyczące zaburzeń różnicowania płci, problemy z prawidłowym wzrostem, otyłość, a także choroby tarczycy. Cennym uzupełnieniem podręcznika jest załącznik z zestawieniem prawidłowych wartości badań laboratoryjnych stosowanych w endokrynologii. Pozycja jest adresowana do endokrynologów, pediatrów i lekarzy rodzinnych.
Zarówno zapracowany klinicysta, jak i student często potrzebują szybkiego źródła referencyjnego w odniesieniu do jakiegoś zagadnienia, procedury klinicznej czy stwierdzonego objawu. Chociaż jest wiele doskonałych podręczników z zakresu stomatologii dziecięcej nie zawsze znalezienie potrzebnej informacji jest łatwe. Ten pod ręcznik jest bardzo wyczerpujący. W trzecim wy daniu autorzy rozszerzyli rozdziały dotyczące tematyki behawioralnej oraz zasad stosowania fluoru. Przedstawili tak że nowe międzynarodowe wytyczne postępowania w urazach i wzbogacili części omawiające patologię jamy ustnej oraz anomalie rozwojowe. Dołączone też zostały nowe rozdziały dotyczące kariologii, leczenia odtwórczego oraz leczenia chorób miazgi zębów mlecznych.
Z przedmowy
Książka ks. prof. Katolo jest głosem badającym problematykę sztucznego zapłodnienia z punktu widzenia nauki Kościoła Katolickiego. Autor opisuje historię i metody sztucznego kreowania życia, skupiając się następnie na następstwach medycznych, psychologicznych i społecznych in vitro. Następnie odnosi się do fundamentu antropologicznego godności osoby ludzkiej oraz do oceny metod sztucznego zapłodnienia w świetle zasad bioetyki personalistycznej. Na zakończenie poddaje metody sztucznego zapłodnienia ocenie moralnej.
Jest to jedna z najpełniejszych i najbardziej aktualnych pozycji dotyczącej problematyki in vitro.
„Problematyka związana ze sztucznymi zapłodnieniami człowieka zajmuje jedno z kluczowych miejsc w bioetyce. Chęć zaradzenia dramatowi małżeństw cierpiących na niepłodność nie może dokonywać się w oderwaniu od podstawowych zasad moralnych; od prawdy kim jest człowiek; od prawdy co do istoty i godności małżeństwa oraz sensu zjednoczenia cielesnego” – pisze autor.
Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odpowiednio leczyć.
Naprawienie szkód powstałych w wyniku tej choroby jest niezwykle trudne, jednak kości można wzmacniać w każdym wieku, wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad.
Jakie to zasady – dowiecie się Państwo z poradnika autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein, który ponadto umożliwi znalezienie odpowiedzi na wiele pytań dotyczących osteoporozy – jej istoty, objawów, diagnostyki, leczenia i profilaktyki. Przede wszystkim jednak książka ta uświadamia nam, jakie znaczenie w walce z osteoporozą ma sposób odżywiania i odpowiedni dobór produktów spożywczych. Zawarte w niej przepisy na zdrowe i smaczne potrawy mogą stać się potężną bronią przeciwko rozwojowi tej podstępnej choroby i korzystnie wpłyną na stan naszych kości.
Nigdy nie jest za późno na zmianę trybu życia i diety!
Jeden z najlepiej sprzedających się na świecie podręczników do anatomii i fizjologii przeznaczony dla studentów pielęgniarstwa, położnictwa, fizjoterapii, ratownictwa medycznego oraz kosmetologii. Pierwsze polskie wydanie zredagowane przez znakomitych specjalistów z dziedziny anatomii z dwóch ośrodków akademickich ? Warszawy i Lublina. W publikacji m.in.: przystępny i atrakcyjny sposób prezentacji anatomii i fizjologii człowieka opisy wybranych jednostek chorobowych zagadnienia z zakresu immunologii i genetyki podstawy patomorfologiczne i patofizjologiczne kolorowe ryciny i pytania samosprawdzające
Jest to szóste, uaktualnione i rozszerzone wydanie podręcznika zawierającego wiadomości z zakresu histologii klasycznej, cytofizjologii ogólnej i szczegółowej oraz dziedzin pokrewnych. Ze względu na stały i szybki rozwój tych nauk dokonano w książce istotnych zmian zarówno w tekście, jak i materiale ilustracyjnym. Treść podręcznika zilustrowano ponad 300 kolorowymi mikrofotografiami komórek, tkanek i narządów oraz około 250 oryginalnymi barwnymi rysunkami.
Książka przeznaczona jest dla studentów medycyny, weterynarii, biologii i kierunków pokrewnych.
W podręczniku przedstawiono podstawowe wiadomości z zakresu neurofizjologii klinicznej i badań fizjoterapeutycznych stosowanych w rehabilitacji neurologicznej. Opisano wybrane uszkodzenia i choroby układu nerwowego oraz metody fizjoterapeutyczne stosowane w rehabilitacji neurologicznej.
Podręcznik adresowany do studentów kierunku fizjoterapia oraz fizjoterapeutów.
Chirurdzy i anestezjolodzy znajdą w tej publikacji praktyczne wskazówki dotyczące wykonywania procedur chirurgii jednego dnia w „szczególnych przypadkach”, m.in. u pacjentów otyłych, uczulonych na lateks, z upośledzeniem słuchu, przyjmujących leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe, a także u matek karmiących piersią.
W książce omówiono modele opieki pielęgniarskiej nad dzieckiem w chorobach ostrych i zagrażających życiu na podstawie teorii pielęgnowania D. Orem. Podstawę do tworzenia modelu opieki stanowi opis przypadku w wybranych schorzeniach. Ułatwi to czytelnikowi zastosowanie modelu w praktyce zawodowej.
Książka adresowana jest do studentów pielęgniarstwa oraz pracujących pielęgniarek.
Krótkie wykłady FIZJOLOGIA CZŁOWIEKA to podręczny przewodnik dla studentów, wykładowców i wszystkich zainteresowanych fizjologią. Wyjaśnia główne zagadnienia układu fizjologicznego bez nadmiaru informacji. Książka ta: omawia fizjologię w odniesieniu do biologii molekularnej i biologii komórki pokazuje, jak zintegrowane są układy fizjologiczne ujmuje zagadnienia z punktu widzenia rozmnażania Pierwsze trzy sekcje obejmują podstawowe zagadnienia fizjologii, biologię komórki oraz podstawowe informacje o budowie organizmu ludzkiego. Stanowią one podstawę do zrozumienia fizjologii człowieka. Następnie omówiono układy sercowo-naczyniowy i oddechowy, które zapewniają dostarczanie tlenu i składników odżywczych do komórek oraz usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. W rozdziałach ? mózg, rdzeń nerwowy i nerwy obwodowe ? opisano mechanizmy związane z funkcjonowaniem układu nerwowego, pozwalające kontrolować wiele procesów zachodzących w organizmie. Przedstawiono także funkcje i właściwości mięśni szkieletowych, fizjologię układu pokarmowego, układ hormonalny, rozmnażanie. Na końcu książki są opisane zagadnienia związane z wydalaniem zbędnych produktów metabolizmu przez nerki, należące do głównych organów odpowiadających za utrzymanie homeostazy. O serii Krótkie wykłady: Podręczniki z serii Krótkie wykłady zawierają wyczerpujące informacje dotyczące określonych tematów i stanowią dobre źródło najważniejszych danych z wybranego obszaru wiedzy. Każda książka: przedstawia istotne informacje na dany temat, pozwala czytelnikom szybko i łatwo zrozumieć poruszane problemy, prezentuje materiał w sposób przejrzysty, zawiera jasne i proste ilustracje.
Pierwsza i jedyna na polskim rynku wydawniczym publikacja, w której Autorzy przekazują aktualną wiedzę na temat procesów inwolucyjnych i przedstawiają starość jako naturalny tok życia, który częściowo można zmienić tak, aby okres ten stał się pogodny, radosny i pełen nowych doświadczeń.
W początkowych rozdziałach opisane są wybrane ogólnoustrojowe zjawiska związane ze starzeniem się organizmu, a w następnych - zmiany związane z wiekiem w poszczególnych narządach
i układach. Omówiono m.in. narząd wzroku, narządy laryngologiczne, tkanki miękkie, kości, mięśnie szkieletowe, układ sercowo-naczyniowy, płuca, nerki, układ moczowo-płciowy, seksualność osób starszych, wybrane aspekty żywienia ludzi w podeszłym wieku itp. Jest także rozdział poświęcony aktywności ruchowej i znaczeniu ćwiczeń fizycznych w grupie osób w wieku starszym, który zawiera opis ćwiczeń wraz z ilustracjami.
Książka napisana przez wybitnych specjalistów: lekarzy, biologów, fizjologów i fizjoterapeutów nie tylko dla osób mających szansę dożyć w dobrym zdrowiu sędziwego wieku, ale także dla obecnych
i przyszłych studentów medycyny, biologii, fizjoterapii, wychowania fizycznego. Skorzystają z niej również praktykujący lekarze i fizjoterapeuci oraz wszyscy, którzy w swojej pracy zawodowej bądź w relacjach rodzinnych zamierzają pomagać ludziom starszym w ich drodze do osiągnięcia jak najwyższej jakości życia w schyłkowym okresie. Może być też przydatna dla pracowników opieki społecznej i władz administracji państwowej odpowiedzialnych za formułowanie polityki społecznej. Jest to więc publikacja dla wszystkich – dla różnych grup społecznych i wiekowych.
O Autorach:
Redaktorzy naukowi to pracownicy naukowi AWF w Krakowie; autorzy (45) to wybitni specjaliści w danych dziedzinach z różnych ośrodków naukowych całej Polski (większość z AWF w Krakowie, UJ, uniwersytety medyczne)
dr hab. Anna Marchewka, profesor nadzwyczajny, Dziekan Wydziału Rehabilitacji Ruchowej AWF w Krakowie, Kierownik Katedry Rehabilitacji Klinicznej AWF w Krakowie.
prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski, Kierownik Pracowni Patologii Narządu Ruchu AWF w Krakowie
prof. dr hab. Jerzy Żołądź, Kierownik Katedry Fizjologii i Biochemii AWF w Krakowie
Anatomia powięzi w działaniu
Mamy tendencję do myślenia o strukturze ciała jako składającej się z mięśni i kości, a zapominamy o układzie powięziowym, który dosłownie łączy i daje oparcie elementom ciała, tworzy jego strukturę. Książka przedstawia tkankę łączną jako strukturę podobną do “sieci” opasującej całe nasze ciało i mającą zasadniczy wpływ na kształt sylwetki.
TKANKA ŁĄCZNA do tej pory "niezauważana" przez rehabilitantów i terapeutów - okazuje się być niezwykle ważnym elementem ciała: reaguje na nasze emocje, kodują się w niej wszelkie urazy psychiczne, "twardnieje" podczas stresu czy zwiększonego wysiłku.
W życiu płodowym, tkanka łączna jest łożem różnicowania się komórek i z tego punktu widzenia jest pierwszą, podstawową bazą dla formy fizycznej. Z tej książki możemy się dowiedzieć, w jaki sposób wszystkie części tej sieci są powiązane i tworzą „pasma” o idealnych właściwościach, które nie są ani za luźne, ani zbyt ścisłe. Lektura tej książki wskazuje, że metoda zwana Rolfingiem dotyczy właśnie tkanki łącznej i jest niezwykle skuteczna w pracy terapeutycznej.
LEKTURA OBOWIĄZKOWA dla każdego lekarza, psychologa (psychiatry), fizjoterapeuty oraz studenta każdego z powyższych kierunków.
R. Louis Schultz, Ph.D., ukończył kurs Rolfingu w 1973. W następnym roku stworzył program nauczania anatomii dla The Rolf Institute i został nauczycielem Rolfing Movement. Prowadził warsztaty dla rolferów w wielu stanach w USA a także Niemczech, Włoszech, Anglii, Brazylii i Australii. W 1972 roku dr Schultz odszedł na emeryturę z University of Colorado School of Medicine and Dentistry, gdzie zajmował pozycję profesora i przewodniczącego Wydziału Biologii Człowieka. Jest autorem ponad czterdziestu publikacji naukowych. Tytuł doktora fizjologii otrzymał na University of Wisconsin w 1955 r.
Rosemary Feitis, D.O., uczęszczała do Barnard College i University of California w Berkeley. Początkowo pracowała z dr Rolf nad książką o Rolfingu (Rolfing, The Integration of Human Structure) i w końcu przeszła trening w tym zakresie w 1969 r. Przez wiele lat intensywnie pracowała z dr Idą Rolf, “utrzymując noworodka (jakim był rolfing) przy życiu”, jak powiedziała kiedyś dr Rolf. Odkrywała także interesujące aspekty potencjału ruchowego człowieka (human potential movement). W 1978, widząc potrzebę mniej formalnej książki o rolfingu, wydała Rolfing and Physical Reality, będącą zbiorem cytatów z wykładów dr Rolf. Wraz z Luisem Schultzem są współwydawcami książki zatytułowanej Remembering Ida Rolf - zbioru historii o twórczyni rolfingu. Dr Feitis otrzymała tytuł osteopaty w 1990 r. i obecnie prowadzi prywatną praktykę rolfingu i homeopatii w Nowym Jorku.
Fragment książki
Wstęp
Koncepcja układu mięśniowo-szkieletowego prezentowana w podręcznikach anatomicznych, pokazuje czysto mechaniczny model ruchu i - dzieląc go na pojedyncze elementy - nie daje obrazu niepodzielnej, zintegrowanej całości, jaką stanowi żywy organizm. Gdy bowiem porusza się jedna część ciała, to reaguje ono jako całość. Z funkcjonalnego punktu widzenia jedyną tkanką, umożliwiającą takie zachowanie, jest tkanka łączna. Stanowi ona trzon podejścia proponowanego w tej książce. Włączenie zrozumienia funkcji powięzi (tkanki łącznej) w ewaluację ruchu daje pełniejszy obraz fizycznej rzeczywistości ciała.
Omawiana tutaj koncepcja układu tkanki łącznej przyczyniła się w dużym stopniu do sukcesu Rolfłngu. Ten model, stworzony przez dr Idę Rolf, był oryginalny i jedyny w czasach, gdy rozwijała ona swoją metodę pracy z ciałem. Początki tej pracy przypadają na koniec lat 30-tych XX wieku. Od tamtego czasu aż do lat 50-tych według powszechnie przyjętej wiedzy zakładano, że tkanki miękkie nie ulegają trwałej zmianie. Układ mięśniowo-powięziowy jako taki, nie był nawet brany pod uwagę jako wyznacznik struktury ciała. Za jedynie skuteczne formy jej uzdrawiania uważano metody manipulacji na kościach (osteopatia, chiropraktyka). Obecnie techniki działania na tkankach miękkich są stosowane w wielu formach pracy z ciałem.
Oprócz koncepcji pracy z układem mięśniowo-powięziowym, dr Rolf opracowała metodę pracy z ciałem bazującą na oddziaływaniu grawitacji na ciało fizyczne, mówiącą o istniejących w ciele liniach napięcia, które dokładnie ustanawiają i wzmacniają jego strukturę fizyczną.. To podejście również znajduje swoje zastosowanie poprzez układ powięziowy. W rzeczywistości, wiodąca rola tego układu w rolfingu oraz nasza próba zrozumienia go, zainicjowały powstanie tej książki.
Sposób, w jaki ciało zmienia się podczas sesji rolfingu, nie został dostatecznie wyjaśniony przez żadną z dostępnych koncepcji budowy ciała człowieka. Tradycyjne, anatomiczne podejście do tkanek miękkich nie daje „żywego" obrazu dynamiki zaangażowanej w zmiany, jakie stają się efektem tej pracy. Nasze zainteresowanie wzbudziła, wyraźnie widoczna, duża zdolność ciała w każdym wieku do zmian strukturalnych. Spotykamy się codziennie z szeroką gamą odstępstw od przyjętych norm anatomicznych u ludzi, którzy mimo to doskonale funkcjonują. Każdy człowiek wygląda inaczej, mimo że jest zbudowany z tych samych elementów. Stworzyliśmy więc roboczą hipotezę, mówiącą o tym, że funkcjonalną różnorodność tkanki łącznej najlepiej zilustrować, analizując jej rozwój od zarodkowej mezodermy do dojrzałej tkanki. Pomysły i koncepcje, zawarte w tej książce, wywodzą się bezpośrednio z naszego ponad 45-letniego doświadczenia wyniesionego z pracy Rolferów.
Ludzie mają tendencję do akceptowania lub nieakceptowania pewnych części swojego ciała. Rzadko się zdarza, aby ktoś, patrząc na siebie powiedział, że jego wygląd jest w całości dobry lub zły. Pojawiają się raczej stwierdzenia typu: „Mam wystający brzuch", „Zawsze miałam koślawe kolana", „Moja prawa stopa jest większa niż lewa". Natomiast w przypadku oceny pozytywnej, podoba im się np. kształt głowy lub ramion. Kobiety mówią, że „dobrze wyglądają w tych butach", a mężczyźni, że „ten krój marynarki podkreśla dobrą linię ich barków". Dla wielu ludzi określone części ciała są bardziej atrakcyjne: „Najładniejsze we mnie są nogi" lub „Lubię barczystych mężczyzn". Ten sposób postrzegania dotyczy nie tylko siebie, ale również innych. Wydaje się, iż w naszej kulturze powszechnie akceptowanym faktem jest przekonanie, że osoby otyłe odnoszą mniejszy sukces w biznesie, ekonomii, życiu towarzyskim i seksualnym. Mężczyźni obawiają się, że swobodne poruszanie miednicą w chodzie, biegu czy innym ruchu, może spowodować zakwestionowanie ich preferencji seksualnych, zaś szerokie barki u kobiety są odbierane jako znak agresji i maskulinizacji.
Świadomość tego, co dzieje się we wnętrzu ciała, również jest fragmentaryczna i zwykle negatywna: „Boli mnie żołądek", „Boli mnie kolano", „Mam zesztywniały kark", „Mój nos jest zatkany". Stanowi ona pozostałość purytańskiego poglądu, że mówienie dobrze o sobie samym jest czymś niestosownym. Kiedy chwalę samego siebie, jestem zarozumiały, a to niedobrze. Pogląd ten został upowszechniony w tak dużym stopniu, że kiedy dobrze myślimy o sobie, dobrze czujemy się w naszym ciele, to pojawia się poczucie winy.
Nawet wówczas, gdy celem staje się rozwój fizyczny, nasza uwaga jest skierowana na jedną rzecz, jeden obszar ciała. Mężczyzna będzie robił . pompki i podnosił ciężary, aby powiększyć swoje barki; kobieta będzie ćwiczyć przysiady, aby wyszczuplić swoje nogi i biodra, i nawet przez myśl im nie przejdzie, że te biodra lub ramiona są ekspresją pozostałych części ciała, że są one zależne, nie tylko od struktury tych części, ale także od ich wzajemnego oddziaływania i sposobu funkcjonowania.
Najlepszym przykładem, ułatwiającym zrozumienie połączeń pomiędzy częściami naszego ciała, jest wpływ urazów. Kiedy uderzę się w palec u nogi, to uraz odbija się echem w całym ciele, aż do głowy, niezależnie czy to zauważę, czy nie. Ból owego palca powoduje, że nie chcę na nim stawać i całe ciało ustawia się w taki sposób, by nie obciążyć bolącej części. Idąc, delikatnie staję na bolącej stronie stopy, natomiast mocniej obciążam tę wolną od bólu. Jeżeli nie jestem tego świadomy, tendencja do przesuwania ciężaru ciała na jedną stronę utrzymuje się jeszcze długo po zniknięciu bólu. Ta strona ciała, po której ból występuje, stara się od niego uciec, tworząc napięcie, przez co kurczy się i skraca. Szczególnie dzieje się tak w przypadku złamania palca u nogi i utrzymywania się bólu przez długi czas. Wówczas kompensacja (skrócenie i odkształcenie) staje się stałym elementem struktury ciała.
Nieskończona siećSpis treści
CZĘŚĆ I Wczesny rozwój.
Przed i po narodzinach 1
1 Embriologia. Tkanka łączna - wprowadzenie 3
2 Wczesny rozwój embrionalny 6
3 Czynniki wpływające na rozwój embrionu 11
4 Rozwój tkanki mezodermalnej 14
5 Ograniczenia embrionalne
i wczesna organizacja strukturalna 17
CZĘŚĆ II Tkanka łączna 21
6 Skutki porodu 23
7 Zmiany rozwojowe u noworodka
i małego dziecka 26
8 Struktury mięśniowo-powięziowe.
Kręgosłup jako przykład "żywej anatomii" 31
9 Ruch i grawitacja 39
10 Kontur ciała 36
11 Emocje i układ powięziowy.
Świadomość ciała a wzorce odpowiedzi 53
CZĘŚĆ III Troczki (Pasma/pasy) 59
12 Pasmo piersiowe.
Implikacje dla ruchu i zachowania 61
13 Pasmo pachwinowe oraz struktura
i funkcja kręgosłupa w odniesieniu do pasm 69
14 Pasmo oczne i podbródkowe 77
15 Pasmo obojczykowe, pasmo pępkowe,
pasmo łonowe 82
CZĘŚĆ IV Anatomia i funkcja 89
16 Propriocepcja. Świadomość wnętrza ciała 91
17 Górna połowa ciała 94
18 Szkielet osiowy 103
19 Miednica i uda 108
20 Układ horyzontalnych i wertykalnych
struktur mięśniowo-powięziowych 117
21 Układ wzajemnego oddziaływania ruchu 119
22 Stawy 126
CZĘŚĆ V Zastosowania praktyczne 131
23 Praca z ciałem oparta na koncepcji
tkanki łącznej
Ewaluacja - Pierwsza interwencja -
Jak pracować głębiej? - Jak dotykać? -
Jak spowodować aby zmiany się utrzymały?
Zespół specjalistów i badaczy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej podejmuje takie problemy, jak: - neuropsychologiczne mechanizmy powstawania zaburzeń rozwojowych - upośledzenie umysłowe - mózgowe porażenie dziecięce - specyficzne zaburzenia językowe u dzieci - specyficzne trudności w uczeniu się matematyki, w opanowywaniu czytania i pisania - ADHD zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi - psychospołeczne aspekty rehabilitacji dzieci z dysfunkcjami mózgu
Książka przeznaczona jest dla terapeutów, logopedów, pedagogów, nauczycieli przedszkoli, rodziców i opiekunów dzieci zdrowych oraz dzieci z różnymi zaburzeniami rozwojowymi. Opisuje w sposób przystępny wszystkie sfery rozwojowe dzieci od pierwszego miesiąca do zakończenia szóstego roku życia (tj. motoryka, spostrzeganie wzrokowe, słuchowe, mowa, zabawa, także rozwój społeczny). Podaje wiele przykładów ćwiczeń stymulujących dla każdego etapu rozwojowego. Dodatkowo posiada rozdział zawierający wskazówki dotyczące wczesnej nauki czytania. Autorki są terapeutkami z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w pracy z dziećmi z zaburzeniami rozwoju mowy oraz z różnorodnymi zespołami chorobowymi.
W leczeniu części chorób znane współczesnej medycynie formy terapii okazują się niekiedy nieskuteczne i niekorzystne dla zdrowia. Dotyczy to m.in. leczenia niemowląt, kobiet w ciąży i ludzi w starszym wieku, kiedy zastosowane leki odznaczają się dużą toksycznością, szkodliwymi działaniami ubocznymi, względnie są przez chorych źle tolerowane. Wówczas w uzasadnionych przypadkach zachodzi konieczność skorzystania z niekonwencjonalnych metod leczenia. Jedną z nich jest apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich.
W niniejszej książce podano przykłady zastosowania miodu, propolisu, pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego, wosku pszczelego i jadu pszczelego w niektórych, trudnych do leczenia chorobach dermatologicznych.
Autorzy publikacji, prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia i mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia, są wybitnymi znawcami apiterapii. W swoim dorobku mają wiele artykułów i książek z tej dziedziny.
Za propagowanie wiedzy o leczniczych właściwościach produktów pszczelich prof. Bogdan Kędzia uhonorowany został Medalem Oddziału Pszczelnictwa w Puławach oraz Złotą Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?